Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: (Politiek) Discussietopic

2017-02-08 17:36:49
Ik komt uit bij de CU. Ergens gaat er hier iets mis...
2017-02-08 17:53:30
Poey naar Losing
Ook maar even gedaan en de VVD staat stijf onderaan, had ik ook niet anders verwacht ;)
PvdA bovenaan..., dat is weer minder..., daar was ik net vanaf ;)

Edit: ik heb er nu 3 gedaan en in totaal staat SP 1e, PvdA 2e en Denk 3e.
De VVD staat zelfs onderaan als ik alle partijen meeneem, lol!
Moet wel eerlijk toegeven dat ik me in die partij verdiept heb en daarmee nog meer tegen ben geworden.
Ik beantwoord elke vraag met de gedachte dat de minder bedeelde of zorgbehoevende mens ( daarmee doel ik niet op de luie gezonde mensen die niet willen werken ) hier het minst onder lijdt.
Wel heel frappant dat zelfs dan de VVD laatste staat, ze lullen er nu vooraf al niet omheen dat de rijke mensen het ten koste van de armen nog beter moeten krijgen.
PVV net onder de middenmoot, dat had ik nog lager verwacht.

SP neem ik regelmatig mee in mijn gedachten en dit geeft toch weer een klein zetje die kant op :)


(edited)
2017-02-08 18:02:46
Hieronder een artikel van wat de VVD creëert in mijn ogen.
Leuk die economie, maar daar hebben deze mensen niets aan.
Voor de meesten die wat ouder zijn is het heel lastig om aan de bak te komen ook al doen ze zo hun best, deze mensen vinden het eigen risico in de zorg dan ook geweldig..., vervolgens gaan ze niet naar de dokter om daar op te besparen waardoor ze geheel arbeidsongeschikt kunnen worden.
ook draaien ze daardoor psychisch door, maar aangezien de VVD ook kort op de opvang van deze mensen hebben de rijke mensen veel te zeuren hierover..., dat creperen ze echter zelf door op de VVD te stemmen.

CBS ziet meer hardnekkige armoede

Steeds meer arme Nederlanders slagen
er ondanks de economische groei niet in
om uit de armoede te komen.Het CBS zegt
dat het aantal mensen dat al zeker vier
jaar onder de armoedegrens leeft,in
2015 met 14 procent is gestegen.Er zijn
nu 417.000 'hardnekkige armen'.

Vooral vijftigers komen moeilijk uit de
armoede,volgens het CBS omdat die groep
op de arbeidsmarkt achteraan staat.De
extra banen gaan vooral naar jongeren.

Het aantal arme kinderen nam vorig jaar
toe met 7 procent,tot 125.000.In totaal
leven 1,2 miljoen Nederlanders onder de
armoedegrens.Dat aantal is in 2015 wel
stabiel gebleven,zegt het CBS.



(edited)
2017-02-08 18:13:39
Zeggen dat je voor jongeren de juiste keuze bent en vervolgens wel voor het leenstelsel zijn.. Jesse Klaver is imho niet serieus te nemen als lijsttrekker..

Niet alles is een goed plan, er is geen enkele partij die 100% het beste is voor de groep waar zij voor staan. En dan nog is dit jouw mening, de redenatie van de partij is dus niet hoe jij het wilt zien.


De overgrote meerderheid van succesvolle politici heeft een achtergrond van hoger educatief niveau dan Jesse Klaver. De uitzonderingen erbij pakken is zinloos. Ik verwacht niet dat Jesse Klaver zich zal mengen in de groep succesvolle politici.

Geen idee of het zinloos is, het is zoals het is. Hij is er en heeft een hoop in de politiek gedaan, vooral binnen die partij. De juiste werkervaring met een stel goed werkende hersens is minstens zo belangrijk als een universitaire opleiding, sterker nog, ervaring doe je op tijdens werken, daarom zijn stages en werkervaring zo belangrijk.

En je punt was dat hij geen bachelor heeft, die hij dus wel heeft. Nu moet het opeens een universitaire opleiding zijn. Zo kan je de eisen wel blijven verschuiven.
(edited)
2017-02-09 02:08:15
Kijk Poey, ik snap je mening omtrent de zorg voor minder bedeelden en zorg behoevende. Maar naar mijn idee is de verwijdering van het eigen risico geen goed idee. Waarom niet? Wanneer je de zorg zo laagdrempelig maakt dan het geen enkele euro kost om naar de huisarts te gaan, zal iedereen om het minste of geringste de zorg aanschrijven. Nu snap ik dat je hierop heel makkelijk kan zeggen: 'Nou? Geweldig toch? Hiermee krijgt iedereen die zorg behoeft, de nodige zorg.' Natuurlijk, in principe heb je dan gelijk. Maar dit is praktisch onmogelijk. Op dit moment is de zorg zo ingedeeld in Nederland dat het onmogelijk is om iedereen om het minste of geringste zorg te bieden. Wachttijden worden immens groot, er komt nog meer vraag naar personeel in de zorg (zowel laag als hoog opgeleid), de kwaliteit zal omlaag gaan en dit is onmogelijk te financieren. Wanneer je dit wel financieel betaalbaar wilt maken door de premies omhoog te gooien, dan gaan de minder bedeelden er al helemaal op achteruit Poey. Wanneer de drempel om gebruik te maken van zorg omlaag gaat, zal het drukker worden en zullen ook de kosten in absolute getallen toenemen. Dit zou een onwijs hoge premie betekenen die de minder bedeelden al helemaal niet kunnen betalen. En geloof me, ik bezit niet veel geld. Maar 365 euro eigen risico (per jaar) is naar mijn mening een schappelijk bedrag. Oké nee, misschien heb je gelijk dat we over de hoeveelheid eigen risico moeten kunnen discussiëren. Maar ik hoop dat je met me eens bent eigen risico op 0 euro te zetten geen goed idee is.

Om ook nog even je haat tegen de VVD te proberen te stillen; ik denk dat de VVD een ontzettend slechte champagnevoerder is, maar ik vind ze inhoudelijk in hun beleid een van de sterkste partijen. De VVD denkt dieper na over stellingen dan dat bijvoorbeeld een PVV die op onderbuikgevoelens inspeelt.
2017-02-09 02:15:24
Met HBO denkniveau heb je naar mijn mening niks te zoeken in Den Haag.. Daarnaast heeft hij z'n universitaire opleiding nooit afgerond :')

Hele kromme gedachte Cas. Om er vanuit te gaan dat de kracht van persoon, vooral in de politiek, vanuit zijn of haar universitaire opleiding moet komen is een vrij kortzichtige mening. Begrijp me niet verkeerd, maar er zijn genoeg universitaire mafklappers die werkelijk niks klaarspelen in het 'normale' leven. En daarnaast zijn er genoeg HBO'ers die succesvol zijn op elk gebied.

Zeggen dat je voor jongeren de juiste keuze bent en vervolgens wel voor het leenstelsel zijn.. Jesse Klaver is imho niet serieus te nemen als lijsttrekker..

Je kan zeker voor jongeren de juiste keuze zijn en tevens voor het leenstelsel zijn. Jij weet helemaal niet wat er gebeurd met het bespaarde geld door de basisbeurs niet meer als een gift te behandelen maar als een lening.
2017-02-09 08:28:41
Ik kom er later nog op terug als ik meer tijd heb, natuurlijk denkt de VVD beter na over stellingen dan PVV, alle andere partijen denken beter na over stellingen dan de PVV, daar zijn we het over eens...
2017-02-09 15:02:31
Als je arm bent, is het financieel het beste om een zo hoog mogelijk eigen risico te nemen in de hoop dat je niet meer dan het minimum aan eigen risico op maakt. Wat betekent dat arme mensen die een serieus ziek worden niet naar de dokter gaan, of zwaar de pineut zijn. Zelfs al heeft het eigen risico een vaste hoogte, dan heb je nog dit effect. De meeste mensen kunnen niet zomaar onverwachts een paar honderd euro missen. Als je al weet dat je zorg nodig hebt, moet je een zorgverzekering nemen waarin je een enorme premie betaald. Moeten die mensen als enige de extra zorgkosten opvangen dan? Nu zijn het dus juist de armen die volledig op zichzelf zijn aangewezen wanneer er iets mis gaat.

Ik vind dat de financiëring voor de zorg volledig inkomensafhankelijk moet worden, in een systeem zonder zorgverzekeraars. Simpelweg een progressieve belasting. Omdat ik niet alleen wil dat de armen die gezond zijn worden geholpen, maar ook degenen die niet gezond zijn. Je kan er niet echt iets aan doen als je ziek wordt.

In de praktijk gaat echt niet iedereen voor ieder klein dingetje naar de dokter, dat is een stroman, en een veel voorkomend argument waar nog nooit bewijs voor is gevonden. En dan nog, het grootste deel van de zorgkosten zijn behandelingen, niet doktersafspraken of testen. Mensen die hypochonder zijn doen dit natuurlijk wel, maar die doen dat vaak nu ook al en die kan je daar mee diagnostiseren :)

@Cas, die uitspraak had ik niet verwacht. Dat was zo elitair dat ik het vanzelf las in een koorballenaccent. Het is dan wel weer vrij consistent dat je een enorme fan bent van Mark Rutte. Er is niet zoiets als HBO-denkniveau; sommige HBO-opleidingen hadden net zo goed MBO kunnen zijn, sommigen zijn zwaarder dan de meeste universitaire opleidingen. En dan nog, in mijn ervaring zegt het vrij weinig over algemene kennis. Ik ken mensen op 'universitair niveau' die vooral weten hoe ze hun vakken moeten halen, maar verder weinig kennis hebben en totaal geen interesse hebben in bredere vraagstukken dan ze nodig hebben voor hun studie. Daarentegen zijn er genoeg mensen die een HBO-opleiding hebben gedaan die juist wel breder geörienteerd zijn.

Het is ook veel belangrijker wat voor opleiding iemand heeft gedaan. Is iemand die een PhD heeft in moleculaire biologie per definitie geschikter voor een politieke function dan iemand die een HBO-opleiding politicologie heeft afgerond? Vanwege 'denkniveau'?

En een HBO-bachelor en universitair bachelor zijn ook gewoon even veel 'waard' :)
2017-02-09 15:04:53
Jij weet helemaal niet wat er gebeurd met het bespaarde geld door de basisbeurs niet meer als een gift te behandelen maar als een lening.

Weet jij het wel? Is wel zo duidelijk als je dat er dan bij zet :)
2017-02-09 19:30:03
Ik zie wat je mening is over zorg voor iedereen. Ik ben het hier niet mee eens maar begrijp wel wat je zegt. Verder heb ik geen concreet bewijs dat jan en alleman per direct meer gebruik gaat maken van de zorg, echter ik denk wel dat dit het geval is. Je zegt het eigenlijk zelf al als je zegt dat men die ziek is vanwege een te hoge eigen risico niet naar de dokter zullen gaan. Als dit probleem zo groot is, zullen er ook veel meer mensen wél naar de dokter gaan wanneer het eigen risico 0 euro is. En dan laat ik de personen die onterecht gebruik maken van de zorg maar even achterwege in deze.

Jij weet helemaal niet wat er gebeurd met het bespaarde geld door de basisbeurs niet meer als een gift te behandelen maar als een lening.

Weet jij het wel? Is wel zo duidelijk als je dat er dan bij zet :)


Ja dat weet ik. De VVD, D66 en ook de PvdA willen door middel van het studievoorschot honderden miljoenen extra investeren in de kwaliteit van hoger onderwijs. Die investeringen vallen weg als de basisbeurs weer ingevoerd zou worden. Daarnaast blijft er een aanvullende beurs voor mensen met een laag inkomen. De aanvullende beurs moet naar mijn mening wel uitgebreid worden. Studeren in Nederland wordt ook door middel van het leenstelsel mogelijk gemaakt voor iedereen in Nederland. Als je je verdiept in het leenstelsel, zie je in hoe gunstig het is om te lenen. De terugbetaling mag naar ratio inkomen en daarnaast betaal je geen rente. Voor de slimme mensen onder ons; het is zelfs voordelig om als student maximaal te lenen en dit geld zelf te investeren. Je zal hier dan 'gratis geld' mee verdienen.

(edited)
2017-02-10 11:14:24
En dan laat ik de personen die onterecht gebruik maken van de zorg maar even achterwege in deze.

Als ze terecht gebruik maken van de zorg, wat is dan het probleem?

De VVD, D66 en ook de PvdA willen door middel van het studievoorschot honderden miljoenen extra investeren in de kwaliteit van hoger onderwijs.

Die uitspraak heb ik al heel vaak gehoord, maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen waar het daadwerkelijk heen gaat naast 'we maken het echt beter hoor'. Dit is niets nieuws. En aangezien ik tot augustus zelf student was én graag de politiek in de gaten hou heb ik het altijd gevolgd. En volgens het leenstelsel zou ik bijvoorbeeld alles moeten lenen omdat mijn ouders met zijn 2en net voldoende inkomen hadden. Dat ze mij eigenlijk niet financieel hebben ondersteund omdat ze al dat geld aan extra nutteloze spullen uitgeven maakt dan niets uit. Om maar een voorbeeld te noemen. Daarmee ben ik in een leenstelsel behoorlijk benadeeld t.o.v. mensen met ouders die rijker dan wel armer zijn. Daarnaast moet je je realiseren dat door het afschaffen van de basisbeurs ook degenen die in aanmerking komen voor een aanvullende beurs ineens veel minder krijgen, omdat die basisbeurs ook van hun vergoeding af gaat.

Mensen van mijn generatie worden overal aangemoedigd een dure studie te gaan doen omdat je anders niet aan een baan komt. Na je studie heb je echter waarschijnlijk ook nog steeds geen baan (het grootste deel van mijn medestudenten), en een enorme schuld. De rente is dan wel erg voordelig laag (niet afwezig zoals je impliceert), maar toch ga je dat geld dan nodig hebben. Uiteindelijk zit je dan toch met een enorme schuld zo aan het begin van je leven. En zulke hoge lonen krijg je echt niet als je wel een baan vindt, behalve als je geluk hebt/een studie hebt gekozen puur op basis van hoe veel je later kan gaan verdienen, en dan nog verandert de arbeidsmarkt binnen een paar jaar enorm, dat zie ik wel bij mijn studie. Toen ik begon kreeg 80% van de afgestudeerden direct een baan in een relevant vakgebied, en bijna alle anderen in het 1e jaar na afstuderen. Van mijn studiegenoten ken ik bijna niemand die nu een baan heeft naast bijbaantjes als vuilnisman of groenteverkoper op de markt ofzo, al zijn de meesten al een tijdje afgestudeerd. En dit probleem gaat alleen maar erger worden in de komende decennia wanneer verdere automatisering en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie door zet. Zo krijg je natuurlijk dat straks een minderheid hun studieschuld kan afbetalen, wat er alleen maar voor zorgt dat er minder geld over blijft voor investering in het onderwijs op lange termijn. Dan kan je maar beter rekenen dat het een gift is. Het lijkt ook alsof ze dat doen, voorlopig wordt er alleen maar gestuurd op integratie van onderwijs en de bedrijfswereld, waarin de bedrijven steeds meer onderwijs en onderzoek financiëren, met als gevolg dat het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek dat wordt gedaan steeds minder objectief wordt en steeds meer in het teken staat van de beste donateurs. Er is voorlopig nog niets te zien van extra overheidsgeld in het onderwijs.
2017-02-10 15:52:46
En dan laat ik de personen die onterecht gebruik maken van de zorg maar even achterwege in deze.

Als ze terecht gebruik maken van de zorg, wat is dan het probleem?


Ik probeer in de post daar voorafgaand uit te leggen dat het te druk wordt in ziekenhuizen en de kwaliteit omlaag zal gaan. Dat is het probleem wanneer iedereen gratis naar de dokter kan gaan. Ik begrijp heel goed dat je meerdere keren per jaar wel is gebruik wilt maken van de zorg omdat je ergens niet zeker over bent. Ook wanneer er uiteindelijk niks met je aan de hand is. Dat is in mijn ogen terecht. Maar al deze consulten kosten geld en tijd. Daar moet je ook rekening mee houden binnen de zorg. Het is te makkelijk om te zeggen dat het eigen risico op 0 euro moet worden gezet om 'het probleem' op te lossen. In een idealistische wereld wil ik ook dat iedereen precies de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft. Echter, dat is op dit moment niet haalbaar in de totaliteit.
2017-02-10 19:11:12
Het feit dat jij in dit leenstelsel 'behoorlijk' benadeeld bent ten opzichte van de rijke en de armen dat is in dit geval heel spijtig maar kan de overheid niet zo veel aan doen. Ik wil je wel benadrukken dat studeren in Nederland inderdaad prijzig is, maar relatief nog best wel goedkoop. Rond de 1900 euro collegegeld per jaar is in vergelijking met wat jij eigenlijk als persoon kost niet erg veel geld. Hier moet je jezelf bewust van zijn. Ten opzichte van een rijk gezin waarin de kinderen nooit hoeven te werken voor hun centen en alles krijgen van hun ouders word je dan inderdaad benadeeld. Maar ben jezelf bewust van het feit dat jij in deze periode van je leven om leert gaan met geld en de waarde van geld leert kennen. Vaak zie je dat personen zoals jij een stuk verantwoordelijker zijn dan iemand die alles heeft gekregen. En zie het ook van de andere kant. Nederland als land geeft jou de mogelijkheid om, omdat jij schijnbaar goed met je hersenen kan omgaan, te studeren en hierin uit te blinken. Dat dit niet gratis is vind ik terecht, je gaat immers (over een tijdje) ook meer verdienen dan de gemiddelde Nederlander.

De rente is inderdaad niet 0. Het is 0,81%. (Nog steeds winstgevend om dit juist op te nemen en te investeren overigens). De hoeveelheid die je verdiend wanneer je bent afgestudeerd op een universitaire opleiding verschilt inderdaad maar dit zal voor niet veel studies ontzettend laag uitvallen. Dat je meer verwacht, is iets anders. Daarom komt de overheid ook met een betalingsregeling van 35 jaar, de aflossing is gebaseerd op je inkomen. Wanneer je veel verdient, moet je sneller afdragen, wanneer je minder verdient, hoef je minder snel af te dragen. Het argument dat je zegt dat straks de minderheid hun studieschuld niet kan afbetalen is daarmee dan ook onzin. Verder ben ik het met je eens dat onderzoeken wellicht minder objectief worden wanneer deze worden gefinancierd door de bedrijvenwereld maar ben ik het niet met je eens dat er 'nog niets te zien is van extra overheidsgeld in het onderwijs'. Ik heb geen hard bewijs maar de overheid investeert zeker wel geld in onderwijs in Nederland.
2017-02-11 10:11:04
Ik weet dat de kosten hoger zijn dan het collegegeld. Ik vind toch dat educatie wel gratis zou moeten zijn, inclusief collegegeld en boeken, vooral voor degenen die het anders niet kunnen of zouden doen. Voor degenen die uit een arm gezin komen dat helemaal niets kan bijdragen. Op dit moment is er een trend in de richting dat studeren weer alleen voor de rijken wordt, en ik zie het als een basisrecht om in iedere situatie te kunnen gaan studeren zonder verplicht te worden een schuld op te bouwen aan de staat. Dat is ideologisch, ik zie onderwijs, inclusief hoger onderwijs, als recht. Als je er dan echt veel aan gaat verdienen later (wat in best veel gevallen niet zo is, zoals ik al zei), betaal je het terug via belastingen, maar ik heb een enorme aversie tegen schuld op moeten bouwen omdat je verder wil leren. De maatschappij heeft meer baat bij wetenschap dan de hoeveelheid geld die wetenschappers meestal verdienen, zeker als je ziet wat voor een stresscultuur er heerst om maar mee te blijven doen in je veld en voldoende te kunnen verdienen.

De overheid investeert zeker wel geld in het onderwijs, maar er is voorlopig niets te zien van de extra investeringen die het leenstelsel zou opleveren.

De rente wordt trouwens ieder jaar opnieuw vastgesteld, het kan ook zomaar wel op 0% of toch op 2% uitkomen, ik zou niet vasthouden aan een vast percentage :) Als je bent afgestudeerd verandert het nog om de 5 jaar.

Over de zorg vind ik het je wel heel makkelijk afdoen dat het op dit moment niet haalbaar zou zijn zonder eigen risico. Ja, degenen die op dit moment vanwege financiële redenen niet naar de dokter gaan, gaan dan wel naar de dokter. Dat zie ik persoonlijk als iets positiefs. Dat is niet van de mate dat het hele systeem niet meer zal werken. Ik ken persoonlijk maar weinig mensen die voor ieder wissewasje naar de huisarts zouden gaan. Daarnaast is het ook een probleem dat degenen die echt ziek zijn maar niet gaan op een later punt veel meer geld en zorg kosten in totaal, dus ik zou niet zomaar zeggen dat het zorgsysteem in totaal meer belast wordt. Misschien de huisartsen iets meer, maar als er daar een paar extra van nodig gaan zijn is er ten minste weer een beetje werkgelegenheid voor starters op de arbeidsmarkt, om de 2 punten even te koppelen :P
2017-02-11 18:25:04
Belasting wordt verdeeld in verschillende schalen omdat we in Nederland vinden dat de zwaarste schouders de grootste lasten moeten dragen. Niet omdat we vroeger gratis hebben kunnen studeren. Hiermee denk je een kostenpost van de overheid op te vangen door het te linken aan belastingbetalers van de hoogste schaal. Zo mag/kan je niet omgaan met geld.

Over de aanvullende beurs:
De aanvullende beurs blijft behouden voor studenten van wie de ouders minder dan 46.000 euro paar jaar verdienen. De hoogte van het bedrag hangt af van het precieze inkomen van de ouders en is maximaal 365 euro per maand (wanneer de ouders minder dan 30.000 euro verdienen).

Zoals ik al eerder zei, er is ergens een grens (46.000 euro) en mochten je ouders tussen de 30.000 en 46.000 euro verdienen dan verschilt de hoogte van deze tegemoetkoming. Jij zegt zelf net buiten deze regeling te vallen. Ik vind dat zeer spijtig maar om op de kern van dit beleid in te gaan; Dit is toch een goed, vrij duidelijk en strak beleid? Op deze manier wordt er tot 46.000 euro tegemoet gekomen, en wordt er per situatie een andere vergoeding gegeven. Ik vind dat goede beleidsvoering.

Over de verlating van de opbrengst en investeringen van het leenstelsel vond ik het volgende:
Studenten die tussen 2015/2016 en 2018/2019 een bacheloropleiding volgen, krijgen een tegemoetkoming in de vorm van vouchers. Hiermee kunnen ze tot 2000 euro inzetten voor bijscholing in de vijf tot tien jaar na hun afstuderen. Zo is het goedkoper om nog een master te volgen, bijvoorbeeld. Zij krijgen dit omdat ze, volgens de overheid, nog niet volledig kunnen profiteren van de investeringen van de opbrengst van het leenstelsel.

Dit verklaart wel waarom jij nog geen duidelijke weerspiegeling ziet van de opbrengsten in het leenstelsel. Geduld, zou ik dus zeggen. Dat we 2000 euro krijgen voor bijscholing zie ik meer als een pleister op een zere wond, echter de overheid moet iets en ik vind dit wederom wéér goede beleidsvoering. Het gaat niet om de 2000 euro, maar om het idee dat de overheid hier rekening mee houdt.

Over de zorg zullen we het zo te zien niet eens worden. Ik denk er gewoon simpelweg anders over. Is ons goedrecht natuurlijk.
(edited)
2017-02-12 10:10:06
En een HBO-bachelor en universitair bachelor zijn ook gewoon even veel 'waard' :)

Feitelijk onjuist. Een universitaire Ba geeft tot meer direct toegang.