Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: (Politiek) Discussietopic

Kijk, wat betreft die cijfers heb ik geen inzicht in wat de juiste cijfers zijn en welke conclusies je daaraan mag verbinden. Maar ook daarin durf ik stellig te beweren dat ´´een´´ partij deze echt wel af en toe de cijfers een beetje verdraaid naar hun eigen zin. Dat is misleiding en dat is zeker niet goed te praten.

Ik zeg noch dat ik het met alle standpunten van de PVV eens ben, noch dat ik vind dat het een goede partij is (zoals gezegd walg ik van de politiek), maar ik ben wel blij dat er nog een dergelijke partij als de PVV is die (al dan niet te grof) verteld waar het op staat en hoe een deel van het volk denkt. Herken wellicht mezelf er wel een beetje in terug. Altijd (willen) zeggen wat ik vind, en dat soms verkeerd brengen/verwoorden. Nu wil ik weer niet zeggen dat ik de standpunten van de PVV ook op straat zo breng als hun, in tegendeel.

Hoe bedoel je nice try, maar door deze opmerking laat ik me niet vangen? Ik bedoelde er niks geks mee en weet ook wel degelijk dat er voor Nederlanders ook genoeg gedaan word. Alleen wetende dat er genoeg Nederlandse gezinnen echt krom liggen om rond te komen en dat er dan velen in het land zijn die genoeg gratis krijgen. De lasten worden maar hoger en hoger (steeds meer boetes overal op, steeds hogere belastingen) en de inkomsten maar lager en lager (men wilt er volgens mij naartoe dat in bepaalde sectoren de Nederlander maar voor hetzelfde loon moet gaan werken dan een Pool of Roemeen (met alle respect)

Bron : http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/02/vertrekpremie_is_in_trek.html

Ik vind al die mensen die door het wegvallen van de studiefinanciering hun studie niet kunnen beginnen of afmaken en daardoor minder geschoold de maatschappij in gaan belangrijker dan mensen die hier asiel komen aanvragen en vervolgens vanalles betaald krijgen. Begrijp me niet verkeerd, netjes dat die asielzoekers opgevangen worden, maar blijf af van de studiefinanciering. Zelf niet aan mijn HBO kunnen beginnen aangezien we thuis het geld er niet voor hebben en ik weiger een studieschuld op te bouwen. Ik hoor steeds meer mensen om me heen. En maar klagen over het niveau van de leerlingen en het niveau van de scholen.
2014-05-30 06:21:10
Op jou reageer ik vanmiddag als je het niet erg vind. Werk roept.
2014-05-30 13:36:55
Voor zover ik weet gelden voor alle minima dezelfde regels. Bijstand is voor iedereen toegankelijk of je nou allochtoon of autochtoon bent.

Verder juich ik het juist toe dat vluchtelingen geholpen worden. Wat heb ik op met andere Nederlanders behalve mijn eigen familie, vrienden etc ...niks die ken ik niet en zal ik verder ook niet wakker van liggen. Zelfde geld voor de vluchtelingen ken ik evengoed niet en heb ik verder ook niks mee. Maar in die groep zijn de situaties vaak veel schrijnender dan laten we zeggen de groep die in de bijstand zit.

In de bijstand zitten is absoluut geen pretje en al helemaal niet als je er zelf verder vrij weinig aan kan doen. Maar dan heb je het in NL nog altijd beter als de vluchtelingen waar iedereen zo tegen ageert.

En daarbij meen ik dat als beide ouders onder een bepaald minimum zitten van 36.000 euro je toch nog aanspraak kan maken op een aanvullende beurs die dan wel een gift is. Daarnaast word de 1 miljard die bespaart word door deze bezuiniging rechtstreek terug in het onderwijs geinvesteerd. Zo heeft iedereen er evenveel profijt van ipv alleen mensen die langer studeren(en dus ook meer geld krijgen)
2014-05-30 14:59:09
Over die studiefinanciëring: er is geen duidelijk plan gemaakt waar dat geld heen gaat. Ik heb persoonlijk al een studie met veel contacturen, met hoge kwaliteit van onderwijs (op een enkel vak na af en toe, maar dat ligt aan incompetentie van bepaalde professoren).
Die aanvullende beurs is ook niet alles, dat is op zijn maximum nog niet genoeg om de goedkoopste kamer te huren.
Sowieso zou je, op dit moment, maar even lang stufi krijgen als het minimum aantal jaar van je opleiding (bachelor + master), dus doe je een 3-jarige bachelor en 2-jarige master, krijg je 5 jaar stufi en niet meer. Langstudeerders hebben er geen extra profijt van.
Er was nog 1 manier waar door mensen uit een armer gezin enigszins konden studeren zonder zich in extreme schulden te gooien, nl werken en dat beetje stufi gecombineerd (goh, vreemd he, dat mensen langer studeren als ze er naast moeten werken om het op te kunnen brengen). Die stufi wordt nu ook voor de armsten gehalveerd.

Ik krijg zelf geen bijdrage van mijn ouders. Ik heb wel de minimale studiefinanciëring. Dat is bijna genoeg om mijn kamer van te betalen, en dat is alleen maar omdat ik erg goedkoop woon. Blijft nog 1800 euro op jaarbasis aan collegegeld over, boeken die zeker de 1e jaren al 100 tot soms 250 euro per periode kosten en ik wil graag ook af en toe nog wat eten. Het is dus nu al onmogelijk je niet diep in de schulden te steken én er niet naast te werken. Als daar op maandbasis nog eens 270 euro bij gaat komen is dat een minimum extra schuld van 16200. In totaal, als je geen steenrijke ouders hebt (en dus alles direct vanuit je opbouwende schuld moet betalen), kom je op minimaal 40.000 aan studieschuld als je niet naast je studie gaat werken en er niets mis gaat tijdens je studie. Ga je wel werken tijdens je studie, dan is uitloop bijna onontkoombaar en doe je er langer over - gevolg is dat je alleen maar meer moet gaan betalen. Om die enorme schuld af te betalen heb je dan straks 35 jaar. Dat betekent voor mij, lang niet de oudste student, dat ik straks tot bijna aan mijn pensioen bezig zou zijn met afbetalen van mijn studieschuld. Dat is als ik überhaupt een baan kan vinden. Door de harde knip heb je dan ook nog eens de situatie dat je, als je eenmaal een beetje uitloop hebt van bijvoorbeeld 2 maanden, je al snel naar een jaar uitloop gaat. Duurt het nog een jaar langer waarin je extra schulden maakt en duurt het een jaar langer voor je een baan in je vakgebied kan vinden.

En toch zijn er zo veel landen waar gratis studeren mogelijk blijkt, of met miniem collegegeld (in België zijn de boeken veel goedkoper, collegegeld is 1/3e van Nederland, je krijgt nog altijd studiefinanciering etc), maar intussen gaat Nederland steeds meer naar het systeem van de USA.

Op deze manier is studeren echt iets voor de rijke elite aan het worden - precies wat we niet moeten hebben, in een samenleving waar iedereen gelijke kansen op succes zou moeten krijgen.
En toch zijn er zo veel landen waar gratis studeren mogelijk blijkt, of met miniem collegegeld (in België zijn de boeken veel goedkoper, collegegeld is 1/3e van Nederland, je krijgt nog altijd studiefinanciering etc), maar intussen gaat Nederland steeds meer naar het systeem van de USA.

In België is het systeem echt niet zo optimaal hoor. Oké, voor studenten zelf wel, maar voor de samenleving?

Ik betaalde voor mijn vijf jaar studeren (nu bezig aan een extra zesde jaar dat niet gesubsidieerd wordt door de overheid) zo'n 900 euro studiegeld. In vijf jaar. Peanuts dus. Daarnaast ontving ik nog zo'n kleine 14.000 euro studiebeurs (dus naast de subsidiëring van de universiteit door de overheid). Ik zit nu al zes jaar op kot, en dit jaar is het eerste jaar dat ik privaat moet huren, daarvoor had ik een kot die tussen de 95 (eerste jaar) en 145 (vijfde jaar) euro per maand koste, ook gesubsidieerd door de overheid. Mijn boeken hebben mij denk ik zo'n 300 euro per jaar gekost.

Zoals gebruikelijk in Vlaanderen (ik begrijp niet waarom dit niet gebruikelijk is in Nederland), kreeg ik van mijn ouders maandelijks geld om eten e.d. te kopen.

Met het geld dat na mijn vijfde jaar nog over was, betaal ik nu mijn privaat kot en mijn inschrijvingsgeld (dit jaar een 700 euro, vanwege niet-gesubsidieerd). Als ik tekort kommen, passen mijn ouders dit bij.

Ik deed een vakantiejob in de zomervakantie, maar dat was om het onderhoud (en verzekering en wegentaks) van mijn wagen te betalen en om te sparen (o.a. voor een laptop die ik kocht toen ik ging studeren). Nooit een euro moeten uitgeven aan mijn eigen studies.

Als ik vanuit mijn persoonlijk standpunt bekijk, kan ik natuurlijk niet klagen. Maar dit is toch te gek voor woorden? De belastingbetaler moet zwaar betalen zodat ik op mijn gemak zou kunnen studeren... Er gaat veel te veel geld naar onderwijs.

En dan komen al die Nederlanders* nog naar Leuven studeren op kosten van de Vlaamse belastingbetaler! ;-)

Een Nederlandse vriendin van mij heeft één jaar in Nederland gestudeerd. Daarna is ze naar Leuven gekomen, gewoon omdat ze dan geen studieschuld zou hebben. Zo zijn er hier veel Brabanders en Limburgers (al is zij van Holland).
Ok, dat je geld over houdt aan subsidies en studiebeurzen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Studeren in België is nog goedkoper dan verwacht zo te zien. Maar studeren moet zeker niet alleen voor de rijken worden, de richting waar we nu in Nederland weer heen gaan. Iemand die de opleiding aan kan en aan wil gaan moet dat kunnen, naar mijn mening. De hele reden dat er nu Nederlanders studeren op kosten van Vlamingen is omdat het in Nederland praktisch onmogelijk wordt gemaakt om te studeren. Heeft niet per se met het beleid van België te maken, maar meer met het abjecte beleid van Nederland.
2014-05-30 16:16:25
In al die jaren dat ik stufi heb gehad is dat nauwelijks na mijn studie gegaan. Het was eigenlijk gewoon een soort salaris waar je niet voor hoefde te werken. Voor mij was het gewoon lang leve de lol met geld van de belasting betaler, alhoewel ik het best leuk vond is het natuurlijk absurd dat dit kan. Dat geld had veel beter besteed kunnen worden namelijk.
2014-05-30 16:35:26
Gohf, dat dat voor jou zo geldt wil niet zeggen dat dat voor iedereen zo is. Jij hebt naast je stufie gewoon je lesgeld en boeken betaald gekregen. Anderen betalen van hun stufie gewoon hun lesgeld en boeken.
2014-05-30 16:37:07
Maar dat betekend wel dat het systeem zoals het er was niet werkte.
2014-05-30 16:57:46
Gohf, wat ik krijg van de staat (op voorwaarde dat ik een diploma haal) is nog niet genoeg om een dak boven mijn hoofd te hebben, laat staan collegeld, boeken en eten te betalen. Dat jij een andere situatie had maakt dat niet minder waar.
(edited)
2014-05-30 17:13:59
Dat argument bijvoorbeeld dat asielzoekers het slechter hebben dan mensen in de bijstand. Hoe durven mensen die vergelijking te maken. Dus omdat er mensen in het land/de wereld zijn die het nog slechter hebben moeten wij Nederlandse gezinnen die een dubbeltje 5x moeten omdraaien maar zwijgen en hebben geen recht van spreken. Want er zijn immers groepen die het nog slechter hebben. Een asielzoeker/vluchteling heeft niks dus kan ook nergens voor betalen. Een Nederlander krijgt wel iets, maar moet wel flink betalen voor alles! Laten we vooral de allochtonen hier bevoordelen en laat de Nederlander maar lekker meer dokken voor alles. Laten we vooral buitenlanders die terug naar hun eigen land gaan een maandelijks zakgeld meegeven. Nog even en we zijn buitenlander in eigen land!

En maar roepen dat we moeten bezuinigen!
2014-05-30 18:02:58
Ik vind inderdaad dat het in Nederland lang zo slecht nog niet is. Je kunt in Nederland zelfs een redelijk goed leven hebben als je in de bijstand zit. Dat is lang niet overal het geval.

Daarnaast komen de asielzoekers uit de armste regio's van de wereld of oorlog situaties die niemand van ons hopelijk ooit mee maakt. En jaa asiel zoekers hebben ook rechten ; basis zorg eten/drinken en een dak boven het hoofd. Ik weet ook wel dat we niet iedereen kunnen helpen, maar we kunnen tenminste ons best doen voor iedereen die in Nederland verblijft.

Daarnaast heb ik idee dat mensen graag klagen en ontevreden zijn, terwijl ze eigenlijk niet beseffen dat het hier best goed vertoeven is over het algemeen.
2014-05-31 16:14:31
De illusie dat immigranten bevoordeeld worden bestaat helaas nog. Terwijl onlangs een Duitse rechter (imo terecht) heeft geoordeeld dat, door de onmenselijke situatie gecreëerd door ons asielbeleid, asielzoekers die Nederland ontvluchten richting Duitsland niet teruggestuurd hoeven te worden.
2014-06-01 10:57:28
Is dat niet een klassiek denkfout die men in het verleden ook al heel vaak gemaakt heeft ? Gaat het slecht met de economie --->schuld van immigranten.

Ik vind het nogal makkelijk en goedkoop maar voor een groot deel van de bevolking werkt het al decennia lang zo. Het zit natuurlijk ook een beetje in de mens om alles wat niet vertrouwd en bekend is de zwarte piet toe te spelen. Leve de stigmatisering.
2014-06-01 11:12:39
De zwarte piet toe te spelen hahahahahaha :D
2014-06-01 14:32:37
Waarom we alle grenzen moeten openzetten

Enige punt van kritiek van mij op dit artikel is dat als het zo veel economische groei op zou leveren, het niet nodig is om gastarbeiders tijdelijk op de 2e rang te laten zitten.