Subpage under development, new version coming soon!
Topic closed!!!
Subject: sokker staff and rules
yalnız sen benim mehmet le olan muhabbetlerimi bilmediğinden böyle konuştuğunu varsayıyorum. kendisini onlarca kez uyardım. atılacağını düşünmüyordum ama en ağır cezalardan bir demet kendisine gönderileceği belliydi...
motora laf eden de programcilara yan gozle bakmistir denip atilacak mi? (mehmetgs'nin niye atildigini bilmiyorum, surdaki 10 sayfadan da cikartamadim, demek ki cok onemli degilmis, kimseyi ilgilendirmiyormus, ama o zaman niye boyle bi baslik acilmis?)
yaf durun noluyo nereye goturuyosunuz:P
yaf durun noluyo nereye goturuyosunuz:P
Sokker Türkiye Topluluğunun Dikkatine
Öncelikle, konuyu her ne kadar Sokker Türkiye Topluluğunun vicdanına bırakmak istemiş olsam da, bu başlığa yazılan mesajların, soruların beni bazı konuları açıklamaya ittiğini belirtmek istiyorum.
Bu başlığın açık kalmasının ve bu cezanın forumda ifşa edilmesinin öncelikli nedeni, son zamanlarda Sokker Türkiye topluluğunda büyüyen yönetici karşıtı kesimin fikirlerinin açıkça tüm kullanıcılar tarafından görülebilmesidir. Yönetici kararlarının forumlarda tartışılamazlığı ilkesi bir anlamda bu kezlik görmezden gelinmiş ve konu topluluğun bilgisine ortak bir karar ile sunulmuştur. Ancak ceza kararına gelen tepkiler ve bu tepkilerin ifade ediliş tarzı bazı açıklamaları gerekli kılmıştır.
Bu nedenle elimden geldiğince ve haddimi aşmadan kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.
Oyun Yöneticisi Kimdir
Hepinizin dürüst oyun kurallarını bildiğinizi var sayıyorum. Bu oyunun bir üyesi olarak bu kurallara uymak hepimizin ödevidir. Beğenmesek bile, bu oyunu oynamaya devam ettiğimiz sürece oyunun işleyişini sağlayan kurallara saygı göstermekle yükümlüyüz. Kuralları çiğnememiz halinde sonuçlarına katlanmak durumundayız. İşte oyun yöneticileri de kuralların uygulanmasını sağlayan, görevleri nedeni ile bazı yetkilerle donatılmış kullanıcılardır.
Oyun Yöneticisinin Kararları Neden Tartışılmaz?
Çünkü yöneticilerin de bir denetim mekanizması vardır ve başlarına buyruk karar almazlar. Nasıl kullanıcılar için "hangi durumda neyi yaptıklarında ne ile karşılaşırlar" sorularına yönelik kurallar varsa yöneticiler için de "hangi durumda ne yapıldığında nasıl karşılık verilmelidir" ilkeleri vardır.İşte bu ilkeler paralelinde, oyun veveya forum kurallarına aykırı hareket edildiğinde ceza sistemleri uyarınca yetkilerini kullanırlar. Aldıkları kararları tartışmak yöneticilerden hesap sormak anlamına gelir ve bu da yöneticiyi bir açıklama yapmaya mecbur eder. Oysa yöneticilerin zaten kendi içlerinde bir denetim mekanizması vardır. Herhangi bir şekilde ceza alan kullanıcıya gerekli açıklama yapılır ve kurallara göre bu kullanıcı başka bir yöneticiden durumu aydınlatmasını isteyebilir.Hesap kapatma cezalarının ardından her bir kullanıcıya kendini savunma hakkı verilir. Kullanıcının savunması cezayı veren tarafından değil, adminler tarafından okunur ve değerlendirilir.
Öte yandan oyun yöneticisinden hesap sormanın serbest olması, oyun yöneticisinin konu ile ilgili sorulara cevap vermesi anlamına gelir. Bu da yöneticinin kararının doğruluğunu belgelemesi gerekliliğini getirir. Topluluk önünde delil sunmak, yöneticinin bilgi toplama yollarını ifşa etmektir yani hırsıza yol göstermektir. Bu nedenlerle yöneticilerin kararları forumlarda tartışılamaz.
Forumlardaki Yozlaşma
Son günlerde çeşitli nedenlerle artan şikayetleri de değerlendirebilme açısından ve bu konu ile de çok ilgisiz olmadığından son zamanlarda forumlardaki memnuniyetsizliği yorumlamaya çalışacağım.
Farklı çevreler, farklı (hatta karşıt) nedenler ile forumlardan soğuduklarını dile getiriyorlar. Kimi kullanıcılar forumların artık her konuda kavga etmeye hazır kullanıcılar tarafından zaptedildiğini ve bunun fikir tartışmalarının önüne geçtiğini sebep göstererek forumdan soğuduklarını belirtiyorlar. Kimi kullanıclar da -ki bu açıklamayı zorunlu kılan kullanıcılardır bunlar- oyun yöneticilerinin gereksiz bir şekilde mesajlara müdahale ettiklerini, başlıkları sürekli kapattıklarını bu ve benzeri sebeplerle özgürlüklerinin kısıtlandığını işaret ediyorlar. Oysa bu yakınanlar bazı doğruların farkında değiller. Bir çoğu da duygusal davranarak açtıkları başlıkları sahipleniyor ve bu başlıkların ne sebeple olursa olsun kapatılmasının kendilerine karşı yapılmış bir hareket olarak algılıyorlar.
Forum çok kullanıcılı chat ortamı değildir. Forum karşılıklı şakalaşmaların, konuşmaların, lanlı lunlu tabirlerin kullanılabileceği bir platform değildir. Forum bu oyunu oynayan kullanıcıları buluşturan bir ortamdır. Atılan mesajlar günler sonra okunduğunda bile taze olmalıdır. Bu platformda fikirler tartışılır ve çok bilinmeyenli bir oyunun buluşma noktası olduğu için düşüncelerin saygılı bir üslupla ifade edilmesi gerekir. Forum sürekli kendi sakinlerini ağırlayan mahalle kahvehanesi değildir. En eski kullanıcının mesajı da, en yeni kullanıcının mesajı da aynı değerdedir. Hiç kimsenin foruma kendi düşüncesini yazmak için birilerinden destur alma zorunluluğu yoktur. Bu forumların kuralları vardır ve kullanıcılar bu kurallara uymakla yükümlüdür. Uymayanlar yöneticiler tarafından cezalandırılır. Haksızlığa uğradığını düşünenler gene kurallar çerçevesinde haklarını arayabilrler.
Gelinen noktada şartlar artık bizi spam ifadesinin tanımını genişletmeye itmiştir. Bundan sonra foruma atılan her mesaj büyük bir titizlikle incelenecek, yozlaşan ortama geri dönülmesini engellemek için ek önlemler alınacaktır.
mehmetgs Kimdir?-1
mehmetgs oyunun eski kullanıcılarından olup, bilgileri doğrultusunda, gerek yardımseverliği gerek oyuna olan bağlılığı nedeni ile elinden geldiğince bilgilerini diğer kullanıcılar ile paylaşmıştır. Yeni kullanıcıları oyuna bağlı tutabilmek için tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmaktan usanmamış ve birçok kullanıcıya danışmanlık yapmıştır. Benim için de kimi zaman Msn'de kimi zaman forumlarda (ekseriyeten küme formumuzda) yazıştığımız iyi bir sokker kullanıcısıdır. Öte yandan şaka yapmasını bilen ve şakayı anlayabilen biri olarak ayrıca sempatimi kazanmış bir kardeşimdir. Benimle aynı kümede yer alan, oyunu bilen biri olarak da dişli ve keyifli bir rakibimdir.
mehmetgs Kimdir?-2
Diğer yandan mehmetgs bugüne dek birçok kez kuralları ihlal ederek defalarca forumlardan uzaklaştırma cezası ve bunun yanında para cezası almış bir kullanıcıdır. Oyuna başladığı ilk zamanlardan bu yana yönetici olma arzusunda olup, bunun için elinden geleni yapan bir kullanıcıdır. Her yeni mod alımında kendisinin mod olarak seçilmediğini gördüğünde kendini kaybeden ve çeşitli yollarla yeni mod olan kullanıcıyı taciz etmekten çekinmemiş bir kullanıcıdır. Yönetici kararlarını sürekli eleştirmiş ve bunu -kurallara aykırı olduğunun bilincinde olmasına karşın- kendi hakkı olarak görmüştür. En son olarak gene bu kuralı ihlal ettiği için aldığı cezayı müteakiben bir site açmış ve bu sitede bizlere defalarca hakaret etmiştir. Bir zamanlar mod olabilmek için yanıp tutuştuğunu unutmuş ve modları yalaka olarak nitelendirmiştir. (Oysa mod olabilmek adına yöneticilerinin kapılarını aşındırdığını, yazdığı ziyaretçi defteri mesajlarını ve takım adını değiştirmesini hala birçok kullanıcı unutmamıştır).
Bu arada gene en çok sorulan sorulardan birini araya sıkıştırmak isterim.. Yalakalık ile mod olunur mu? Ben göreve başlamadan önce Utku ve Çağlar'ı her kullanıcı gibi sk-mail vasıtası ile sorduğum sorulardan tanıyordum. Oğuz'u ise hiç tanımıyordum. Hiçbiri ile ne gerçek hayatta ne de sokkerda özel olarak görüşmüşlüğümüz yoktu. Akın hocamız da mod olamadan önce gene hiç birimiz tarafından tanınmıyordu. Bu kısa bilgilendirmenin ardından yalakalık ile mod olunur mu sorusunun cevabını sizlerin takdirine bırakıyorum.
Son olarak, ceza aldıktan sonra hiç görüşmemiz olmamıza karşın ve hatta şahsi olarak da hiçbir sorunumuz olmamasına karşın, yaşım gereğince çocuk diyebileceğim mehmetgs msn kullanıcı adı girdisinde bana i*ne demekten çekinmemiştir. (ben sırf gönüllü olarak yüzlerce forumla uğraşırken, yeni gelen kullanıcılara haftada onlarca mesaj atarken, ceza verdiğim kullanıcıların sk-mail tacizleri ile boğuşurken, yeni kullanıcıların sorularını birbir yanıtlamaya çalışırken,yüzlerce hileci hesap ile ve lamerlarla -kendini hacker sanan aptallar- mücadele ederken, nasıl olur da topluluğumuzu Sokker yarışında bir adım öne taşıyabilirim diye didinirken, mehmetgs bana bu yakıştırmayı layık görmüştür). Cezayı almasının hemen ardından başka bir kullanıcı hesabından oyuna giriş yapmış ve saldırgan bir mesaj atarak (bu başlığın ilk sayfasındaki Fanqeuxx adlı kullanıcı mesajı) bizlere küfür etmiştir.
Neden mehmetgs artık aramızda değil?
Daha önce de bahsedildiği üzere Sokker yöneticilerinin, üzerinde takdir yetkilerinin de olduğu bir cezalandırma sistemi vardır. Bu cezalar kural ihlallerinin devam etmesi halinde artarak çoğalırlar. mehmetgs de Sokker Türkiye topluluğunun en çok ceza alan kullanıcılarındandır. Ama bir noktadan sonra aldığı cezaların kural ihlali yapmasına engel olamadığı anlaşılmıştır. Hiçbir şekilde Sokker sitesi dışında bizlere yaptığı hakaretler, açtığı siteler bu cezanın sebepleri arasında değildir. (Yukarıdaki açıklamalarım olayın tek yönlü değerlendirilmesi engellemek amaçlı idi.) Ancak mehmetgs kural ihlalini ve yöneticilere karşıt tutumunu sistematik bir hale getirmiştir. Son olarak onlarca kullanıcıya yönetim aleyhinde yazacakları yazıyı oyun kurucularına göndermeleri konusunda mesaj atmıştır. Bu husus , bu tür konular ile ilgilenen admin kuruluna taşınmış ve onlar da bu kullanıcının oyundan uzaklaştırılması yönünde karar almışlardır.
Dürüst oyun kurallarından:
-Admin herhangi bir kullanıcının dürüst oyun kurallara uymaması halinde hesabını kapatabilir.
-Admin, forum kurallarını çiğneyen kullanıcının hesabını kapatabilir veya para cezası verebilir.
-Admin, diğer kullanıcıları istenmeyen mesajlarla (spam) rahatsız ettiğinde veya herhangi bir şekilde diğer kullanıcılara karşı hakaret içeren/ima eden bir tavır ortaya koyarsa, bu eylemleri gerçekleştiren kullanıcının hesabını kapatabilir veya para cezası verir.
Bundan sonra her hesabı kapatılan kullanıcı gibi mehmetgs de savunmasını yazacak ve adminler tarafından iletisi değerlendirilecektir. Oyuna devam edip etmeyeceği kesin karar bağlanacaktır. İşte onun bu hakkı aslında kendisinin şikayetçi olduğu 6. kural ile sabittir:
6. Oyun Moderatörü ve/veya Admininin kararlarını forumda tartışmak yasaktır.
- Moderatör ya da adminin verdiği karara katılmayan bir kullanıcı, başka bir moderatör ya da adminin durumu aydınlatmasını isteyebilir. Bunun sonucunda verilen karar kesin karar olacaktır.
Sürekli dile getirdiği yabancı bir kullanıcının oyundan atılıp neden tekrar oyuna alındığını açıklayan madde budur. Bu bir ayrıcalık değildir ve her kullanıcıya tanınan bir savunma fırsatıdır. Sadece diğer ülkelerde değil, bizim ülkemizde de hesabı bloke edilen ancak savunması okunduktan sonra mazereti haklı görünen kullanıcının hesabının tekrar açılması örnekleri yaşanmıştır.
Tüm bu bilgilendirmeler ışığında konuyu tüm Sokker Türkiye Topluluğunun bir kez daha gözden geçirmesini istiyorum. Eğer hala aranızda olayı protesto edip forumları kullanmayacaklar var ise kendi tercihleridir.
Saygılarımla
*edit : imla
(edited)
Öncelikle, konuyu her ne kadar Sokker Türkiye Topluluğunun vicdanına bırakmak istemiş olsam da, bu başlığa yazılan mesajların, soruların beni bazı konuları açıklamaya ittiğini belirtmek istiyorum.
Bu başlığın açık kalmasının ve bu cezanın forumda ifşa edilmesinin öncelikli nedeni, son zamanlarda Sokker Türkiye topluluğunda büyüyen yönetici karşıtı kesimin fikirlerinin açıkça tüm kullanıcılar tarafından görülebilmesidir. Yönetici kararlarının forumlarda tartışılamazlığı ilkesi bir anlamda bu kezlik görmezden gelinmiş ve konu topluluğun bilgisine ortak bir karar ile sunulmuştur. Ancak ceza kararına gelen tepkiler ve bu tepkilerin ifade ediliş tarzı bazı açıklamaları gerekli kılmıştır.
Bu nedenle elimden geldiğince ve haddimi aşmadan kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.
Oyun Yöneticisi Kimdir
Hepinizin dürüst oyun kurallarını bildiğinizi var sayıyorum. Bu oyunun bir üyesi olarak bu kurallara uymak hepimizin ödevidir. Beğenmesek bile, bu oyunu oynamaya devam ettiğimiz sürece oyunun işleyişini sağlayan kurallara saygı göstermekle yükümlüyüz. Kuralları çiğnememiz halinde sonuçlarına katlanmak durumundayız. İşte oyun yöneticileri de kuralların uygulanmasını sağlayan, görevleri nedeni ile bazı yetkilerle donatılmış kullanıcılardır.
Oyun Yöneticisinin Kararları Neden Tartışılmaz?
Çünkü yöneticilerin de bir denetim mekanizması vardır ve başlarına buyruk karar almazlar. Nasıl kullanıcılar için "hangi durumda neyi yaptıklarında ne ile karşılaşırlar" sorularına yönelik kurallar varsa yöneticiler için de "hangi durumda ne yapıldığında nasıl karşılık verilmelidir" ilkeleri vardır.İşte bu ilkeler paralelinde, oyun veveya forum kurallarına aykırı hareket edildiğinde ceza sistemleri uyarınca yetkilerini kullanırlar. Aldıkları kararları tartışmak yöneticilerden hesap sormak anlamına gelir ve bu da yöneticiyi bir açıklama yapmaya mecbur eder. Oysa yöneticilerin zaten kendi içlerinde bir denetim mekanizması vardır. Herhangi bir şekilde ceza alan kullanıcıya gerekli açıklama yapılır ve kurallara göre bu kullanıcı başka bir yöneticiden durumu aydınlatmasını isteyebilir.Hesap kapatma cezalarının ardından her bir kullanıcıya kendini savunma hakkı verilir. Kullanıcının savunması cezayı veren tarafından değil, adminler tarafından okunur ve değerlendirilir.
Öte yandan oyun yöneticisinden hesap sormanın serbest olması, oyun yöneticisinin konu ile ilgili sorulara cevap vermesi anlamına gelir. Bu da yöneticinin kararının doğruluğunu belgelemesi gerekliliğini getirir. Topluluk önünde delil sunmak, yöneticinin bilgi toplama yollarını ifşa etmektir yani hırsıza yol göstermektir. Bu nedenlerle yöneticilerin kararları forumlarda tartışılamaz.
Forumlardaki Yozlaşma
Son günlerde çeşitli nedenlerle artan şikayetleri de değerlendirebilme açısından ve bu konu ile de çok ilgisiz olmadığından son zamanlarda forumlardaki memnuniyetsizliği yorumlamaya çalışacağım.
Farklı çevreler, farklı (hatta karşıt) nedenler ile forumlardan soğuduklarını dile getiriyorlar. Kimi kullanıcılar forumların artık her konuda kavga etmeye hazır kullanıcılar tarafından zaptedildiğini ve bunun fikir tartışmalarının önüne geçtiğini sebep göstererek forumdan soğuduklarını belirtiyorlar. Kimi kullanıclar da -ki bu açıklamayı zorunlu kılan kullanıcılardır bunlar- oyun yöneticilerinin gereksiz bir şekilde mesajlara müdahale ettiklerini, başlıkları sürekli kapattıklarını bu ve benzeri sebeplerle özgürlüklerinin kısıtlandığını işaret ediyorlar. Oysa bu yakınanlar bazı doğruların farkında değiller. Bir çoğu da duygusal davranarak açtıkları başlıkları sahipleniyor ve bu başlıkların ne sebeple olursa olsun kapatılmasının kendilerine karşı yapılmış bir hareket olarak algılıyorlar.
Forum çok kullanıcılı chat ortamı değildir. Forum karşılıklı şakalaşmaların, konuşmaların, lanlı lunlu tabirlerin kullanılabileceği bir platform değildir. Forum bu oyunu oynayan kullanıcıları buluşturan bir ortamdır. Atılan mesajlar günler sonra okunduğunda bile taze olmalıdır. Bu platformda fikirler tartışılır ve çok bilinmeyenli bir oyunun buluşma noktası olduğu için düşüncelerin saygılı bir üslupla ifade edilmesi gerekir. Forum sürekli kendi sakinlerini ağırlayan mahalle kahvehanesi değildir. En eski kullanıcının mesajı da, en yeni kullanıcının mesajı da aynı değerdedir. Hiç kimsenin foruma kendi düşüncesini yazmak için birilerinden destur alma zorunluluğu yoktur. Bu forumların kuralları vardır ve kullanıcılar bu kurallara uymakla yükümlüdür. Uymayanlar yöneticiler tarafından cezalandırılır. Haksızlığa uğradığını düşünenler gene kurallar çerçevesinde haklarını arayabilrler.
Gelinen noktada şartlar artık bizi spam ifadesinin tanımını genişletmeye itmiştir. Bundan sonra foruma atılan her mesaj büyük bir titizlikle incelenecek, yozlaşan ortama geri dönülmesini engellemek için ek önlemler alınacaktır.
mehmetgs Kimdir?-1
mehmetgs oyunun eski kullanıcılarından olup, bilgileri doğrultusunda, gerek yardımseverliği gerek oyuna olan bağlılığı nedeni ile elinden geldiğince bilgilerini diğer kullanıcılar ile paylaşmıştır. Yeni kullanıcıları oyuna bağlı tutabilmek için tekrar tekrar aynı şeyleri anlatmaktan usanmamış ve birçok kullanıcıya danışmanlık yapmıştır. Benim için de kimi zaman Msn'de kimi zaman forumlarda (ekseriyeten küme formumuzda) yazıştığımız iyi bir sokker kullanıcısıdır. Öte yandan şaka yapmasını bilen ve şakayı anlayabilen biri olarak ayrıca sempatimi kazanmış bir kardeşimdir. Benimle aynı kümede yer alan, oyunu bilen biri olarak da dişli ve keyifli bir rakibimdir.
mehmetgs Kimdir?-2
Diğer yandan mehmetgs bugüne dek birçok kez kuralları ihlal ederek defalarca forumlardan uzaklaştırma cezası ve bunun yanında para cezası almış bir kullanıcıdır. Oyuna başladığı ilk zamanlardan bu yana yönetici olma arzusunda olup, bunun için elinden geleni yapan bir kullanıcıdır. Her yeni mod alımında kendisinin mod olarak seçilmediğini gördüğünde kendini kaybeden ve çeşitli yollarla yeni mod olan kullanıcıyı taciz etmekten çekinmemiş bir kullanıcıdır. Yönetici kararlarını sürekli eleştirmiş ve bunu -kurallara aykırı olduğunun bilincinde olmasına karşın- kendi hakkı olarak görmüştür. En son olarak gene bu kuralı ihlal ettiği için aldığı cezayı müteakiben bir site açmış ve bu sitede bizlere defalarca hakaret etmiştir. Bir zamanlar mod olabilmek için yanıp tutuştuğunu unutmuş ve modları yalaka olarak nitelendirmiştir. (Oysa mod olabilmek adına yöneticilerinin kapılarını aşındırdığını, yazdığı ziyaretçi defteri mesajlarını ve takım adını değiştirmesini hala birçok kullanıcı unutmamıştır).
Bu arada gene en çok sorulan sorulardan birini araya sıkıştırmak isterim.. Yalakalık ile mod olunur mu? Ben göreve başlamadan önce Utku ve Çağlar'ı her kullanıcı gibi sk-mail vasıtası ile sorduğum sorulardan tanıyordum. Oğuz'u ise hiç tanımıyordum. Hiçbiri ile ne gerçek hayatta ne de sokkerda özel olarak görüşmüşlüğümüz yoktu. Akın hocamız da mod olamadan önce gene hiç birimiz tarafından tanınmıyordu. Bu kısa bilgilendirmenin ardından yalakalık ile mod olunur mu sorusunun cevabını sizlerin takdirine bırakıyorum.
Son olarak, ceza aldıktan sonra hiç görüşmemiz olmamıza karşın ve hatta şahsi olarak da hiçbir sorunumuz olmamasına karşın, yaşım gereğince çocuk diyebileceğim mehmetgs msn kullanıcı adı girdisinde bana i*ne demekten çekinmemiştir. (ben sırf gönüllü olarak yüzlerce forumla uğraşırken, yeni gelen kullanıcılara haftada onlarca mesaj atarken, ceza verdiğim kullanıcıların sk-mail tacizleri ile boğuşurken, yeni kullanıcıların sorularını birbir yanıtlamaya çalışırken,yüzlerce hileci hesap ile ve lamerlarla -kendini hacker sanan aptallar- mücadele ederken, nasıl olur da topluluğumuzu Sokker yarışında bir adım öne taşıyabilirim diye didinirken, mehmetgs bana bu yakıştırmayı layık görmüştür). Cezayı almasının hemen ardından başka bir kullanıcı hesabından oyuna giriş yapmış ve saldırgan bir mesaj atarak (bu başlığın ilk sayfasındaki Fanqeuxx adlı kullanıcı mesajı) bizlere küfür etmiştir.
Neden mehmetgs artık aramızda değil?
Daha önce de bahsedildiği üzere Sokker yöneticilerinin, üzerinde takdir yetkilerinin de olduğu bir cezalandırma sistemi vardır. Bu cezalar kural ihlallerinin devam etmesi halinde artarak çoğalırlar. mehmetgs de Sokker Türkiye topluluğunun en çok ceza alan kullanıcılarındandır. Ama bir noktadan sonra aldığı cezaların kural ihlali yapmasına engel olamadığı anlaşılmıştır. Hiçbir şekilde Sokker sitesi dışında bizlere yaptığı hakaretler, açtığı siteler bu cezanın sebepleri arasında değildir. (Yukarıdaki açıklamalarım olayın tek yönlü değerlendirilmesi engellemek amaçlı idi.) Ancak mehmetgs kural ihlalini ve yöneticilere karşıt tutumunu sistematik bir hale getirmiştir. Son olarak onlarca kullanıcıya yönetim aleyhinde yazacakları yazıyı oyun kurucularına göndermeleri konusunda mesaj atmıştır. Bu husus , bu tür konular ile ilgilenen admin kuruluna taşınmış ve onlar da bu kullanıcının oyundan uzaklaştırılması yönünde karar almışlardır.
Dürüst oyun kurallarından:
-Admin herhangi bir kullanıcının dürüst oyun kurallara uymaması halinde hesabını kapatabilir.
-Admin, forum kurallarını çiğneyen kullanıcının hesabını kapatabilir veya para cezası verebilir.
-Admin, diğer kullanıcıları istenmeyen mesajlarla (spam) rahatsız ettiğinde veya herhangi bir şekilde diğer kullanıcılara karşı hakaret içeren/ima eden bir tavır ortaya koyarsa, bu eylemleri gerçekleştiren kullanıcının hesabını kapatabilir veya para cezası verir.
Bundan sonra her hesabı kapatılan kullanıcı gibi mehmetgs de savunmasını yazacak ve adminler tarafından iletisi değerlendirilecektir. Oyuna devam edip etmeyeceği kesin karar bağlanacaktır. İşte onun bu hakkı aslında kendisinin şikayetçi olduğu 6. kural ile sabittir:
6. Oyun Moderatörü ve/veya Admininin kararlarını forumda tartışmak yasaktır.
- Moderatör ya da adminin verdiği karara katılmayan bir kullanıcı, başka bir moderatör ya da adminin durumu aydınlatmasını isteyebilir. Bunun sonucunda verilen karar kesin karar olacaktır.
Sürekli dile getirdiği yabancı bir kullanıcının oyundan atılıp neden tekrar oyuna alındığını açıklayan madde budur. Bu bir ayrıcalık değildir ve her kullanıcıya tanınan bir savunma fırsatıdır. Sadece diğer ülkelerde değil, bizim ülkemizde de hesabı bloke edilen ancak savunması okunduktan sonra mazereti haklı görünen kullanıcının hesabının tekrar açılması örnekleri yaşanmıştır.
Tüm bu bilgilendirmeler ışığında konuyu tüm Sokker Türkiye Topluluğunun bir kez daha gözden geçirmesini istiyorum. Eğer hala aranızda olayı protesto edip forumları kullanmayacaklar var ise kendi tercihleridir.
Saygılarımla
*edit : imla
(edited)
Galiba Rüştü'nün yazdıkları bu durumu açıklıyor.. Mehmet benimde sewdiğim bir kardeşim. Yüzyüze 2 sefer görüşme imkanım oldu kendisiyle.. Ama sonuçta bu oyun we bu oyunun bir kuralları war. Oyuna katılırken bu kuralları kabul etmiş oluyoruz.. 50 gün sonra tekrar takım alıp aramıza döner. Umarım yaptığı hatalardan ders çıkarıp dikkatli olur..
Son zamanlarda oyunda çok tanınmış olan arkadaşlarımızın takımları kapanıyor. Demekki oyun yöneticileri we mod, adminler görewlerini herkese eşit mesafede uyguluyorlar.
Bazen ben bile oyuna girerken acaba benim takımda kapanmışmıdır diye düşünüyorum:)))
Son zamanlarda oyunda çok tanınmış olan arkadaşlarımızın takımları kapanıyor. Demekki oyun yöneticileri we mod, adminler görewlerini herkese eşit mesafede uyguluyorlar.
Bazen ben bile oyuna girerken acaba benim takımda kapanmışmıdır diye düşünüyorum:)))
ne ayak bi yannısın mı var :)
(incelemeye aldım kacarın yoq :Pp)
(incelemeye aldım kacarın yoq :Pp)
eheuheuh
Ne zaman yakalanacam bakalım:)) Sen incelemeye aldıysan fazla uzun sürmez:)
Ne zaman yakalanacam bakalım:)) Sen incelemeye aldıysan fazla uzun sürmez:)
Eed arkadaslar saka maka olan oldu geri dönüs ihtimali yoq gibi..
Bu başlıkta adalet aramadım yazdıklarım içimden gelenlerdi.Bu başlıkta zaten istenen buydu sanırsam.Sayın drifter hocam olayları açıklamış.Mehmet in mod olma isteğini hepimiz biliyorduk biraz da hakediyordu ama bir kac konuda eksikti.mehmet in tavrı saldırgan bi tavır olarak nitelendirmemeli.eli kolu baglı oldugunun ve bu sürecin 20 gün oldugunun haberi geldi ona ve o da bunun modun veya adminin (kim verdiyse artk cezayı) kişisel bir tercihi olduguna inandı bu sürecte bir site actı bu site isminden başlayıp son noktaya kadar yöneticileri eleştiren bir siteydi burda yannıslık yoq zaten sayın drifterin dediği üzere de bu ceza nın sebebi de kurduğu site diil.bu oyun kurucusuna mesaj atma olayı biraz fazla yanlış kaçmış..
Benimde drifter Bamm vsvs bircok yöneticiyle tartışmam oldu bol bol ceza da yedim.Ama benim cezalarım forumlardaki tavrımdandı mehmetin hatası biraz fazla sahiplenmesi sokker ı!!!!!!
Ama yukarlarda biyerlerde belirttiğim gibi sayın arkadaslarım modların veya adminlerin üzerlerine bu kadar gitmeyelim.cok rahat olun mehmet geri dönecektir.oyunu bu kadar benmsemis bir insanı kolay kolay uzaklastıramayız diymi:) yine yukarlarda bir yazım var forumlardan uzak kalsam ii olcak die bu yazımın sebebi beni hemşerimle bile tartışmaya itmesi diyalogların..
Artk bırakalım can alıcı konusmaları.yaptıkları icin tesekkür ediyorum.50 gün sora da geri döncektir.biraz inatcı bir yapıya sahip zaten kendisi :)
emin olun mehmetgs oyuna başladıında forumlarda raatca yazı yazcaktır..simdi benm senin veya şöyle dielim bizim forumlara yazmama kararı almamız sadece oyundan daa az zewk almamızı saglayacaktır.antiforumculuk yapmayalım oyunumuza bakalım zman zaman eglenelim zaman zaman da haddimizi bilerek ttartısalım.50 gün sora da mehmet forumların tuzu tadı olmaya devam etcektir.
saygılarımla...
edit:imla
(edited)
Bu başlıkta adalet aramadım yazdıklarım içimden gelenlerdi.Bu başlıkta zaten istenen buydu sanırsam.Sayın drifter hocam olayları açıklamış.Mehmet in mod olma isteğini hepimiz biliyorduk biraz da hakediyordu ama bir kac konuda eksikti.mehmet in tavrı saldırgan bi tavır olarak nitelendirmemeli.eli kolu baglı oldugunun ve bu sürecin 20 gün oldugunun haberi geldi ona ve o da bunun modun veya adminin (kim verdiyse artk cezayı) kişisel bir tercihi olduguna inandı bu sürecte bir site actı bu site isminden başlayıp son noktaya kadar yöneticileri eleştiren bir siteydi burda yannıslık yoq zaten sayın drifterin dediği üzere de bu ceza nın sebebi de kurduğu site diil.bu oyun kurucusuna mesaj atma olayı biraz fazla yanlış kaçmış..
Benimde drifter Bamm vsvs bircok yöneticiyle tartışmam oldu bol bol ceza da yedim.Ama benim cezalarım forumlardaki tavrımdandı mehmetin hatası biraz fazla sahiplenmesi sokker ı!!!!!!
Ama yukarlarda biyerlerde belirttiğim gibi sayın arkadaslarım modların veya adminlerin üzerlerine bu kadar gitmeyelim.cok rahat olun mehmet geri dönecektir.oyunu bu kadar benmsemis bir insanı kolay kolay uzaklastıramayız diymi:) yine yukarlarda bir yazım var forumlardan uzak kalsam ii olcak die bu yazımın sebebi beni hemşerimle bile tartışmaya itmesi diyalogların..
Artk bırakalım can alıcı konusmaları.yaptıkları icin tesekkür ediyorum.50 gün sora da geri döncektir.biraz inatcı bir yapıya sahip zaten kendisi :)
emin olun mehmetgs oyuna başladıında forumlarda raatca yazı yazcaktır..simdi benm senin veya şöyle dielim bizim forumlara yazmama kararı almamız sadece oyundan daa az zewk almamızı saglayacaktır.antiforumculuk yapmayalım oyunumuza bakalım zman zaman eglenelim zaman zaman da haddimizi bilerek ttartısalım.50 gün sora da mehmet forumların tuzu tadı olmaya devam etcektir.
saygılarımla...
edit:imla
(edited)
drifter'in açıklaması çok yerinde, ve bence bunca tartışmanın uzamasına gerek kalmadan , biraz daha erken yapılabilecek bir açıklamadır. olayın perde arkasını bilmemek çoğu zaman yanlış tepkilere yol açabiliyor. bu nedenle, zaman zaman, şu anda drifter'in yaptığu gibi, uygun açıklamalar yapmak kullanıclıarı çok daha rahatlatacaktır. susmak, "bize hesap soruluyor " gerekçesiyle açıklama yapmamak durumu çok daha vahim noktaya götürebilir çoğu zaman. bu açıklama ile beraber, çoğumuzun bilmediği, yeni öğrendiği birçok şeyin baya eskiye dayandığını görüyoruz. ancak bizler bunu bilmediğimiz için, ve böyle bir açıklama da yapılmadığı için, son verilen cezasın tepeden inme ve çok ağır bir ceza olarak algılandı ve böyle algılanması da bence normaldi. bu açıklama ile beraber ben tatmin olmuş bulunuyor, herkese keyifli oyunlar diliyorum.
ancak drifter'e bir sorum olacak. hesabı kapatılan kullanıcılara savunma hakkı verilir, demiş yazısında. kullanıcının takımı yasaklandığında kendisine mail gönderilir. bu mailde savunma hakkı olduğu, savunmasını yapabileceği açıkça belirtiliyor mu? kullanıcı savunmasını yaptığında bu savunmaya tekrar cevap veriliyor mu? bunu sadece öğrenmek için soruyorum.
(edited)
ancak drifter'e bir sorum olacak. hesabı kapatılan kullanıcılara savunma hakkı verilir, demiş yazısında. kullanıcının takımı yasaklandığında kendisine mail gönderilir. bu mailde savunma hakkı olduğu, savunmasını yapabileceği açıkça belirtiliyor mu? kullanıcı savunmasını yaptığında bu savunmaya tekrar cevap veriliyor mu? bunu sadece öğrenmek için soruyorum.
(edited)
Bu konu ilk açıldığında en büyük tepkiyi veren (yöneticilerimize yönelik değil sadece sisteme yönelik olarak) kişi olarak,Rüştü hocamın(drifter) üstte yapmış olduğu son derece kaliteli,aydınlatıcı ve özellikle durumu ŞEFFAFlaştıran açıklamaları sebebiyle kendisine teşekkür ederim.
İşte demekki her şey bu kadar şeffaf oldukça ,elinde bizler gibi yetkisi olmayan fakat aklındada bazı şüpheler taşıyan kullanıcılarında içleri müsterih olabiliyor.
Şu zamana kadar sürekli olarak pozitif tutum sergileyen (hatta fikirlerimi oldukça agresif bir şekilde savunduğum zamanlarda bile) Sokker Türkiye Yöneticilerimizin hepsine hem teşekkür eder hemde bu karmaşık görevlerinin devamında başarılar dilerim.
İşte demekki her şey bu kadar şeffaf oldukça ,elinde bizler gibi yetkisi olmayan fakat aklındada bazı şüpheler taşıyan kullanıcılarında içleri müsterih olabiliyor.
Şu zamana kadar sürekli olarak pozitif tutum sergileyen (hatta fikirlerimi oldukça agresif bir şekilde savunduğum zamanlarda bile) Sokker Türkiye Yöneticilerimizin hepsine hem teşekkür eder hemde bu karmaşık görevlerinin devamında başarılar dilerim.
savunma hakkı verildiğine göre bunun mailde açıkça belirtilmesi gerekiyor diye tahmin ediyorum. ve muhtemelen de bu savunmanın geçerli veya geçersiz olduğuna dair bir mesaj da atılıyor, aksi halde savunması kabul edilen bir kişi takımının açıldığını siteye bğlanmadan nasıl anlayabilir ki??? ben de merak ettim şimdi ...
susmak, "bize hesap soruluyor " gerekçesiyle açıklama yapmamak durumu çok daha vahim noktaya götürebilir çoğu zaman.
Hocam yukarıdaki yazımda neden sustuğumuzu yada susmamız gerektiğini anlatmaya çalıştım. Bizler, "hesap soruyolar, bu nasıl olur, neden cevap verecekmişiz" gibi nedenlerden değil, oyun kuralları nedeni ile açıklama yapmıyoruz..Aslında kendi adıma söylemek isterimki çoğu zaman bu tür sorulara cevap vermek istiyorum. Bazen forumlarda karşılaştığımız "arkadaşımın takımı banlanmış neden?" şeklinde sorulara "senin arkadaşın şunu şunu yapmış, işte bunlar da bunları yaptıklarının kanıtı! bu yüzden de oyundan atılmış" şeklinde cevap vermemek için kendimi zor tutuyorum. Bizim sizlere cezaların sebeplerini söylememiz ve bunları kanıtlamamız gerçekten hırsıza yol göstermekten farklı olmaz.
Bu seferlik, toplulukta oluşan soru işaretlerini giderebilmek adına konuya açıklık getirebilmek için bazı ayrıntıları su yüzüne çıkarma gereği hissettim. Bu demek değildirki bundan sonra her ceza alan kullanıcı ile ilgili açıklama yapacağız. Gene eskisi gibi bazen forumlara "bu neden banlandı, buna neden böyle yapıldı" şeklinde sorular düşecek ve bizler de bu konuları kapatacağız. Yukarıdaki yazımın amacı, işte bu durumlarda tepki vermeden önce biraz düşünmenizi sağlamak. Biraz da empati kurabilmenizi sağlamak. Eğer hala haksız bir karar verdiğimizi düşünüyorsanız bunu forum yolu ile değil de size verilen haklar doğrultusunda, kurallara uygun bir şekilde dile getirebilmenizi sağlamak.
Kısacası bir kullanıcı oyundan atıldığında bunun bizleri de üzdüğünü bilmenizi isteriz. Bir yandan bir çok farklı ortamda oyunu tanıtıp kullanıcı kazanmaya çalışırken diğer yandan ha bire birilerini oyundan uzaklaştırmak zorunda olmak inanın bizler için de güç bir durum. Ancak ne zaman, ne şekilde ve kim olursa olsun, kurallara uymayan her kullanıcı cezasını çekecektir.
Diğer soruna izmir hocam cevap verdi ancak admins@sokker.org mail adresinin herkes tarafından bilindiğinin ve bu tür konular için her kullanıcının bu adrese ulaşabileceğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum.
Hocam yukarıdaki yazımda neden sustuğumuzu yada susmamız gerektiğini anlatmaya çalıştım. Bizler, "hesap soruyolar, bu nasıl olur, neden cevap verecekmişiz" gibi nedenlerden değil, oyun kuralları nedeni ile açıklama yapmıyoruz..Aslında kendi adıma söylemek isterimki çoğu zaman bu tür sorulara cevap vermek istiyorum. Bazen forumlarda karşılaştığımız "arkadaşımın takımı banlanmış neden?" şeklinde sorulara "senin arkadaşın şunu şunu yapmış, işte bunlar da bunları yaptıklarının kanıtı! bu yüzden de oyundan atılmış" şeklinde cevap vermemek için kendimi zor tutuyorum. Bizim sizlere cezaların sebeplerini söylememiz ve bunları kanıtlamamız gerçekten hırsıza yol göstermekten farklı olmaz.
Bu seferlik, toplulukta oluşan soru işaretlerini giderebilmek adına konuya açıklık getirebilmek için bazı ayrıntıları su yüzüne çıkarma gereği hissettim. Bu demek değildirki bundan sonra her ceza alan kullanıcı ile ilgili açıklama yapacağız. Gene eskisi gibi bazen forumlara "bu neden banlandı, buna neden böyle yapıldı" şeklinde sorular düşecek ve bizler de bu konuları kapatacağız. Yukarıdaki yazımın amacı, işte bu durumlarda tepki vermeden önce biraz düşünmenizi sağlamak. Biraz da empati kurabilmenizi sağlamak. Eğer hala haksız bir karar verdiğimizi düşünüyorsanız bunu forum yolu ile değil de size verilen haklar doğrultusunda, kurallara uygun bir şekilde dile getirebilmenizi sağlamak.
Kısacası bir kullanıcı oyundan atıldığında bunun bizleri de üzdüğünü bilmenizi isteriz. Bir yandan bir çok farklı ortamda oyunu tanıtıp kullanıcı kazanmaya çalışırken diğer yandan ha bire birilerini oyundan uzaklaştırmak zorunda olmak inanın bizler için de güç bir durum. Ancak ne zaman, ne şekilde ve kim olursa olsun, kurallara uymayan her kullanıcı cezasını çekecektir.
Diğer soruna izmir hocam cevap verdi ancak admins@sokker.org mail adresinin herkes tarafından bilindiğinin ve bu tür konular için her kullanıcının bu adrese ulaşabileceğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum.
drifter hocama ve chaglar hocama bu gorevlerınde basarılar dıler bu guzel tarz ve uslup ve ayrıca aydınlatıcı bılgıler ıcınde teşekkuru bır borc bılırım saolun..
Hiçbirşeye cevap verilmesi gerekmiyor.
*Başlık Kapandı.
*Başlık Kapandı.