Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: ispaniya cempianati

2010-02-02 12:08:15
:))
2010-02-02 15:49:29
bunu hardan tapdin:))
halaldi sene
2010-02-02 16:11:53
PORTSMOUTH / İNGİLTERE

Portsmouth'u birçoğumuz belki de ilk kez duymuştur ya da futbol ile ilgilenenler İngiltere Premier Ligi'nden buranın bir şehir olduğunu anlayacaklardır. Oysa ki Portsmouth ile Türkiye arasında bilmediğimiz bazı bağlar var, bunlardan ilki: Vatan topraklarından çok uzaklarda yatan aziz bahriye şehitlerimiz...

1850 yılında Portsmouth yerel gazetelerinden birinin haberine göre: “İngiliz usulü top talimi” ve “seyr-i sefain” eğitimleri görmek üzere İstanbul'dan avara eden MİRAT-I ZAFER ve SİRAG-I BAHRİ BİRİK isimli iki firkateyn Ekim 1850'de Portsmouth/İngiltere Deniz Askeri Üssü'ne intikal ederler. Portsmouth Limanı'nda bulunan iki Türk firkateyninin subayları Sir Godfrey Webster' in rehberliğinde, Portsmouth Tersanesi ve Clarence Kızakhanesi' nin hemen tüm bölümlerini ziyaret etmiş bulunurlar.”

Yazının devamında, Türklerin erzak alışverişi yaptıkları, gemileri ziyaret etmek isteyen İngilizlere çok nazik davrandıkları, ancak cuma ve cumartesi günlerini dinî inançları nedeniyle ibadete ayırdıkları ve bu günlerde ziyaretçi kabul etmedikleri belirtilmektedir. Coşkuyla karşılanan leventlerimizin eğitimleri başarıyla devam etmektedir. Fakat Portsmouth ve karşı kıyıdaki (Gosport) sağlık koşullarının dikkate alınmaması (yeterince önlem alınmaması) firkateyn mürettebatlarına pahalıya mâl olacaktır. 1849 yazında görülen kolera salgınında bölgede bini aşkın kişi hayatını kaybetmiştir. Kanalizasyon sisteminden yoksun, tersane işçilerinin üst üste yığılarak yaşadığı sağlıksız mahallelerde, altyapı çalışmaları ancak 1854' ten sonra başlatılabilmiştir. Kolera salgının 1850 yılında Gosport'a sıçraması bu tarihlerde bölgede bulunan denizcilerimize acı kayıplar yaşatacaktır. Gosport'ta, 1745'ten 1996'ya kadar İngiliz Kraliyet Donanması adına hizmet veren, Haslar Hastanesi, kabristanının bir bölümünü Türk şehitliğine ayırmıştır. Günümüze kalan mezar taşları olayın şahitleri niteliğindedir. Taşların tümü 1850-1851 yıllarına aittir, çoğunluğu ise 1851 tarihlidir. Aynı yılın içinde, beş aylık bir zaman diliminde, 22 Türk denizcisinin birden vefat etmiş olması salgın hastalığın boyutlarını göstermektedir. 1985'te Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan bir çalışma sonucunda restorasyonu yapılan Şehitlik, Türk Deniz Şehitleri Günü olan 4 Nisan 1993'te törenle açılmıştır.

Şehitlikte halen üç adet özgün mezar taşı bulunmaktadır. Bunlardan biri “kullu nefsun zâikatul mevt” (her nefis ölümü tadacaktır) ibaresi ile başlayıp şehitlikte yatan tüm “asakir-i İslam' dan merhumin'in ruhları için el Fatiha” (merhum İslam askerlerinin ruhları için el Fatiha) ile her iki gemi mürettebatından, bu şehitlikte yatanların tümüne birden ithaf edilmiştir. Burada ilginç olan diğer bir nokta ise bu taşın üzerinde yer alan ay yıldızın bir yandan Türk-Osmanlı geleneğini çağrıştırırken aynı zamanda Gosport'un karşısında yer alan Portsmouth kentinin sembolü olması ve günümüzde de bu özelliğini sürdürmesidir.Evet, bu kent ay-yıldız sembolünü benimsemiştir. Bu, tabii ki, oraya gelen iki gemi nedeniyle olmamıştır.

Dilbilimciler kentin adının Eski İngilizce'de “kaz” anlamına gelen gosa ve kökeni Latin olan, “liman” anlamındaki portus kelimelerinden türetildiğini iddia etmektedirler. Ancak kentin, günümüzde de halk arasında yaygın olan diğer bir adı da "Turk Town" yani "Türk Kasabası"dır. Gosport doğumlu halk ozanı Cyril Towney'e göre Gosportlular kendilerini her zaman Türk olarak tanımlamışlardır. Towney ile bu konuda görüşmüş olan folklor uzmanı J. E. Mann bir Gosportlu olarak kendisinin de anımsayabildiği en erken yaştan bu yana bu gizemli bağlantıyı bildiğini, ancak yerel yazılı kaynaklardan hiç birinde bu ada rastlanmadığını belirtmektedir.

Bölgede Türkler ile ilgili diğer bir ad da “HMS Sultan” dır. Halen bir yer adı olan ve burada bulunan bir Kraliyet Donanması okuluna adını veren HMS (Her Majesty' s Ship: Majestelerinin gemisi) Sultan, aslında bir geminin adıdır. Adı daha önce “Triumph” olan geminin adı, 1870 yılında Sultan Abdülaziz' in İngiltere' yi ziyareti nedeniyle “Sultan” olarak değiştirilmiştir. Bölgedeki Türk izlerinin tümü denizcilik ile sınırlı değildir. Örneğin Fort Nelson Kalesi'nde yer alan Kraliyet Silah Müzesi'nin koleksiyonunun en değerli parçalarından biri de 1464 tarihli bir Türk topudur. 19. yüzyılda Çanakkale Boğazı'nda koruma amaçlı olarak kullanılmakta olan bu tarihî top 1868' de General Sir John Lafroy'un girişimi üzerine Osmanlı Devleti tarafından İngiltere'ye hediye edilmiştir. İngiltere'de Gosport ve Portsmouth' un içinde yer aldığı Hampshire Bölgesi Londra ile bağlantılı önemli limanlara sahip olduğundan, araştırmalar derinleştikçe buradan Osmanlı-Büyük Britanya ilişkilerinin tarihine yeni boyutlar getirebilecek daha pek çok belge, eser ve anı gün ışığına çıkabilecektir.

TERNOPİL / UKRAYNA

Batı Ukrayna’da yer alan Ternopil kenti sembolünde Osmanlı sitilinde ay-yıldıza yer verilmesinin sebebi orada yatan yaklaşık 13.000 şehidimizin gösterdiği kahramanlıklardır. 1.Dünya Savaşı’nın 1916-1917 Galiçya Cephesi kentin güneyinde cereyan etmiş, bölge Rus işgalinden temizlenmiştir. Ternopil’in güneyinden doğusuna doğru geniş açılı bir yay çizgisi içinde dizilmiş tam 14 şehitliğimiz mevcuttur. Bunlardan biri Kırım Savaşı (1855) döneminden kalmadır.

Çanakkale Savaşı’ndan zaferle çıkan birliklerimizden oluşturulan 15.Kolordu Galiçya’ya (Ternopil civarına) gönderilir. 1.Dünya Savaşı’nda müttefik oldukları Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kuvvetleri ile birlikte derhal Ruslara karşı harbe girişirler. Rusların sayı üstünlüğü ve binlerce topu adeta ölüm kusmaktadır. Alman ve Avusturya-Macaristan kuvvetleri Türk kuvvetleri kadar harp tecrübesine ve cesarete sahip değildir. 15.Kolordumuz Rusları kısa zamanda eski sınırlarına kadar kovalar. Büyük kısmı yoğun top ateşi altında olmak üzere yaklaşık 13.000 askerimiz şehit düşer. Savaşın bitmesi ile kuvvetlerimizin büyük kısmı çekilirken kalan birlikler şehitlikleri inşa eder ve ihtiyatta bekler. Şehitliklerimizin tamamına yakını bugün mahal olarak belirgin olsa da harap haldedir. Zira 2.Dünya Savaşı’nda bölgeye geri dönen Ruslar şehitliklerimizi özellikle tahrip etmiştir. Kahraman şehitlerimiz ve şehitliklerimiz bizlerden hak ettikleri ilgiyi beklemektedirler.

Hücum hatlarından geride duran Alman ve Avusturya-Macaristan kuvvetlerinin aksine tarihin her devrinde emsalleri görüldüğü üzere kahramanlıklar gösteren Türk kuvvetleri Rus işgalinden kurtarılan bölge halkı tarafından unutulmamış Ternopil kenti sembolünde ay-yıldız ile yaşatılmaktadır.
_________________________________________________________


DROGHEDA / İRLANDA

İrlanda’nın başkenti Dublin’in kuzeyinde yer alan 32.000 nüfuslu Drogheda kentinin ve 1919 yılında kurulan kulüp sembolünün ay-yıldız olması sadece bir rastlantıdan ibaret değil. 1845 yılında özellikle yaygın olarak yetiştirilen patates tarlalarında baş gösteren bir virüs kısa zamanda bölgeyi kıtlığa sürükler. "Patates kıtlığı" olarak bilinen bu olay 1847 yılına dek sürer ve İrlanda halkının yaşadığı trajik olaylardan biri olarak tarihteki yerini alır. Açlık ve beraberindeki salgın hastalıklar sebebiyle 1 milyona yakın İrlandalı ölür. Bir o kadarı da çaresizlikten ülkeyi terk eder. Bugün Amerika ve Avustralya'daki İrlandalıların önemli bir kısmını o dönemde göç edenler oluşturur.

Dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid, İrlanda'ya 10.000 sterlin yardım taahhüdünde bulunur. Ancak İngiltere kraliçesi Victoria, bizzat kendi topraklarındaki bu felakete sadece 2.000 sterlin yardımda bulunduğu için İstanbul'daki İngiliz elçisi aracılığı ile rakamın düşürülmesi talebinde bulunur. Bunun üzerine padişahın yardımı 1.000 sterline düşürülmekle birlikte 3 gemi, tahıl yüklü halde yola çıkarılır. Ne gariptir ki gemilerin boşaltılmasına İngiliz yetkililer izin vermez. Yani İngiliz hükümeti kendi hükümranlıkları altındaki topraklarda yaşayan halkın kırılmasına göz yumar. Yardım ekibi yılmamıştır, çareyi gemileri gizlice kuzeydeki Drogheda limanına boşaltmakta bulurlar. İşte o günden beri kent halkının gönlünde Osmanlı ve Türkler ayrıcalıklı yere sahiptir. 2006 Mayıs'ında şimdilerde otel olarak kullanılan eski belediye binasına törenle bir şükran plaketi asılır. Bölgedeki yaygın kanaat; ay ve yıldızın hem kentin hem de kulübün logosu olarak kullanılmasına, bu olayın kaynaklık ettiği şeklindedir. Ecdadımızın iç çalkantılarla boğuştuğu o günlerde bile yardımına koştuğu kentin, Drogheda'nın futbol takımının şimdilerde tatlı bir rüyası var; şampiyonluk!
_________________________________________________________




http://www.facebook.com/group.php?gid=104412015346
(edited)
2010-02-02 16:26:40
bayaqdan oxuyuram burani hansi avrupa futbol komandasinin adin cekibler turk qardasimiz da onu turklerle elaqesinin oldugun yazir . deyir ki deportivolular turkduler barsalilara turk hava yollari sponsorluq edir. indi de portsmutu turk lerle bagli oldugun yazir.


butun avrupa komandalarini turkiye ile bagliligi var?:))))
Inanmayacaqsan amma ki Dunyada ele bir xalq yoxdur ki onun kokunde turklerle bagliliq olmasin ..Hetta vikinglerin koku skif tayfalarina gedib cixir .
2010-02-02 16:43:03
he bilirem yazmisdin bu haqda.
2010-02-02 16:44:01
Londonun Arsenal klubuna ona gore topcular deyirlerki vaxti ile oranin boyuyu qarabagda ehtiyyat topcu idi:))
2010-02-02 16:47:04
Yok ben sadece deportivo - real madrid maçını ben isterdimki deportivo kazansın dedim , onların lakapları el turco dur dedim , onun için onları desteklerim , barça lafını ben değil ferhad sölemiştir , sen galiba iyi okumuyorsun , ferhad bana espiri ile barcelona sponsoru türk hava yolladırıdır onuda desteklemen gerekir dedi , bende ona yok manu united takımınında sponsoru turk hava yollarıdır dedim , bana galatasaray ve deportivo yeter dedim , sonra eyvaz PORTSMOUTH takımınında bayrağında ay yıldız vardır onuda destekle dedi , bende Portsmouth hakkında bilgi verdim , yani benim öyle bir derdim yoktur , ben sadece deportivo takımı söyledim , barçayı ferhad portsmouth takımınıda eyvaz dedi.
2010-02-02 16:48:08
Duzunu desem menimde deportivodan xosum gelir bilmirem niye
2010-02-02 16:50:24
yaxsi-yaxsi anladim. bilmezdim sen bele hirslenersen. hec yazmazdim.
portsumta ay ulduzda 8 guseli ulduz var. azerbaycanin da bayraginda 8 guseli ulduzdur. amma turkiyenin bayraginda 5 guseli ulduzdur.portsmut da azerilerdir:)))
2010-02-02 16:53:25
Benim için sorun yoktur , portsmouth olsun azeri kulübü :)) ben Türkiye Azerbaycan diye ayırt etmirem , ben Türk olarak bakıyorum.Hee bu arada osmanlı bayrağı 8 yıldızdır :))

Osmanlı Bayrağı


(edited)
2010-02-02 17:20:20
Ferhad yaxsi bilir bizimde ilk bayragimiz sizin bayraq kimi olub sonradan deyisib
2010-02-14 21:36:05
At madris - Barsa arasinda qeribe oyun gedir en zehlem geden seydir leng oyuncularla xetti mudafie oynamaq bunu barsa edir ve 2 qol yeyib artiq
nehayetki real madrid azarkesleri isteyine catdi:)))) 2 xal ferqi qaldi.
indi real azarkesleri fikirlesir ki bir nece hefteden sonra bernabeu da barca ni udub 1 ci yere yukselecekler.
Bax o olmayacaq cunki zedelerle cixmisdi barsa oyuna meydanca pis gunde idi hem Valdes qoyun top ustun gelir topu gormur belkede pique toure olsaydi netice ayri olardi bu 2 oyuncu barsada cox is gorur ,
o 2 oyuncular stutqarta gede bilecekler?