Subpage under development, new version coming soon!
Subject: Wielrennen [Algemeen]
wel opvallend dat de 3 topfavorieten volledig faalden , Dennis heeft een verzachtend excuus met de platte band maar zou toch ook maar net het podium niet of wel halen.
De belangrijkste koers van het jaar is weer daar. Een wedstrijd waar al lang naar uit wordt gekeken, nog tijdens de Vuelta. Al moet gezegd worden dat die dit jaar nog spannender was dan sommige voorgaande edities, waardoor er wellicht wat minder over deze koers werd gepraat. We gaan tijdens het wereldkampioenschap op de weg voor mannen op zoek naar een opvolger voor de vorig jaar tot wereldkampioen gekroonde Pool Michal Kwiatkowski.
Het wereldkampioenschap is natuurlijk een apart gebeuren. Een week lang wordt bepaald wie in welke discipline zich voor een jaar lang de beste renner mag noemen. Al is dat een beetje vreemd om het via één koers te bepalen. Maar toch: als je het wereldkampioenschap wint, kun je het nooit echt gestolen hebben. Zelfs niet als het wereldkampioenschap eindigt in een massasprint.
Een rijtje van de laatste tien locaties van het wereldkampioenschap en de bijbehorende wereldkampioenen:
2005 in Madrid (SPA): Tom Boonen
2006 in Salzburg (OOS): Paolo Bettini
2007 in Stuttgart (DUI): Paolo Bettini
2008 in Varese (ITA): Alessandro Ballan
2009 in Mendrisio (ZWI): Cadel Evans
2010 in Geelong (AUS): Thor Hushovd
2011 in Kopenhagen (DEN): Mark Cavendish
2012 in Valkenburg (NED): Philippe Gilbert
2013 in Firenze (ITA): Rui Alberto Faria da Costa
2014 in Ponferrada (SPA): Michal Kwiatkowski
Naam Gem. % Lengte Hoogte Hoogteversch. Tot finish
E-main street 6,0 % 350 m 28 m 21 m 4,2 km
Libby Hill Park 7,6 % 250 m 47 m 19 m 3,8 km
23rd Street(max. 20%) 11,0 % 100 m 46 m 27 m 2,4 km
Governor Street 6,9 % 290 m 46 m 20 m 0,7 km
Laatste 700 meter 1,0 % 680 m 55 m 9 m 0,0 km
Er zijn heel veel favorieten voor dit wereldkampioenschap, omdat het parkoers meerdere type renners in de kaart speelt, in tegenstelling tot de voorgaande jaren. Een rijtje:
Alexander Kristoff - De Noorse veelvraat is dit jaar misschien wel de beste renner te noemen. Zijn reeks overwinningen in het voorjaar valt niet te negeren en op een parkoers als dit moet hij tot zijn recht kunnen komen. Na een zware koers is Kristoff qua sprintsnelheid minder afgebot dan zijn concurrenten. Hij moet hopen dat het zwaar genoeg wordt om de pure sprinters als Greipel te lossen, maar dat het niet té zwaar wordt omdat hij er zelf nog bij wil zijn.
John Degenkolb - Twee monumenten en een zwaar bevochten ritzege in de Vuelta: het voorjaar van Johnny D was meer dan geslaagd, vanaf de Tour gaat het echter wat minder. De ontzettende vooruitgang in het klassieke werk is bij Degenkolb gepaard gegaan met verlies van sprintsnelheid, waarin hij overigens nooit tot de wereldtop heeft behoord. Zijn ploeg moet het heft in handen nemen.
Peter Sagan - De renner met de hoogste amusementswaarde, door velen gezien als de topfavoriet. Het zou zijn slechte seizoen, dat vanaf mei flink beter werd en waarin hij ook meerdere ritzeges in de Tour had verdiend, meer dan goed kunnen maken. Hij lijkt in vorm.
Greg van Avermaet - België mag hopen. Met Boonen, Gilbert en vooral Van Avermaet hebben we renners voor dit parkoers. Alleen het probleem is dat Van Avermaet geen afmaker is, want intrinsiek is hij op dit moment veruit de betere van zijn medekopmannen. Intrinsiek is Van Avermaet zelfs bij de besten ter wereld. Ook een renner die de trui mooi zou staan.
Michael Matthews - Dit is een heel erg gevaarlijke klant. Samen met zijn al even weinig in beeld te vinden landgenoot Simon Gerrans vormt hij een tandem die niet uit het oog verloren mag worden. Vooral ook omdat ze nooit op kop komen tot de streep in zicht is. Degene die Matthews' wiel heeft op 200 meter van de streep en er nog over kan komen, wordt volgens mij wereldkampioen.
Tony Gallopin - Toen ik het parkoers zag en de laatste twee winnaars zag, moest ik meteen aan deze renner denken. Als hij eens aanvallend ingesteld zou zijn in de een na laatste of laatste ronde, kan hij zomaar wereldkampioen worden. Maar we weten allemaal dat Gallopin, die zijn gloriemomenten kende in aanvallende acties, in topkoersen ontzettend afwachtend koerst en graag zesde wordt.
Alejandro Valverde - El Imbatido is moe. En dat mag. Hij werd derde in de Tour, dus zijn seizoen is geslaagd. Want dat hij de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik kon winnen, ach dat had in 2013 en 2014 ook gekund. Ongetwijfeld een van de grootste renners van zijn generatie, na zijn comeback mogelijk nog beter ten opzichte van zijn concurrentie dan voor zijn schorsing. Een derde plaats staat wellicht vast, al is hij erg vermoeid.
Michal Kwiatkowski - De Pool werd vorig jaar wereldkampioen en is dus opnieuw een renner om rekening mee te houden. Vorig jaar werd hij door de andere favorieten eigenlijk niet in de gaten gehouden. Hij reed in de afdaling op kousenvoeten weg en hield stand tot aan de streep. Op de verrassing spelen kan dit jaar niet meer, renners zullen op zijn wiel zitten. Hij moet van de tegenstand af, want in een groepssprint zal het niet meer zo gaan als in de Amstel Gold Race. Zeker na een mindere Tour.
Zdenek Stybar - Is altijd goed en dit parcours lijkt hem op het lijf geschreven, De wedstrijd moet hard zijn zodat de klimmende spurters zoals Degenkolb, Matthews en kristoff niet meer kunnen volgen of dat hen ploegen zich niet meer kunnen organiseren achter een splijtende demarrage van de halve Belg.
Voor de nederlanders ;)
Tom Dumoulin - Hij of Terpstra kopman der Nederlanders? Waarschijnlijk wordt het Niki Terpstra, die onmogelijk wereldkampioen kan worden. Je moet hier immers van renners af zien te komen en dat kan Terpstra niet, die moet het van koersslimheid hebben. Normaal gesproken krijgt Terpstra wanneer hij aanvalt een renner of vijf mee, waarvan er altijd een sneller is. Maar hij mag hopen. Dumoulin daarentegen is misschien wat moe van de Vuelta en kan de afstand normaal niet aan, maar heeft ook het ideale plaatje voor een dergelijk parkoers. Bovenop de slotklim doortrekken, zoals Cancellara dat in zijn meesterdagen kon, zou toch een keer mogen neem ik aan.
Pronostiek:
1) Sagan
2) Matthews
3) Van Avermaet
Dark horses: Gerrans en Stybar
Ik denk dat je zomaar eens gelijk kunt hebben :)
Terpstra is kopman, en Boom een soort schaduwkopman.
Afgaande op de beloftenwedstrijd ga ik toch voor Degenkolb.. Of Kristoff
Wat Ik al dacht maar ze zullen beide moeten wegraken en hopen dat er geen snellere renner mee is , wat moeilijk is :)
Het schijnt keihard te gaan regenen, dus dan is eigenlijk Boom een betere keus. Al ramt Terpstra ook gewoon door elk weertype heen.
Regenachtig weer is heel goed voor de Laaglanders en de Noren :)
Heel knap voorspeld :-)
Mooie wedstrijd.
(edited)
Mooie wedstrijd.
(edited)
Dark horses: Gerrans en Stybar
Heel knap voorspeld :-)
Hoezo? Zijn Gerrans en Stybar echt op een zwart paard gefinished?!? :P
Heel knap voorspeld :-)
Hoezo? Zijn Gerrans en Stybar echt op een zwart paard gefinished?!? :P
Iedereen van het lijstje heeft iets gedaan
Enkel Gerrans die was de persoonlijke lijfwacht van matthews blijkbaar :)
Enkel Gerrans die was de persoonlijke lijfwacht van matthews blijkbaar :)
Matthews denkt daar zelf anders heel anders over. Die heeft toch wel serieus kritiek gehad op Gerrans namelijk na de race.
heb het net ook gelezen, met die slechte regie kan je namelijk niet alles zien :)
dan is dat heel jammer voor de australiërs dan kon het wel eens spannend zijn geweest voor Sagan.
dan is dat heel jammer voor de australiërs dan kon het wel eens spannend zijn geweest voor Sagan.
Voor de zelfuitgeroepen kenners: zou Dumoulin een betere kans hebben gehad zonder de Vuelta of maakt dat voor een ééndaagse koers als het WK niet uit?