Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!

Subject: »Transferlere Öneri[fikir]

2008-02-02 23:56:17
Aslında uzun zaman önce aklıma düşen,sonra unuttuğum ve şimdi tekrar hatırladığım bişeyi yazayım ben de :)

Uygulanabilirliliği ne ölçüde mümkündür bilemem ama altyapıdaki oyuncunun satışı süper bişey olur gibi geliyor bana.Altyapıya yatırım yapıyoruz,haftalarca bekliyoruz,yeteneği iyiyse umutlanıyoruz,bazen çok iyi bir oyuncu çıkıyor iyi paralar kazanıyoruz,bazen de hayal kırıklığı yaşıyoruz.Altyapıdaki bir oyuncunun satılabilmesi bence altyapı olayını çok farklı bir boyuta taşıyabilir.
2008-02-03 11:39:50
Hocam ilk öncelikle benim ingilizcem yok :) Uluslararası foruma başlık açamam yani :)

Şimdi ben senin kulübünün % 40'ını aldım diyelim. Ne olucak ? Bana her hafta senin sponsor gelirinin, maç hasılatının (transfer gelirleri hariç) % 40'ı gelecek, her hafta gelecek.

Yani alt yapıdaki oyuncuları falan ne karıştırıyorsun sen :)

@Bleker: Hocam gerçekten güzel bir fikir. Ama bu fikirleri böyle kendi aramızda paylaşarak bir sonuca varamayız. Gerçekleşmesi için uluslararası foruma yazmalıyız. Yoksa çürüyüp gider bu öneriler.
2008-02-03 12:25:54
Hocam ben de bu fikri beğendim. Uygulaması ise tam anlamıyla piyango gibi olur. Bu fikrin bana güzel görünmesinin sebebi bazen çok şanssız olabiliyoruz. Mesela 6 hafta boyunca kayda değer hiçbir adam gelmediğinde, böyle dışardan bir kaç genç alınabilir. Üstelik fiyatlandırma da şöyle bir şey olabilir. 33 hafta yeterli bir oyuncu, 3 haftada bir atladığı ispatlanan 21 haftalık yeterliden daha ucuza gidebilir, ne kadar risk varsa o kadar fiyat düşük olabilir gibi.
2008-02-03 12:36:06
Oraya başlık açmak için öncelikle detaylı bir düşünmeliyiz. Biz detaylı düşünmedikten sonra, hem konu ile ilgili sorulacak olan detayları açıklayamayız; hem de inandırıcı bir şekilde fikri ortaya koyamayız. Benim biraz beyin fırtınası sonrası aklıma şunlar geldi:

*Kulübün hisseleri olmalı. Bu hisselerin yüzdelerinin işlem gördüğü Borsa'ya benzer bir menü olmalı. Takımın rakibine ve ligine, kupadaki durumuna göre bir başarı endeksi (halihazırda oyundaki değişkenlerden rating bu işe yarıyor sanırım, ama bu lig durumuna ve daha detaylı etkenlere göre yeniden hesaplanmalı, sadece maç sonucunu değil, ekonomik durumunu, eldeki oyuncuların değeri, altyapı seviyesi vs pek çok değişkeni de içermeli) hesaplanmalı.

*Bu endekse göre kulübün işte hissesi bir lot sayısına bölünmeli, hisse değeri gibi yani. Her kulübün 1000 hissesi olsun atıyorum, işte buna göre kulüp sahibi takımının hisselerinden istediği kadarını bu borsa menüsünde satışa sunabilmeli. Örneğin ben işte %49'unu sattım gibi.

*Bu satışa sunulan hisseler, tamamen gerçek zamanlı, alım satıma açık olmalı.

*Tıpkı şirketlerdeki gibi kar payları sezon bitiminde dağıtılmalı. Her hafta gelir dağıtılması çok karışık hesaplamalara yol açacaktır. Onun yerine yukarıda belirttiğim gibi kulübün para değeri onun ratingini etkilerse; bu haftalık ekonomik değişimler zaten hisse değerine yansıyacaktır.

*Sezon sonunda gelen toplu para ise kar payı olarak hisseyi elinde tutanlara dağıtılır.

*Eğer bir kulüp, %50'sinden fazla hisseyi satarsa, oyuncu satabilmek için mutlaka çoğunluk hisseyi elinde bulunduranın (eğer böyle birisi varsa, yoksa en yüksek hissedarlar olmalı) onayını almalı. Stadyum yatırımı, oyuncu transferi gibi durumlarda mutlaka onay almalı.

*Evet, farkettiğiniz gibi hesaplamalar çok karışık, bu sisteme büyük bir yük getirecektir. Bununla ilgili bir fikrim de bu borsa olayını oyunda -aslında hiç istemesem de- ücretli bir ek paket olarak sunmak olabilir. Yani oyunu bu boyuta taşımak isteyenler Plus'a benzer ek bir paket alabilir.

Benden şimdilik bu konuda bu kadar:)
2008-02-03 12:39:30
Abi Hisse Aldık Diyelim Bu Hisse Tutarı Nereye Gidecek. Tahminimce Satıcının Kasaya Gider:) Ben Şu Anki Durumda Haftaya -50k ile Başlıyorken Birde Millete Para Dağıtırsam Ne Olur Halim?:D
2008-02-03 12:39:46
Atyapı zaten kendisi başlı başına bir piyango hocam.Altyapıdaki bir oyuncuyu satın almak demek bir bakıma beklentiyi satın almak demek olacak.Gücü olan bu riske girmek isterse girecek.Gücü olmadığından dolayı altyapıya yeni yatırım yapmayanlar da uzun vadeli yatırımını kısa vadede nakite çevirebilecek.
Böyle bir şey özellikle zayıf ülkelere çok yarar diye düşünüyorum.Altyapısına gelen yetenekli bir oyuncunun (milli düşünce ön plana çıkarılarak) daha üst seviyede antrenörlerin elinde yetişmesini isteyenler olabilir.Tabi güçlü ülkelerden kamikazeler çıkıp böyle yetenekleri toplayıp imha etmesi de olayın riskli tarafı.Yani uzun sözün kısası teknik olarak programa monte edilebilirliği mümkünse,böyle birşey Sokker'a bambaşka bir heyecan getirebilir.
2008-02-03 12:41:16
Mehmet, sen de dağıtma, senin kulübün hisseler altın gibi değerli olur zaten, oyuna yeniden döndüğüne göre zaten tecrübenle 3-4 sezona 3 ligde olursun en kötü. Şimdiden benden bir 1 miyon çalışır %49una:D
2008-02-03 12:41:53
Abi Sen Bana Yolla 1milyon'u. %99'unu Veriyim Sana:D O da Sırf Takıma Bağlanabiliyim Die:D:D
2008-02-03 12:43:39
Mehmet öyle diyorsun da bunu gerçekte yüzlerce şirket yapıyor. Galatasaray senede 15-20 milyon $ temettü dağıtıyor.
2008-02-03 12:45:12
Hocam bence acilen böyle birşey hayata geçirilmeli. Sunucuya da fazla bir yük getireceğini sanmıyorum. Sadece açık artırmalı alt yapı oyuncusu transfer pazarı olacak.
2008-02-03 12:46:06
Abi Ben Anlamam Temettü Falan. Anladığım Bölümler Bleker Hocamın Açıkladıkları İşte O Senin Başlıkta:D Ben Karşıymışım Falan Gibide Bir Anlam Çıkmasın Yani He. Ben Sadece Mali Durumumu Belirtiom. Belki Bir El Atan Çıkar Diye:D
2008-02-03 12:47:40
şu anda iki ayrı konu eşzamanlı olarak konuşuluyor,yanılıp da ikisini aynı konu sanma sakın :))
2008-02-03 12:48:45
Mehmet'in cevaptan sonra karıştı iyice :)
2008-02-03 12:54:40
Aaa Herkesde Bana Yüklenio. Ne Güzel İş He. Karıştırın Karıştırın Mehmet Yaptı Olsun Sonra:D:D Ya Boşversenize Ya:D
2008-02-03 13:04:46
hocam alt yapı olayında oyuncuları profosyonel yapmadan transfer edildiği için en son çıkan takımın ülkesinin milli takımında oynama şansı olsa daha da güzel olurdu. Hangi ülkenin(alt yapıya ilk katıldığı ve profosyonel olduğu takımların ülkeleri) a milli takımda önce oynarsa, o ülkenin milli takımında oynamalı. Yıldıray Baştürk ve Mesut ÖZİL gibi.

Hisse olayında ilk olarak takım sahiplerine takımlarının hissesi verilir. Sonra takım sahipleri ellerindeki hisseleri satarak veya temeetü gelirleriyle, yeni takımlarda hisse sahibi olabilirler.
2008-02-03 13:11:23
Hocam senin yazdıklarını eleştiriyor gibi olacağım ama düşündüklerimi anlatmam için böyle birşey yapmam gerekiyordu :)

Hocam güzel şeyler yazmışsın ama senin de söylediğin gibi bunlar sunucuya çok fazla yük getirecektir. Bunların sonucu olarakta bu proje çok büyük bir ihtimalle gerçekleşemeyecektir. Benim aşağıda sıralayacağım öneriler bu projenin fazla bir yük getirmeden nasıl olacağıdır.

*Kulübün hisseleri olmalı. Bu hisselerin yüzdelerinin işlem gördüğü Borsa'ya benzer bir menü olmalı. Takımın rakibine ve ligine, kupadaki durumuna göre bir başarı endeksi (halihazırda oyundaki değişkenlerden rating bu işe yarıyor sanırım, ama bu lig durumuna ve daha detaylı etkenlere göre yeniden hesaplanmalı, sadece maç sonucunu değil, ekonomik durumunu, eldeki oyuncuların değeri, altyapı seviyesi vs pek çok değişkeni de içermeli) hesaplanmalı.

Her hafta haftalık sponsor gelirlerinin 20 katı alınıp o kulübün değeri belirlenmeli (tabi stad geliri nereye gidiyor o da ayrı bir soru ama onu da hesaplatırsak iş uzar iyice). Niye 20 katı ? 15 hafta bir sezon + stad gelirlerini de kabaca hesaplamak için. Bu değerde 1000'e bölünerek bir hissenin değeri bulunur. Yani her hisse % 0.1'e denk gelmiş olur. Örneğin; 150 000 x 20 = 3 000 000 YTL kulübümün değeri. 3 000 YTL bir hissenin değeri.

*Tıpkı şirketlerdeki gibi kar payları sezon bitiminde dağıtılmalı. Her hafta gelir dağıtılması çok karışık hesaplamalara yol açacaktır. Onun yerine yukarıda belirttiğim gibi kulübün para değeri onun ratingini etkilerse; bu haftalık ekonomik değişimler zaten hisse değerine yansıyacaktır.

Eğer fazla bir yük getirmezse iyi olur tabi. Örneğin; 1 milyon YTL kar yaptım diyelim. % 10'u 300 000 YTL'ye sattım ama senede 100 000 YTL kar payı ödüyorum. Bu da alıcının hemen kara geçmemesi ve satıcının da hemen zarara geçmemesi için iyi bir örnek bence.

*Eğer bir kulüp, %50'sinden fazla hisseyi satarsa, oyuncu satabilmek için mutlaka çoğunluk hisseyi elinde bulunduranın (eğer böyle birisi varsa, yoksa en yüksek hissedarlar olmalı) onayını almalı. Stadyum yatırımı, oyuncu transferi gibi durumlarda mutlaka onay almalı.

Hocam bu da güzel olabilir bence ama olmasa da olur yani :)