Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Subpage under development, new version coming soon!
 Topic closed!!!

Subject: Gündem ile ilgili haberler ve yorumlar

2012-02-15 23:59:38
:)
2012-02-16 01:09:06
:)
2012-02-16 01:12:49
sılent hocam gulmus sadece demek kı sorun yok :))
2012-02-16 07:17:48
Kokusu sinmiş dedim zaten. Daha onun mertebesine erişmene var öyle kolay değil :)
2012-02-16 07:54:26
Gsikos bir şahıs değilki , o bir tarz , o bir izm , yani Gsigos yok Gsigosizm var ;)
2012-02-16 08:25:35
Ahahahahahha :D Doğru başlattığı akımı düşününce sana hak vermemek elde değil abi =)
2012-02-16 13:35:42
Süleyman Yaşar - Sabah
suleyman.yasar@sabah.com.tr
2012-02-15

Madem cari açık riskli on yıllık tahvile niye yüzde 9'dan para yatıyor
Faiz lobisi son üç aydır dışarıdan ve içeriden Türkiye'ye yoğun saldırı başlattı. "Ekonomiyi dalgalandırıp hem Hükümet'i zorda bırakırız hem de faizi yükseltip kazancımızı çoğaltırız" hesabının peşinde. Ama hesap tutmadı. Faizler artacağına geriledi, 2.5 liraya çıkacağını iddia ettikleri dolar da istedikleri seviyeye çıkamadı. Hatta bulunduğu 1.9 lira seviyesinden daha geriye düştü.
Önceki gün bu defa lobinin adamları cari açık rakamını dillerine doladılar. Cari açığın çok yüksek olduğunu, ekonominin iyi yönetilmediğini ileri sürdüler. Yine istedikleri olmadı. Hazine'nin tüm borçlanmalarına dünyanın her tarafından çok yüksek talep geldi. Ayrıca dün on yıl vadeli tahviller yüzde 9.4 faiz oranıyla satıldı. Düşünebiliyor musunuz? Cari açığın sorun olacağını düşünen ya da ekonominin kötü yönetildiğine inanan bir yatırımcı hiç yüzde 9.4'ten on yıllık tahvil alır mı? Almaz tabii. Peki niye on yıllık tahvile yüzde 9.4 faizle para yatırıyorlar?
Alıyorlar... Çünkü Türkiye ekonomisinin iyi olduğunu, faizlerin gerileyeceğini yatırımcılar biliyor. Bugün Türkiye'nin bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.4, kamu borçlarının milli gelire oranı ise yüzde 39 seviyesinde. Günümüzde faiz lobisinin elemanı olarak çalışanların yönetimindeki Türkiye ekonomisinde ise bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 24, kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 96 seviyesindeydi. İşte bu nedenle Türkiye ekonomisi hem on yıl öncesine göre çok daha iyi durumda, hem de küresel düzeyde en iyi kamu maliyesine sahip ülkelerden biri bugün. Dolayısıyla ekonomi için uzun vadeli beklentiler inadına olumlu.
Gelelim faiz lobisinin cari açık korkusu yaratma girişimine... Cari açık ürettiğinden fazla harcamak anlamına gelir. Peki bunu yapan kim? Özel sektör. Çünkü devlet bütçesinde açık yok. Hatta bütçe milli gelirin yüzde 1.2'si oranında faiz dışı fazla veriyor. Böylece borç stoku azaltılıyor. Borç stokunun ayrılan faiz dışı fazla yoluyla 2012'de yüzde 37'ye gerileyeceği düşünülüyor. Demek ki bizde devlet ayağını yorganına göre uzatıyor.
O halde cari açığa neden olan özel sektör ürettiğinden fazla harcamayı nasıl yapıyor? Kendi parasını vergi ödememek için yurtdışında tutuyor ve sonra dönüp bu parayı kendi kendisine borç olarak veriyor. Bankalar ise dünyada ucuz olan parayı sigorta ettirip getiriyorlar. Dolayısıyla kur riskleri ortadan kalkıyor. İşte bu nedenle cari açık firmalar için büyük bir tehlike olmaktan çıkıyor. Zaten cari açığın büyük bir risk olduğu algılansa, başta bankalara olmak üzere yatırımcı on yıllık tahvile para yatırmaz.
Gelelim faiz lobisinin Londra ayağına... Lobinin Londra ayağı bu günlerde kendi derdine düştü. İngiltere'nin maliyesi batakta. Moody's derecelendirme kuruluşu dün sabah İngiltere'yi uyardı. Bu nedenle Londra'da para tutmak daha riskli hale geldi. Londra'dan Türkiye'ye faizleri yükseltmek için saldıran lobi elemanları işte bu nedenle sustu. Çünkü "Türkiye riskli" deseler bu defa para sahipleri onlara "sen daha riskli durumdasın" diyecek.
Bunu demekte de haklılar. Çünkü hane halkı borçlanmalarının İngiltere milli gelirine oranı yüzde 106, devlet borçlarının milli gelire oranı yüzde 90 seviyesinde bulunuyor. Türkiye'de ise sırasıyla aynı borçlanma düzeyi yüzde 17 ve yüzde 39 olarak seyrediyor. İşte bütün bu nedenlerden ötürü İstanbul'un finans merkezi olma olasılığı çoğalıyor.
Neden olmasın? Bakın... On yıllık tahvil faizleri, lobinin bütün oyunlarına rağmen yüzde dokuzdan alıcı buluyor. Bir müddet sonra faiz lobisinin Londra ayağı işsiz kalırsa, doğrusu bu hiç şaşırtıcı olmaz.
2012-02-16 13:50:53
Yapma hocam şimdi bi sürü insanın tepkisini cekiceksin. Yazma olumlu şeyler.
2012-02-16 13:59:58
Niye tepki çeksin, güzel habere herkes sevinir :)
2012-02-16 14:06:51
cari açık nedir tam olarak bilen varmı acaba bu sitede.İnternetten kopyala-yapıştır yapmayalım beyler.
2012-02-16 14:08:24
XFs de bişey bilmiyor. Sorulara cevap veremedi :)
Ortamı boş buldukça gelip yazıp kaçıyor :)


İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: ''On binlerce atom bombası stoklayan, atom bombalarına karşı olduğunu iddia ediyor. Onlar kendileriyle dalga geçiyorlar, tarih de onlarla dalga geçecek.Bazı komşu ülkeler son dönemde batılı ülkelerin bombalarıyla donatıldı.''
2012-02-16 14:19:50
Adam bir yazı yazmış biz de kopyalayıp yapıştırdık,ne yani yazıyı yeniden mi yazsaydık :)
Cari açığı tama olarak bilen var mı sitede derken, siteyi mi çok cahil gördün yoksa cari açığı bilmek için illa ekonomi profesörü olmak gerektiğini mi düşünüyorsun anlamadım :)
2012-02-16 14:28:36
:)) eski taraf gazetesi ve eski özelleştirme idaresi başkanı, aynı zamanda son dönemde "yeşil" iş adamlarına yakınlığı ile bilinen, hükumet yalakası bir insanın yazısı üzerinden konuşmak ...
en azından deneyeyim :)

şuanda dünya üzerinde büyük ve dengeli ekonomileri olduğu söylenen ülkelerde tahvil faiz oranları (benzer vadelerde) %3.5-%5.5 oranlarında, ve tıpkı bizim gibi istikrarsız ekonomiye sahip ülkelerde ise maximum %7 seviyelerinde,üstelik birçoğu daha uzun vadeli tahviller ... bizim ülkemizde %9.4'e düştü !!! ve bu faiz üzerinden yatırım yapan şahıslar inanılmaz akıllı yatırımcı olarak lanse ediliyor !!! bu yatırım şekli ise sanki cazip değil de, bunu cazip kılan bizim ülkemizin ekonomik güvenilirliği ... !!!
oldukça güncel rakam vermek gerekirse, şuanda Amerika'da 30 yıl vadeli tahvil %11-%12 faiz veriyor :)) yıllık faizler %1'in altında ... Amerika'lı yatırımcı Türkiye'ye sıcak para getirerek, 10 yıl içerisinde (kendi ülkesindekine oranla) 4 kat daha fazla zengin olabilir. Üstelik daha düşük stopaj ödeyerek :))

şimdi elinde yatırım amaçlı yüksek meblağda para olan bir insan olsanız siz ne yaparsınız ? cebinde 100 TL olsa bile bu para sana 10 yılda 9.5 lira getirecek, ki bu yatırımın riski yok ! ki aynı zamanda kupon ödemelerinde var .. yani periyodik olarak yatırımına devam edebileceksin ...

devletin ekonomisini elinde oynatan büyük şirketler, ve "yeşil" holdingler zaten devlete vergi ödemiyor... şimdi ben bu cari açığımızın benim ve benim gibi olan vatandaşların ödediği %35leri bulan vergilerle kapatıldığına/azaldığına inanayım mı ?
Bugün Türkiye'nin bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1.4
bu yüzdeyi gerçekten düşük olarak gören varsa içinizde ekonomi alanında tartışmayalım zaten :)) çünkü burada kelime oyunu var ... "Türkiye'nin yıllık bütçe açığının" ... her yıl milli gelirimizin %1.5 oranında bir miktarda borçlanıyoruz, daha doğrusu bu miktar eski borçların üzerine ekleniyor ... "damlaya damlaya ... bir gün o şemsiye açılır ..."

Londra'dan Türkiye'ye faizleri yükseltmek için saldıran lobi elemanları işte bu nedenle sustu. Çünkü "Türkiye riskli" deseler bu defa para sahipleri onlara "sen daha riskli durumdasın" diyecek.

"sen daha riskli durumdasın" demeyecekler, "sen bize daha düşük faiz veriyorsun, daha az para kazandırıyorsun" diyecekler ... "üstelik daha yüksek stopaj alıyorsun" diyecekler ...

doların düşmesi ile de hükumetin veya politikalarının alakası yok ! bu tamamen Merkez Bankası ile ilgilidir ...

yabancı yatırımcının güvendiği tek şey; bu ülkede siyasi denge var, kolay kolay siyasi dengeler değişmez düşüncesi ... Hükumetin, ve ekonomik politikalarımızın tamamen sıcak paraya odaklı olduğunun herkes farkında ... "yeter ki para gelsin" düşüncesi var ... özelleştirmeler bunun farklı tarzda örnekleriydi zaten ...
2012-02-16 14:33:18
doların düşmesi ile de hükumetin veya politikalarının alakası yok ! bu tamamen Merkez Bankası ile ilgilidir ...


bu bölüm aslında çok çok uzun yazılabilecek, başlı başına bir tartışma konusu aslında ...

edit: ama ben tartışmayı sevmediğim için :)) kısaca yazıp geçtim ...
(edited)
2012-02-16 14:34:26
hayır cari açık illaki o ülkenin başarısızlığı demek değil.

merkez bankası o açığı ayarlayabilmek için var.He tabii cari açık düşük olsa daha iyi olur fakat.Düzeltilmeyecek bişey değil.
2012-02-16 14:36:35
Sen kaç gündür nerelerdesin Fidel arkadaş,ben de aynı şeyleri söylüyorum ama dinletemiyorum :)