Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Torb [62746]

Owner: Kemk - online

Joined: 2009-08-28 Language: Català

Last matches:
Arcade Little Sokker Angels -:- Torb

Primera divisió Torb 18:0 Sapastres F. C.

Andorra Canal Esport

Amical Wikimedia, finalment reconeguda a nivell internacional

2013-06-08 16:34



L'associació sense ànim de lucre Amical Wikimedia (que té per objectiu sortir del ciberespai, trepitjar el carrer i promoure la Viquipèdia i els projectes germans als territoris de parla catalana) per fi ha rebut el reconeixement internacional per part de la Fundació Wikimedia, que demanava reiteradament des del mes d'agost del 2008.

Què és Amical Wikimedia


L'associació Amical Wikimedia és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal promoure els projectes de la Fundació Wikimedia en l'àmbit cultural català a dins i fora de la xarxa, per tal de captar nous col·laboradors que ajudin a fer créixer aquests projectes i millorar-ne la qualitat, així com donar a conèixer el seu funcionament entre la societat. Entre les activitats desenvolupades darrerament es poden destacar els diversos actes celebrats per commemorar el desè aniversari de la Viquipèdia o les activitats amb institucions culturals del territori català.

Context


La infraestructura necessària per fer funcionar la Viquipèdia i els seus projectes germans és proporcionada per la Fundació Wikimedia (Wikimedia Foundation), i es troba als EUA. Però el treball col·laboratiu que els fa possibles és portat a terme per milers de persones d'arreu del món que es coordinen en comunitats segons el projecte al qual participen. Per iniciativa dels participants han sorgit diverses organitzacions locals arreu del món per donar suport a aquest moviment.
Amical Wikimedia va iniciar la sol·licitud d'esdevenir un capítol oficial de la Fundació el mes d'agost del 2008, i el procés s'ha allargat fins aquest 2013.
Inicialment els motius d'aquest endarreriment varen ser que l'àmbit territorial de l'associació no coincideix amb un únic estat i que s'encavalca amb el territori d'actuació de les associacions francesa i italiana, i també amb la incipient associació espanyola, gestada poc després i finalment reconeguda a l'inici del 2011. Tanmateix, gràcies a una intensa campanya dels viquimedistes catalans que va rebre suport de viquipedistes de tot el món i en moltes llengües, el març de l'any passat es va aconseguir que la Fundacio Wikimedia obrís la porta al reconeixement de nous models d'afiliació basats en altres criteris com, en el nostre cas, la llengua i la cultura catalanes. Es va seguir el model dels dominis .cat.
Després de 5 anys de la primera petició i esperant el reconeixement, els membres d'Amical Viquipèdia van publicar aquest gener una carta dirigida a l'Affiliations Committee de la Fundació Wikimedia on es mostraven «fatigats, decebuts, agreujats i en alguns casos indignats, i en general, menystinguts i menyspreats».
Finalment a començament de maig va tenir lloc la reunió anual de seccions wikimedia, on hi van assistir membres d'Amical i van trobar-se amb representants de la Fundació Wikimedia, en la qual es van posar les bases de l'actual reconeixement internacional.
Aquesta situació de no reconeixement perjudicava Amical en el sentit de no poder-se beneficiar de les facilitats que tenen les organitzacions reconegudes per promoure els projectes. Com ara, per exemple, no poder compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països o finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els lectors mateixos.

Tot i aquesta mancança, Amical Wikimedia és una associació viva i activa que, a través de projectes i activitats de col·laboració, procura crear sinergies amb altres entitats i col·lectius per tal d'enriquir el moviment Wikimedia. Són moltes les entitats i col·lectius que estan contribuint a la Viquipèdia a través d'aquests projectes i activitats de col·laboració. Alguns exemples són Viquimodernisme (estudiants de la UB editen articles sobre modernisme), Wiki Loves Monuments (concurs fotogràfic de monuments), wikiArS (pràctiques amb escoles d'art i disseny), i projectes amb institucions com les Biblioteques Públiques de Catalunya, el MNAC, el Museu d'Història de Catalunya, la Fundació Joan Miró, la Biblioteca de Catalunya, el MACBA, arxius i escoles i universitats, entre molts altres.

Diferència entre la Viquipèdia i Amical Wikimedia


Cal diferenciar entre la Viquipèdia i Amical Wikimedia. Amical Wikimedia és una associació sense ànim de lucre que aglutina viquipedistes i simpatitzants amb el projecte i que té per objectiu principal promoure la Viquipèdia, els seus projectes germans i el coneixement lliure en l'àmbit cultural català a dins i fora de la xarxa. L'associació no té cap control editorial ni representa la Viquipèdia. La Viquipèdia és l'enciclopèdia lliure que tothom pot editar. Els seus pilars són el consens entre els usuaris, l'aportació de fonts fiables per verificar el contingut i el fet que és una obra en permanent construcció. Cal evitar la confusió entre associació i projecte.
Per tant, seran incorrectes els enunciats “La Viquipèdia en català, reconeguda internacionalment” o similars.


Archive
Guestbook

Yeah, was a bit difficult with only 10 men...maybe we can play again another time.

Verbal_Kint 2024-03-14

Thank you! Thank you also for the help and support you have shown me! May the next season be only better :) Greetings

nerson48 2023-12-13

I am glad to hear that you also enjoy the arcade matches. It is always fun to play against you . Th...

t500 2023-08-14

entries: 130 | next

Invite friends and earn free Plus!
Number of users invited: 5

Events
Maties Aribau has been sold
2024-04-20 14:07:16
Maties Aribau has been placed on a transfer list
2024-04-18 11:44:37
Benedict Kuiper has been placed on a transfer list
2024-04-05 12:09:04
Vít Čtvrtníček has been bought
2024-03-31 21:49:14
Benedict Kuiper has been placed on a transfer list
2024-03-31 14:15:53