Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: (Politiek) Discussietopic

2009-05-04 01:13:27
En daar gaat de discussie weer in de richting van "geld, belasting, beloning" ;)
Er zijn genoeg modellen te bedenken waar maatschappelijk belang en beloning in evenwicht zijn.
Voorbeeld: opleidingen voor bepaalde beroepsgroepen die als essentieel worden gezien, krigen zware gesubsidies maar als tegenprestratie moeten afgestuurden x jaar in Nederland hun werk verrichten.

Bovendien gaat het jiust niet om de top prestaties maar om de middenmoot. In lijn met de voorbeelden in dit topic, meeste chirurgische ingrepen in Nederland zijn gewoon standaard, 13 in een dozijn, ingrepen waar geen top chirurg aan te pas komt.
Deze chirurgen vertrekken niet naar het buitenland vanwege het belasting klimaat. Als ze dat al doen, verrichten ze nog steeds hun werk in Nederland maar vestigen ze zich in bijv Belgie, dat heeft dus geen invloed op de zorgverlening....
2009-05-04 01:29:33
Ik ben het opnieuw met een aantal zaken niet eens, alleen denk ik ook niet dat we het met elkaar eens gaan worden en dat maakt ook niet uit ;)

Het grote probleem is dat je iets anders begrijpt dan ik bedoel. Waar het om gaat is dat jij denkt dat de maatschappij volledig maakbaar is en dat je daardoor dingen precies kunt regelen, zo lang je maar van goede wil bent. Ik geloof daar totaal niet in en denk dat je hoe dan ook rekening moet houden met de mogelijkheid dat je iemand hebt gemist in je programma.
2009-05-04 08:22:40
Ik ben blij dat we van mening verschillen, anders zou de wereld zo saai zijn ;)

@ Zwelgje,.. ik moet zeggen dat je er een interessante visie op nahoudt.
Het verhaal van de chirurgen is een zeer goede en lijkt me billijk.
2009-06-05 22:24:31
Crazy_iwan to Wout
Ze hebben in groep 2 zelfs al cito toetsen. Het moet niet gekker worden. Op die leeftijd behoort een kind leuk te spelen en nieuwe dingen te ontdekken.


2009-06-05 21:56:05
michel to Crazy_iwan
In groep 1 krijgen ze al opdrachten om in groep 2 de cito toetsen te maken.
Dat gaat op speelse wijze dus ze spelen en leren te gelijk.


2009-06-05 22:07:52
Crazy_iwan to michel
Ik denk dat ik tussen de woorden door moet lezen om te begrijpen waar ze spelen ;)

(Zal het wel een keer aan mijn cameraad vragen. Die is leraar)


2009-06-05 22:17:23
Wout to Crazy_iwan
Ik ben het er ook niet mee eens, dat ze op 5 jarige leeftijd, al zo veel druk op een kind uitoefenen. Het is gewoon te gek voor woorden, maar blijkbaar hoort dat bij deze maatschappij.




De kinderen ervaren dat toch niet zo, die worden getoetst op basis van uitvoering van spelletjes etc. etc. Het is wel erg belangrijk voor hun ontwikkeling om te weten wat een kind kan en vooral wat het niet kan. Daar kan het leerprogramma dan op afgestemd worden. Dat is geen druk uitoefenen, dat is het beste voor het kind proberen te bereiken :)
2009-06-05 22:25:34
Wrong topic ;)
2009-06-05 22:29:22
Hmm ja zo kun je het ook bekijken en daar heb je ook gelijk in, maar ik heb wel het idee dat er veel meer het MOETEN achter zit en dat zint me niet. Ik ben er in de klas niet bij natuurlijk, maar wat ik wel gemerkt heb, is dat de overgang van groep 2 naar 3 gewoon te groot is. In groep 2 is het allemaal nog lekker spelen, maar in groep 3 gaan ze in 1 keer helemaal los en zitten ze bijna de hele dag in de schoolbanken. Dat kan allemaal veel geleidelijker is mijn mening.
2009-06-05 23:07:37
Kijk Kasim het gaat mij gewoon om het woord toets wat ze hier gebruiken. Dit is een woord wat niet past bij een 6 jarige.
Tuurlijk is het goed om een kind te observeren en hem te laten leren op zijn eigen niveau. Hier heeft het kind het meest aan. Maar om zoiets een sito toets te noemen gaat mij erg ver. Kan best wezen dat het systeem erachter goed is, maar noem het dan anders.

Maar goed dit is ook maar de mening van 1 persoon.
2009-06-06 01:10:22
Ik snap jullie argumenten. Ik denk dat er geen goed of fout is in deze situatie, het blijft toch behoorlijk subjectief wat nu wel en niet nodig is voor een kind etc. Daarnaast hebben we denk ik allemaal geen goed inzicht in hoe de situatie werkelijk is.

Ik zie het als 'de verpakking' die wellicht wat beter kan, maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud. Of je het nou toets of spel noemt, als het hetzelfde doel beoogt maakt het wat mij betreft niet uit. Wat betreft Wouters opmerking over de overgang heb ik werkelijk geen idee. In 'mijn' tijd was groep 2 inderdaad kleuterklas, veel spelen etc. en vanaf groep 3 leer je lezen en schrijven. Dat is inderdaad een ommekeer, maar ik heb geen idee of dat slecht is voor een kind. Misschien krijgt een kind op dat moment juist het gevoel dat het iets belangrijks doet, wat niet persé ten koste van het vrije gevoel hoeft te zijn, maar wel tot een beter resultaat kan leiden. Maargoed, zoals ik al zei heb ik wat dat betreft absoluut geen zicht op de werkelijke situatie.
2009-06-06 11:13:04
Vroegah konden de juffrouws en de meesters toch ook zonder toets bepalen of een kind klaar was voor groep 2 of groep 3? Waarom moet er dan nu in eens een toets aan te pas komen?
2009-06-06 12:46:20
lol, wat een lekker conservatieve opvatting! Vroeger kwamen we toch ook in de VS op de boot, waarom zouden we dan nu met het vliegtuig gaan?

Nou, omdat het wellicht een beter en objectiever apparaat is?
2009-06-06 12:46:55
Vroeger werd het ook bepaald aan het scholingsniveau van je ouders volgens mij, wat natuurlijk nergens op slaat.
2009-06-06 13:49:00
"Nou, omdat het wellicht een beter en objectiever apparaat is?"

Nou dat is dus helemaal niet zo. Die kinderen worden gewoon veel te vroeg onnodig onder druk gezet.
2009-06-06 13:49:46
Dat lijkt mij heel erg sterk, maar dat gebeurde in elk geval niet meer toen ik nog naar de kleuterschool ging. Dat lijkt me totaal iets anders.
2009-06-06 13:53:20
daar heb jij serieus geen enkel idee van. Volgens mij studeer je geen Pedagogische Wetenschappen en is dit dus een wilde gok van je, maar ik kan me vergissen. In het onderwijs heb je iets geheten 'didactiek', waarbij in principe elke actie of elke lesvorm duidelijk omgeven moet zijn met leerdoelen en nagedacht wordt over de manier waarop dingen gedaan worden. De manier waarop kinderen les gegeven wordt is dus in principe altijd goed doordacht. Wanneer je kinderen gaat observeren (want dat is het in groep 2, niet eens zozeer een toets op die leeftijd) om te kijken naar de mogelijkheden van het kind, ga je mij niet wijs maken dat zoiets slecht voor het kind is. Nogmaals, het kind voelt die druk echt niet hoor, die moet gewoon spelen, knutselen en andere leuke dingen doen.

edit: mocht het nou zo zijn dat dit verkeerd uitgevoerd wordt door de leerkracht en het kind wel druk voelt, is dat niet een fout van het systeem maar een fout in de uitvoering. Ben het wel met je eens dat je een kind NIET onder druk moet zetten.
(edited)
2009-06-06 17:14:01
Jij evengoed niet, dus of je het beter weet is dan nog maar de vraag.

Ik weet heel goed dat in het onderwijs doelen worden gezet en men weet op welke leeftijden een kind dat zich normaal ontwikkeld deze doelen zou moeten kunnen halen. Dat is echt niet iets nieuws van dit systeem, dat wordt al jaren gedaan.
Als het syteem werkelijk om toetsing gaat dan legt dat zeker wel extra druk op het kind. Wanneer dat niet het geval is dan verandert er in feite niks aan het systeem en is het de moeite van het vermelden niet eens waard.

Verder geldt dat de kwaliteit van het onderwijs zich omgekeerd evenredig ontwikkelt met het aantal onderwijshervormingen.
2009-06-06 17:20:58
O ja, ik was even vergeten dat jij nooit je ongelijk zal toegeven :) Ik heb me er wel in verdiept, toevallig doet mijn vriendin de opleiding wel dus ik krijg het nog wel enigszins mee.

Als het syteem werkelijk om toetsing gaat dan legt dat zeker wel extra druk op het kind. Wanneer dat niet het geval is dan verandert er in feite niks aan het systeem en is het de moeite van het vermelden niet eens waard.

Heb je uberhaupt gelezen wat ik net geschreven heb?

Verder geldt dat de kwaliteit van het onderwijs zich omgekeerd evenredig ontwikkelt met het aantal onderwijshervormingen.

wat bedoel je hier mee?