Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: Politiek

2010-01-26 14:20:33
Uhu, maar daar ligt hij niet van wakker omdat het zijn uiteindelijke doel enkel bespoedigt :p
2010-01-26 14:23:59
Wereldheerschappij?
Grtz
2010-01-26 14:29:07
Ippon
2010-01-26 15:01:55
@Chuck: Wat zou je dan veranderen aan het leeprogramma

Als onze politiekers iets moeten veranderen aan het onderwijs dan zal het wel TSO en BSO zijn. Die afdelingen liggen in vergelijking met andere gelijkaardige landen resp in de middenmoot en aan de staart
2010-01-26 15:30:42
http://www.facebook.com/group.php?gid=276335090179

http://www.youtube.com/v/AFi1M3f4Ayo

is voor 'dagelijks nieuws', maar soit.
Nog altijd niks geleerd sinds afgelopen jaar.
2010-01-26 15:32:13
Heh was dat een antwoord =s?
2010-01-26 15:32:13
wel, in het lesprogramma zou ik in eerste instantie informatie geven en de structuren van onze maatschappij uitleggen, vooraleer te beginnen aan klasdiscussies.

edit: nee, dat was geen antwoord:p

(edited)
2010-01-26 15:36:09
Inderdaad, dat dat niet in het leerprogramma staat is wel een tekortkoming..
2010-01-26 16:13:41
dat wordt toch uitgelegd tijdens godsdienst, geschiedenis, Nederlands, economie en wo?
(edited)
2010-01-26 16:13:48
int aso zou ook wel het een en ander mogen veranderen. Veel van het cynisme van hedendage stamt vanuit een algemeen tekort aan maatschappelijke vorming gecombineerd met de arrogantie dat we alles al geleerd hebben en dat daarbuiten niks meer bestaat. Vrij logisch dat je dan begint te denken dat elk maatschappelijk probleem dan onoverkomelijk is. Cynisme en defaïtisme is het enige dat daaruit kan volgen.

En wie dan in zijn jeugdig enthousiasme toch met antwoorden wil komen, loopt dan al snel tegen de muur van generatiegenoten die uit pure wanhoop/desinformatie conservatief en passief zijn geworden.
Maar omdat de paar 'reactionairen' ook slecht opgeschoold zijn, vervallen ze trouwens al snel in versimpelde herhaling van de een of andere denkstroming die ze achterna zijn gaan lopen. Meestal omdat ze het uitgangspunt wel aantrekkelijk vonden (vrijheid voor allen/vrijheid voor het individu, imo de hamvraag waarom iemand initieel voor links of voor rechts kiest). Aan de ene kant worden in de scholen bijna geen structuren aangegeven om te denken of te praten over de maatschappij (in het beste geval krijg in in je tweede graad les over welke niveaus er zijn in het parlement/rechtspraak) en aan de andere kant te weinig ruimte wordt gelaten voor onzekerheid (er is altijd maar één antwoord: waar in het secundair onderwijs heb je ooit les gekregen over 2 valide tegenovergestelde antwoorden voor hetzelfde probleem?).
Hierdoor krijg je jonge mensen die op het toppunt van hun maatschappelijk enthousiasme zijn, maar helemaal niet op de hoogte zijn van hoe of waar ze dat op moeten richten (ja, mensenkettingen kunnen de wereld veranderen/ja, als iedereen nu eens goed zou luisteren naar de meneer achter de micro, dan wordt het land vanzelf beter), en maar voor de helft weten dat een perfecte oplossing ook nooit mogelijk gaat zijn.

Dat zijn dus twee zaken die moeten aangeleerd worden in dat vak. De structuren en de zuilen in ons land uitleggen, maar ook hoe of waarom maatschappelijke veranderingen plaatsvinden in de praktijk.
Eén plezante is bijvoorbeeld dat de kerk officieel nog aan het hoofd staat van de katholieke scholen, maar hoe is dat precies in de praktijk? Te vaak zie ik ook 'de marktwerking' aangehaald worden als dooddoener in elke discussie die van ver iets te maken heeft met iets dat gekocht of verkocht wordt of kan worden. Net alsof dat de enige 'werking' is in onze maatschappij (natuurlijk, in een cynische maatschappij waarin niemand nog geloofd in maatschappelijke vooruitgang...).
Het begint allemaal met het aanleren van de woordenschat en de grammatica van een maatschappij, niet over een boek in een vreemde taal geven en er klassikaal iets van proberen te ontcijferen in een groepsdiscussie:p

2010-01-26 16:16:36
'komt aan bod' is niet hetzelfde als 'uitgelegd'

Het enige wat je daaruit kan opsteken is ofwel dat het precies zo en zo ineenzit (parlement controleert de regering, en niets anders) ofwel dat je er als arme burger toch niks van snapt en niks kunt aan veranderen.
2010-01-26 16:21:29
tja, ik denk dat dat dan ook de taak is van het secundair onderwijs. Een algeme basis geven van zoveel mogelijk dingen.
De zaken die je echt intresseren, daar kan je je dan later in verdiepen.
Over dat plan van je van economie in alle richtingen te geven: ben ik alleen maar voorstander van ( en al zeker omdat ik zelf economie studeer ), maar dan moet het wel economie zijn en geen 'economie' die ze in het middelbaar geven. Ik heb 4 jaar Economie-Wiskunde gedaan, en wat ze daar economie noemen ... ja man. Meer dan de helft van die leerlingen snapt de logica van een markt niet. Je ziet de 'omkadering', maar het essentiële achten ze niet nodig om veel aandacht aan te besteden. In de plaats daarvan moet je stomme artikels zoeken en lezen, samenvatten ... Maar iedereen zou inderdaad iets van economie moeten krijgen. Het blijft tenslotte Algemene Secundair Onderwijs, dus alle richtingen ( Talen, wetenschappen, economie, algemene vakken als aardrijkskunde en geschiedenis, ... ) moeten aan bod komen.
(edited)
inderdaad, daar ben ik ook een beetje bang voor. Daarmee zijt ge inderdaad niks.
hangt veel af van u leerkracht denk ik. Moet zeggen dat ik in het middelbaar een zeer goeie basis economie heb gekregen. Je kunt moeilijk verwachten dat ze daar even het IS LM model of AV AA en van die dingen beginnen uit te leggen...
Hangt niet van uw leerkracht. Dat boek ( EconoMix was het denk ik ) was het probleem, en die zijn gemaakt naar de jaarplannen. Natuurlijk moet men de complexe modellen niet uitleggen ( alhoewel ik IS LM of AV AA nu niet zo moeilijk vind ). Het is ook te zien wat je als 'zeer goede basis' omschrijft.