Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: (Politiek) Discussietopic

2016-12-06 18:14:35
Ik vind dat we in Nederland een prima politiek systeem hebben. Misschien een beetje vatbaar voor teveel fragmentatie door al die kleine partijen, maar dit zorgt ook weer voor veel keus.

Dat politieke partijen niet al hun beloftes na (kunnen) komen is een direct gevolg van dit systeem: je moet immers compromissen maken. Ik snap bijvoorbeeld mensen niet die weglopen bij de pvda omdat sommige punten van het regeringsbeleid te rechts zijn (duh, je regeert met de vvd..).

Ik denk dat ik uiteindelijk d66 ga stemmen (maar heb nog geen programma bekeken oid). Ik ben redelijk liberaal ingesteld, maar helaas is de "liberale" partij van Nederland (de vvd) dat niet naar mijn mening niet echt, het is meer een conservatieve partij. Verder zijn er nog wel wat andere partijen waar ik wel sympathie voor kan opbrengen (bijv. groen links, cda), en ook partijen waar dit volledig niet het geval bij is (PVV en PvdD, minder mate SP).

(edited)
2016-12-06 23:19:19
Misschien een beetje vatbaar voor teveel fragmentatie door al die kleine partijen, maar dit zorgt ook weer voor veel keus.

Dit vind ik wel mooi, zo maken nieuwe partijen ook een kans. De meeste sterven een langzame dood, maar eens in de zoveel tijd komt er een partij bij die blijft, of in ieder geval tijdens meerdere verkiezingen. En dit alles omdat de bevolking mag kiezen wat ze van deze partijen vinden. Wij bepalen of ze blijven of niet.
2016-12-07 07:02:19
Hopelijk vinden jullie dat niet erg als ik af en toe mee spreek.
Het verbaast mij, hoe vaak kom ik mensen tegen die tegen PVV stemmen, maar toch is er grote volk die dat wel doet. Misschien werk ik in zogenoemde "goede hoekje", namelijk op en Demeter bedrijf met zorg en nu in middels bedrijfsleider van groenteteelt. Ik woon hier al iets meer dan 7 jaar en zou ja Nederlandse nationaliteit aan kunnen vragen na 7 jaar, maar wat zou ik daarmee kunnen bereiken - stemrecht/geld van arbeidsloosheid/etc. Persoonlijk zou ik (als het mogelijk zou zijn) voor Groen/Links stemmen door dezelfde rede die Charles eerder genoemd heeft. Maar als ik nou heel eerlijk ben, heb ik mij nooit met andere partijen bezig gehouden, behalve PVV dan misschien.
Ik krijg hier wel goede overzicht over hele politiek toestand.
NB! Excuses voor mogelijke spelingsfouten.
2016-12-07 22:47:32
Is goed te volgen :)
2016-12-08 00:33:03
Heeft voor jou het aanvragen van de Nederlandse Nationaliteit helemaal geen voordeel verder dan? Bijzonder inderdaad. Wat is je huidige nationaliteit?
(edited)
2016-12-08 05:51:17
Een Est, net als die vlaggetje voor mijn naam :)
Er zal vast meer voordelen zijn, maar kan momenteel niets verzinnen. Zo lang EU blijft staan/PVV niet aan macht komt - heeft dat weinig zin om te veranderen. Ahjaa, je mag als buitenlander niet meer bij Bruno of Post je nieuwe auto aanmelden, maar wel bij RDW :P
Hele tijd gedoe met een buitenlandse identiteitsbewijs gehad, omdat er BSN mist. Dit had je wel op je pasje van zorgverzekering, maar je mist een foto dus het kan niet gebruikt worden als ID kaart. Dus mijn rijbewijs omgezet naar Nederlands en problemen zijn opgelost, voorlopig dan.
In Estland bijvoorbeeld, is na 15 jaar, een centristische en progressief-liberale politieke partij aan macht gekomen. Ze hebben/hadden directe linken mer Putin of zijn partij dus even afwachten, wat gaat gebeuren. Ik verwacht dat het linkje wordt gebroken en lijn toch voor Europa blijft.
Maar goed, genoeg met "offtopic" :)
2016-12-09 09:34:15
LOL, je noemt exteem populisme als geen optie, maar overweegt wel VNL en FvD ...... dat is behoorlijk tegenstrijdig.

Hier staat het 1 en ander omschreven: http://stukroodvlees.nl/zijn-vnl-fvd-en-geenpeil-populistisch/
2016-12-09 12:42:37
Heel tevreden met de uitspraak omtrent Geert Wilders. Wel schuldig bevonden, geen boete. Wanneer het besluit een geldboete was geweest had de PVV zoveel meer stemmen gekregen... Goedkopere campagne voeren dan een boete van 5000 euro krijgen bestaat er niet. Echter, het Nederlands rechtssysteem bevindt hem wel schuldig aan het aanzetten tot discriminatie, maar niet tot het aanzetten van haat. Wat naar mijn mening dan ook het Nederlands Rechtssysteem niet schaadt.

De twitterreactie van Geert laat ook zien waar hij mee bezig is. Hij noemt de rechters PVV-haters en noemt de uitspraak 'knettergek'. Alleen deze reactie geeft al aan hoe ongegrond hij is over zijn uitspraken.
2016-12-09 18:15:35
Asscher gekozen als lijsttrekker PvdA, Samsom treedt terug als Kamerlid

Lodewijk Asscher is de nieuwe lijstrekker van de PvdA. 54,5 procent van de leden die hun stem uitbrachten stemden op Asscher en daarmee versloeg hij zijn enige uitdager Diederik Samsom.

Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman vrijdag bekend in Amsterdam.

Samsom feliciteerde Asscher direct na de bekendmaking van de uitslag. Maandag treedt hij terug als lijsttrekker en als Tweede Kamerlid, liet de oud-fractieleider weten.

Samsom zei trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. "Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend."

Asscher zei "ongelooflijk" veel respect te hebben voor Samsom en voor wat hij voor de PvdA heeft betekend: "Het was niet makkelijk om het op te nemen tegen Diederik, maar met de tijd waarin we leven is het tijd voor een andere koers."

Rutte en Wilders

De nieuwe partijleider maakt in Amsterdam duidelijk dat hij premier Rutte en PVV-leider Geert Wilders de komende maanden als zijn politieke tegenstander ziet. "Ik ga niet erbij staan en kijken hoe we uit elkaar gespeeld worden door Rutte en Wilders. Ik ben veel te trots op Nederland om het daarbij te laten."

Hij wil met Wilders de strijd voeren in het politieke debat, en niet in de rechtbank. Asscher verwees naar het vonnis dat Wilders vandaag te horen kreeg voor zijn 'minder Marokkanen' uitspraak.

Asscher denkt dat hij de PvdA uit het slop kan trekken met een "strijdlust" en "waardengedreven" verhaal. Er is een sociaal, progressief alternatief nodig tijdens de verkiezingen op 15 maart 2017, aldus Asscher. Hij ziet dat op de electorale strijd nu vooral tussen de rechtse partijen worden uitgevochten. "De keuze is te beperkt. Daar tegenover moet een sociaal en progressief geluid komen te staan."

Zware Klus

Asscher wacht een zware klus om de PvdA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar een rol van betekenis te laten spelen.

Nadat de sociaal-democraten met de VVD in het kabinet stapten, verloor de PvdA de gemeenteraads-, Provinciale Staten-, en Europese verkiezingen.

De peilingen laten al langer een dalende trend zien; de PvdA schommelt tussen de 8 en 15 zetels. Fors minder dan de 35 die de partij op dit moment in de Kamer heeft.

Scepsis

Van begin af aan werd er met de nodige scepsis naar de lijsttrekkersverkiezing gekeken. Maar twee PvdA-kopstukken meldden zich voor het partijleiderschap: fractievoorzitter Samsom en vice-premier Asscher. Beiden worden verantwoordelijk geacht voor het beleid van de afgelopen vier jaar en het verwijt was dat er tussen de twee weinig te kiezen viel.

Iets wat met name Samsom benadrukte in de lijstrekkersdebatten voorafgaand aan de stemming. Zijn boodschap was: we hebben het samen gedaan. En nu het beter gaat met de economie wilde hij het mandaat van de leden om de partij er weer bovenop te helpen. Samsom reisde stad en land af om zoveel mogelijk leden te overtuigen hem nog een kans te geven.

Nieuwe leider

Asscher weet de slechte staat waarin de partij verkeert juist wel aan Samsom. De komende verkiezingen zouden vragen om een nieuw soort leiderschap. "Heel veel kiezers hebben ons verlaten, maar delen wel onze idealen: eerlijk delen en omkijken naar elkaar", zei hij in het eerste debat. Asscher, de huidige minister van Integratie, ziet dat er groepen in de samenleving tegen elkaar worden uitgespeeld. "Bindend leiderschap" is volgens hem de oplossing.

Hij vindt dat er minder naar de economie gekeken moet worden en dat een kritische houding ten opzichte van Europa en het belang van Nederlandse normen en waarden voorop moeten staan.

Linkse samenwerking

Als nieuwe leider van de sociaaldemocraten pleit Asscher voor eerlijkere belastingen, meer vaste banen en het terugdringen van flex en harder optreden tegen moslimfundamentalisten en xenofobie.

De kersverse lijsttrekker wil met name de ongelijkheid bestrijden. "Waar hard werken loont. Waar je hulp krijgt als je een keertje pech hebt. Waar we minder schreeuwen en beter naar elkaar luisteren. Waar we zelf vrij zijn en die vrijheid ook een ander gunnen", aldus Asscher tegen de PvdA-leden.

Asscher liet al eerder in een gesprek met NU.nl weten dat hij de samenwerking met andere linkse partijen opzoekt in aanloop naar de verkiezingen. "Ik ben zeer benieuwd wat de inhoudelijke mogelijkheden zijn om samen te werken", zei hij over de SP en GroenLinks.

Hij lijkt de VVD vanwege het partijprogramma over de arbeidsmarkt uit te sluiten als regeringspartner. De ontslagbescherming is voor hem "een niet onderhandelbaar belangrijk onderwerp".

nu.nl
2016-12-11 22:16:34
Ik ben wel lid van de SP, vooral vanwege de lokale afdeling die ik qua politieke insteek een stuk beter vindt dan nationaal. Daarom neig ik er deze verkiezingen naar om PvdD te stemmen. Kans dat ik daar voor nationale verkiezingen permanent heen verhuis. Ze hebben grotendeels de zelfde idealen als ik en blijven er voor strijden. Ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op kiezersbedrog. Bij de SP is het wat meer gevarieerd, het lijkt een beetje willekeurig alle kanten op te gaan op dit moment. Een deel wil samen met de rest van het politieke establishment naar rechts opschuiven (dus richting het midden), een ander deel wil als tegenreactie de opschuiving van de afgelopen jaren teniet doen en weer echt links worden en nog een ander deel maakt het allemaal niet uit zo lang het maar de naam, niet per se de principes, van socialisme heeft. Voorlopig lijkt er nog niet veel consequents uit te komen. Op klimaatverandering vind ik ze ook lang niet uitgesproken genoeg. En nog, als de PvdD er niet zou zijn, zou ik zonder twijfel voor de SP gaan. GL is me wat te populistisch aan het worden onder Jesse Klaver, en na een aantal teleurstellende keuzes van de afgelopen jaren vertrouw ik de partij als geheel voorlopig nog even niet.

Daar mee heb ik het dan ook over alle partijen gehad die ik überhaupt zou kunnen overwegen. Over de rest denkt geen haar op mijn hoofd er aan er op te stemmen. Wat denk ik niet als verrassing komt voor de meesten hier :)
2016-12-15 13:04:15
CDA-leider Buma wil straf voor haatzaaien verdubbelen

Het voorstel van VNL om het verbod op belediging, haatzaaien en discriminatie te schrappen uit het wetboek van strafrecht is volgens CDA-leider Sybrand Buma een "historische fout". Sterker nog, hij wil de strafmaat voor het aanzetten tot haat juist verdubbelen van maximaal één naar twee jaar.

"Op dit moment geldt voor haatzaaien dezelfde strafmaat als belediging, terwijl haatzaaien een kleinere stap richting geweld is", zegt Buma in een interview met NU.nl.

Een week na de veroordeling van PVV-leider Geert Wilders voor het aanzetten tot discriminatie debatteert de Tweede Kamer donderdag over het voorstel van de oud-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL).

De partij wil met het afschaffen van de verbodsbepalingen de vrijheid van meningsuiting verruimen, maar dat zet volgens Buma de deur open naar geweld.

"Deze wetten zijn er om te voorkomen dat mensen door die beledigingen in een kwetsbare positie komen waaruit zij zich niet kunnen verweren", zegt Buma.

"De huidige wet stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw met de bedoeling om met name joden te beschermen. Het lijkt wel alsof we nu, omdat sommigen van ons moslims willen beledigen, de vrijheid van meningsuiting willen verbreden."

Misvatting

Volgens de CDA-voorman is het een misvatting dat pas in het geval van een letterlijke oproep tot geweld mensen de wapens oppakken. "Dat is ook waarom we zo streng zijn bij antisemitisme; we hebben ervaringen met de holocaust. We weten waar haatzaaien toe kan leiden."

Hij vindt het opmerkelijk dat juist VNL en Geert Wilders het beledigings- en discriminatieverbod willen afschaffen, omdat juist deze partijen wel steeds eisen dat er hard wordt opgetreden tegen haatimams.

"Met dit voorstel zijn haatimams juist wel welkom, want haat mag dan", zegt Buma. "Dat is totaal in tegenspraak met dit wetsvoorstel. En denk maar niet dat Wilders tegen een haatimam zegt: Ik ben het niet met je eens, maar je mag het hier zeggen."

Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk niet kunnen rekenen op een meerderheid. De PvdA is tegen het schrappen van het verbod "omdat hiermee de bescherming van mensen tegen haatzaaien en discriminatie" wordt afgeschaft.

De VVD is wel voor het afschaffen van het verbod op groepsbelediging, maar niet voor het verbod op het aanzetten tot haat en discriminatie.

nu.nl



Vreemd voorstel om het verbod op belediging, haatzaaien en discriminatie te schrappen uit het wetboek van strafrecht. Er zijn weer een aantal mensen niet aan het nadenken over gevolgen maar meer bezig met populistisch zijn.
2016-12-17 08:47:38
1 van de redenen waarom de PVV groter is dan deze zou moeten zijn, andere politici en de media kunnen hun waffel niet houden en moeten schrijven over deze partij en leider. Als er geen aandacht voor is dan bestaat het niet, zo werkt de wereld. Dus waarom er dan wel zoveel aandacht aan wordt besteed snap ik niet.

http://www.nu.nl/politiek/4366942/klaver-werkt-met-campagnebureau-obama-hielp-bij-verkiezingen.html
http://www.nu.nl/politiek/4366946/asscher-opent-aanval-wilders-.html

enz enz enz
2016-12-17 10:06:17
doe jij nu niet precies hetzelfde ;)
2016-12-17 12:30:28
Dit is op een mini forum. dat heeft niet de impact als nu.nl, NOS, RTL enz

(edited)
2016-12-17 14:18:23
Haha! Zo makkelijk gaat het dus. ;)
2016-12-17 16:49:37
Aan de andere kant, door er met mensen over te praten heb ik nog een aantal in laten zien dat de PVV eigenlijk niet voor zo veel staat en uiterst hypocriet is; een paar mensen die vroeger PVV stemden zouden dat nu nooit meer doen. Je moet de juiste toon vinden voor ieder persoon. Orde van grootte van mensen waar mee dat is gelukt is ruim op 1 hand te tellen en het gaat hier wel om mensen die nog open stonden voor discussie, en ik weet niet hoe je dit voor elkaar krijgt op grote schaal, maar het is mogelijk een positief effect te hebben door er juist over te praten. Negeren en hopen dat het weg gaat, gaat ook niet werken. Misschien als dat vanaf het begin was geprobeerd, maar nu niet meer denk ik.