Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: Stiati ca ...

  • 1
  • 2
2012-06-25 07:22:10
In Elvetia este ilegal sa trantesti portiera oricarei masini.

In anul 1979, regimul politic din Irak a interzis filmele cu arte martiale.

In Danemarca legea permite detinutilor sa evadeze din inchisori.

In Myanmar este ilegal sa accesezi Internetul. Oricine o face ajunge sa stea ani buni dupa gratii.

Pe timpul desfasurarii Primului Razboi Mondial, barbatii care erau dovediti homosexuali, erau executati pe loc, fara niciun proces.

In Singapore este contrar legilor acestei tari sa mesteci banala guma de mestecat.

Datorita faptului ca celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege in Finlanda.

In anul 1935, guvernul Romaniei din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate, Mickey Mouse a fost interzis pe motiv ca era atat de urat desenat incat speria copiii mici.

In urma cu peste 2000 de ani, Cezar a interzis accesul carelor in Roma, pe motiv ca incurcau si aglomerau circulatia cetatenilor romani.

In Marea Britanie, legea permite oricarei femei gravide sa urineze oriunde doreste, inclusiv in cascheta unui politist, fara sa poate fi trasa la raspundere.

In Anglia oricine lipeste gresit o marca postala care o reprezinta pe regina, poate fi acuzat de tradare de tara.

In statul american Florida, este interzis orice act sexual cu un porc spinos.

In Texas, porcii care fac sex in apropierea oricarui aeroport, incalca o lege inca in vigoare care-i incrimineaza direct pentru astfel de fapte.

In orasul Alexandria din statul american Minneapolis, exista o hotarare legala care-i interzice oricarui barbat caruia-i miroase gura a peste, sa aiba vreun contact sexual cu o femeie.

In statul Carolina de Nord, este interzis de lege sa injuri in prezenta... mortilor.

Legile statului Ohio pedepsesc cu inchisoarea pe oricine incearca sa imbete un peste.

In statul Florida, daca o femeie nemaritata sare cu parasuta in zilele de Sambata, acesta ajunge invariabil la inchisoare.

Tot in orasul Alexandria din statul Minneapolis, daca rasuflarea unui barbat miroase a usturoi sau ceapa, acestuia-i este interzis de lege sa aiba orice fel de contact sexual cu sotia sa.

In capitala statului El Salvador, orasul San Salvador, exista o lege care condamna la moarte prin impuscare in fata unui pluton de executie, orice sofer prins baut in interiorul capitalei. Anul trecut 32 de soferi ghinionisti au fost executati in acest mod.

In orasul englez York exista inca in vigoare o lege datand din Evul Mediu, care-i permite oricarui cetatean al orasului sa ucida orice scotian intalnit in York. Evident, doar daca scotianul vizat poarta asupra sa un arc si o tolba cu sageti.

In Anglia anului 1837, daca un barbat saruta o femeie fara voia ei, exista o lege care-i permitea femeii sarutate fortat, sa-l muste de nas cat se poate de tare pe barbatul vinovat.

In statul american Vermont, pentru orice femeie care vrea sa poarte o proteza dentara, este nevoie de acordul scris si semnat al sotului acesteia.

Daca ajungi cumva in orasul Logan County, sa nu saruti niciodata o femeie care doarme, indiferent daca iti este sotie sau prietena. Legile acestui oras pedepsesc acest gest cu inchisoarea.

In Paraguay duelul este permis de lege, atata timp cat cei doi participanti la duel fac dovada ca doneaza sange spitalelor.

Hipnoza este o practica interzisa in scolile publice din orasul american San Diego.

In timpul regimului politic taliban din Afganistan, clericii musulmani au adoptat o lege care le interzice femeilor sa poarte sosete de culoare alba, pe motiv ca astfel barbatii se excita sexual in preajma lor.

In statul american Iowa, daca un barbat saruta o femeie mai mult de 5 minute neintrerupte, fapta se considera infractiune, iar barbatul patimas risca inchisoarea.

Acum circa 300 de ani, orice cetatean japonez care incerca sa paraseasca Imperiul Soarelui Rasare, era condamnat pe loc la decapitare pentru tradare de tara.

In orasul Eureka din starul american Nevada, legea interzice ca un barbat cu mustata sa sarute o femeie.

In Bangladesh, chiulitul de la scoala este interzis de lege. Orice elev prins in afara orelor de curs, ajunge la inchisoare.

Orasul St. Louis din Missouri are in vigoare o lege conform careia este interzis ca un barbat sa salveze o femeie aflata in pericol, daca aceasta este imbracata in pijamale.

Pe teritoriul Frantei este ilegal sa dai numele de Napoleon unui porc.

In orasul Baltimore din Maryland, este ilegal sa intri cu un leu intr-o sala de cinema.

Este contrar legii pentru orice cetatean britanic sa moara in interiorul Palatului Parlamentului din Londra.

Daca ajungeti in orasul Miami din Florida, retineti ca este interzis de lege sa imitati orice fel de sunete emise de animale.

In Bahrein este interzis de lege ca un barbat ginecolog sa examineze direct organele genitale ale unei femei. Putinii barbati medici ginecologi din acesta tara musulmana, se folosesc in acest scop de o oglinda pozitionata astfel incat sa le ofere imaginile de care au nevoie atunci cand stabilesc un diagnostic pe cale vizuala.

In statul american Oklahoma, orice persoana care se stramba in mod voit la un caine, ajunge la inchisoare sub invinuirea de agresiune asupra celui mai bun prieten al omului.

In Liban, barbatilor le este permis sa intretina acte sexuale cu animalele de sex feminin. Daca in schimb, un barbat este surprins in timpul unui act sexual cu un animal de sex masculin, este pedepsit cu moartea fara niciun fel de proces.

Singura tara din lume care nu a cenzurat niciun film porno este Belgia.

In orasul italian Milano exista o lege locala care-i obliga pe cetateni sa zambeasca tot timpul, cu exceptia situatiilor cand merg la spital sau la inmormantari.

In statul american Washington, daca un cetatean se lauda in public ca are parinti bogati si influenti, persoana in cauza ajunge la inchisoare.

Exista o lege in orasul Oxford din statul Ohio, care interzice oricarei femei sa se dezbrace in fata unei fotografii care reprezinta un barbat.

Legile orasului Willowdale din statul Oregon interzic oricarui barbat care face dragoste cu o femeie, sa injure sau sa blesteme pe durata intregului act sexual.

In timpul oricarui act sexual petrecut in orasul Conorsville din Wisconsin, este interzis de lege ca un barbat sa traga cu o arma de foc in momentul in care partenera sa se apropie de orgasm.

Orice femeie aflata pe teritoriul orasului Tremorton din statul Utah va ajunge la inchisoare daca face dragoste cu un barbat in interiorul unei ambulante.

In Indonezia, legea pedepseste masturbarea efectuata fie de barbati sau femei, cu moartea prin decapitare.

Pana in prezent, 24 de state americane dau castig de cauza divortului intentat de orice femeie care pretinde ca sotul sau este impotent.

Daca ajungeti cumva in statul american Kentucky, sa nu transportati niciodata cornete de inghetata in propriile buzunare. Exista o lege in vigoare conform careia puteti ajunge la inchisoare pentru aceasta fapta.

Daca cumva transportati o bomba nucleara in orasul Chico din California, sunteti pasibili de o amenda de 500 $, pentru transport de material radioactiv pe teritoriul orasului.

In Danemarca exista o lege care-i obliga pe toti posesorii de automobile sa se uite sub propriile masini in cautarea unor eventuali copii ascunsi acolo, inainte de a urca la volan si a demara.
2012-06-25 08:23:14
Coaja constituie 9-12% din greutatea totala a unui ou si contine pori care permit oxigenului sa patrunda si dioxidului de carbon si umiditatii sa iasa din ou.

Laptele este asimilat in proportie de 97% de catre organism.

Ceapa este cea mai intrebuintata leguma din lume.

Cea mai veche leguma folosita de om este varza.

Portocalele sunt originare din China, iar romanii sunt cei care le-au adus in Europa.

Singurul aliment ce nu se deterioreaza este mierea.

Zahărul, mai ales cel alb, rafinat, este foarte nociv pentru corpul uman, acţionând ca un drog. Zahărul mai este numit de nutriţionişti şi otrava albă. Zahărul conţine un singur nutrient, zaharoza, care prin rafinare îşi pierde enzimele, fermenţii si mineralele. În plus, prin prelucrare, zahărului i se adaugă aditivi şi coloranţi.

Consumul moderat de alcool, in special de vin rosu, ar putea duce la o usoara crestere a nivelului IQ-ului, in cazul adultilor.Vinul rosu, contribuie la reducerea rigiditatii arterelor ce duc sange catre creier, contribuind la mai buna vascularizare a acestuia (prin efectul de vasodilatatie).

Coaja de pâine conţine de până la opt ori mai multă lizină, antioxidant care luptă împotriva cancerului, decât miezul. Pâinea neagră, sau cea făcută din făină integrală (graham) este mai hrănitoare decât pâinea albă şi are un conţinut crescut de fibre alimentare.

2012-06-25 17:31:17
Rosiile sunt cele mai populare legume de pe glob

Pacat ca sunt fructe...
2012-06-25 17:34:05
Mozart ar fi vrut sa se casatoreasca cu Maria Antoaneta

…mai mult de 15% din macaralele lumii se afla in Dubai




…numarul locuitorilor Dubaiului este mai mic decat muncitorilor in constructi
(edited)
2012-06-25 17:38:54
In medie un om clipeste de cinci milioane de ori intr-un an.
Apa pura nu conduce electricitatea; impuritatile din apa transforma apa intr-un conductor electric.
Suntem intr-o stare de paralizie atunci cand dormim. Acest lucru se pare ca se intampla pentru a preveni situatiile in care corpul ar reactiona in timpul viselor.
In limba romana niciun cuvant nu rimeaza cu ''codru''.
Lungimea tălpii (de la vârful degetelor la călcâi) e egală cu lungimea antebraţului (de la încheietură la cot)
2012-06-25 17:49:35
In limba romana niciun cuvant nu rimeaza cu ''codru''


cedru codru

2012-06-25 17:52:16
3, nu cred, somnambulii se misca in timpul somnului, rima codru - modru(George Cosbuc il foloseste),decaedru, diedru,triedru,(si mai erau 4 cuv), ultimul e posibil.

PS, acuma vad, si colegul de mai sus ti-a dat inca o rima :))
(edited)
2012-07-04 19:23:11
Bicarbonatul de sodiu

Contra guturaiului, solutia de bicarbonat de sodiu se foloseste sub forma de picaturi pentru nas. Daca va curge nasul abundent, efectuati spalaturi nazale - picurati in nas cateva pipete de solutie si peste un minut curatati nasul. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi.
Contra conjunctivitei se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. Dar sa tineti minte ca nu se poate sa folositi acelasi tampon de vata de 2 ori.
Bicarbonatul de sodiu se foloseste in medicina ca substanta antiaritmica. Un atac de cord se poate opri administrand 1/2 lingurita de bicarbonat.
Bicarbonatul ajuta la hipertonie datorita faptului ca activeaza eliminarea intensiva a lichidului si sarurilor din organism si scade tensiunea arteriala. 1/2 lingurita de bicarbonat consumata impreuna cu medicamentele da posibilitatea micsorarii dozei acestora.
Bicarbonatul de sodiu este un mijloc eficace contra raului de automobil. Este important sa nu uitati sa luati la drum praful de bicarbonat.
Bicarbonatul de sodiu este mijlocul de prim ajutor in caz de traumatisme grave, cu pierdere mare de sange, la intoxicatii care sunt insotite de voma si diaree, la febra indelungata cu transpiratie abundenta. Pentru restabilirea pierderii lichidului din organism se prepara solutie de bicarbonat de sodiu si sare. Reteta este simpla : 1/2 lingurita de bicarbonat si 1 lingurita de sare la 1 litru de apa foarte calda. Se bea cate 1 lingura la fiecare 5 minute.
Au nevoie de bicarbonat de sodiu si bolnavii cu panaritiu -inflamarea cu puroi a degetului. incepeti Tratamentul imediat ce simtiti durere pulsanta. Pregatiti o solutie de 2 linguri de bicarbonat la 1/2 litru de apa fierbinte, in care tineti degetul timp de 20 minute. Repetati procedura de 3 ori pe zi si infectia va disparea repede.
Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor de dinti. Este deosebit de eficace contra inflamarii periostului. Clatiti gura de 5-6 ori pe zi, astfel puteti evita interventia chirurgicala.
Bicarbonatul de sodiu este si substanta cosmetica. Dati sapunul prin razatoare si amestecati-l cu bicarbonat. Spalati fata cu un tampon de vata muiat in amestec, de 2 ori pe saptamana. Curata pielea de acnee si de celulele moarte, deschizand porii.
Bicarbonatul poate inlocui pasta de dinti, pentru inalbire. Muiati un tampon de vata in bicarbonat de sodiu si stergeti dintii pana ce petele galbene vor disparea. Rezultatul se vede chiar si dupa o singura spalare.
Bicarbonatul de sodiu nu opreste eliminarea transpiratiei, dar neutralizeaza acizii ei. Dupa cum se stie, in unii acizi din sudoare se dezvolta bacterii care dau transpiratiei un miros neplacut. Vara, sau
inainte de antrenamentele sportive e bine sa stergeti regiunea axilara cu un tampon de vata, muiat in solutie de bicarbonat de sodiu, si mirosul neplacut nu va mai aparea toata ziua.
Solutia de bicarbonat de sodiu preparata dintr-o 1/2 lingurita la 1 pahar de apa, ne va ajuta sa ne tratam de intepaturile insectelor. Daca ungem locul intepat de cateva ori pe zi, inflamatia dispare. Mai mult, bicarbonatul nu da voie microbilor sa patrunda in rana.
Dupa o zi de lucru putem trata picioarele obosite si umflate cu o solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Dupa 15 minute de odihna placuta, cu picioarele in solutia calda, veti putea dansa toata noaptea.
90% din bacterii si pesticide raman pe legumele si fructele spalate cu apa de la robinet. Daca in apa se adauga bicarbonat de sodiu sau suc de lamaie, legumele si fructele se spala mult mai bine.
Daca aveti negi, trebuie sa-i ungeti cu pasta din bicarbonat cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si sa aplicati un pansament.
Pentru gusa adenomatoasa e bine sa mestecati paine de secara astfel ca ea sa fie bine inmuiata cu saliva. Se face din ea o turtita, se presara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Se bea infuzie din boabe de boz tufar -1 lingurita de boabe la un pahar de apa fierbinte. Se bea cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi. Se urmeaza tratamentul pana cand se obtine rezultatul dorit. Din boabe de boz se poate fierbe dulceata si se poate folosi la tratament.
Pentru pinten osos: la 3 litri de apa calduta se pun 500 g de bicarbonat de sodiu. Se "oparesc" picioarele, turnand apa fierbinte de cateva ori, timp de 30 minute. Apoi se pun picioarele pe un rolator de lemn cu spini si se rotesc rolele acestuia cu piciorul, schimband picioarele din timp in timp. Se repeta la 2-3 zile.
Contra radiculitei si bolilor articulatiilor: intr-o cana de apa fierbinte se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu. Se inmoaie in aceasta solutie un servetel de bumbac de marimea locului bolnav si se scurge putin. O parte a servetelului se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant (gaz). Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana, si se inveleste cald. Se sta asa cat se poate de mult. Se repeta de cateva ori, functie de starea bolnavului.
Hemoroizi: se iau 4-5 radacini de hrean, se taie si se pun intr-un castron cu 1,5 litri de apa, se pune pe foc, se fierb 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga treptat 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Se leaga castronul cu hartie groasa, in centru se face o gaura. Se pune castronul pe un scaunel. Bolnavul se aseaza deasupra astfel ca locul bolnav sa se incalzeasca cu vaporii de apa degajati prin gaura din hartie. Se poate inveli castronul cu o plapuma astfel ca apa din el sa se raceasca mai greu. Se face tratamentul 7 seri la rand. Este foarte eficient.


Ceaiul

Ceaiul se prepara din frunzele asa-numitului arbore de ceai. Legendele ii plaseaza originea intr-un timp foarte indepartat, in China.Una dintre ele spune ca, intr-o zi calduroasa, imparatul chinez Shen Nong s-a asezat la umbra unui arbust pentru a se proteja de soare si si-a incalzit o ceasca cu apa, pentru a-si potoli setea. (Locuitorii zonelor asiatice obisnuiesc sa bea apa calda, nu rece, ca remediu impotriva deshidratarii).Cateva frunze din copac i-au cazut in cana cu apa si astfel s-a nascut... ceaiul. Bineinteles ca imparatului i-a placut foarte mult gustul noii bauturi si l-a impus supusilor. In timpul dinastiei Song, pe la anul 1000, frunzele de ceai erau transformate in pudra, adaugata in apa fierbinte, si amestecata cu un accesoriu special, din bambus.Cateva secole mai tarziu, sub dinastia Ming, ceaiul si-a regasit forma actuala. Acum frunzele sunt uscate si gata de a fi infuzate in apa fierbinte. Ceaiul a intrat in Japonia secolului al VII-lea datorita calugarilor budisti, care aduceau semintele sau plantele din China. Dezvoltarea culturilor de ceai pentru consum s-a facut noua secole mai tarziu.

- Ceaiul are efect diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor si favorizeaza digestia.
- Combate imbatranirea, cu ajutorul flavonoidelor continute in frunze. Acestea sunt substante antioxidante de patru ori mai puternice decat vitamina C.
- Contine o enzima esentiala, care permite reducerea riscului de cancer urinar sau digestiv.
- Calmeaza durerile de cap, favorizeaza circulatia sangelui si activeaza sistemul cardiovascular.
- Are un bogat continut in flor, care fortifica smaltul dentar si previne formarea cariilor.

Ceaiul alb
Este cea mai sanatoasa bautura din lume. Este cultivat doar in anumite provincii din China si preparat din muguri sau frunze tinere.
Despre ceaiul alb, se spune ca are calitati extraordinare: puternic antioxidant, studii recente subliniind capacitatea sa de reducere a celulelor cancerigene.

Ceaiul negru
Contine o cantitate mare de teina. Frunzele sunt marunte si au un gust foarte puternic. Este un ceai recomandat la micul dejun, pentru energia pe care o asigura organismului.

Ceaiul verde
Este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare. Ceaiul verde pastreaza calitatile frunzei verzi si contine foarte multe vitamine. Datorita calitatilor sale, e folosit nu doar ca o bautura excelenta, ci si ca ingredient la fabricarea produselor cosmetice, farmaceutice.

Ceaiul semifermentat (oolong)
Ceaiul semifermentat are o concentratie slaba in teina: calmeaza, usureaza digestia, hidrateaza si ajuta la slabit. Obtinerea acestui ceai se face aproape integral manual.

Ceaiul rosu (rooibos)
Rooibos provine din Africa de Sud si nu contine deloc teina. Este insa foarte bogat in oligoelemnte si vitamina C. Se bea foarte rece sau fierbinte, este drenant, diuretic si un bun digestiv.



2012-07-10 21:36:37
Cum sa alegi un ananas?

Ananasul trebuie sa aiba o culoare galbena, care sa predomine in special spre baza. Poti cumpara cu incredere si un fruct galben in partea de jos si verde in partea de sus. In cazul in care fructul este in totalitate verde, inseamna ca nu-i bine copt. Atunci cand incerci sa scoti o frunza din varf iese foarte usor, fara sa opuna rezistenta.
Nu uita sa iei in calcul si greutatea. Cu cat este mai greu, cu atat este mai suculent. Poti verifica acest lucru, cantarind in ambele maini doi ananasi care au aceeasi marime.
Miroase ananasul la baza. Acesta trebuie sa aiba o aroma racoritoare dulce si exotica. Daca aroma nu este bine definita, ananasul nu este bine copt.

Cum sa alegi o rodie?

Pentru a beneficia de savoarea si gustul celor mai bune rodii, este indicat sa le alegi pe cele mai bune, adica pe cele cu coaja proaspata si stralucitoare, care sa nu aiba vreun defect. Feriti-va de acelea pe care s-a aplicat cate un mic plasture (poate fi cel pe care se trece tara de provenienta sau termenul de valabilitate) si cautati-le pe cele mai grele, pentru ca acelea au mai mult suc.
Rodiile incetinesc oxidarea ADN-ului, un fenomen absolut normal, inevitabil odata cu trecerea vremii. In mod interesant, cele mai active ingrediente nu se gasesc in sucul fructului, ci in pielita alba, dintre fruct si coaja, si chiar in samburi.
2012-07-19 21:53:36
Tornadele și uraganele se deplasează întotdeauna în sensul acelor de ceas în emisfera sudică și în sensul invers acelor de ceas în emisfera nordică!

Una din particularităţile satului Kluki din Polonia o constituie caii încălţaţi cu saboţi din lemn pentru a putea circula lesne pe terenurile mlăştinoase din această regiune.

În statul Massachusetts din SUA există un lac al cărui nume amerindian este foarte lung: Char-gogga-gogg-manchaugg-agogg-chabuna-gunga-maugg. Ceea ce s-ar putea traduce prin „Tu pescuieşti în colţul tău, eu pescuiesc în colţul meu şi nimeni nu pescuieşte la mijloc".

Ai şti oare în ce oraş trebuie să ajungi dacă ai vedea pe hartă următorul nume: Krung thep mahanakhon bovorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok pop noparatratchathani burirom udomratchanivetma hasathan amornpiman avatarnsa thit sakkathattiyavisnukarmprasit? Traducere: „Marea cetate a îngerilor, comoară a giuvaierelor, marea ţară invincibilă, marele regat întâi stătător, minunata capitală regală a celor nouă nestemate nobile, cel mai înalt palat regal, oblăduire divină şi domeniu al spiritelor reîncarnate". Este vorba despre Bangkok, capitala Thailandei!

Știați că o furtună puternică se transformă în uragan atunci când vântul depășește 119 km/oră?
Din 1978, numele date uraganelor nu mai sunt exclusiv feminine, ci sunt, alternativ, feminine sau masculine. Organizaţiile feministe nu erau de acord ca uraganele catastrofale să fie asociate doar cu nume de femei!În timpul unui uragan, viteza vântului atinge uneori 560 km/h. Totuşi, în centrul acestei calamităţi naturale domneşte un calm complet. Un uragan poate dura chiar şi o săptămână. În schimb, viteza maximă a tornadelor atinge chiar şi 800 km/h, însă acestea durează mai puţin, uneori doar câteva minute. La o asemenea viteză, o creangă subţire luată de vânt poate străpunge un copac!

Știați că în lume există doar două plaje cu nisip verde? Una dintre ele este plaja Papakolea care se găsește în regiunea Ka'u. Culoarea deosebită a nisipului este datorată activității vulcanice, nuanța verde fiind dată de cristale.

În nordul Rusiei există un lac cu 5 feluri de apă, așezate în straturi: apă dulce, apă puțin sărată, apă sărată, apă roșie și apă cu hidrogen sulfurat. În fiecare strat trăiesc pești și plante specifice tipului respectiv de apă. Și în România, lângă Sibiu, există un astfel de lac cu apă în straturi. Ceea ce este neobișnuit la el este faptul că acesta nu-și schimbă adâncimea. La fiecare măsuratoare, acest lac a avut 34.5 metri.

Știați că apa poate provoca explozii atunci când vine în contact cu obiecte sau corpuri încălzite la o temperatură de peste 1.000 de grade Celsius? Fenomenul este explicat de oamenii de ştiinţă prin faptul că apa se transformă în vapori, care, la această temperatură înaltă, se descompun în hidrogen şi oxigen iar hidrogenul pus în libertate formează cu aerul înconjurător un amestec exploziv.
2012-07-20 08:56:27
Interesant. Dar asta cu viteza vantului e teorie, singura tornada F5 din cate stiu a fost pe la sfarsitul anilor 90 in Oklahoma, dar nu a depasit 500kmh. Si la uragan viteza aceea mi se pare mult exagerata, ma mai documentez :)
2012-10-28 21:39:06

ALCOOLUL CA MEDICAMENT(Cu dedicatie pentru gipsi)!

Băutura cea mai populară în rândul românilor este, mai nou, medicament. Nu e minciună, studiile biochimiștilor americani confirmă încă o dată că bătrânii nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala băutură numita Tuica de Pruna. Consumată cu moderație- nu mai mult de 30 de mililitri pe zi- poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă, care fac viața un calvar multor români.

Care este însă secretul acestor vindecări miraculoase? Cercetătorii americani au descoperit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune. „Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române.

Un alt grup de cercetători, de această dată germani, a descoperit în țuică șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Deși țuica are un conținut bogat în fier, acest lucru nu înseamnă că anemia se previne printr-o cură cu „suc de prună”, în lipsa unei alimentații corespunzătoare.
Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinzeii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.
Pentru efecte maxime, țuica este indicată a aperitiv cu 10-15 minute înainte de servirea mesei de prânz (nu la micul-dejun!), pentru că favorizează absorbția nutrienților din alimente. În acest caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la masă.

Nutriționiștii români se feresc să vorbească despre beneficiile alcoolului, pe motiv că acesta este „un punct sensbil” la români. „Țuica face parte din categoria băuturilor distilate, iar noi ne ferim să le recomandăm pe acestea. Aveam un profesor în facultate care era adeptul unei cantități mici de țuică, înainte de masă, a la long, însă nu văd ce efecte ar avea o băutură care conține apă și extarctul acela din prună. Există studii care spun că alcoolul în cantități mici scad probabilitatea de boli cardiovasculare, însă acestea sunt discutabile. În plus, percepția oamenilor asupra cantității este diferită”, este de părere nutriționistul Corina Zugravu.
„Am vazut atâtea cazuri de hepatită, ciroze, chiar nu pot să vorbesc despre alcool ca medicament”, adaugă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat calitățile terapeutice ale alcoolului. În cantități mici, s-a dovedit că acesta poate fluidifica sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor și poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și reduce riscul de demență și Alzheimer.

Protecția inimii se bazează pe creșterea colesterolului bun concomitent cu scăderea nivelului colesterolului „rău” și a trigliceridelor. "O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează inima în aceeaşi măsură", a declarat medicul Licia Iacoviello, de la "Naples University", Italia.

Autorităţile în domeniul sănătăţii au stabilit limitarea consumului de alcool la două pahare /zi (20-30g de alcool) pentru bărbaţi şi la un pahar /zi (10-15 g alcool) pentru femei, aceste cantităţi fiind considerate suficiente pentru a asigura buna dispoziţie, fără riscul efectelor nocive pe termen lung.

Ele reprezintă un aport maxim posibil în 24 de ore şi nu doza zilnică medie. Adică unei persoane care nu a consumat alcool toată săptămâna nu i se recomandă să bea mai mult de două pahare la sfârşitul acesteia dacă nu doreşte să se expună riscurilor.

  • 1
  • 2