Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: Evolutie en dierlijke intelligentie

  • 1
  • 2
2009-11-19 14:30:14
luuut [del] to All
Evolutie en dierlijke intelligentie zijn twee sterk aan elkaar gerelateerde onderwerpen die mij sterk interesseren.

Er wordt steeds meer bekend over intelligentie bij apen en andere dieren en het wordt steeds duidelijker hoe sterk ze op ons lijken. Op zich is dit ook niet vreemd. Voor dat wij mensen hier op aarde de baas waren, waren er, buiten de voorouders van mensen, heel veel 'diersoorten' die, hoewel minder dan de mensen van nu, hele intelligente en menselijke trekken bezaten. Een van deze primaten heeft zich ontwikkeld tot mensen en de andere zijn grotendeels uitgestorven (hoewel men tot voor kort noch dacht een aantal kleine mensenrassen in Indonesië niet tot het mensenras behoren). Uitzondering hierop is de nauw aan de mens verwante primaat bonobo, ook wel kleine chimpansee, en, in mindere mate, de chimpansee.

Nog een mooi filmpje over een andere apensoort die intelligent gedrag vertoont, hoewel die veel minder sterk aan de mens verwant is:
http://www.youtube.com/v/-G60UCeXFp0
2009-11-19 14:30:59
2009-11-19 14:50:51
@discussietopic:
Dat er ook andere erfelijke eigenschappen zijn dan waar onderbewust naar wordt gekeken bij partnerselectie zegt helemaal niks, de eigenschappen die wel meespelen waar naar wordt gekeken zijn het tegenovergestelde of zo verschillend mogelijk van elkaar binnen de soort. En bij rood haar: als er naar verschillende genen wordt gekeken zal dat rode haar waarschijnlijk geen rol spelen mochten de individuen niet de zelfde genen voor haar hebben. Mocht zo blijken dat in partnerselectie naar een fysiologisch verschil wordt gekeken omdat meestal dat ook een genetisch verschil is, hebben we als soort pech bij de zeldzame gevallen dat het niet zo is. Dat is namelijk zo weinig, dat het nog een zo goed als waterdicht systeem is en de keren dat het niet klopt zal het de soort niet zo snel als geheel beïnvloeden. Wordt er naar een genetisch aspect gekeken en komt het daardoor zo uit dat er meestal een fysiologisch verschil tussen de partners zit, dan hoef je niet eens fysiologische aspecten in beschouwing te nemen.
2009-11-19 14:55:29
Eigenlijk bedoelen wij dus hetzelfde, maar zeg ik dat de verschillen waar men naar kijkt vrij beperkt zijn.

De reden hiervoor is dat, bij mijn weten, alleen voorkeur voor verschillen in het afweersysteem ook daadwerkelijk aangetoond is.
2009-11-19 14:56:01
2009-11-19 14:58:00
Over walvissen

Ok, het is Wikipedia, maar het is wel een beetje basis om te leren begrijpen hoe slim ze zouden kunnen zijn, en hoe slim ze misschien wel gaan worden in de toekomst. Het is niet compleet en niet 100% up-to-date, maar dat is wel meer daar.
(edited)
2009-11-19 14:59:46
Ik verwachtte een link naar de Ajax fanclub.

*gaat naar spamtopic*
2009-11-19 15:02:10
2009-11-19 15:11:34
Belangrijk is natuurlijk of ontwikkeling van intelligentie een grotere overlevingskans oplevert en wat ze met die intelligentie kunnen doen. Dolfijnen hebben niet van die mooie grijpers zo als apen en mensen die hebben.
2009-11-19 15:12:57
Dan lijkt het me redelijk sterk dat het alleen met het afweersysteem geldt en met niets anders. Afweersysteem is wel het duidelijkste en meest logische en evolutionair verklaarbare voorbeeld, maar het lijkt me sterk dat we alleen daarop selecteren en niet op andere genetische eigenschappen.

Ik vraag me trouwens ook af of die bepaalde genetische eigenschappen in combinatie ook invloed hebben op de lichaamsgeur via het Y-chromosoom op de 1 of andere manier. Het blijkt namelijk uit meerdere tests zo te zijn dat, zonder uitzondering, mannen een geur afscheiden die alleen lekker wordt gevonden door vrouwen die mooi gevonden worden door mannen.

De tests gingen zo: 10 mannen en 10 vrouwen kregen allen 10 geuren en 10 foto's van het andere geslacht om een lijst te maken van het beste uiterlijk en de beste geur van 1 t/m 10. Het bleek zo te zijn dat als een vrouw hoog scoorde qua uiterlijk bij een bepaalde man, die man even hoog scoorde bij die vrouw qua geur. Dit klopte voor alle situaties. Ging je het andersom bekijken (de geur van de vrouw beoordeeld door de man ten opzichte van het uiterlijk van de man beoordeeld door de vrouw) dan was het willekeurig verdeeld.

Dit zou betekenen dat mannen vooral op uiterlijk af gaan (goh, nieuws) en vrouwen dmv de geur kunnen bepalen of de man haar geschikt vindt.. Als een vrouw een man niet lekker vindt ruiken, zegt de man eigenlijk dat hij de vrouw niet mooi vindt. Vindt een vrouw een man stinken, dan beledigt de man eigenlijk de vrouw.
(edited)
2009-11-19 15:16:52
Inderdaad, daarom moeten we blij zijn dat ze onder water leven. Anders zouden ze ons wel eens kunnen gaan overheersen :)

Wel grappig dat ik het over walvissen heb en dat je specifieker verder gaat over dolfijnen :p Maar goed, daar weten we nou eenmaal meer van dan andere walvisachtigen dus dat gebeurt snel.
2009-11-19 15:19:09
Geur lijkt mij een signaal, niet het verschil zelf. Mensen kunnen niet zomaar vaststellen hoe het afweersysteem van andere mensen werkt. Daar zullen ze onbewust signalen voor af moeten geven.

Deze signalen zijn uiteraard ook verschillen, maar naar mijn mening niet de motoriek erachter. Een lekker of vies luchtje geeft immers geen genetisch voordeel.

Nog een mooi filmpje van een bonobo speelt Pacman
2009-11-19 15:20:13
Omdat dat artikel dolfijnen er juist uithaalde als de intelligentere walvis.
2009-11-19 15:27:03
2009-11-19 16:23:56
Iets moet die signalen veroorzaken en alle 10 vrouwen kregen de zelfde geuren voor zich. Het was het zelfde signaal dat verschillend werd ontvangen (geur), en dat signaal was oorspronkelijk veroorzaakt door een ander, zelfde signaal dat verschillend werd ontvangen door de mannen (uiterlijk). Ik vraag me af hoe het kan dat een vrouw een man precies even lekker vindt ruiken als een man een vrouw er uit vindt zien...

Vooral vraag ik me af wat de stappen tussen de 2 signalen zijn geweest en hoe het kan dat het 1 op 1 klopt?
(edited)
2009-11-19 16:41:28
Voor zover ik weet zijn die signalen niet bewust waar te nemen.

Voor meer informatie kijk op Wikipedia bij feromonen.

Hoewel dit niet bewust waar te nemen is hebben ze wel degelijk invloed op aantrekking.
  • 1
  • 2