Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!
 Topic closed!!!

Subject: Provinciale Staten Verkiezingen

2011-03-03 01:17:10
volkskrant.nl - Uitslagen Provinciale Staten verkiezingen 2011

Gaat weer dezelfde kant op als afgelopen verkiezingen. Weer vooral door die vervelende provincie :P

nuin.nl - Uitslagen Provinciale Staten verkiezingen 2011 per gemeente
(edited)
2011-03-03 01:29:26
Referendum houden om Limburg af te stoten?

Gelukkig is het de enige provincie die krimpt :P

Edit: niets persoonlijks tegen eventuele Limburgers hier hoor :)
(edited)
2011-03-03 01:31:40
Aan Wageningen ligt het trouwens niet, links bolwerk hier. GL, D66 en PvdA zijn weer de 3 grootsten, VVD en CDA komen daar achter, maar vlak daar achter zit de SP al weer, en op ongeveer de helft van de stemmen van die laatste komen PVV en CU pas. Dit zou ik graag in het groot ook zien zo ongeveer :)
2011-03-03 01:36:39
Utrecht ook, PvdA het grootst, dan D66, GL en VVD die zijn even groot, daarna SP en dan pas de PVV, CDA en de rest.
2011-03-03 01:37:33
Misschien moeten we het aan Belgie geven, kunnen een nieuwe stroming in de politiek wel gebruiken :P
2011-03-03 01:44:47
Nou ja, nieuw... Limburg is rechts, Vlaanderen is rechts, ik denk dat het de N-VA alleen maar ten goede komt.
2011-03-03 01:50:05
Of vlaams belang :P Ja .... je hebt dus gelijk, Limburg past daar misschien wel gewoon beter bij. Zijn toch al geen echte Nederlanders ;)
Kijk eens aan, kijk eens aan. Het is een rechtse provincie, dus moet ze afgestoten worden? ;-) Oorspronkelijk (1830-1839) maakte het behalve Maastricht zelf toch al deel uit van België.
Als we rechtse provincies zouden af moeten gaan stoten dan blijft er op t moment weinig Nederland over dus dat zal t punt niet wezen denk ik ;)
2011-03-03 02:09:00
Ah, ze staan weer op 37 ipv 38, CDA is er weer 1 kwijt.

Uitslagen verkiezingen Provinciale staten 2011

EDIT: klopt trouwens niet helemaal dat het er maar 37 zijn want volgens mij was 50plus bereid met deze coalitie samen te werken.
(edited)
Wat gebeurt er eigenlijk indien de regeringspartijen (en dus ook PVV) geen meerderheid halen in de Eerste Kamer?
Als de oppositiepartijen wel de meerderheid hebben dan hebben we een Belgische situatie :P Iedereen kan tegen elkaar gaan werken en kan het regeerakkoord op alle punten worden afgewezen. Eigenlijk is dan de enige oplossing nieuwe verkiezingen. Maar zover lijkt t niet te komen.
(edited)
Moeten alle wetten goedgekeurd worden door de Eerste Kamer? In België moeten niet alle wetten goedgekeurd worden in de Senaat.
Taken Eerste Kamer
De taken van de Eerste Kamer liggen vooral op het gebied van de wetgeving, maar ook bij het controleren van de regering heeft zij een rol.

Formeel beschouwd kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen alleen verwerpen of aannemen. In de praktijk heeft ze echter nog wel wat meer mogelijkheden en zijn debatten van belang.

Want uitspraken van bewindslieden in die debatten over een wetsvoorstel kunnen namelijk een rol spelen in toekomstige rechtszaken. Het debat in de Eerste Kamer maakt namelijk onderdeel uit van de wetsuitleg. Verder kunnen Eerste Kamerleden de bewindslieden toezeggingen ontlokken over de toepassing van de wet.

Als de Eerste Kamer dreigt een wetsvoorstel te verwerpen, zal een minister of staatssecretaris (eventueel na kabinetsberaad) geneigd zijn de Kamer tegemoet te komen.

Een bewindspersoon neemt soms zelf het initiatief het wetsvoorstel te repareren door een wijzigingsvoorstel in te dienen. Zo'n tweede wetsvoorstel heet een novelle.

Ten slotte komt het ook wel eens voor dat de Eerste Kamer zoveel kritiek op een wetsvoorstel heeft, dat de regering het niet meer op stemming laat aankomen en het voorstel maar intrekt.

Overigens zwicht de Eerste Kamer op haar beurt - na afweging van voors en tegens - wel eens voor de druk van de regering. Die kan namelijk dreigen af te treden indien de Eerste Kamer een wetsvoorstel zou verwerpen. Meestal neemt de Eerste Kamer het voorstel dan toch maar aan. Ook wil de Eerste Kamer geen onnodige spanningen veroorzaken tussen de beoordeling en afhandeling in beide Kamers.

De leden van de Eerste Kamer kunnen, net als de Tweede Kamerleden, (schriftelijk) vragen stellen aan de regering. Bij de behandeling van de begroting kan de Eerste Kamer met bewindslieden debatteren over het lopende en toekomstige beleid.

Stel nu dat er een wet komt (het is goedgekeurd in de Tweede Kamer), en in de Eerste Kamer wordt die niet goedgekeurd, komt die wet er dan sowieso niet? In België is maar voor bepaalde zaken een meerderheid in de Senaat nodig. De Senaat mag over alles discussiëren, maar kan niet alle wetten tegen houden.
Theoretisch gezien kan de Eerste Kamer volgens mij alles tegenhouden als er een meerderheid voor is. De Eerste Kamer is bedoeld om de Tweede Kamer te toetsen, maar als ze willen kunnen ze dus heel vervelend worden voor een oppositie als de tegenstellingen zo groot zijn als nu.