Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
2020-07-29 20:04:36
Kako biste osnovali vlastiti klub, kliknite na izbornik Registracija na glavnoj Sokkerovoj stranici. Morate upisati vaše podatke i trenutnu e-mail adresu. Molimo vas da koristite vašu ličnu i tačnu e-mail adresu kako bi ste nazad mogli poslati konfirmacijski mail. Ne brinite, ne koristimo vaše informacije ni za šta osim da vas kontaktiramo iz specifičnog razloga.

Proces registracije može biti znatno pojednostavljen korištenjem vašeg Facebook računa s obzirom da je većina polja automatski popunjeno, samo upišete naziv kluba i igrate.

Država

Tim za koji aplicirate mora biti u zemlji u kojoj trajno boravite. Ne možete aplicirati za novi račun u zemlji u kojoj boravite privremeno ili ste na odmoru.
Postoje dva izuzetka:
1) Ako vaša država nije dostupna na Sokkeru, onda možete aplicirati negdje drugo, po mogućnosti u zemlji koja je najbliža vašoj ili dijeli isti jezik;
2) Ako ste iz određene države, koja nije ona u kojoj trenutno živite(npr. imate prebivalište u BiH, a na radu ste u Njemačkoj), u tom slučaju možete kontaktirati administratore da aplicirate u vašoj originalnoj zemlji.

Molimo da zapamtite da morate javiti adminu ako ćete se logovati (prijavljivati) na vaš račun u drugoj zemlji u periodu koji je duži od 50 dana. Ovo znači da nije potrebno javiti osoblju ako ste na odmoru od 3 sedmice, ali je potrebno ako ćete 2 mjeseca raditi van zemlje ili ako se trajno selite u drugu državu.

Internet konekcija

Kad aplicirate za novi račun trebate koristiti normalnu internet konekciju. Sokker ne dozvoljava upotrebu bilo kakvih alata koji modifikuju ili kriju IP adrese (TOR, VPN) pri pristupanju stranici. Neobrazložena upotreba tih alta prije registracije može da vodi ka odbijanju aplikacije, a upotreba nakon registracije može da vodi zatvaranju računa. Ako ne možete da izbjegnete upotrebu alata koji kriju vašu IP adresu, to morate objasniti administratoru.

Također, ako vjerujete da postoji mogućnost da dijelite IP adresu s drugim korisnikom, to morate javiti administratoru. Npr. ako se prijavljujete iz ureda, član porodice igra igru i sl.

Prvi koraci u igri

Odmah nakon što je registracija potvrđena, moći ćete da se logujete. Vidjet ćete da je vaš tim kreiran, tako da će te moći naštimati sastav, postaviti trening, gledati utakmice te tako se upoznati sa Sokkerom. Ipak, u početku ćete imati ograničena prava. Tek nakon što administrator prihvati vašu aplikaciju, imat ćete puna prava. Preporučujemo da kontaktirate tutora ili da pričate s drugim korisnicima na forumu. Puno je lakše početi s ovom igrom učeći od iskusnijih igrača.

U rijetkim situacijama, lige u vašoj zemlji mogu biti popunjene. Ovo može dovesti do dužeg čekanja. U tom slučaju, molimo da budete strpljivi jer se obavljaju konstantne revizije liga kako bi se uklonili neaktivni timovi i stvorio prostor za nove. Zemlje se povećavaju kad je to potrebno, najčešće u međusezoni.

Ograničenja za nove korisnike

Novi korisnici, koji su automatski dobili tim ali još uvijek nisu prihvaćeni od strane admina, neće moći da rade sljedeće:
- pisati na forumu ili glasati u forumskim anketama,
- pisati Sokker mailove,
- kupiti plus,
- prodavati, kupovati ili reklamirati igrače,
- davati ponude za trenere,
- glasati na izborima, ili biti kandidat za nacionalni tim,
- davati prognoze za utakmice ili pisati komentare u TV Studiju,
- postati prijatelj drugom korisniku.

Kontaktiranje administratora

Molimo Vas da igrate u skladu a naglašenim pravilima u sekciji 2. U slučaju bilo kakvih problema. ili bilo kakvih sumnji u vezi vaše registracije, kontaktirajte admina.

Postoje dva načina kontaktiranja administratora ako nemate puni račun:
1) Pošaljite e-mail na [/u]admins@sokker.org [/u];
2) Napišite poruku adminu na stranici osoblja vaše zemlja. Lista zemalja.

Probni plus

Novi korisnici dobivaju dva dana probnog plusa odmah nakon registracije i dobivanja kluba, te još dva dana nakon mjeseca. Korisnici probnog plusa neće moći da kreiraju asocijacije, prijateljske lige, da pišu klupske članke ili se upisujete u knjigu gostiju.

Probni plus je omogućen svim korisnicima svake godine na 25. decembar.

Korisnički račun

Vaš Sokker klub može biti obrisan iz više razloga:
- Vaš klub je više od 14 dana bio u minusu većem od limita za bankrot.
- Vaš račun je blokiran zbog nepoštovanja fair-play pravila ili pravila foruma kako je objašnjeno u poglavlju 2.
- Ako se ne logujete niti jednom unutar 50 dana. (Ako je u nekoj zemlji broj mjesta za klubove skoro popunjen, ovaj rok može pasti na minimum od 15 dana neaktivnosti u najnižim ligama date zemlje. U ovom slučaju odgovorno osoblje na Sokkeru će vas obavijestiti o ovome na forumu vaše zemlje.)

Molimo vas da zapamtite da ako je vaš račun obrisan zbog neaktivnosti a vaš tim i dalje postoji (tj. nije zamijenjen novim timom), možete kontaktirati administratora da vidite je li vam može vratiti vaš tim.

U svakom slučaju, ukoliko biste željeli ponovno igrati Sokker s novim računom, bit će vam dopušteno da se registrirate samo još jednom. Ipak, morat ćete pričekati 50 dana od vašeg zadnjeg logovanja prije nego uraditi ovo.

Pozivnice za druge korisnike

Kada pozivate vašeg prijatelja da se priključi Sokkeru, možete mu reći da unese vaš ID broj ili jednostavno mu pošaljite link sljedećeg tipa:

www.sokker.org/?buddy=your_login (umjesto "your_login" upisujete vaše korisničko ime)

Dobit ćete 30 dana plusa kad korisnik kojeg ste pozvali kupi plus po prvi put, ako ste već imali plus onda će vam se isti produžiti za 30 dana.
2011-10-19 07:40:20
GENERALNA SOKKER PRAVILA

Kao korisnik dužni ste pridržavati se ovih pravila. U igri je zabranjeno:
• imati ili potpuno kontrolisati više od jednog tima
• prodati ili pokloniti tim drugom korisniku (bez obzira da li je već igrao Sokker ili je novi korisnik)
• imati tim u državi različitoj od one u kojoj živite. U slučaju registrovanja iz druge države ili ako živite u državi koje još nema na Sokkeru molimo da to objasnite pisanjem na admins@sokker.org.
• prebaciti bilo kojeg igrača između timova koji koriste istu IP adresu ili se loguju sa istog kompjutera
• pomagati drugim timovima namjernim dizanjem cijene igrača iznad njegove tržišne vrijednosti
• kupovati igrače iznad njihove tržišne vrijednosti
• hakovati nalog drugog korisnika i pokušati saznati njegov password
• koristiti programe koji mogu biti opasni po Sokker
• prikazivati sadržaj koji je ilegalan na porodično-orijentisanim stranicama (rasistički, fašistički ili pornografski materijali, ilegalni programi ili materijali koji krše autorska prava) ili može naškoditi kompjuteru drugog korisnika (virusi i sl.).
• korištenje grešaka na Sokkeru u vlastitu korist (svaka pronađena greška se treba javiti adminima)
• kršiti objavljena Pravila Sokker Managera ili Pravila Foruma


Ako koristite isti kompjuter (ili lokalnu mrežu) sa drugim korisnicima trebate to prijaviti na admins@sokker.org. Molimo uključite u poruci vaše korisničko ime i ime kluba sa ID-em (npr. login rysio [1], team: Testowa [785]). Kako je spomenuto gore, bilo kakav tranfer izmedju korisnika koji su se logovali sa istog IP-a je ilegalan.

Kršenje ovih Sokker pravila, uključujući ona navedena gore i kršenje pravila registracije (pokušaj registracije više timova) će biti kažnjeno, u krajnjoj mjeri isključivanjem iz igre.SOKKER OSOBLJE I KAZNE

Da nadgledaju igru, vlasnici Sokkera su zadužili Administratore. Njihov posao je da pomognu drugim korisnicma, upućuju na pravila igre i primaju registracije novih korisnika. Administratori imaju ovlasti da kazne korisnika koji je prekršio pravila Sokkera. Oni mogu:
- odrediti financijsku kaznu timu
- dati korisniku zadnju šansu (žuti karton) - znači dati mu zadnju šansu da igra pošteno
- blokirati korisnički nalog (uključujući zabranu povratka u igru)
- dati korisniku druge kazne koje još nisu određene.

Administratori imaju prava da koriste ili kombiniraju ove mjere da bi održali poštenje i sigurnost u igri.


Administratori zadržavaju sebi prava da:
• ne iznose detalje svog posla ili odluka korisnicima
• da zadrže privatnost i limitiraju pristup informacijama koje mogu naštetiti korisnicima, čiji slučaj je već analiziran
• da korektuju cijenu transfera ako je ona izvan tržišne vrijednosti (preplaćena ili sumnjiva)
• da kazne ili potpuno blokiraju nalog korisnika koji spama ili vrijeđa ostale korisnike (uključujući privatne poruke)
• da blokira korisnički nalog za svaku sumnju kontrolisanja više od jednog tima (izuzev zajedničkih logovanja o kojima su Administratori obaviješteni)
• da ignoriše sve zahtjeve za vraćanjem podataka (igrača, stadiona, trenera, juniora) ukoliko nalog nije bio propisno osiguran (password dijeljen sa drugima ili sačuvan na javnom kompjuteru) ili ako je korisnik sam napravio grešku. Drugi slučajevi (hakiranje korisničkog naloga) bi mogli biti vraćeni ukoliko je to moguće.
• da pitaju korisnika za pravi identitet u slučaju sigurnosnih ili briga o poštenju igre


Administratori inače neće raditi iduće stvari ali zadržavaju pravo u posebnim slučajevima:
• miješati se u bidanje određenog igrača po već dogovorenoj cijeni - to su stvari privatnog dogovora i nisu nadgledane od strane Sokker osoblja
• skloniti bilo kog igrača sa transfer liste na zahtjev prodavača, kupca ili nekog drugog
• skloniti bilo kog igrača sa tranfer liste koji je tamo stavljen zbog emocionalnog stanja korisnika
• logovati se na korisnikov nalog bez dozvole samog korisnika (npr. da ukloni rasistički članak u novinama neaktivnog ili banovanog korisnika)

Svaki slučaj će biti posebno obrađivan da bi se obezbjedilo poštenje. Ovo može uključivati povećanje ili smanjenje kazne za određeni prekršaj, u privatnosti Administratora.

Nemojte kontaktirati Administratore sa naloga drugih korisnika. Ako je vaš nalog blokiran jedini način kontakta je pisanje na admins@sokker.org. U svim drugim slučajevima, ako trebate kontaktirati Administratora, molimo da kontaktirati najviše dva. Provjerite koji je logovan i pošaljite sk-mail najviše dvojici i čekajte dok se sk-mail pročita.

Svaki slučaj koji nije opisan u pravilima će biti obrađen od strane Administratora igre.Administratori su potpomognuti od strane Forum Moderatora. Moderatori prate pisanje na forumu, vijesti, pisnaje na knjigama gostiju, logo-e i imena timova i sve javne aktivnosti korisnika da bi održali diskusiju na pristojnom nivou. Ako Moderator primijeti da korisnik krši pravila, on ima pravo:
- dati upozorenje
- blokirati pristup forumu
- pitati Administratore da povećaju kaznu (financijski i/ili blokiranje naloga).

Specifična pravila foruma su dostupna na Statutama foruma, preko linka na vrhu glavne Forum stranice.

Odluka o bilo kakvoj kazni (od strane Moderatora ili Administratora) je u diskreciji Moderatora ili Administratora i nije otvorena za javno komentarisanje. u slučaju bilo kakvih pitanja korisnik može tražiti finalnu odluku slanjem maila na admins@sokker.org. Ta odluka admina ili više njih je konačna.


Ignorisanje pravila nije izgovor za njihovo kršenje.
2012-03-07 07:35:55
Vaš klub, kao i pravi fudbalski klub, ima svoj stadion, igrače, glavnog trenera i pomoćne trenere, kao i juniorsku školu. Vođenje kluba uključuje i neke troškove, kao što su plate, transferi, izgradnja stadiona itd. Vaš klub treba ostati finansijski stabilan, inače bi mogao bankrotirati. Vođenjem kluba naići ćete i na druge detalje o kojima trebate voditi računa.

Bankrot

Timovi kojima je objavljen stečaj, odnosno timovi pred bankrotom(na računu su u minusu više od 1 milion KM) će biti u mogućnosti da se uloguju u naredna 72 sata od njihovog zadnjeg logina.
Ovo je dozvoljeno kao šansa timovima da poprave finansijsko stanje u klubu tj. da prodaju igrače, otpuste trenere i sl. Nakon 72 sata se korisnici ne mogu više logovati, dok se ne popravi finansijsko stanje (stanje na računu mora biti manje od 1 milion KM u minusu). Ako se stanje popravi i ne bude toliko dugovanja il ne bude nikako dugovanja, možete se ponovno logovati. Ali ukoliko ostane lošije stanje na računu u odnosu na dozvoljeno, vaš klub će bankrotirati kao što je to prethodno opisano.
2012-03-07 07:38:43
Svaki igrač ima 8 osnovnih vještina. 7 od njih (Brzina, dodavanje, kreiranje, odbrana, napad, tehnika, golman) određene su unutar granica od tragic (0) do divine(17). Izdržljivost je određena u granicama od tragic(0) do formidable(11).
Što je veća razina pojedine vještine igrač će bolje igrati na zadatoj poziciji.


Osnovne vještine

Brzina
Odlučuje koliko je igrač brz i koliko brzo dolazi do lopte. Također brzina vođenja lopte ovisi o ovom faktoru. Brži igrači imaju veće izglede da pobjegnu od svog protivnika kao i da ga sustignu. Dodatno, golmani s većom brzinom bolje će reagovati u 1 na 1 situacijama.

Dodavanje
Ova vještina odlučuje preciznost igračevog dodavanja, kako nogom tako i glavom. Preciznost znači pravi smjer i snagu dodavanja, tako da igrač koji prima loptu ima najmanje problema sa primanjem.

Kreiranje
Igrači sa visokom vještinom kreiranja, brže donose odluke i obično odaberu najbolje postavljenog timskog kolegu. Ukoliko vaš igrač ima slabu vještinu kreiranja, moglo bi se dogoditi da počne gledati uokolo, uspori i samim time omogući da mu se lako oduzme lopta.

Odbrana
Najpoželjnija vještina za odbrambene igrače iako i vezni igrači i napadači mogu, svojom visokom vještinom u odbrani, stvarati prilike presrećući lopte od protivničkih igrača na njihovoj polovini. Uopšteno govoreći što je razina vještine veća, veća je i šansa da će se protivniku oduzeti lopta.. Odbrambene akcije također zavise od igračeve tehnike, pa će igrač sa dobrom tehnikom lakše predriblati odbrambenog igrača.

Napad
Određuje preciznost i snagu udarca. Zahvaljujući visokoj razini vještine napada igraču će rjeđe lopta pobjeći preko noge; npr. rjeđe će uputiti udarac visoko iznad gola, a njihove udarce golmani će puno teže braniti. Vještina je važna za sve igrače koji bi se mogli naći u situaciji za udarac, ne isključivo samo za napadače.

Tehnika
Mnogi aspekti igre zavise o tehnici.
- vještina kontrolisanja dodavanja – igrač sa slabom tehnikom može pogriješiti i u prijemu najlakših lopti.
- brzina vođenja lopte – igrači sa slabom tehnikom značajno usporavaju dok vode loptu
- vještina prolaska pored odbrambenog igrača u jedan na jedan situacijama i kontrola nad loptom kod driblanja
- uspješnost izvođenja duplog pasa.

Golman
Vještina korisna jedino golmanima, određuje učinkovitost i kvalitet odbrana – što je veća to će golman češće uhvatiti loptu, ili je pametno odbiti (dalje od napadača).

Izdržljivost
Za vrijeme utakmice igrači se umaraju, postaju manje precizni – jednostavno izgube nešto od svoje vještine. Samo vještina kreiranja igre ostaje nepromijenjena kroz cijelu utakmicu. Umor ne zavisi direktno o vremenu provedenom na terenu nego o aktivnosti na terenu. Što igrač više trči i sudjeluje u igri to se više umara. Ukoliko se ne trenira, izdržljivost polako pada s vremenom.

Dodatni parametri igrača

Forma
Određuje da li igrač može u potpunosti iskoristiti svoje vještine. Igrači u lošoj formi igraju slabije za vrijeme utakmice, manje od svojih mogućnosti, tj. vještina.

Taktička disciplina
Ona odražava koliko precizno će igrač pratiti taktiku tokom utakmice. Taktička disciplina se sastoji iz iskustva i timskog rada, koji se mogu vidjeti kada držite miš na skilu taktičke discipline.

Iskustvo:
Igrač dobiva iskustvo igranjem utakmica. Nivo iskustva zavisi od broja odigranih utakmica, aktivnosti na terenu koja je izražena u procentima, te vrste utakmice koju igrač odigra (bilo prijateljska, oficijelna ili reprezentativna). Skil iskustva se brže razvija ako je na nižem nivou.
Zavisno od visine iskustva, npr. odbrana može lakše blokirati ili barem usporiti protivnika dok trče prema lopti. Ipak to neće biti moguće u zračnim duelima.

Timski rad:
-Pokazuje koliko dobro trener podučava igrača taktikama i koliko je igrač naučio u tom klubu.
-Mijenja se prilikom treninga svake sedmice kao i drugi skilovi, bez obzira na tip treninga. Napredak zavisi prvenstveno od generalne ocjene glavnog trenera. To znači da može opasti ukoliko zamijenite trenera sa nekim koji ima manju generalnu ocjenu.
-Zavisi od vremena provedenog na terenu kao što je slučaj i kod svakih drugih vještina.
-Asistenti pomažu u napretku ovog skila, ali ne u tolikoj mjeri kao što je to slučaj sa ostalim skilovima.
-Timski rad kod starijih igrača sporije raste i sporije opada (stariji igrači nisu toliko podložni većim promjenama).
Nakon svakog transfera igrača, njegov timski rad pada na nulu(0).

Talenat
Skrivena mogućnost igrača da unaprijedi svoje vještine. Određuje učinkovitost treninga kako igračima iz prve postave tako i juniorima iz juniorske škole.

Godine
Nakon svake sezone vaši igrači ostare za jednu godinu. Mlađi igrači brže unapređuju svoje vještine. Ako igrač dostigne zrelu starost, oko 30 godina, moguće je da će polako početi gubiti svoje vještine. Što je igrač stariji gubitak će biti brži.

Vrijednost
Prosječna vrijednost igrača zavisno o njegovim vještinama. Može odstupati od njegove tržišne vrijednosti na tržištu igrača.

Plate
Određena u ugovoru kao sedmična plata, također zavise o igračevim vještinama. Na početku svake sezone ugovori se obnavljaju i određuje se nova plata.

Visina

Visoki igrači imaju veće šanse da osvoje zračne duele. S druge strane niži igrač će imati veće ubrzanje prilikom kretanja iz početnog položaja (maksimalna brzina ostaje ista bez obzira na visinu igrača i zavisi od igračevog skila brzine).

Otpuštanje igrača

Ako igrač ne vrijedi dovoljno i mislite da nema smisla stavljati ga na transfer listu, možete ga otpustiti. Ako otpustite igrača on više neće moći igrati za vaš tim, niti za bilo koji drugi. Takvi igrači napuštaju sokker svijet i vode se kao penzionisani. Igrači koji su članovi reprezentacije ne mogu biti otpušteni. Igrači koji nisu u nacionalnom timu, a dovoljno su dobri da to budu, svejedno mogu biti otpušteni. NT ili u21 igrač iz bot timova, će se naći na transfer listi(ako je aktivan član nacionalnog tima i ima barem jednu odigranu utakmicu za nacionalni tim) neposredno prije nego što novi korisnik preuzme tim i dobije nova 22 igrača.
2012-03-07 07:42:34
Gdje bi bila ekipa bez trenera? Nigdje, jer nikakav napredak ne bi bio postignut.
Vaši treneri unapređuju igračeve vještine za vrijeme treninga i brinu se o juniorskom timu.


Vještine treniranja

Svaki trener je ocijenjen u učinkovitosti treniranja svake od osam igračevih vještina. Ove ocjene vrijede samo kod glavnog trenera, jer drugim trenerima treba samo opšta vještina treniranja (pogledaj niže). Pokušajte zaposliti glavnog trenera koji ima najveću učinkovitost treniranja one vještine koju želite trenirati kod vaših igrača (skill 15 ili 16).

Opšta procjena

Opšta procjena trenera zavisi o zbroju individualnih ocjena za svaku vještinu. Vrlo je važna za pomoćne trenere – što im je veća opšta procjena to će učinkovitije pomagati glavnom treneru. Dodatno, za vaš juniorski tim odredite trenera sa najvećom raspoloživom opštom procjenom. Što je ona veća, vaši juniori će brže napredovati. Napredak timskog rada zavisi primarno od ukupne ocjene glavnog trenera, a u maloj mjeri od ocjene asistenata.

Prihodi

U pravilu, što je trener bolji, to mu je i plata veća. Na početku, nećete moći priuštiti fantastičnog trenera, osim ako želite da vam klub bankrotira. Trenerova cijena se ne mijenja tokom vremena – ostaje ista dok god je trener pod ugovorom u klubu. Kupite glavnog trenera sa 15 ili 16 vještinom onoga što će te trenirati, a sa ostalim što nižim skilovima, te će tako trener imati manju platu.

Godine

Vaš trener je ljudsko biće, u jednom trenutku završit će njegova trenerska karijera. Nemojte se iznenaditi kad vam vaš ostarjeli trener uruči ostavku i ode u zasluženu mirovinu na Bermude.

Potraga za trenerima

Kada počnete igrati Sokker, vaš klub će već imati nekoliko trenera. To svakako neće biti najbolji treneri koje možete imati; oni su u klubu ostali samo zbog poznanstva sa prijašnjim vlasnicima kluba. Uprkos tome oni imaju jednu važnu prednost; njihove plate su niske. Ako želite možete ih lako otpustiti i potražiti bolje osoblje. Najbolje je za početak zadržati trojicu za asistente, te jednog kao trenera u juniorskoj školi koji se kasnije može zamijeniti boljim kada škola bude brojala veći broj juniora.

Zapošljavanje

Trenere možete tražiti preko formulara za regrutovanje trenera. Regrutovanje novog trenera košta. Što preciznije definišete njegove vještine to je i cijena veća. Tu cijenu morate platiti, čak i ako potraga ne pronađe trenera koji odgovara vašim zahtjevima.
Pronađeni trener imati će vještine slične onima koje ste unijeli u formularu.. Ukoliko on zadovolji vaša očekivanja možete ga prihvatiti, potpisujući sa njim ugovor. Potpisivanje ugovora ne košta, ali kada ugovor prekidate treneru će biti isplaćena plata za cijeli tjedan. No ukoliko pronađeni trener ne odgovara vašim zahtjevima sa njim ne morate potpisati ugovor, možete ga otpustiti i potražiti drugoga. Otpuštanje trenera bez potpisanog ugovora ne košta ništa.
Savjet: Postavite sve vještine u formularu tako da odgovaraju željenoj opštoj procjeni kada tražite pomoćnike ili trenera juniora (npr. sve prosječan za prosječnog trenera).

Otpuštanje trenera

Kao što je navedeno ranije, otpuštanje trenera kojemu tek trebate dodijeliti funkciju je besplatno. No jednom kada prihvatite trenera, otpuštanje će vas koštati jednu njegovu tjednu platu. Ukoliko je trener otpušten, dodaje se na tržište nezaposlenih. Ukoliko želite otpustiti nekog od zaposlenih trenera učinite to u četvrtak ili petak, jer će u subotu dobiti redovnu platu uz redovan iznos plate kao naknadu kada otpuštate trenera. Nove trenere ne regrutujte četvrtkom ili petkom jer će dobiti platu u subotu bez da su imali ikakvog učinka na trening.

Dodjeljivanje trenerskih funkcija

Jednom kada prihvatite trenera, on se pridodaje vašem klupskom osoblju i možete ga pronaći na Trening ekranu na listi nezaposlenih. To znači da je trener zaposlen ali mu treba dodijeliti funkciju unutar kluba. Funkcija glavnog trenera, pomoćnika i trenera juniora može biti dodijeljena bilo kojem od vaših trenera sa kojim imate potpisani ugovor. Zbog toga svakom treneru dodijelite onu funkciju za koju ste ga zaposlili. Trenerske funkcije možete mijenjati besplatno u svako doba (npr. promovirati vašeg pomoćnika u glavnog trenera itd.) Svi treneri kojim nije dodijeljena funkcija primaće svoje plate (čak iako ne rade ništa!)

Tržište nezaposlenih trenera

Na njemu se nalaze svi otpušteni treneri koji su nekad bili zaposleni u nekom klubu. Možete nadvisiti druge managere ukoliko ponudite jednokratni bonus kao podsticaj. Ukoliko vaš klub ponudi najviši bonus na kraju aukcije, trener prelazi u vaš klub. Novac koji ste dali za tog trenera ide direktno treneru, prethodni klub ne dobija ništa od tog novca. Ako nema ponuda za pojedinog trenera, on se uklanja s liste. Ukoliko se aukcija ne završi unutar jedne sedmice, tj. ponuđač ne potpiše ugovor sa tim trenerom, aukcija se poništava i ponuđač plaća 10% od cijene transfera.
2012-07-21 21:05:27
Kako bi se vaša ekipa razvijala i napredovala, vaši igrači moraju biti ispravno trenirani. Svake sedmice možete izabrati vještinu koja će biti uvježbavana za vrijeme individualnog treninga. Većina tipova treninga zahtjeva da je igrač igrao na odgovarajućoj poziciji tu sedmicu, u prijateljskoj ili kup utakmici i/ili u ligaškoj utakmici.

Igrač koji je igrao na istoj poziciji (npr. u odbrani) dva puta u toku sedmice, trenirati će učinkovitije od onoga koji je igrao u samo jednoj utakmici. Slično tome, igrač koji je igrao u službenoj utakmici trenirati će učinkovitije od onoga koji je igrao u prijateljskoj. Ako je igrač igrao na dvije različite pozicije u istoj sedmici, računa se samo posljednja utakmica. Korist od toga da igrač igra dvije utakmice u istoj sedmici je mala – gotovo puni trening dobiće i ako igra samo jednu utakmicu. Ukoliko igrač igra samo u međunarodnoj utakmici(reprezentacija ili liga prvaka), dobiti će oko 50 % normalnog treninga. Za igranje u produžecima igrači ne dobivaju bonus trening jer su preumorni, te se računa kao da su odigrali 90 minuta.

Razlike u učinkovitosti treninga nisu znatno povezane sa oblikom igračevog nastupa tog tjedna. Igrač koji je igrao samo na prijateljskoj utakmici, imati će samo malo manje učinkovit trening od igrača koji je igrao u prvoj postavi ligaške utakmice. Razlika je još manja za igrača koji je igrao u obje utakmice umjesto samo u jednoj.

Skrivena osobina svakog igrača je njegov talent. Što je igrač talentovaniji, to bolje iskorištava trening i brže unapređuje svoje vještine. Sa godinama sposobnost unapređenja slabi, što je igrač stariji, duže će mu trebati da unaprijedi svoje vještine. Kao dodatak individualnom treningu, održava se i zajednički opšti trening. U njemu učestvuju svi igrači koji su te sedmice igrali barem jednu utakmicu. Učinkovitost zajedničkog opšteg treninga je puno manja od individualnog treninga. Na osnovu zajedničkog treninga je moguće da igrač skoči u nekom od skilova koje ne trenirate te sedmice.

Kvaliteta individualnog i zajedničkog treninga zavisi ponajprije o glavnom treneru. Najviše se računaju njegove individualne ocjene; njegova opšta procjena ne utiče na učinkovitost treninga. Za glavnog trenera postavite onoga koji ima najvišu ocjenu u vještini koju želite trenirati na individualnim treninzima. Ukoliko to možete priuštiti, razmislite koliko bi vam bile važne i druge individualne ocjene glavnog trenera.

Pomoćnici su korisni jer podižu učinkovitost treninga glavnog trenera – što je pomoćnik bolji (gleda se njegova opšta procjena); to više pomaže glavnom treneru. Uprkos tome ne zapošljavajte više od 3 pomoćnika. Ukoliko zaposlite više od 3, doći će do međusobnih nesuglasica, što će rezultirati manje učinkovitim treningom ili čak potpunim gubitkom treninga.

Zapamtite da kada igrač uđe kao zamjena, on će dobiti samo onoliko treninga proporcionalno vremenu provedenom u igri. Igrač mora igrati na istoj poziciji (def, att itd.) u obje utakmice u toj sedmici inače će mu se za trening računati samo posljednja utakmica (čak i ako trenirate brzinu). Jedini trening kod kojeg se ne gleda pozicija u utakmici je trening izdržljivosti.

Trening izdržljivosti

Najbrže se trenira. Treniraju je svi igrači u timu nezavisno o tome da li su igrali tu sedmicu ili ne. Napredak ne zavisi o igračevim godinama i talentu. Ali budite oprezni, netrenirana izdržljivost može pasti čak i mladim igračima.. Najviši nivo izdržljivosti koji igrač može imati je impresivan(11). Izdržljivost je najbolje trenirati na prelazu sezona, kada imate jednu ili nijednu utakmicu za tu sedmicu.

Trening brzine

Brzinu treniraju svi igrači koji su igrali bar jednom u toj sedmici bez obzira na poziciju. Uprkos tome što je to slično treningu izdržljivosti, brzina je fizički trening i njegova učinkovitost zavisi o igračevim godinama i talentu.

Trening napada

Najučinkovitije treniraju napadači (ATT) , nešto sporije vezni igrači (MID) vrlo malo odbrambeni igrači (DEF) i golmani (GK).

Trening dodavanja

Dodavanje najučinkovitije treniraju vezni igrači (MID), dok ostatak formacije trenira sporije. Ukoliko želite unaprijediti efekt treninga za ostatak formacije, možete to učiniti, no to će rezultirati smanjenom učinkovitošću treninga za vezne igrače.

Trening kreiranja

Trening kreiranja je sličan treningu dodavanja. Formacija koja najviše profitira od ovog treninga su vezni igrači (MID). Slično treningu dodavanja možete unaprijediti učinkovitost za ostatak formacije, no to će također rezultirati smanjenom učinkovitošću treninga za vezne igrače

Trening odbrane

Možete odrediti koja pozicija će trenirati najučinkovitije te sedmice, odabrati možete između ATT, MID i DEF. Ostatak formacije će trenirati sporije.

Trening tehnike

Tehnika slično kao odbrana, najintenzivnije je trenirana na poziciji koju ste odredili za tu sedmicu.

Trening golmana

Treniraju samo golmani (GK), i to samo oni koji su igrali te sedmice na poziciji golmana.

Taktička disciplina

Taktička disciplina raste i opada neovisno od tome šta trenirate.Taktička disciplina se sastoji iz iskustva i timskog rada, koji se mogu vidjeti kada držite miš na skilu taktičke discipline. Iskustvo se dobija igranjem utakmica, aktivnosti na terenu i na osnovu tipa utakmice. Timski rad pokazuje koliko dobro trener podučava igrača taktikama i koliko je igrač naučio u tom klubu.
Ona odražava koliko precizno će igrač pratiti taktiku tokom utakmice. Timski rad kod starijih igrača sporije raste i sporije opada (stariji igrači nisu toliko podložni većim promjenama).
Nakon svakog transfera igrača, njegov timski rad pada na nulu(0).
2013-01-26 17:20:31
Vaš klub ima juniorsku školu, to je mjesto gdje se treniraju mladi igrači. Juniori su mladi igrači s premalo iskustva ili premalim stepenom vještina da bi igrali u službenim utakmicama.

Mjesta u juniorskoj školi

Za vašu juniorsku školu bi ste trebali podesiti broj mjesta računajući na već zauzeta mjesta i određen broj viška mjesta koje će te rezervisati za juniore koji će doći u subotu. Svako mjesto košta 2000 KM na sedmičnoj bazi(pogledajte sekciju 18). Maksimalan broj mjesta u juniorskoj školi je 30. Svake sedmice mogu doći novi juniori ukoliko ima slobodnih mjesta. Broj juniora koji mogu doći se kreće između 0 i 6. Ukoliko ne ostavite nedovoljan broj viška juniora, neki od tih novih juniora će biti odbijeni, a vi nikada nećete znati da li je odbijen neki beskorisni junior ili potencijalna zvijezda vašeg kluba

Vaši juniorski igrači

Juniori će ostati u juniorskoj školi na određen broj sedmica da se treniraju. U juniorskoj školi možete da vidite poziciju juniora (golman ili polje), godine, ocjenu juniora koju procjenjuje vaš juniorski trener, te broj sedmica koliko će se junior zadržati u školi, ali ne vidite pojedine skilove juniora koji ostaju skriveni. Ukoliko želite znati otprilike kakav je vaš junior, pružite mu šansu u juniorskim utakmicama i na različitim pozicijama na terenu. Kada junior bude spreman da se pridruži seniorskom timu, možete ga promovisati tj. potpisati ugovor i tada će te moći vidjeti sve njegove skilove.

Juniorski trener

Trebate zaposliti trenera juniora da bi osigurali treniranje juniora. Njegov stepen vještina će uticati na to koliko se brzo juniori treniraju, te će trener i odlučiti kada je junior spreman zaigrati u prvoj postavi momčadi. Ukupna ocjena vašeg juniorskog trenera utiče na preciznost trenera prilikom ocjene juniora. Što je veća ukupna ocjena juniorskog trenera, to će on preciznije odrediti ocjenu juniora. Isto tako što više juniorskih utakmica odigra vaš junior, to će vaš trener lakše odrediti njegovu ocjenu. Ukoliko ne postavite nekog trenera za trenera juniora, svi juniori koji vam budu dolazili subotom će biti sa ocjenom 0 i takvi i ostati dok ne angazujete trenera za trenera juniora.

Trening

Kada junior dođe u juniorsku školu on već posjeduje pojedinačne skilove, koji su skriveni, ali koji se razvijaju proporcionalno sa ukupnim skilom juniora iz sedmice u sedmicu. njihov talent i trenerova ukupna ocjena određuju kako će se juniori brzo razvijati i da li će biti vrijedni nakon što napuste juniorsku školu. Igranje juniora u juniorskim utakmicama nema nikakvog uticaja na njihov trening, oni svaku put dobivaju puni trening

Juniorske utakmice

Juniorskim takmičenjima se mogu pridružiti sve ekipe koje imaju najmanje 11 juniora. Što se pravila tiče, juniorske utakmice su slične seniorskim. Juniori igraju sa svojim skrivenim skilovima (vještinama), s tim što im je brzina malo poboljšana kako bi te utakmice bile interesantnije. Također, juniori igraju kao da su u superdivine(17+) formi. Juniori ne mogu biti ozlijeđeni nakon utakmice, tj. ako se ozlijede u utakmici slijedi instant oporavak nakon utakmice. Također se ne vodi evidencija o golovima, žutim i crvenim kartonima.

Ligaški sistem

Novi juniorski tim uvijek počinje iz najniže lige u zemlji, bez obzira na to u kojoj ligi se nalazi seniorski tim. Broj nivoa juniorskih liga je isti kao i broj nivoa seniorskih liga (za BiH to je 5 nivoa liga). Juniorske lige nisu podešene kao seniorske gdje se u jednoj ligi nalazi 8 klubova, nego se svi timovi iz te divizije takmiče u jednoj ligi, tj. po jedna ligaška tabela za svaki nivo. Svake sedmice se raspored generiše nasumično, s tim što se ligaška tabela dijeli na pola i timovi iz gornjeg dijela tabele igraju međusobne duele, a isto tako i timovi iz donjeg dijela tabele. Nasumice se bira domaćin, a prihodi od ulaznica u potpunosti idu domaćoj ekipi. U nižim ligama postoji mogućnost neparnog broja klubova tako da je moguće da neki tim ne odigra utakmicu u toj sedmici. Pošto se vodi evidencija po tom pitanju, ne postoji šansa da jedan tim ne odigra više od jedne utakmice u sezoni.
Juniorske utakmice ne utiču na ranking vašeg kluba, ali imaju uticaj na raspoloženje navijača, međutim znatno manji nego kada se radi o prijateljskim utakmicama seniorskih ekipa. Također možete očekivati znatno manji broj navijača na juniorskim utakmicama nego što je to kod seniora.

Promocija i ispadanje

Svaka juniorska sezona traje 14 sedmica, kao i seniorska. Nakon što se sezona završi najbolji timovi se direktno plasiraju u viši rang takmičenja. Maksimalan broj juniorskih klubova na jednom ligaškom nivou je jednak broju seniorskih klubova na istom tom nivou. Broj ekipa koje mogu biti promovisane je jednak polovini od maksimalnog broja timova u ligi u koju trebaju biti promovisani, a isti taj broj ili manji je mjerilo koliko će timova ispasti iz lige iznad. Manji broj je u slučaju da liga nije popunjena do maksimuma. npr. druga liga se sastoji iz maximalno 32 tima. Treća liga se sastoji iz maximalno 128 timova. Broj timova koji ispada iz druge u treću je 16, a isti taj broj ulazi iz treće u drugu ligu. Ukoliko se druga liga sastoji iz 21 tima, to znači da će samo 5 timova ispasti, tj. oni plasirani ispod 16 mjesta na tabeli. Broj timova koji će ući u ligu ostaje nepromijenjen osim u slučaju nedostatka timova iz niže lige.

Ukoliko juniorska ekipa izgubi zaredom dvije utakmice sa službenim rezultatom 5:0, automatski će biti izbačeni iz juniorskih liga.
2012-03-07 07:47:29
Jedan od osnovnih načina angažmana novih igrača u Sokker Manageru je da ih kupite od drugih klubova. Tržište igrača funkcioniše po principu licitacije.

Postavljanje igrača na transfer listu uključuje naknadu koja predstavlja postotak od 2,5% početne cijene. Po izvršenom transferu, prodavač plaća porez od 5% na primljenu svotu novca. Ako je igrač ispod 23 godine i nije ponikao u vašem klubu onda dodatnih 5% od cijene transfera ide originalnom klubu tog igrača.

Nakon postavljanja igrača na transfer listu, igrač na listi ostaje dva dana, osim u slučaju da prodavač odustane od prodaje i povuče ga s transfer liste, a što je moguće učiniti samo u slučaju da do tog trenutka niko od kupaca još nije licitirao za njega. Po završetku licitacije, igrač će otići u klub koji je za njega ponudio najviše novca. Igrač napušta stari klub i odlazi u novi kada ga novi vlasnik pozove ili prijašnji vlasnik pošalje iz kluba. U tome trenutku kupoprodaja je završena.

Ako kupac ne pozove igrača u klub, a prodavatelj ga ne pošalje, postoji mogućnost otkazivanja transfera. Da bi se transfer otkazao, kupac i prodavatelj trebaju pričekati sedmicu dana od završetka licitacije i transfer će se otkazati automatski, a oba korisnika plaćaju 10% naknade od završne izlicitirane cijene.

Stavljanje igrača za prodaju za 0 KM

U pojedinim slučajevima(npr. bankrot) ukazuje se potreba za prodajom igrača s malom početnom cijenom radi izbjegavanja visokih poreznih troškova.

U nekim državama nije moguće staviti igrača za prodaju za 0 KM, zato odaberite početnu cijenu od 1, 2, 3, 4 ili 5 KM, nećete platiti porez, jer je 4% od 1 vrlo mali iznos i računa se kao 0!

Uvijek imajte na umu fair-play pravila, posebno ona koja se odnose na transfere!

Odbijanje igrača da se nađe na transfer listi

Na sokkeru su uvrštena pravila prema kojima igrač može da odbije mogućnost stavljanja na transfer listu.
Šansa da se to desi zavisi od:
- broj utakmica koje je odigrao za vaš klub; što manji broj utakmica to je veća šansa da igrač odbije stavljanje na transfer listu
- broja igrača koje ste stavili na transfer listu u zadnje dvije sedmice
- forme igrača, što je niža forma to je veća šansa da igrač odbije mogućnost stavljanja na transfer listu
- raspoloženja navijača, što je lošije to su veće šanse da će se igrač složiti oko napuštanja kluba

Napomena:
- Treća i četvrta stavka imaju manji uticaj na odluku igrača u vezi stavljanja na listu
- Ova pravila se ne odnose na igrače iz vaše početne ekipe ili juniorske škole, tj. te igrače uvijek možete staviti na transfer listu

Transfer oglasi

Postoji nekoliko načina reklamiranja vaših igrača:
- Možete napraviti do 3 transfer teme vaših igrača, kako bi ste otkrili interes ostalih menadžera u slučaju da želite prodati svog igrača. Transfer temu pravite na stranici odabranog igrača, klikom na "prodaj", a zatim na "napravite oglas" i tako napravite transfer temu tog igrača. Ovim je omogućeno da skilovi vašeg igrača budu vidljivi ostalim menadžerima, te da vi i oni pišete na transfer temi tog igrača. Također, vaš igrač se može naći na transferima, gdje se na dnu odabere "najava transfera" umjesto "transfer lista".
- Igrači koji ispunjavaju određene kriterije mogu biti reklamirani na Transfers (en), Transfers Star (en) i Transfer Junior (en) forumima. Ove forume možete dodati tako što odete na forum, kliknete na "prikaži ostale forume" i onda na "dodaj" pored imena foruma.
- Možete reklamirati vaše igrače na transfer forumu vaše zemlje i na transfer forumu države iz koje je taj igrač. Npr pošto ste iz BiH, a imate Italijana u ekipi, možete ga reklamirati na "Transfers Bosna i Hercegovina" kao i na "Trasferimenti Italia" forumima.
2012-05-29 21:30:10
Svaki klub ima stadion u kojem odigrava domaće utakmice. Usklađivanje broja mjesta na stadionu, vrste tribina i cijene ulaznica je od ključne važnosti za zdrav finansijski napredak vašeg kluba, jer novac dobiven od ulaznica je jedan od glavnih izvora prihoda svakog kluba. Da biste dobili predračun za izvođenje građevinskih radova na stadionu, kliknite na stadion, te upišite brojčanu oznaku mjesta koje želite da određeni sektor stadiona ima. Budite svjesni da cijena radova raste proporcionalno porastu željenih mjesta. Jeftinije je izgradi dvije manje tribine, nego jednu veliku.

Vrste tribina

Postoje četiri vrste tribina:

- Stojeća (trava): Na svakom dijelu stadiona gdje je trava dozvoljeno je do 100 gledalaca da prisustvuje utakmici.

- Terase: Stojeća mjesta napravljena od betona. To je drugi po redu najjeftiniji tip tribine. Od strane Fudbalskog saveza, Pravilnikom o stadionima je ograničen broj takvih mjesta na stadionu. Također vaš stadion ne može biti napravljen samo od ove vrste tribina.

- Klupe: Tribine sa klupama za sjedenje, ali ne tako udobnim kao što su sjedišta.

- Sjedeća: Najskuplja i najluksuznija mjesta na stadionu. Pravljenje sjedišta je znatno skuplje od pravljenja klupa, ali mogu donijeti više gledalaca jer većina gledaoca želi iz udobne stolice pratiti utakmice svog tima.

Broj gledalaca na utakmici

Zavisi od:

- Od broja članova navijača kluba oba tima
- Raspoloženja navijača oba tima
- Tipa utakmice (ligaška, kup, prijateljska)
- vremenskih uslova (krov vam može osigurati prisustvo navijača i po kišnim danima)
- Cijene ulaznica
- Vrste tribina i broja mjesta
- Izbora navijača prilikom odabira željenog mjesta na stadionu

Izbor navijača

Ne baš svaki navijač voli isti tip tribina. Neki više vole sjedišta, drugi klupe, neki preferiraju terase, a ima i onih što preferiraju stajanje na travi. Ako je njihovo omiljeno mjesto rasprodato, najčešće će se odlučiti da kupe ulaznice za bolja mjesta, ali isto tako mogu odbiti da prisustvuju utakmici na lošijem tipu tribina od uobičajenog. Zavisno od vremenskih uslova neki navijači će samo kupiti ulaznice ukoliko je postavljen krov na njihovo omiljeno mjesto.

Cijene ulaznica

Možete uticati na prisustvo gledalaca podešavajući cijene ulaznica. Obratite ipak pažnju na to da ako stavite previsoku cijenu ulaznica postoji mogućnost da će doći manji broj navijača na utakmicu, te se može desiti da zaradite manje novca od prodaje ulaznica. Isto tako ako postavite prenisku cijenu ulaznica, iako će doći više navijača to ne znači da će ih doći dovoljno da bi kompenzirali isplativost postavljanja tako niske cijene. Najveću dobit će te imati ukoliko uzmete u obzir sve faktore koji utiču na posjećenost stadiona.

Naravno, ako je vaš stadion premal i vi očekujete znatno više navijača nego što inače dolazi, odnosno viče on ukupnog broja tribina, onda možete podesiti ulaznice na višu cijenu. Ipak ne dobijate tako visok prihod kao što bi bio u slučaju da proširite stadion i primite gledaoce sa standardnim cijenama.

Da podesite cijene ulaznica idite na stadion i kliknite na "Promijeni cijenu" za svaku tribinu. Cijena ulaznica bi trebala biti u rasponu od 1 $ do 250 $. Standardne cijene ulaznica su prikazane ovdje.

Izgradnja stadiona

Budite pažljivi prilikom izgradnje stadiona. Imajte na umu da ulaganje u stadion se vraća sporije, tako da je izgradnja stadiona dobra investicija na srednje ili duže periode, ali na kraće periode je to ipak manje isplativo. Premal stadion može značiti manje prihode, ali isto tako prevelik stadion nosi sa sobom veće troškove održavanja. Za početak igranja sokker menadžera preporučljivo je ostaviti stadion onakav kakav jeste,a početne pare uložiti u trenerski i igrački kadar.

Svaki stadion ima 8 sektora. Kako bi ste izgradili dio stadiona trebate kliknuti na “izgradnja” na tom sektoru vašeg stadiona. Onda možete odabrati veličinu, tip tribina i da li će taj dio stadiona biti pokriven sa krovom ili ne. Odabrana veličina, tj. broj mjesta predstavlja ukupan broj mjesta koji će biti dostupan nakon izgradnje stadiona.

Nakon što odaberete sve potrebno prilikom izgradnje stadiona, kliknite na “Procjena” ikonu kako biste dobili detaljnu listu cijene i predviđenih dana potrebnih za izvršenje zadatih zadataka od strane konstruktorske firme. Predviđeno vrijeme koje da konstruktorska firma može varirati u odnosu na prvenstvena predviđanja. Ako želite da radovi budu gotovi do određenog datuma onda ostavite par dana razlike, ukoliko bi došlo do određenih kašnjenja u radu.

Obratiti pažnju na to da cijena izgradnje stadiona raste proporcionalno sa veličinom tribina. Prema tome, moguće je da je isplativije izgraditi dva manja dijela nego jedan veći. S druge strane postoje fiksni troškovi prilikom izgradnje tribine mogu biti takvi da je isplativije graditi jednu veću tribinu nego dvije manje, kao i u slučaju da su modifikacije na stadionu premale. Za klub u razvoju eventualna proširenja vršiti na travnatim dijelovima, kako bi postojeća bila dostupna gledaocima za praćenje utakmica, jer je prilikom proširenja sektor zatvoren i samo mali dio navijača može prisustvovati utakmici.
2006-05-24 15:26:29
Svaki klub ima određeni broj vjernih navijača koji su spremni potpomoći svoj omiljeni klub. Oni najvjerniji uplaćuju klupsku članarinu ( ukupan broj navijača koji su uplatili članarinu prati se u klupskom uredu). Bez obzira na veličinu kluba navijača, na svaku utakmicu dolaze i drugi navijači čiji broj zavisi od vremenskih prilika, te veličini i raspoloženju kluba navijača protivničke ekipe.

Trenutno raspoloženje vaših navijača može se pronaći u izborniku Kancelarija. Postoji više grupa navijača, od kojih neki neće dolaziti na utakmice ako ne osigurate najbolje moguće uslove na stadionu. Npr. neki neće doći ako ne osigurate sjedeća natkrivena mjesta na stadionu.

Svake sedmice mijenja se broj navijača u navijačkom klubu, a broj navijača koji dolaze/odlaze zavisi od:

- Stepena takmičenja (1, 2, 3…liga)
- Jačini lige
- Jačini protivnika

Kvalifikacijske utakmice imaju veći uticaj na raspoloženje navijača nego ligaške utakmice.
2012-03-07 08:01:03
Utakmice se igraju skladno pravilima fudbalske igre.

Izbor početne postave

Za svaku utakmicu trebali biste izabrati 11 igrača u prvu postavu i do 5 igrača na klupi za rezervne igrače. Igrači s ozljedom dužom od 7 dana ne mogu igrati utakmicu. Igrači koji su lakše ozljeđeni (manje od 7 dana do oporavka, oznaka da se radi o lakšoj ozljedi) mogu odigrati utakmicu, ali će odigrati nešto slabije nego što bi odigrali da su zdravi. Igrač koji skupi 3 žuta kartona ili dobije crveni karton propušta jednu službenu utakmicu(pronaći ćete oznaku crvenog kartona pokraj njegovog imena). Igrači koji ne zadovoljavaju navedenim uslovima neće odigrati utakmicu čak ako ih vi i stavite u početnu postavu.

Za svakog igrača trebate odabrati naredbu tako da zna izvršiti svoje zadatke, te kako bi pripao određenoj trening grupi:
GK - golman
DEF - odbrambeni
MID - vezni
ATT - napadač

Ovo zadavanje naredbi određuje način na koji će igrač izvršavati svoje zadatke(npr. odbrambeni bi trebao ispucati loptu sa svoje polovine terena, radije nego da se upušta u driblinge, te u slučaju gubitka lopte dovede svoju momčad u probleme. Svaka pozicija ima maksimalan broj igrača kojima se može zadati pojedina naredba. Broj je slijedeći: 1 za GK, 5 za DEF, 5 za MID i 3 za ATT. Ako utakmicu odigrate s većim brojem od dozvoljenog (npr. 6 DEF) izgubit će te trening, osim ako trenirate izdržljivost.

Pročitajte poglavlje Trening i saznajte kako se koja pozicija trenira.

Ako jedan od klubova postavi manje od 10 igrača za odigravanje utakmice ili obriše taktiku, protivnički klub će automatski dobiti utakmicu. Igrači protivničkog tima u takvoj utakmici će dobiti trening kao da se utakmica normalno odigrala, dok će igrači drugog tima ostati bez treninga.

Zamjene

Ponekad je za vrijeme utakmice potrebno izvršiti zamjenu ozljeđenog igrača. U trenutku ozlijede na mjesto ozljeđenog igrača ulaz prvi igrač s klupe koji je određen kao zamjena za tu poziciju.

Pored toga, i prilikom postavljanja početne postave moguće je zadati kada će se i iz kojeg razloga izvršiti zamjena. Potrebno je postaviti tačnu minutu i tačan uslov koji treba biti ispunjen da bi se zamjena izvršila. Također je moguće odrediti igrača koji će izvoditi jedanaesterce i slobodne udarce (samo na protivničkoj polovini). Za sada nije moguće odrediti igrača koji će izvoditi kornere.
Što se tiče tri uslova prikazanih ispod ovog teksta, minut koji postavite znači da se od tog minuta prati da li će doći do uslova koje ste podesili, a ne da će u tom minutu biti samo provjereno(npr. ako podesite uslov za prvu minutu, njegova realizacija se može desiti i u 89-toj minuti, jer se provjerava od zadane minute).
+ igrač sa žutim kartonom
+ crveni karton ili nema igrača
+ igrač sa lakšom ozljedom

Napomena: Ako ne odredite igrača koji izvoditi slobodne udarce, isti će izvesti igrač koji je najbliži lopti.

Dobijanje utakmice bez borbe

Klub će dobiti utakmicu bez borbe ako:

-Protivnik postavi manje od 10 igrača (5:0),
- Taktika je izbrisana i prije početka utakmice nije odabrana druga (5:0),
- Ako niti jedan klub ne postavi barem 10 igrača i izbriše taktiku, dogoditi će se slijedeće:
* 0:0 – ako je ligaška utakmica,
* 1:0 – ako je kup utakmica.

Televizijski prenos utakmice

Za svaku utakmicu možete pogledati TV prenos da vidite kako su vaši igrači odigrali utakmicu, da pogledate najzanimljivije akcije i utvrdite da li ste dobro postavili taktiku.
Koristite i slijedeće tipke:
- [Home], imena igrača uključena uključi/isključi
- [Razmak], upravljačka ploča uključeno/isključeno
- [lijevo][desno] strelice, ubrzanje/usporenje prijenosa
- [dolje] strelica, pauza
- [alt] + [F4], kraj prenosa

Statistika nakon utakmice

Nakon odigrane utakmice statistika za oba kluba je raspoloživa za pregled, i to:
- posjed lopte, računa se kao vrijeme od osvajanja do gubitka lopte. Vrijeme utrošeno za izvođenje slobodnih udaraca i drugih prekida se ne uračunava.
- igra na polovini, računa se kao vrijeme u kojem je lopta bila na polovini terena jedne od ekipa. Ako prelazi 50% za vašu ekipu ne veselite se, to znači da ste se više branili, nego li ste napadali.
- udarci na gol
- prekršaji
- kartoni
- učinkovitost napada, dodavanja i obrane, izračunata kao srednja vrijednost ponašanja svakog od igrača pojedinačno. (uzima se u obzir svaka aktivnost igrača kao što je npr. dali je odbrambeni igrač oduzeo loptu protivniku ili je samo pokušao to učiniti). Koliko pojedini igrač doprinosi ukupnoj ocjeni zavisi od vještina igrača, trenutnoj formi i o tome koliko uspješno tokom utakmice izvršava svoje zadatke. I najbolji igrači ponekada podbace. Upamtite da se te ocjene izračunavaju na navedeni način, a ne uzimaju u obzir kako su svi igrači zajedno odigrali kao ekipa. To zavisi od vas, posebno od taktike koju ste odabrali.

Pojedinačne ocjene igrača nakon utakmice

Kada kliknite na individualne ocjene možete vidjeti tabelu s ocjenama i statistikom za sve igrače koji su odigrali utakmicu. Značenje pojedinih stavki u tabeli je slijedeće:
- Ocjena: opšta ocjena igrača koja zavisi od ukupnog učinka igrača. Što više prilika da iskaže svoje vještine igrač iskoristi, dobit će veću ocjenu. Ocjena zavisi od pozicije i u izračunavanju iste uzima se u obzir više faktora, kao što su: za napadače je npr. najvažnija kvalitet udaraca na gol (ako je uopšte imao prilike). Forma igrača utiče na to u kojoj će mjeri uspjeti iskoristiti svoje vještine, te u skladu sa tim također utiče na izračunavanje ocjene.
- Vremena provedenog u igri
- Broj udaraca na gol
- Prekršaji
- Off. – postotak napadačkih akcija – vrijeme provedeno u vođenju lopte, driblanja i dodavanja.
- Def. – postotak odbrambenih akcija – vrijeme koje je igrač proveo u pokušajima oduzimanja lopte protivniku ili prilikom trčanja za protivničkim igračem. Obratite pažnju na činjenicu da ove postotne vrijednosti ne moraju biti visoke za odbrambene igrače, posebno kada vaš tim stalno napada jer su tada najaktivniji igrači veznoga reda i napada.

Komentari

Komentarima su obuhvaćeni najvažniji događaji:
- Golovi.
- Udarci pri kojima lopta udari prečku, stativu ili ode tik pored gola.
- Udarci koje golman teško odbrani.
- Žuti i crveni kartoni.
- Zamjene.
- Jedanaesterci.
2012-03-07 08:05:08
Ligaška takmičenja

Ligaški sistemi u svim državama su sačinjeni na način sa su podijeljeni na divizije, u kojima je smješten određeni broj klubova, zavisno od stepena same divizije. Na najvišem stepenu, uvijek se nalazi jedna liga- najvažnija i najjača u svakoj državi. Svaka niža divizija se sastoji od 4 puta više liga od divizije koja je neposredno iznad nje:

Divizija 1: 1 liga,
Divizija 2: 4 lige,
Divizija 3: 16 liga,
Divizija 4: 64 lige,
itd.

Svaka liga ima 8 klubova koji igraju u dvokružnom sistemu takmičenja, igrajući ukupno 14 kola u jednoj sezoni. Bodovni sistem je isti kao i u utakmicama pravog fudbala, za pobjedu 3 boda, nerješeno 1 bod. Poredak klubova na tabeli se formira po slijedećim kriterijumima:
- bodovi
- gol razlika
- broj postignutih golova
- broj pobjeda
- ligaška pozicija na kraju prošle sezone

Na kraju sezone, prvoplasirani u najvišoj diviziji postaje prvak te države.

Promocija i ispadanje
25% pobjednika liga idu direktno u višu ligu dok pobjednici ostalih liga igraju kvalifikacije s klubovima koji su rangirani na pozicijama od 5-8 u višoj diviziji, a 25% najslabijih klubova iz više lige direktno ispadaju u nižu ligu. Kvalifikaciski parovi se izvlače na način da najslabiji klubovi iz više divizije igraju s najjačima iz niže divizije. Poredak tih klubova se pravi na osnovu bodova, gol razlike i dr. kao što je to prethodno pojašnjeno. To znači da tim na 8-moj poziciji ne mora ispasti direktno u niži rang. Ako utakmica završi neodlučenim rezultatom igraju se produžeci, a u slučaju potrebe izvode se jedanaesterci. Utakmica se odigrava na stadionu kluba iz više lige.

Kup

Državni kup počinje nešto prije početka prvog kola svake fudbalske sezone. Broj klubova koji učestvuju u kupu je najveći mogući eksponencijal broja 2, tako da u državama s 3 divizije (21 liga, 168 klubova) broj klubova koji učestvuju u kupu je 128, što znači da u kupu učestvuju svi klubovi Divizija 1 i 2, kao i svi klubovi rangirani između 1-5 mjesta u Diviziji 3 i najbolji od šestoplasiranih. Izvlačenje parova zavisi rankinga klubova krajem prošle sezone, tačnije prema ranking tabeli u ponedeljak u sedmici 15. Prema toj ranking tabeli iz te sedmice se izvlače parovi sve do kraja kupa u toj sezoni, bez obzira da li napredujete ili nazadujete u ranku u nastavku sezone. Parovi se izvlače tako da se timovi podijele u dvije grupe, gdje se jedna grupa sastoji iz 50% najboljih ekipa prema rankingu, a druga grupa od 50% slabijih. Nakon toga parovi se generiraju nasumično tj. postoji šansa da bilo koji tim iz prve grupe igra protiv bilo kojeg tima iz druge grupe.
U svakom kolu kupa odigrava se samo jedna utakmica, i to na stadionu slabije plasiranog kluba. Utakmice se odigravaju po kup sistemu, s odigravanjem produžetaka i izvođenjem jedanaesteraca ako je to potrebno.

Kup prvaka

Najbolji timovi iz svake države učestvuju u kupu prvaka. Ukupan broj učesnika je 128.
Svi državni prvaci (iz država koje imaju nacionalni tim odnosno reprezentaciju) učestvuju u kupu prvaka. Ukupan broj učesnika se ostvaruje dodavanjem klubova koji su osvojili nacionalni kup u toj sezoni. Ti timovi se dodaju prema rankingu seniorske reprezentacije. Ukoliko se desi slučaj da u državi, koja ima visok ranking i može imati dva predstavnika jedan tim osvoji i najvišu državnu ligu i kup, onda se mjesto u kupu prvaka prepušta pobjedniku kupa naredne države prema rankingu, koja do tog momenta nije imala dovoljan ranking za dva predstavnika.
Takmičenje je bazirano na istom sistemu kao i kod nacionalnog kupa. Izvlačenje parova se također bazira na rankingu klubova.

Prijateljske utakmice

Klubovi koji se nisu kvalificirali za kup ili su iz njega ispali, tokom sedmice imaju slobodnog vremena, pa se mogu priključiti jednoj od prijateljskih liga ili dogovoriti s drugim klubom odigravanje prijateljske utakmice. Utakmice se mogu odigrati korištenjem ligaškog sistema (bez produžetaka i jedanaesteraca) ili kup sistema. Ako želite izazvati neki klub za odigravanje prijateljske utakmice otiđite na raspored odigravanja utakmica toga kluba i ako je taj klub slobodan za odigravanje utakmice pronaći ćete link za pozivanje kluba, pod uslovom da ni vi već nemate ugovorenu utakmicu.

Prijateljske lige

Samo Plus korisnici mogu osnovati svoju prijateljsku ligu, ali svi korisnici se mogu priključiti ovakvim ligama .
Plus korisnik može pokrenuti samo jednu prijateljsku ligu. Liga se pokreće iz “Friendlies” file in the Reception.
Osnivač lige odlučuje o tome:
- kada liga počinje
- kojem od prijavljenih klubova će odobriti učestvovanje u ligi i o tome da li će se liga odigrati u dvokružnom sistemu ili će klubovi odigrati međusobno po jednu utakmicu.

Osnivač ne može odustati od igranja u svojoj ligi, može je jednostavno obrisati ili uopšte ne aktivirati.

Od trenutka osnivanja lige, razni klubovi se mogu prijaviti za učestvovanje. Osnivač odabira koga će od prijavljenih pozvati u ligu. Kada odluči da je popis klubova konačan i želi pokrenuti ligu u najkraćem mogućem roku, on aktivira ligu.

Liga može biti aktivirana pod slijedećim uslovima:
- Broj klubova nije manji od 4, niti veći od maksimalno mogućeg broja klubova, zavisno od broja sedmica do kraja sezone.
-Klubovi odabrani za igranje u ligi nemaju od ranije ugovorene prijateljske ili kup utakmice.

Lige aktivirane između četvrtka i subote, počinju slijedeću srijedu, a raspored odigravanja utakmica se određuje u ponedjeljak. Između ponedjeljka i srijede možete osnovati novu ligu ili se priključiti nekoj drugoj ligi, ali ne možete aktivirati svoju ligu.

Status lige koja nije aktivirana ostaje nepromijenjen. Moguće ju je aktivirati u sedmicama koji slijede ili može ostati neaktivna zauvijek.

Kada se odigraju sve utakmice lige, ona ponovo postaje neaktivna, tako da ponovo možete pozvati nove klubove, aktivirati je itd.
2012-03-07 08:08:37
Svaka sezona se sastoji iz 16 sedmica, brojčano raspoređenih od 0 do 15. Zavisno od dana u sedmici, odvijaju se različita ažuriranja. Neka ažuriranja se dešavaju samo u određenoj sedmici. Lista dešavanja:

Svaki dan

- Zdravstveni pregledi za ozlijeđene igrače.
- Revizija građevinskih radova na stadionima.
- Ažuriranje vrijednosti igrača.
- Objava vremenske prognoze za tekući dan.

Subota

- Isplata plata i troškova održavanja stadiona.
- Dolazak novih juniora u juniorskoj školi.
- Sedmična uplata novca od sponzora na klupski račun.
- utakmice seniorskih reprezentacija
- (sedmica 0) izvlačenje parova za kvalifikacije za svjetsko prvenstvo reprezentacija
- (sedmica 1) izvlačenje grupa za svjetsko prvenstvo reprezentacija

Nedjelja

- Ažuriranje vještina za starije igrače.
- (sedmica 1-14) Ligaške utakmice.
- (sedmica 15) kvalifikacione utakmice klubova (pogledajte sekciju 12).
- (sedmica 1) završetak izbora za u21 i NT selektora.
- Napomena: u sedmici 0 nema ligaških utakmica

Ponedjeljak

- Izvlačenje parova za dozvoljene prijateljske lige.
- Ažuriranje broja navijača.
- Ažuriranje forme igrača.
- Ažuriranje ligaških tabela.
- (sedmica 0) sezonski bonusi (uplate navijača i bonus uplate od sponzora)
- (sedmica 15) otvaranje izbora za u21 i NT selektora.

Utorak

- (sedmica 1-14) Juniorske ligaške utakmice.

Srijeda

- Izvlačenje parova za naredno kolo juniorskih liga.
- Brišu se pozivi za prijateljske utakmice, prijateljske utakmice mogu se ugovoriti do srijede.
- Odigravaju se prijateljske i kup utakmice.
- Napomena: prijateljske utakmice se ne mogu zakazivati srijedom

Četvrtak

- Utakmice kupa prvaka. Kup prvaka počinje u sedmici 15.
- Izvlačenje slijedećih parova kupa (ukoliko kup još nije završen).
- Ažuriranje tabela i statusa prijateljskih liga .
- Ažuriranje trening napretka juniora, kao i mogućnost potpisa ugovora sa juniorima koji su prošle sedmice imali 1 sedmicu do izlaska iz škole.
- Ažuriranje trening napretka igrača i njihove forme.

Petak

- Izvlačenje parova za iduće kolo kupa prvaka (ukoliko kup još nije završen).
- utakmice u21 reprezentacija
- (sedmica 15) ažuriranje godina igrača i njihovih plata (svi igrači stare za jednu godinu).
2016-12-10 09:14:04
Svaka zemlja u SK dobije svoju Reprezentaciju, jednom kada u igri provede punu sezonu. U svaku reprezentaciju mogu biti pozvani samo igrači nacionalnosti zemlje za čiju reprezentaciju igraju, a poziva ih selektor reprezentacije. Svi mogu gledati međunarodne utakmice, nezavisno od toga da li su plus ili obični korisnici.

Izbor selektora

Svako se može kandidovati za selektorsku funkciju, nezavisno od toga iz koje zemlje dolazi. Selektori se biraju po demokratskom principu na kraju svake sezone. Selektor nije u mogućnosti vidjeti individualne vještine igrača. Jedini izuzetak ovom pravilu je ako selektor posjeduje neke od tih igrača, ili se igrači nalaze na transfer listi ili transfer temi.

Utakmice

Prijateljske utakmice

Prijateljske utakmice odigravaju se svake sedmice, osim ako se igra Svjetsko Prvenstvo. Selektorova je dužnost da ugovori prijateljske utakmice – jednako kao što se dogovaraju prijateljske utakmice između normalnih SK manadžera. Selektor može pozvati bilo kojeg igrača nacionalnosti svoje zemlje, i koristiti ih prema vlastitom nahođenju.

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo

Svi selekcije učestvuju u njima. Timovi su podijeljeni u kvalifikacione "šešire" zavisno od njihovog reprezentativnog ranga. Timovi od 1-16 idu u A "šešir", timovi od 17-32 u B "šešir" i tako dalje. Timovi iz A "šešira" izvlače se u svaku grupu kao prvi nosioci, iz B "šešira" kao drugi, itd.

Kvalifikacijske utakmice se ne igraju svake sedmice, tako da se prijateljske utakmice mogu i dalje održavati.

Svjetsko Prvenstvo

Kvalifikuju se samo 32 najbolja tima, prema:
1. Završnoj poziciji u kvalifikacijskoj grupi
2. Bodovima u kvalifikacijskoj grupi
3. Postignutim golovima
4. Primljenim golovima
5. Broju ostvarenih pobjeda
6. Reprezentativnom rangu u trenutku izvlačenja kvalifikacijskih grupa.


U završnici svi timovi biti će podijeljeni u 8 grupa po 4 tima, 8 timova koji su završili sa najboljim skorom idu u prvi "šešir", idućih 8 u drugi "šešir", narednih 8 u treći, a preostalih osam u posljednji četvrti šešir.
2012-03-07 08:17:27
U ovom poglavlju, naći ćete kratak vodič za korištenje izbornika.

Korisnički izbornik – desni okvir

Na desnoj strani ekrana pronaći ćete traku sa 9 ikona koje vode na najvažnije lokacije u vašem klubu:

- Sokker Start – link na stranicu na kojoj se prikazuju vijesti vezane uz igru
- Klupska stranica – vodi vas na glavnu stranicu vašega kluba, sa ovoga mjesta imate pristup vašoj ligaškoj tabeli i vašem profilu gdje možete promijeniti login, šifru, e-mail, itd.
- Igrači – lista igrača koji se trenutno nalaze u vašem klubu, ovdje možete vidjeti sve podatke u vezi vaše postave. Možete pristupiti individualnoj igračevoj stranici kako bi saznali više o njemu ili kako biste poduzeli neku radnju (stavili ga na transfer listu, otpustili ga)
- Utakmice – lista odigranih i nadolazećih utakmica.
- Trening – ovdje kontrolišete klupski trening, zapošljavate nove trenere, dodjeljujete trenerske funkcije trenerima sa kojima ste potpisali ugovore. Također možete pristupiti individualnoj trenerovoj stranici gdje možete vidjeti njegove vještine treniranja, potpisati ugovor sa njim, otpustiti ga, itd. Na trening stranici, također određujete vrstu ličnog treninga i trening formaciju.
- Finansije – na ovom mjestu možete vidjeti vaše prihode i rashode u trenutnoj i prethodnoj sedmici te pratiti stanje na vašem računu.
- Stadion – na ovome mjestu možete vidjeti vaš stadion i dobiti procjenu troškova proširenja.
- Kancelarija – U Kancelariji možete vidjeti dodatne informacije o zbivanjima u vašem klubu, čitati izvještaje, i vidjeti stanje vašeg udruženja navijača te njihovo raspoloženje. Također možete pratiti trenutne transfere u koje ste uključeni. Dodatno na ovom mjestu nalaze se linkovi na druge važne stranice.
+ Juniori – možete pogledati vašu juniorsku školu , odrediti maksimalni broj juniorskih mjesta, i promovisati one koji su spremni da se pridruže vašoj ekipi.
+ Prijateljske – uvid u prijateljske utakmice i lige.
+ Mediji– možete odrediti klupske dresove, klupski logo, davati izjave za javnost (ova opcija dostupna je samo Plus korisnicima).
+ Praćenje – na ovom mjestu možete pogledati igrače i timove koje pratite (dostupno samo Plus korisnicima)
+ Poštanski sandučić – možete poslati interne Sokker poruke drugim Sokker menadžerima

Korisnički izbornik - lijevi okvir

U ovom izborniku pronaći ćete linkove koje vode na osnovne lokaciji o vašoj državi ili Sokkeru, i to:
- Bosna i Hercegovina - glavna stranica vaše države, opšte informacije, odabir službenih ili prijateljskih liga. Unutar izbornika dostupno je i:
+ Regije - popis regija za traženu državu
+ Statistika (dostupno samo Plus korisnicima)
+ Događaji - popis događaja toga dana
- Pretraživanje - pretraživanje po korisnicima, igračima i klubovima
- Transferi - pretraživanje igrača i trenera na transfer listama
- Forum - ovdje pristupate forumima, gdje možete kontaktirati s drugim menadžerima. Ako postoje brojevi u obliku(+x / +y) pokraj imena foruma, to znači da postoji x komentara u y otvorenih tema koje niste pročitali. Pročitajte i pravila foruma.
- Pravila - link do pravila koja upravo čitate :).
- Plus - ovdje možete saznati više o prednostima pretplate na Plus, te mogućnost da se i vi također pretplatite.

Postavljanje početne postave i uređivanje naredbi

Prilikom ulaska na popis vaših utakmica, naći ćete link pod nazivom "Naredbe za utakmicu" ispod utakmica koje još niste odigrali. Link vas vodi na stranicu na kojoj možete odabrati igrače za određenu utakmicu, odrediti im naredbe i izabrati pravu taktiku. Prikaz taktike prikazuje prosječnu poziciju igrača i može se lagano razlikovati od onoga što vidite u editoru taktika. Odaberite vaših 16 igrača (prvu jedanaestoricu i 5 zamjena) tako što ćete njihova imena pridružiti pozicijama od 1 do 16. Provjerite da slučajno nemate više od 1 GK, 5 DEF, 5 MID i 3 ATT. Tada odaberite taktiku i kliknite na Snimi. Ponovno ćete vidjeti stranicu sa odabranom postavom. Ne zaboravite provjeriti da li je postava spremljena, tako što će te napustiti editor postave i onda ponovno ući u njega. Neki Internet preglednici mogu uzrokovati greške.

Uređivanje taktike

Uređivanju taktika možete pristupiti putem Trening stranice, ili preko stranice na kojoj odabirete postavu. Uređivati možete samo vlastite taktike, ukoliko nemate ni jednu morat ćete kopirati neku od već postojećih. Da bi ste to učinili, klikom padajući izbornik ispod "Kreiraj novu taktiku na osnovu:" i sa liste odaberite taktiku koja će poslužiti kao osnova. Tada odaberite ime, kako bi je kasnije lako pronašli . Nakon što kliknete na Napravi, korisnička taktika prikazati će se ispod standardnih. Iznad editora taktika, pisati će ime taktike. Ukoliko ne piše kliknite na naziv napravljene taktike.

Odaberite taktiku koju želite urediti. Tada će se ona prikazati na fudbalskom terenu na desnoj strani ekrana. Kako bi ste uredili taktiku, “vucite” loptu sa sredine terena pomičući miša i držeći pritisnutu lijevu tipku. Vidjet ćete kako se igrači kreću na terenu. U utakmici će raditi isto, ukoliko im to dozvole njihova izdržljivost i brzina. Trenutna pozicija lopte indicira kako će se igrači postaviti u tom trenutku. Ukoliko želite promijeniti pozicije na terenu, jednostavno “spustite” loptu na željeno mjesto i postavite igrače na željene pozicije. Obratite pažnju na to da se pozicije vaših igrača uvijek glatko mijenjaju s obzirom na kretanje lopte. Nepravilna taktika može dovesti do toga da vaši igrači neće stići na vrijeme na zadane pozicije, i samim time taktika će biti beskorisna.
Vi sami odlučujete o stilu igre vaše ekipe, npr. odlučite koliko daleko smiju izaći vaši bekovi za vrijeme napadačkih akcija, npr. postavljajući igrače bliže ili dalje od sredine igrališta, jačate ili slabite pojedine dijelove terena. Postoje milioni potencijalnih kombinacija koje možete iskoristiti! U editoru taktika imate 35 pozicija (5x7 polja) na koje možete postaviti loptu. Taktiku pravite za svih 35 pozicija lopte, a nakon par odrađenih polja snimite iz sigurnosnih razloga. Ukoliko ne uradite nikakvu izmjenu u taktici iznad skice terena će pisati "Taktika ne može biti sačuvana:", a to je iz razloga što ništa niste ni promijenili.

Na stranici sa postavom za utakmicu i individualnim ocjenama, generisan je prikaz odabrane taktike. Prikaz taktike prikazuje prosječnu poziciju igrača i nemojte se začuditi ukoliko se lagano razlikuje od onoga što vidite u editoru taktika.
Programs or scripts, both standalone or browser add-ons, that

- Process or rearrange the data provided by Sokker
- Modify the interface or usage of the Sokker site
- Provide new functionality or alter existing functionality of the Sokker site

are normally welcomed by Sokker as they usually enhance the experience of our users.

Nonetheless, if aspects of one of these program or scripts is determined to be detrimental to the game (i.e. by spamming, decreasing game ad revenue, creating heavy traffic or load on Sokker), the Sokker developers and admins could:

- Prohibit any disclosure or discussion of the program or script in the Sokker forums.
- Forbid the use of such programs, and sanction its users.
- Prosecute the corresponding legal action against the author if applicable.

Additionally please note that the only approved and provided method to get data from Sokker is via the XML located at http://online.sokker.org/xmlinfo.php. This is a robust set of data that has been provided and is being allowed for tools to increase your enjoyment of Sokker.

It is allowed to use third party browser plug-ins to manipulate screen content while browsing Sokker, if they meet the above guidelines and are not deemed to be detrimental to the game. Sokker does not review the development of such plug-ins, so be careful when using them as they may have bugs that can cause random failures. When experiencing these or similar problems always first try to disable your browser plug-ins before sending us a Bug Report. In the case of an issue with one of the plug-ins, directly inform the creator or use the appropriate plug-in forum thread to discuss.

Poredak vještina

0. tragic
1. hopeless
2. unsatisfactory
3. poor
4. weak
5. average
6. adequate
7. good
8. solid
9. very good
10. excellent
11. formidable
12. outstanding
13. incredible
14. brilliant
15. magical
16. unearthly
17. divine
17+. superdivine (igračev skil je dostigao svoj maksimum)

Raspoloženje navijača

1. are furious
2. are losing hope
3. are depressed
4. believe in their club
5. are satisfied
6. are delighted with their club`s performance
7. are madly in love with their club

Očekivanja navijača

1. Totally outclassed here. Even your stars will be happy to get an opponent players autograph.
2. Your supporters hope the team won`t bring them too much shame in this match.
3. Supporters think the opponent is better, but with a little luck you could spring a surprise.
4. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to opponent team.
5. This match is expected to be a tough and even game by your supporters.
6. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to your team.
7. Rival is respectable by your supporters, but they expect a win.
8. Your supporters are sure of an easy win in this match.
9. Supporters come to eat popcorn, relax and watch a festival of goals from your team.

Sedmični trošak zakupa stadiona (1 mjesto):0.75 $
Sedmični trošak za jedno mjesto u juniorskoj akademiji:1 000.00 $
Kamatna stopa u slučaju zaduženja:4.5%
Maksimalno zaduženje:-250 000 $
Limit za bankrotstvo:-500 000 $
Cijena sezonske ulaznice (po sezoni):125.00 $

Cjene ulaznica

Stajanje sa strane iza gola
Stajaća mjesta 2.00 $ 2.00 $
Stajaća mjesta pod krovom 2.00 $ 2.00 $
Lože 4.00 $ 4.00 $
Lože pod krovom 5.00 $ 5.00 $
Klupe 6.25 $ 6.25 $
Klupe pod krovom 7.50 $ 6.25 $
Sjedeća mjesta 7.50 $ 6.25 $
Sjedeća mjesta pod krovom 8.75 $ 7.50 $