Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: Politica!!!

2009-11-12 10:20:36
hm... sa inteleg ca o sa il votati pe Kelemen? :))

ne amuzam cu unurii, dar ar trebui sa invatam de la ei... asta e un articol din ziarul financiar despre cum au gestionat ei criza economica...
Da' la noi n-ai cu cine



Ungaria este o oaza de stabilitate la un an dupa ce a fost salvata de la colaps de Fondul Monetar International


La un an dupa ce s-a aflat la un pas de a intra in faliment national si a fost salvata doar de cele 20 mld. euro primite sub forma de ajutor financiar international, Ungaria este astazi cea mai "sanatoasa" tara din Europa Centrala si de Est.

Masurile dure luate de guvernul tehnocrat, printre care majorarea TVA de la 20% la 25% si reducerile drastice de cheltuieli, a facut ca Ungaria nu doar sa evite intrarea in colaps, ci si sa devina una dintre cele mai stabile economii din regiune. Guvernul a imprumutat in vara un miliard de euro de pe pietele internationale, forintul a revenit la cursul de dinainte de criza, OTP, cea mai mare banca din tara, a returnat jumatate din ajutorul de stat de 1,4 miliarde, guvernul nu va mai apela la banii de la FMI, iar productia industriala isi revine treptat si semnele redresarii pot continua.

Primul-ministru ungar, Gordon Bajnai, este de parere ca cele mai acute riscuri au fost contracarate, Ungaria indreptandu-se cu pasi marunti catre iesirea din criza.

Cu toate acestea, el spune ca nu se va putea vorbi de iesire din criza pana cand rata somajului nu incepe sa scada, fenomen la care el se asteapta peste cel putin sase luni. In al treilea trimestru al acestui an rata somajului a ajuns la 10,3%, iar analistii se asteapta ca in primul trimestru al lui 2010 sa urce pana la un nivel maxim de 11,5%.


Ungaria va deveni liderul fiscal al lumii

Ungaria va iesi din actuala recesiune mondiala ca un exemplu de "sanatate" fiscala, dupa ce masurile de austeritate adoptate de guvern in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic vor da rezultate, potrivit Bank of America Merrill Lynch.

Statul, care s-a alaturat Uniunii Europene in 2004, a redus cheltuielile si a impus noi impozite pentru a face fata termenilor fiscali ai acordului cu institutiile internationale.

Primul-ministru, Gordon Bajnai, planuieste ca in urmatorii doi ani sa reduca cheltuielile cu 1.300 mld. forinti (4,7 mld. euro) pentru a limita nevoile de finantare are bugetului. Guvernul reduce de asemenea veniturile personalului bugetar, dar si impozitele salariale, in timp ce opteaza pentru majorarea impozitelor pe consum. A fost, de asemenea, majorata taxa pe valoarea adaugata de la 20% la 25%, incepand cu luna iulie, pentru a ajuta la echilibrarea scaderilor de venituri de la bugetul de stat si pentru a reduce deficitul bugetar.

Ungaria a fost primul stat din regiune care a apelat la ajutor international dupa ce piata obligatiunilor a paralizat, iar deprecierea forintului a ridicat costurile de refinantare a creditelor in valuta. Odata ce masurile anti-criza adoptate au dat rezultate, iar investitorii si-au recapatat increderea in stat, Ungaria a putut organiza in luna iulie prima emisiune de titluri de dupa octombrie 2008. Statul a vandut investitorilor straini primele titluri de datorie dupa ce a primit de la FMI banii pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Ungaria a profitat de evolutia pozitiva a pietei obligatiunilor pentru a se imprumuta 1 mld. euro.

Investitorii au cerut titluri in valoare de 2,9 mld. euro, de aproape cinci ori mai mult fata de cele 500 mil. euro pe care guvernul estima sa le obtina.


Piata financiara este stabila

Piata financiara este acum relativ stabila, iar ministrul de finante a spus ca statul ar putea sa nu utilizeze in 2010 intreaga suma disponibila din creditul de la FMI, deoarece se va baza din ce in ce mai mult pe finantarea pe piata de capital. Dupa o depreciere puternica, atingand pragul minim in raport cu moneda euro in luna februarie, forintul a intrat pe un trend ascendent, apreciindu-se pana a ajuns la un nivel similar celui de dinainte de izbucnirea crizei.

Reteta redresarii

- Inghetarea salariilor bugetarilor. In 2010 aceasta masura va conduce la economisirea a 250 de milioane de euro.
- Micsorarea impozitului pe venit pana la un nivel de 17%.
- Reducerea contributiilor sociale platite de angajatori guvernului pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca.
- Reducerea cheltuielilor bugetare in urmatorii doi ani cu 4,73 miliarde de euro.
- Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%.
- Eliminarea celei de-a 13-a pensii, masura estimata sa reduca cheltuielile bugetare cu 580 de milioane de euro.
- Inghetarea ajutoarelor sociale pentru urmatorii doi ani.
- Majorarea varstei de pensionare la 65 de ani.
- Reducerea incepand cu 2010 a nivelului impozitului pe venit la persoane fizice, dar si la corporatii.

(edited)
2009-11-12 10:21:41
In primul rand nu trebuie sa mai acceptam nici o transa de imprumut de la FMI.... In al II-lea rand trebuie ca fiecare cetatean sa lucreze o luna fara sa-si primeasca salariul ca sa putem rambursa o parte din datorii si sa tindem sa atingem un punct de echilibru! Miscarea imediat urmatoare trebuie sa fie dizolvarea aparatului bugetar care este extraordinar de complex, cred ca numa SUA mai are asa un sistem bugetar!!! Abea apoi romania poate da semne de iesire din criza, pana atunci nu prevad nimic altceva decat falimentul eonomic!
2009-11-12 10:30:15
In al II-lea rand trebuie ca fiecare cetatean sa lucreze o luna fara sa-si primeasca salariul ca sa putem rambursa o parte din datorii si sa tindem sa atingem un punct de echilibru!

=))))))))))))))
Sa lucram un an fara plata nu vrei? Asta cu concediul fortat fara plata si lucrul fara plata sunt cele mai mari ineptii pe care le-am auzit.
2009-11-12 10:32:58
cam asa, ai dreptate, aparatu bugetar trebuie dizolvat primu astfel incat sa ramana cca 15% din cei care lucreaza acum(oricum nu fac nimic majoritatea) , astfel isi pot primi toti banii:) Nu stiu daca realizati dar avem de ales intre a suporta cateva luni reforme usturatoare sau sa murim de foame tot restu vietii!
2009-11-12 10:34:54
Momentan ne e bine ca inca nu s-a rupt craca... Tara noastra este tinuta in viata ''de aparate'' (de banii pompati de catre FMI... ) Fara ei incepe dezastru...
(edited)
2009-11-12 12:35:31
Din cate am auzit, datoria Romaniei este de 50.000 de euro pe cap de locuitor. Am auzit-o la un congres PRM, dar nu stiu cat de adevarata este.
2009-11-12 12:49:50
ne'am indatorat pt cateva generatii de acum inainte...e totul posibil
2009-11-12 13:23:44
Argentina here we are!!!
2009-11-12 13:24:03
eu stiam ca sunt 2000-2500 euro pe cap de locuitor.. nu chiar 50.000 :O

avand in vedere ca a fost suma pronunta la un congres PRM, imi rezerv dreptul de a nu crede in acesta suma :)
2009-11-12 14:49:38
eu stiam ca argentina a beneficiat de stergerea unei mari parti din datorie dupa ce a intrat in "faliment"

poate asta urmaresc si ai nostrii politicieni :D
2009-11-12 14:50:43
un test haios si informatie electorala totodata

http://www.evz.ro/alege-ti-presedintele/index.html
(edited)
2009-11-12 14:55:40
discriminare...doar 6 candidati avem ??

oare reprezentantul udmr sta mai bine in sondaje decat vadim daca acolo sunt prezentati doar principalii candidati ??
2009-11-12 14:58:49
Merci. Cu ocazia asta am aflat si cu cine votez ! :))
2009-11-12 15:03:24
sincer nu stiu cat de relevant este... ca de la ce zic pana la ce fac e cale luuunga
2009-11-12 15:06:11
scrie in dreapta

"Candidatul PRM Vadim Tudor nu a fost luat în considerare, intrucat acesta a refuzat sa raspunda la intrebari, iar declaratiile sale publice nu se incadreaza in temele selectate. "
2009-11-12 16:06:09
la o populatie de aprox 20 mil locuitori, 50.000 pe cap de locuitor este enorm.
Eu stiam ca la finalul guvernarii Tariceanu aveam o datorie externa de 72 miliarde euro, ceea ce inseamna cam 3500 euro pe cap de locuitor.