Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
2010-01-06 01:59:09
Kako biste osnovali vlastiti klub, uđite u izbornik Registracija na Sokker glavnoj stranici. Nakon što nam pošaljete vaše osobne podatke i e-mail adresu, trebate pričekati odobrenje prijave. Tada ćemo vas obavijestiti putem e-maila. Molimo vas da koristite važeću e-mail adresu jer morate biti u mogućnosti poslati nazad potvrdni e-mail. Bit ćete još jednom obavješteni kad je to obavljeno. Sve prijave razmatraju se na individualnoj osnovi, pa ćete na vlastiti klub možda morati počekati i nekoliko dana. U rijetkim slučajevima, sve lige vaše države mogle bi biti popunjene, što može produžiti vrijeme čekanja. Sve se lige kontinuirano pregledavaju i proširuju kada za tim postoji potreba, pa vas molimo da budete strpljivi. Proširenja se obično uvode u međusezonama.

Klub, koji osnivate, mora biti smješten u vašoj stvarnoj državi, osim u slučajevima kada vaša država još ne postoji na Sokkeru. Ukoliko klub želite osnovati u vašoj domovini, a živite u drugoj zemlji, potrebno je poslati mail na admins@sokker.org.

Korisnički račun

Vaš Sokker račun može biti poništen iz nekoliko razloga:
- Ukoliko se ne logirate niti jednom unutar 50 dana (kada je neka zemlja skoro ili u potpunosti popunjena, to se vrijeme može smanjiti do minimuma od 15 dana neaktivnosti u najnižim ligama te zemlje. U tim slučajevima netko od sokker djelatnika će vas o tome obavjestiti na forumu vaše zemlje)
- Vaš klub je više od 14 dana bio u nedozvoljenom minusu
- Vaš račun je blokiran zbog nepoštovanja fair-play pravila ili pravila foruma kako je objašnjeno u poglavlju 2

Pozivanje novih korisnika

Ukoliko na Sokker dovedete i svoje prijatelje dobiti ćete posebnu nagradu. Da biste iskoristili nagradu kod registracije vaš prijatelj mora u predviđeno mjesto u formularu upisati vaš login, ili se na Sokker registrirati preko slijedećeg linka:

http://www.sokker.org/?buddy=your_login

Prvi puta kada vaš prijatelj kupi svoju Plus pretplatu, vi dobivate 30 dana besplatnog Plusa. Ukoliko već imate Plus, njegovo trajanje produžiti će se za 30 dana

Odlazak u bankrot

Ukoliko korisnik pređe granicu bankrota (-4 000 000 kn), pristup klubu biti će mu dopušten još samo 72 sata od zadnjeg logiranja.
Ovo vremensko razdoblje služi kako bi se takvim korisnicima omogućilo da poprave financijsko stanje - prodaju igrače, otpuste osoblje, itd. Nakon 72 sata korisnik se više neće moći logirati sve dok se bankovno stanje kluba ne oporavi (stanje na računu mora biti iznad granice bankrota, tj. iznad -4 000 000 kuna najkasnije u slijedećih 14 dana.).
Podatak o odlasku u bankrot, biti će objavljen na glavnoj stranici kluba i vidljiv svim drugim korisnicima.


U svakom slučaju, ukoliko iz nekog od navedenih razloga izgubite vaš korisnički račun, a željeli biste ponovno igrati Sokker, biti će vam dopušteno da se registrirate još jedanput. Prije toga morat ćete pričekati 50 dana od vašeg zadnjeg logiranja.

Ukoliko do kreriranja vaše zemlje, na Sokkeru dođe tek naknadno, zatvaranje vašeg trenutnog kluba i otvaranjeg novog u vašoj stvarnoj zemlji možete zatražiti odmah, bez čekanja obaveznih 50 dana. Potrebno je također poslati mail poruku na admins@sokker.org.
2009-05-18 00:09:55
OPĆA SOKKER PRAVILA

Kao korisnik dužni ste poštovati slijedeća glavna pravila. U ovoj igri zabranjeno je:
- posjedovati ili imati kontrolu nad vise od jednog kluba
- prodati ili predati svoj klub drugom korisniku (bez obzira je li već igrao na Sokkeru ili je novi korisnik)
- imati klub u državi koja nije ona u kojoj ste se rodili ili u kojoj trenutno živite. U slučaju registriranja iz neke druge države ili ako ste iz neke države koja se ne nalazi u Sokker bazi podataka, molimo vas da pođaljete objašnjenje na admins@sokker.org.
- vršiti transfere igrača između klubova koji koriste istu IP adresu ili koji se logiraju sa istog kompjutera
- pomagati druge klubove tako što namjerno podižete cijenu njihovom igraču iznad tržišne vrijednosti
- obaviti transfer igrača iznad njegove tržišne vrijednosti
- hakirati tuđi korisnički račun ili pokušati pribaviti tuđu korisničku lozinku
- koristiti programe koji mogu štetiti Sokkeru
- objavljivati ili predstaviti materijal koji se smatra ilegalnim na ovoj obiteljski orijentiranoj stranici (npr. objaviti racističke, fašističke, ili pornografske sadržaje, predstavljanje ilegalnih programa ili materijala koji krše autorska prava) ili koji predstavljaju potencijalnu opasnost računalima drugih korisnika (npr. ako sadrže viruse, štetno djelovanje itd.).
- iskoristiti greške na Sokkeru za vlastite potrebe (svaka primjećena greška mora se prijaviti administratorima)
- prekršiti pravila Sokker menadžera ili pravila foruma


KORIŠTENJE ZAJEDNIČKE INTERNET VEZE ILI RAČUNALA OD STRANE VIŠE KORISNIKA

Apsolutno je zabranjeno upravljati više od jednog kluba. To je jedno od najvažnijih pravila na Sokkeru.

Sa registracijom/dopuštenjem, administratori mogu dopustiti više različitim korisnicima da kreiraju svoje klubove sa iste IP adrese ili osobnog računala (npr. braća i sestre u istom kućanstvu ili prijatelji u studentskom domu).

Kako bi registrirali svoj klub i dobili dopuštenje za korištenje iste IP adrese ili istog računala trebate poslati e-mail na admins@sokker.org sa opisom situacije kako bi opravdali zahtjev i pritom napisati SVE klubove i korisnička imena koji će koristiti računalo ili internet vezu. Taj e-mail mora biti poslan PRIJE registracije. Ako zaboravite na taj uvjet mogli biste biti kažnjeni na temelju sumnje da korisnik ima više klubova.

U SVAKOM SLUČAJU, čak i sa registracijom i sa dopuštenjem da dijelite računalo ili internet vezu, SVAKI TRANSFER između korisnika koji su ikad dijelili IP adresu strogo je zabranjen.

Povreda ovih pravila, uključujući gore spomenuta glavna pravila Sokkera i kršenje pravila registracije (kao npr. pokušaj registriranja više klubova) imat će kao posljedicu kažnjavanje korisnika pa sve do izbacivanja korisnika iz igre.


ZAJEDNIČKO KORIŠTENJE ISTOG KLUBA / LOGIRANJE KAO DRUGI KORISNIK

Klubovima u Sokkeru smije upravljati samo jedan korisnik i ne smiju se dijeliti ili dopustiti logiranje drugim osobama
- u ekstremnim situacijama u kojima vlasnik nije u mogučnosti logirati se na svoj klub na dulje razdoblje i vršiti odrđene akcije odrđavanja kluba (npr. služenje vojnog roka ili hospitalizacija), moguće je javiti se administratorima (admins@sokker.org) za napraviti izuzetak tom pravilu na određeno razdoblje.
- u slučaju da je učinjen izuzetak, osoba koja "čuva" račun za drugu osobu smije SAMO namještati naredbe utakmica (na temelju prethodno stvorenih taktika od strane normalnog vlasnika) te odbacivati i izvlačiti juniore.
- čuvar ne smije licitirati ili prodavati igrače (osim prodaje juniora), pisati na forumu ili slati poruke, ili učiniti bilo kakvu radnju koja bi oštetila ili dala prednost bilo kojem klubu.
- u slučaju da je vlasnika također i izbornik, dozvola mora biti javno objavnjena i smije uključivati samo radnje potrebne kako bi reprezentacija odigrala svoje utakmice. Kao druga mogućnost, administratori mogu objaviti nove izbore u slučaju potrebe.
- vlasnik mora promjeniti lozinku jednom kad ponovno preuzme kontrolu nad svojim klubom.
- nijedan korisnik ne smije "čuvati" klub iz svoje lige


SOKKER OSOBLJE I KAZNE

kako bi nadgledali igru, vlasnici (razvojni tim) Sokkera odredili su administratore igre. Njihova je funkcija da pomažu drugim korisnicima, da unaprijeđuju pravila i smjernice igre i da osiguravaju sigurnost i pravilnu registraciju korisničkih računa. Administratorima su dana slijedeća ovlaštenja za kažnjavanje korisnike koji prekrše Sokker pravila. Po njihovoj slobodnoj ocjeni, administratori mogu:
- novčano kazniti klub korisnika koji prekrši pravila
- dati koisniku poslijednje upozorenje ("žuti karton") - što znači dati mu poslijednju šansu da igra u skladu s pravilima
- blokirati korisnički račun (uključujući bilo kakvo ponovno vračanje korisnika na igru)
- sankcionirati korisnika na način koji još nije određen

Administratori imaju prava koristiti spomenute kazne kako bi osigurali pravednost i sigurnost igre.

Administratori zadržavaju sebi prava da:
- ne objave korisnicima detalje njihovog rada ili odluka
- osiguraju privatnost i ograniče pristup informacijama koje mogu utjecati na korisnika čiji se slučaj u tom trenutku razmatra
- usklade ili osobno isprave cijenu transfera, ako je plaćena vrijednost jako različita od tržišne (npr. preplaćeno ili sumnjivo)
- novčano kazne ili trajno blokiraju korisnički račun ako on šalje drugima neželjenu poštu ili ih vrijeđa/koristi vulgarni riječnik prema njima (uključujući privatne poruke)
- blokiraju nečiji korisnički račun za svaku sumnju da taj korisnik upravlja više od jednim klubom (ne računa se za slučaj prije spomenutog unaprijed javljenog administratorima čuvanja računa)
- ignoriraju žalbe za povratom podataka (igrači, stadion, treneri, juniori) ako korisnički račun nije bio ispravno osiguran (npr. lozinka je bila podijeljena sa drugima ili ju je web preglednik zapamtio na javnom kompjuteru) ili u slučaju pogreške korisnika. U drugim slučajevima (npr. hakiranje računa) moguć je povrat podataka ako je izvedivo.
- zatraže korisnika njegov pravi identitet u slučaju sigurnosti ili pitanja pravednosti igre

Administratori neće općenito vršiti slijedeće radnje, ali zadržavaju pravo u ekstramnim slučajevima:
- da se umješaju u slučaju da se ne licitira na određenog igrača u slučaju dogovorene cijene transfera - ovo je pitanje međusobnog dogovora prodavača i kupca i nije stvar nadzora sokker osoblja
- da uklone igrača sa transfer liste na zahtjev kupca ili prodavača ili neke druge osobe
- da uklone igrača sa transfer liste u slučaju kada je igrač stavljen na listu u zbog emocionalne reakcije vlasnika
- da se logiraju na nečiji korisnički račun bez dozvole korisnika (npr. za ukloniti neko rasističko vrijeđanje iz klupskih novina kluba vez vlasnika ili sa kažnjenim vlasnikom)

Svaki slučaj bit će posebno razmatran, uzimajući u obzir opću praksu kod sličnih slučajeva kako bi se zadržala pravednost. Ovo može imati kao poslijedicu povečanje ili smanjenje kazne ovisno o nahođenju administratora.

Nemojte kontaktirat administratore preko drugih korisnika. Ako vam je račn blokiran, jedini način da kontaktirate Sokker osoblje je pisanjem na admins@sokker.org. U svim drugim slučajevima, ako trebate kontaktirati administratora molimo da ne kontaktirate više od 2 administratora. Provjerite tko je online, pošaljite sk-poruku najviše dvojici od njih i pričekajte da poruke budu pročitane.

Svaki slučaj koji nije spomenut bit će razmatran od strane administratora igre.


Administratore potpomažu Moderatoti foruma. Moderatori prate rasprave na forumima, nove poruke na forumima, knjige gostiju, logoe i imena klubova, i sve javne aktivnosti korisnika kako bi zadržali sve rasprave na kulturnoj razini bez vrijeđanja. Ako moderator primjeti da korisnik krši pravila, on ima pravo:
- upozoriti koisnika
- blokirati mu pristup forumu
- zatražiti administratora da ozbiljnije kazni korisnika (sve do novčanih kazni i blokiranja računa)

Spesifična pravila foruma dostupna su na Statutu Foruma, dostupnim na linku na vrhu glavne stranice Foruma.

Odluka o BILO KAKVOJ kazni (od strane moderatora ili administratora) ostaje na osobnoj ocjeni moderatora ili administratora i nije otvorena za javnu raspravu. U slučaju bilo kakvih pitanja, korisnik može zatražiti ponovni prekled slučaja i konačnu odluku o njemu slanjem e-maila na admins@sokker.org. Odluka administratora koji ponovno pregledaju slučaj je nakon toga konačna.

Ignoriranje pravila nije prihvatljivo objašnjenje za kršenje samih pravila.
2006-02-04 19:31:40
Vaš klub, kao i pravi nogometni klub, ima svoj stadion, igrače, trenere i pomoćnike, kao i juniorsku školu. Vođenje kluba uključuje i neke troškove, kao što su plaće, transferi, izgradnja stadiona itd. Vaš klub treba ostati financijski stabilan, inače bi mogao bankrotirati. Vođenjem kluba naići ćete i na druge detalje o kojima trebate voditi računa.
2008-12-08 21:13:43
Svaki igrač ima 8 osnovnih vještina. 7 od njih (U brzini, U dodavanju, U vezi, U obrani, U napadu, U tehnici, Na vratima) određene su unutar granica od tragičan do božanski. Izdržljivost je određena u granicama od tragičan do impresivan.
Što je veća razina pojedine vještine igrač će bolje igrati na zadanoj poziciji.


Osnovne vještine

U brzini
Odlučuje koliko je igrač brz i koliko brzo dolazi do lopte. Također brzina vođenja lopte ovisi o ovom faktoru. Brži igrači imaju veće izglede da pobjegnu od svog protivnika kao i da ga sustignu. Dodatno, vratari s većom brzinom bolje će reagirati u 1 na 1 situacijama.

U dodavanju
Ova vještina odlučuje preciznost igračevog dodavanja, kako nogom tako i glavom. Preciznost znači pravi smjer i snagu dodavanja, tako da igrač koji prima loptu ima najmanje problema sa primanjem.

U vezi
Igrači sa visokom vještinom u vezi, brže donose odluke vezane uz dodavanje lopte i obično odabiru najbolje postavljenog timskog kolegu. Ukoliko vaš igrač ima slabu vještinu u vezi, moglo bi se dogoditi da počne gledati uokolo, uspori i samim time omogući da mu se lako oduzme lopta. Visoka razina vještine u vezi također omogućuje igraču da odigra dodavanje u prostor.

U obrani
Najpoželjnija vještina za obrambene igrače iako i vezni igrači i napadači mogu, svojom visokom vještinom u obrani, stvarati prilike presrećući lopte od protivničkih igrača na njihovoj polovici. Općenito govoreći što je razina vještine veća, veća je šansa da će se protivniku oduzeti lopta, ali veća je i udaljenost s koje će igrač imat šansu oduzeti loptu protivniku... Obrambene akcije također ovise o suparnikovoj tehnici, pa će igrač sa dobrom tehnikom lakše predriblati obrambenog igrača.

U napadu
Određuje preciznost i snagu udarca. Zahvaljujući visokoj razini vještine u napadu igraču će rjeđe lopta pobjeći preko noge; npr. rjeđe će uputiti udarac visoko iznad gola, a njihove udarce vratari će puno teže braniti. Vještina je važna za sve igrače koji bi se mogli naći u situaciji za udarac, ne isključivo samo za napadače. Također vještina u napadu omogućuje igraču da uspješno izvede dribling u duelu sa vratarom.

U tehnici
Mnogi aspekti igre ovise o tehnici.
- vještina prijema dodavanja – igrač sa slabom tehnikom može imati problema sa kontroliranjem i najlakših lopti.
- brzina vođenja lopte – igrači sa slabom tehnikom značajno usporavaju dok vode loptu.
- vještina prolaska pored braniča jedan na jedan duelom i kontrola nad loptom kod driblinga.
- uspješnost izvođenja duplog pasa.

Na Vratima
Vještina korisna jedino vratarima, određuje učinkovitost i kvalitetu obrana – što je veća to će vratar češće uhvatiti loptu, ili je pametno odbiti (dalje od napadača).

U izdržljivosti
Za vrijeme utakmice igrači se umaraju, postaju manje precizni – jednostavno izgube nešto od svoje vještine. Samo vještina u vezi ostaje nepromijenjena kroz cijelu utakmicu. Umor ne ovisi direktno o vremenu provedenom na terenu nego o aktivnosti na terenu. Što igrač više trči i sudjeluje u igri to se više umara. Ukoliko se ne trenira, izdržljivost polako pada s vremenom.

Dodatni parametri igrača

Nivo forme
Određuje da li igrač može u potpunosti iskoristiti svoje vještine. Igrači u lošoj formi igraju slabije za vrijeme utakmice, manje od svojih mogućnosti, tj. vještina.

Talent
Skrivena mogućnost igrača da unaprijedi svoje vještine. Određuje učinkovitost treninga kako igračima iz prve postave tako i juniorima iz juniorske škole.

Godine
Nakon svake sezone vaši igrači ostare za jednu godinu. Mlađi igrači brže unapređuju svoje vještine. Ako igrač dostigne zrelu starost, oko 30 godina, moguće je da će polako početi gubiti svoje vještine. Što je igrač stariji gubitak će biti brži.

Vrijednost
Prosječna vrijednost igrača ovisno o njegovim vještinama. Može odstupati od njegove tržišne vrijednosti na tržištu igrača.

Primanja
Određena u ugovoru kao tjedna plaća, također ovise o igračevim vještinama. Na početku svake sezone ugovori se obnavljaju i određuje se nova plaća.

Taktička disciplina
Utječe na uspješnost svakog pojedinog igrača u sprovođenju vaših taktičkih zamisli.

Taktička disciplina, ovisna je o dvije podvještine:

Iskustvu:
- više odigranih utakmica, veće iskustvo
- aktivnosti na svakoj pojedinoj utakmici
- vrsti utakmice (prijateljska, službena, reprezentativna)
- razini iskustva, na nižim razinama iskustvo raste brže

Momčadskom radu:
- momčadski rad predstavlja sposobnost trenera da precizno uigra željenu taktiku, ali također predstavlja i znanje koje su igrači stekli u klubu
- momčadski rad, automatski se mijenja svaki tjedan uz normalni trening, a njegova razina i rast ovise o općoj procjeni glavnog trenera (razina može čak i pasti ukoliko ste u međuvremenu zaposlili lošijeg trenera)
- ovisi i o vremenu provedenom na terenu, u utakmicama tekućeg tjedna
- pomoćni treneri pomažu kod podizanja razine ove vještine, ali je njihov utjecaj puno manji od utjecaj pomoćnika na ostalim oblicima treninga
- razina momčadskog rada u klubu sporije raste i pada kod starijih igrača (oni su otporniji na promjene)
- nakon svakog transfera, momčadski rad kod prodanog igrača pada na najnižu razinu
2008-01-29 04:49:15
Gdje bi bila ekipa bez trenera? Nigdje, jer nikakav napredak ne bi bio postignut.
Vaši treneri unapređuju igračeve vještine za vrijeme treninga i brinu se o juniorskom timu.


Vještine treniranja

Svaki trener je ocijenjen u učinkovitosti treniranja svake od osam igračevih vještina. Ove ocjene vrijede samo kod glavnog trenera, jer drugim trenerima treba samo opća vještina treniranja (pogledaj niže). Pokušajte zaposliti glavnog trenera koji ima najveću učinkovitost treniranja one vještine koju želite trenirati kod vaših igrača.

Opća procjena

Opća procjena trenera ovisi o zbroju individualnih ocjena za svaku vještinu. Vrlo je važna za pomoćne trenere – što im je veća opća procjena to će učinkovitije pomagati glavnom treneru. Dodatno, za vaš juniorski tim odredite trenera sa najvećom raspoloživom općom procjenom. Što je ona veća, vaši juniori će brže napredovati.

Prihodi

U pravilu, što je trener bolji, to mu je i plaća veća. Na početku, nećete si moći priuštiti fantastičnog trenera, osim ako želite da vam klub bankrotira. Trenerova plaća se ne mijenja tijekom vremena – ostaje ista dok god je trener pod ugovorom u klubu.

Godine

Vaš trener je ljudsko biće, u jednom trenutku završit će njegova trenerska karijera. Nemojte se iznenaditi kad vam vaš ostarjeli trener uruči ostavku i otiđe u zasluženu mirovinu na Bermude.

Potraga za trenerima

Kada počnete igrati Sokker, vaš klub će već imati nekoliko trenera. To svakako neće biti najbolji treneri koje možete imati; oni su u klubu ostali samo zbog poznanstva sa prijašnjim vlasnicima kluba. Unatoč tome oni imaju jednu važnu prednost; njihove plaće su niske. Ako želite možete ih lako otpustiti i potražiti bolje osoblje.

Zapošljavanje

Trenere možete tražiti preko formulara za zapošljavanje trenera. Zapošljavanje novog trenera košta. Što preciznije definirate njegove vještine to je i cijena veća. Tu cijenu morate platiti, čak i ako potraga ne pronađe trenera koji odgovara vašim zahtjevima.
Pronađeni trener imati će vještine slične onima koje ste unijeli u formularu... Ukoliko on zadovolji vaša očekivanja možete ga prihvatiti, potpisujući sa njim ugovor. Potpisivanje ugovora ne košta, ali kada ugovor prekidate treneru će biti isplaćena plaća za cijeli tjedan. No ukoliko pronađeni trener ne odgovara vašim zahtjevima sa njim ne morate potpisati ugovor, možete ga otpustiti i potražiti drugoga. Otpuštanje trenera bez potpisanog ugovora ne košta ništa.
Savjet: Postavite sve vještine u formularu tako da odgovaraju željenoj općoj procjeni kada tražite pomoćnike ili trenera juniora (npr. sve prosječan za prosječnog trenera).

Otpuštanje trenera

Kao što je navedeno ranije, otpuštanje trenera kojemu tek trebate dodijeliti funkciju je besplatno. No jednom kada prihvatite trenera, otpuštanje će vas koštati jednu njegovu tjednu plaću. Ukoliko je trener otpušten, dodaje se na tržište nezaposlenih.

Dodjeljivanje trenerskih funkcija

Jednom kada prihvatite trenera, on se pridodaje vašem klupskom osoblju i možete ga pronaći na Trening ekranu na listi nezaposlenih. To znači da je trener zaposlen ali mu treba dodijeliti funkciju unutar kluba. Funkcija glavnog trenera, pomoćnika i trenera juniora može biti dodijeljena bilo kojem od vaših trenera sa kojim imate potpisani ugovor. Zbog toga svakom treneru dodijelite onu funkciju za koju ste ga zaposlili. Trenerske funkcije možete mijenjati besplatno u svako doba (npr. promovirati vašeg pomoćnika u glavnog trenera itd.) Svi treneri kojim nije dodijeljena funkcija primati će svoje plaće (čak iako ne rade ništa!)

Tržište nezaposlenih trenera

Otpušteni treneri iz svih klubova (pod uvjetom da su prethodno bili zaposleni), odlaze na tržište nezaposlenih trenera. Ukoliko nekog od njih želite zaposliti u svom klubu, morat ćete za njega licitirati. Novac koji ponudite na kraju aukcije odlazi direktno treneru, njegov bivši klub neće dobiti nikakvu naknadu.

Ako licitiranje za pojedinog trenera ne završi unutar jednog tjedna (pobjednik licitiranja ne ponudi treneru ugovor), licitiranje se poništava, a klub pobjednik plaća 10% ponuđenog iznosa.
2010-01-05 22:51:18
Kako bi se vaša momčad razvijala i napredovala, vaši igrači moraju biti ispravno trenirani. Svaki tjedan možete izabrati vještinu koja će biti uvježbavana za vrijeme individualnog treninga. Većina tipova treninga zahtjeva da je igrač igrao na odgovarajućoj poziciji taj tjedan, u prijateljskoj ili kup utakmici i/ili u ligaškoj utakmici.

Igrač koji je igrao na istoj poziciji (npr. u obrani) dva puta u tjednu, trenirati će učinkovitije od onoga koji je igrao u samo jednoj utakmici. Slično tome, igrač koji je igrao u službenoj utakmici trenirati će učinkovitije od onoga koji je igrao u prijateljskoj. Ako je igrač igrao na dvije različite pozicije u istom tjednu, računa se samo posljednja utakmica. Korist od toga da igrač igra dvije utakmice u istom tjednu je mala – gotovo puni trening dobit će i ako igra samo jednu utakmicu. Ukoliko igrač igra samo u reprezentacijskoj utakmici, dobiti će oko 50% normalnog treninga. Za igranje u produžecima igrači ne dobivaju trening jer su preumorni.

Razlike u učinkovitosti treninga nisu znatno povezane sa oblikom igračevog nastupa tog tjedna. Igrač koji je igrao samo na prijateljskoj utakmici, imati će samo malo manje učinkovit trening od igrača koji je igrao u prvoj postavi ligaške utakmice. Razlika je još manja za igrača koji je igrao u oba dvije utakmice umjesto samo u jednoj.

Skrivena osobina svakog igrača je njegov talent. Što je igrač talentiraniji, to bolje iskorištava trening i brže unapređuje svoje vještine. Sa godinama sposobnost unapređenja slabi, što je igrač stariji, dulje će mu trebati da unaprijedi svoje vještine. Kao dodatak individualnom treningu, održava se i zajednički opći trening. U njemu sudjeluju svi igrači koji su taj tjedan igrali barem jednu utakmicu. Učinkovitost zajedničkog općeg treninga je puno manja od individualnog treninga.

Kvaliteta individualnog i zajedničkog treninga ovisi ponajprije o glavnom treneru. Najviše se računaju njegove individualne ocjene; njegova opća procjena ne utječe na učinkovitost treninga. Za glavnog trenera postavite onoga koji ima najvišu ocjenu u vještini koju želite trenirati na individualnim treninzima. Ukoliko si to možete priuštiti, razmislite koliko bi vam bile važne i druge individualne ocjene glavnog trenera.

Pomoćnici su korisni jer podižu učinkovitost treninga glavnog trenera – što je pomoćnik bolji (gleda se njegova opća procjena); to više pomaže glavnom treneru. Unatoč tome ne zapošljavajte više od 3 pomoćnika. Ukoliko zaposlite više od 3, doći će do međusobnih nesuglasica, što će rezultirati manje učinkovitim treningom ili čak potpunim gubitkom treninga.

Zapamtite da kada igrač uđe kao zamjena, on će dobiti samo onoliko treninga proporcionalno vremenu provedenom u igri. Igrač mora igrati na istoj poziciji (def, att itd.) u obje utakmice u tom tjednu inače će mu se za trening računati samo posljednja utakmica (čak i ako trenirate brzinu). Jedini trening kod kojeg se ne gleda pozicija u utakmici je trening izdržljivosti.

Trening u izdržljivosti

Najbrže se trenira. Treniraju je svi igrači u timu neovisno o tome da li su igrali taj tjedan ili ne. Napredak ne ovisi o igračevim godinama i talentu. Ali budite oprezni, netrenirana izdržljivost može pasti čak i mladim igračima... Najviši nivo izdržljivosti koji igrač može imati je impresivan.

Trening u brzini

Brzinu treniraju svi igrači koji su igrali bar jednom u tom tjednu bez obzira na poziciju. Unatoč tome što je to slično treningu izdržljivosti, brzina je fizički trening i njegova učinkovitost ovisi o igračevim godinama i talentu.

Trening u napadu

Najučinkovitije treniraju napadači (ATT) , nešto sporije vezni igrači (MID) vrlo malo obrambeni igrači (DEF) i vratari (GK).

Trening u dodavanju

Dodavanje najučinkovitije treniraju vezni igrači (MID), dok ostatak formacije trenira sporije. Ukoliko želite unaprijediti efekt treninga za ostatak formacije, možete to učiniti, no to će rezultirati smanjenom učinkovitošću treninga za vezne igrače.

Trening u vezi

Trening u vezi je sličan treningu Dodavanja. Dio formacija koji najviše profitira od ovog treninga su vezni igrači (MID). Slično treningu dodavanja možete unaprijediti učinkovitost za ostatak formacije, no to će također rezultirati smanjenom učinkovitošću treninga za vezne igrače

Trening u obrani

Možete odrediti koja pozicija će trenirati najučinkovitije tog tjedna, odabrati možete između ATT, MID i DEF. Ostatak formacije će trenirati sporije.

Trening u tehnici

Tehnika slično kao u obrani, najintenzivnije je trenirana na poziciji koju ste odredili za taj tjedan.

Trening na vratima

Treniraju samo vratari (GK), i to samo oni koji su igrali taj tjedan.
2010-09-10 10:56:31
Vaš klub ima juniorsku školu, to je mjesto gdje se treniraju juniori. Juniori su mladi igrači s premalo iskustva ili premalim stupnjem vještina da bi igrali u službenim utakmicama.


Određivanje broja mjesta

U vašoj juniorskoj školi trebate osigurati dovoljan broj mjesta za dolazak novih juniora. Svaki tjedan će se novi igrači priključivati školi, stoga im osigurajte mjesta. Maksimalni broj juniora koji mogu pristupiti juniorskoj školi svaki tjedan je 6. Ako ima više pridošlih juniora od slobodnih mjesta, neki od njih neće biti primljeni, ali nikada nećete saznati tko su oni bili… Taj igrač je mogao postati i najveća zvijezda vašeg kluba.


Juniori

Juniori koji se priključe juniorskoj školi trenirat će određeni broj tjedana.
Unutar juniorske škole vidjet ćete poziciju igrača (golman ili igrač u polju), godine, opću nivo vještine koju procijenjuje vaš trener juniora, i broj tjedana koliko će junior ostati u juniorskoj školi, ali nećete vidjeti njegove individualne vještine jer su i dalje skrivene.
Ukoliko želite znati približni raspored vještine prije njegovog priključenja prvoj momčadi potrebno je da igra u juniorskim utakmicama na razlicitim pozicijama.
Prilikom priključenja juniora prvoj momčadi, raspored njegovih vještina bit će vidljiv.

Trener juniora

Trebate zaposliti juniorskog trenera kako bi osigurali da vaši juniori marljivo trenirali.
Njegova opća vještina određuje koliko brzo će vaši juniori napredovati, ujedno što je veća vještina to je njegova procijena točnija.
On odlučuje kada će junior biti spreman za priključenje prvoj momčadi, što više junior odigra utakmica to će trener znati preciznije njegove vještine.

Trening

Raspored individualnih vještina je određen za svakog juniora kada se priključi juniorskoj momčadi, svaka vještina raste proporcionalno općoj vještini vašeg juniora koji trenira svaki tjedan.
Njihov talent i trenerova opća vještina određuju koliko brzo će se junior razvijati te da li će biti vrijedni igrači nakon izlaska iz juniorske škole.
Igranje juniora u juniorskim utakmicama ne utječe na njegov trening.

Juniorske utakmice

Juniorske utkakmice su kao i seniorske s jednakim pravilima.
Juniori igraju sa skrivenim vještinama, jedino im je brzina malo povišena kako bi utakmice bile zanimljivije, a ujedno forma juniora je nadbožanska.
Juniori se ne mogu ozljediti nakon utakmice, ukoliko se ozlijede tijekom utakmice oni će se oporaviti odmah po završetku utakmice.
Žuti/crveni kartoni i golovi se ne bilježe.

Ligaški sustav

Svaka novopridružena juniorska momčad će započeti igranje u najnižoj ligi neovisno o tome u kojoj ligi igra seniorska momčad.
Nivo juniorske lige jednak je broju seniorskih liga.
Juniorske lige nisu podijeljene u skupini po 8. momčadi - sve momčadi iz juniorske divizije se natječu u istoj ligi (ista ligaška tablica).
Svaki tjedan kola se izvlače nasumično.
Ligaška tablica je podjeljena na pola, momčadi iz gornje igraju međusobno jednako kao i momčadi iz donje.
U donjoj ligi postoji mogućnost neparnog broja momčadi, tako da ista momčad može imat slobodno kolo.
Ukoliko se to desi vašoj momčadi, iduće kolo vaša momčad će igrati sigurno.
Juniorske ligaške utakmice nemaju utjecaj na rang vaše momčadi, no utječu na raspoloženje navijača,ali dosta manje od seniorskih prijateljskih utakmica. Možete očekivati i dosta manji odaziv navijača na utakmici, u usporedbi sa seniorskim utakmicama.


Promocija i relagacija

Svaka juniorska sezona ima 14.kola, jednako kao i seniorska sezona.
Nakon svih odigranih kola, juniorske momčadi u gornjem dijelu automatski se kvalificiraju za viši rang.
Maksimalni broj juniorske divizije jednak je seniorskoj diziviziji.
Broj promoviranih močadi kao i onih relegeiranih je uvijek 50% od maksimalnog broja veličine divizije.
Ukoliko divizija nije popunjena, broj relegiranih momčadi bit će što je manje moguće.
Primjerice, ukoliko ima 32 momčadi u II ligi, 16. momčadi bit će relegirano a 16. promovirano iz niže divizije.
Međutim ukoliko u II ligi ima samo 20 momčadi, dakle 4. momčadi će biti relegirano a 16. promovirano iz III lige (4. momčadi u poziciji relegirano a 12. momčadi promovirano).
2012-02-18 21:07:37
Jedan od osnovnih načina angažmana novih igrača u Sokker Manageru je da ih kupite od drugih klubova. Tržište igrača funkcionira po principu licitacije.

Postavljanje igrača na transfer listu uključuje naknadu od 2,5% početne cijene. Po izvršenom transferu, prodavatelj plaća porez od 5% na primljenu svotu novca. Ukoliko igrač ne potječe iz vaše juniorske škole i ima 23 ili manje godina, tada će 5% dobivenog novca ići njegovom matičnom klubu.

Nakon postavljanja igrača na transfer listu, igrač na listi ostaje dva dana, osim u slučaju da prodavatelj odustane od prodaje i povuče ga s transfer liste, a što je moguće učiniti samo u slučaju da do tog trenutka nitko od kupaca još nije licitirao za njega. Po završetku licitacije, igrač će otići u klub koji je za njega ponudio najviše novca. Igrač napušta stari klub i odlazi u novi kada ga novi vlasnik pozove ili prijašnji vlasnik pošalje iz kluba. U tome trenutku kupoprodaja je završena.

Ako kupac ne pozove igrača u klub, a prodavatelj ga ne pošalje, postoji mogućnost otkazivanja transfera. Da bi se transfer otkazao, kupac i prodavatelj trebaju pričekati tjedan dana od završetka licitacije i transfer će se otkazati automatski, a oba korisnika plaćaju 10% naknade od završne izlicitirane cijene

Stavljanje igrača na prodaju za 1 kn
U pojedinim slučajevima (npr. bankrot) ukazuje se potreba za prodajom igrača s malom početnom cijenom radi izbjegavanja visokih poreznih troškova.

Nije moguće staviti igrača na prodaju za 0 kn, zato odaberite početnu cijenu od 1, 2, 3, 4 ili 5 kuna, nećete platiti porez, jer je 4% od 1 vrlo mali iznos i računa se kao 0!

Dnevna preprodaja igrača (Daytrading)

Sokker koristi sustav namjenjen limitiranju dnevne preprodaje igrača. Svaki igrač može odbiti prijedlog da bude stavljen na transfer listu.

Mogućnost da će se igrač protiviti stavljanju na transfer listu ovisi o:
- broju utakmica odigranih za trenutni klub - što je taj broj manji to je veća mogućnost odbijanja
- broju igrača koje je sadašnji klub stavio na transfer listu unutar posljednja 2 tjedna
- formi igrača - što je forma igrača manja to je veća mogućnost da će se protiviti transferu (manji utjecaj)
- raspoloženju navijača - što je raspoloženje navijača lošije to je veća mogućnost da će igrač pristati na transfer (manji utjecaj)

Sustav limitiranja dnevne preprodaje igrača ne obuhvaća igrače koje ste inicijalno dobili sa klubom i igrače ponikle u vašoj juniorskoj školi.

Uvijek imajte na umu fair-play pravila, posebice ona koja se odnose na transfere.
2012-02-18 17:50:00
Svaki klub ima stadion koji je podijeljen na osam sektora za gledatelje. Optimiziranje veličine stadiona, vrste mjesta na stadionu te cijene ulaznica je iznimno važno za uspješno poslovanje kluba, jer prihod od ulaznica označava vrlo važnu stavku prihoda svakog kluba. Da biste dobili predračun za izvođenje građevinskih radova na stadionu, kliknite na stadion, te upišite brojčanu oznaku mjesta koje želite da određeni sektor stadiona ima.

Mjesta na stadionu

Postoje četiri vrste mjesta:
-Stajanje: maksimalni kapacitet svakog dijela stadiona predviđenog za stajanje iznosi 100 navijača zbog sigurnosnih razloga.
-Terase: betonska stajaća mjesta. Druga najjeftinija vrsta mjesta na stadionu. Od strane Nogometnog saveza, Pravilnikom o stadionima je ograničen broj takvih mjesta na stadionu, te nije dozvoljeno postaviti samo ovakvu vrstu mjesta.
-Klupe: mjesta na stadionu sa sjedalicama koje nisu udobne kao one koje se koriste na tribinama iznačenim kao "sjedenje".
-Sjedenje: najluksuznija ujedno i najskuplja mjesta na stadionu. Iako su ulaznice za ovaj dio stadiona najskuplje, većina gledatelja želi iz udobne stolice pratiti utakmice kada dolaze na vaš stadion.


Broj gledatelja na utakmici ovisi o:

- Brojnosti udruge navijača obaju klubova
- Raspoloženju navijača obaju klubova
- Važnosti utakmice (ligaška, kup, prijateljska, liga prvaka)
- (Ne)vremenu ( izgrađen krov može pomoći u očuvanju posjećenosti i tijekom odigravanja utakmica pod kišnim uvjetima)
- Cijeni ulaznica
- Veličini stadiona i vrsti mjesta na stadionu
- Kriterijima navijača sa kojeg mjesta na stadionu žele gledati utakmicu

Navijački kriteriji

Navijački ukusi se razllikuju, te neki vole gledati utakmicu sa stajaćih mjesta, dok drugi preferiraju udobnost klupa ili sjedalica. Ako je njihovo omiljeno mjesto rasprodano vjerovatno će ipak kupiti ulaznicu ali isključivo za superiorniju vrstu mjesta na stadionu. Ovisno o vremenskim prilikama, pojedini navijači će kupiti ulaznicu jednio ako postoje mjesta na tribinama pod krovom.

Cijene ulaznica

Na pojećenost možete utjecati postavljanjem cijene ulaznica. Treba obratiti pozornost da ako postavite preveliku cijenu ulaznice manje navijača će doći na stadion, te će prihod od ulaznica biti manji. Također treba uzeti u obzir da u slučaju postavljanja preniske cijene, posjećenost će biti veća, ali prihod od prodanih ulaznica neće se povećati razmjerno niskoj cijeni ulaznice. Najoptimalniji prihod od ulaznica ostvarit će se uzimanjem u obzir svih faktora koji utjeću na posjećenost te shodno tome odrediti cijenu ulaznice.

Naravno, ako je kapacitet stadiona nedovoljan za očekivanu posjećenost možeš povećati cijenu utakmice da bi ostvario veću zaradu. Ipak veća cijena ulaznice neće donijeti isti prihod kao što bi donio proširenje kapaciteta stadiona.

Za postavljanje cijene ulaznica posjetite odjeljak stadion i kliknite na "Promjena cijene" za svaku tribinu. Cijene ulaznica bi trebale biti u rasponu između 2 kn i 2000 kn. Početne cijene ulaznica su prikazane ovdje:

Izgradnja

Budite oprezni prilikom promjene kapaciteta stadiona. Imajte na umu da investicija u stadion se vraća polagano, tako da se srednjročno i dugoročno itekako isplati, kratkoročno bi mogla ugroziti klupske financije. Maleni stadion bi mogao značiti propuštenu mogućnost veće zarade od ulaznica, ali veliki stadion znači i veće fiksne troškove održavanja stadiona.

Svaki stadion ima osam sektora. Da bi promjenio vrstu i broj mjesta na pojedinom sektoru klikni na link "Izgradnja" ispod sektora kojeg zelis promjeniti na odjeljku stadiona. Tada možete odabrati broj i vrstu mjesta, te da li će sektor bit pokriven krovom ili ne. Odabrani broj mjesta iznosi ukupni broj mjesta s kojim će, po izgradnji, sektor raspolagati.

Po odabiru broja i vrste mjesta te odluke o postojanju krova, pritisnite na link "Predračun" da bi dobili detaljan ispis troškova te procjenu roka izvršenja radova. Sam rok izvršenja radova je procjenjen okvirno te može varirati ovisno o poteškoćama u radu građevinara. Kako bi bili sigurni da će se proširenje stadiona ili promjena vrste mjesta zgotoviti do željenog roka ostavite nekoliko dana "rezerve" za moguće kašnjenje radova.

Pripazite- cijena pojedinog mjesta kod proširenja stadiona razmjerno raste sa veličinom tribine. Jeftinije bi bilo izgraditi dvije manje nego jednu veću tribinu. Također treba uzeti u obzir da svakom gradnjom plaćate fiksne troškove projektiranja izgradnje stoga česte promjene kapaciteta financijski nisu najpoželjnije.
2007-08-14 14:40:48
Svaki klub ima određeni broj vjernih navijača koji su spremni potpomoći svoj omiljeni klub. Oni najvjerniji uplaćuju klupsku članarinu (ukupan broj navijača koji su uplatili članarinu prati se u klupskom uredu). Bez obzira na veličinu udruge navijača, na svaku utakmicu dolaze i drugi navijači čiji broj ovisi o vremenskim prilikama, te veličini i raspoloženju udruge navijača protivničke momčadi.

Trenutno raspoloženje vaših navijača može se pronaći u izborniku Ured. Postoji više skupina navijača, od kojih neke neće dolaziti na utakmice ako ne osigurate najbolje moguće uvjete na stadionu. Npr. neki neće doći ako ne osigurate sjedeća natkrivena mjesta na stadionu.

Svaki tjedan mijenja se broj navijača u navijačkoj udruzi, a broj navijača koji dolaze/odlaze ovisi o:

- Stupnju natjecanja (1, 2, 3…liga)
- Jačini lige
- Jačini protivnika

Kvalifikacijske utakmice imaju veći utjecaj na raspoloženje navijača nego ligaške utakmice...

Ukoliko u vašoj momčadi, imate jednog ili više članova reprezentacije, povećati će se broj posjetitelja na utakmicama.
2007-05-08 16:20:14
Utakmice se igraju skladno pravilima nogometne igre.

Izbor početne postave

Za svaku utakmicu trebali biste izabrati 11 igrača u prvu postavu i do 5 igrača na klupi za rezervne igrače. Igrači s ozljedom dužom od 7 dana ne mogu igrati utakmicu. Igrači koji su lakše ozljeđeni (manje od 7 dana do oporavka, oznaka da se radi o lakšoj ozljedi) mogu odigrati utakmicu, ali će odigrati nešto slabije nego bi odigrali da su zdravi. Igrač koji skupi 3 žuta kartona ili dobije crveni karton propušta jednu službenu utakmicu(pronaći ćete oznaku crvenog kartona pokraj njegovog imena). Igrači koji ne udovoljavaju navedenim uvjetima neće odigrati utakmicu čak ako ih vi i stavite u početnu postavu.

Za svakog igrača trebate odabrati naredbu tako da zna izvršiti svoje zadaće:
GK - vratar
DEF - obrambeni
MID - vezni
ATT - napadač

Ovo zadavanje naredbi određuje način na koji će igrač izvršavati svoje zadaće(npr. obrambeni bi trebao ispucati loptu sa svoje polovice, rađe nego da se upušta u driblinge, te u slučaju gubitka lopte dovede svoju momčad u probleme. Svaka pozicija ima maksimalan broj igrača kojima se može zadati pojedina naredba. Broj je slijedeći: 1 za GK, 5 za DEF, 5 za MID i 3 za ATT. Ako utakmicu odigrate s većim brojem od dozvoljenog (npr. 6 DEF) izgubiti ćete trening, osim ako trenirate U izdržljivosti.

Pročitajte poglavlje Trening i saznajte kako se koja pozicija trenira.

Ako jedan od klubova postavi manje od 10 igrača za odigravanje utakmice ili obriše taktiku, protivnički klub će automatski dobiti utakmicu. Igrači pobjedničkog kluba koji sudjeluju u takvoj utakmici i nalaze se u početnoj postavi dobiti će trening kao da se je utakmica i odigrala.

Zamjene

Ponekad je za vrijeme utakmice potrebno izvršiti zamjenu ozljeđenog igrača. U trenutku ozlijede na mjesto ozljeđenog igrača ulaz prvi igrač s klupe koji je određen kao zamjena za tu poziciju.

Pored toga, i prilikom postavljanja početne postave moguće je zadati kada će se i iz kojeg razloga izvršiti zamjena. Potrebno je postaviti točnu minutu i točan uvjet koji treba biti ispunjen da bi se zamjena izvršila. Također je moguće odrediti igrača koji će izvoditi jedanaesterce i slobodne udarce. Zasada nije moguće odrediti igrača koji će izoditi udarce iz kuta. Napomena: Ako ne odredite igrača koji izvoditi slobodne udarce, isti će izvesti igrač koji je najbliži lopti.

Dobivanje utakmice bez borbe

Klub će dobiti utakmicu bez borbe ako:

- Protivnik postavi manje od 10 igrača (5:0),
- Taktika je izbrisana i prije početka utakmice nije odabrana druga (5:0),
- Ako niti jedan klub ne postavi barem 10 igrača i izbriše taktiku, dogoditi će se slijedeće:
* 0:0 – ako je ligaška utakmica,
* 1:0 – ako je kup utakmica.

Televizijski prijenos utakmice

Za svaku utakmicu možete pogledati TV prijenos da vidite kako su vaši igrači odigrali utakmicu, pogledate najzanimljivije akcije i utvrdite dali ste dobro postavili taktiku.
Koristite i slijedeće tipke:
- [Home], imena igrača uključena uključi/isključi
- [Razmak], upravljačka ploča uključeno/isključeno
- [lijevo][desno] strelice, ubrzanje/usporenje prijenosa
- [dolje] strelica, pauza
- [alt] + [F4], kraj prijenosa

Statistika nakon utakmice

Nakon odigrane utakmice statistika za oba kluba je raspoloživa za pregled, i to:
- posjed lopte, računa se kao vrijeme od osvajanja do gubitka lopte. Vrijeme utrošeno za izvođenje slobodnih udaraca i drugih prekida se ne uračunava.
- igra na polovici, računa se kao vrijeme u kojem je lopta bila na polovici terena jedne od momčadi. Ako prelazi 50% za vašu momčad ne veselite se, to znači da ste se više branili, nego li ste napadali
- udarci na gol
- prekršaji
- kartoni
- učinkovitost napada, dodavanja i obrane, izračunata kao srednja vrijednost ponašanja svakog od igrača pojedinačno (uzima se u obzir svaka aktivnost igrača kao što je npr. da li je obrambeni igrač oduzeo loptu protivniku ili je samo pokušao to učiniti). Koliko pojedini igrač doprinosi ukupnoj ocjeni ovisi u vještinama igrača, trenutnoj formi i o tome koliko uspješno tijekom utakmice izvršava svoje zadaće. I najbolji igrači ponekada podbace. Upamtite da se te ocjene izračunavaju na navedeni način, a ne uzimaju u obzir kako su svi igrači zajedno odigrali kao momčad. To ovisi o vama, posebice o taktici koju ste odabrali.

Pojedinačne ocjene igrača nakon utakmice

Kada kliknite na Individualne ocjene možete vidjeti tabelu s ocjenama i statistikom za sve igrače koji su odigrali utakmicu. Značenje pojedinih stavki u tabeli je slijedeće:
- Ocjena: opća ocjena igrača koja ovisi o ukupnom učinku igrača. Što više prilika da iskaže svoje vještine igrač iskoristi, dobiti će veću ocjenu. Ocjena ovisi o poziciji i u izračun iste uzima se u obzir više faktora, kao što su: za napadače je npr. najvažnija kvaliteta udaraca na gol (ako je uopće imao prilike). Forma igrača utiče na to u kojoj će mjeri uspjeti iskoristiti svoje vještine, te sukladno tome također utječe na izračun ocjene.
- Minuta u kojoj je igrač ušao/izišao iz igre
- Broj udaraca na gol
- Prekršaji
- Off. – postotak napadačkih akcija – vrijeme provedeno u vođenju lopte, driblanju i dodavanju.
- Def. – postotak obrambenih akcija – vrijeme koje je igrač proveo u pokušajima oduzimanja lopte protivniku ili prilikom trčanja za protivničkim igračem. Obratite pozornost na činjenicu da ove postotne vrijednosti ne moraju biti visoke za obrambene igrače, posebice kada vaš tim stalno napada jer su tada najaktivniji igrači veznoga reda i napada.

Komentari

Komentarima su obuhvaćeni najvažniji događaji:
- Golovi.
- Udarci pri kojima lopta udari gredu, vratnicu ili ode tik pored gola.
- Udarci koje vratar teško obrani.
- Žuti i crveni kartoni.
- Zamjene.
- Jedanaesterci.
2010-01-05 23:00:08
Ligaška natjecanja

Ligaški sustavi u svim su državama sačinjeni na način sa su podijeljeni na divizije, u kojima je smješten određeni broj klubova, ovisno o stupnju same divizije. Na najvišem stupnju, uvijek se nalazi jedna liga - najvažnija i najjača u svakoj državi. Svaka niža divizija se sastoji od 4 puta više liga od divizije koja je neposredno iznad nje:

Divizija 1: 1 liga,
Divizija 2: 4 lige,
Divizija 3: 16 liga,
Divizija 4: 64 lige,
itd.

Svaka liga ima 8 klubova koji igraju u dvokružnom sustavu natjecanja, dajući ukupno 14 kola u jednoj sezoni. Bodovni sustav je isti kao i u utakmicama pravog nogometa, za pobjedu 3 boda, neodlučeno 1 bod. Poredak klubova na tablici se formira po slijedećim kriterijima:
- bodovi
- gol razlika
- broj postignutih golova
- ligaška pozicija na kraju prošle sezone

Na kraju sezone, prvoplasirani u najvišoj diviziji postaje prvak te države.

25% pobjednika ostalih liga biti će direktno promovirano u viši stupanj natjecanja, a 25% najlošije rangiranih klubova prema broju osvojenih bodova, gol razlici, itd. automatski će ispasti u niži rang natjecanja.

Preostalih 75% pobjednika igraju play-off s klubovima koji su rangirani na pozicijama od 5-8 u višoj diviziji.

Play-off parovi se izvlače na način da najslabiji klubovi iz više divizije igraju s najjačima iz niže divizije. Ako utakmica završi neodlučenim rezultatom igraju se produžeci, a u slučaju potrebe izvode se jedanaesterci. Utakmica se odigrava na stadionu kluba iz više lige.

Kup

Državni kup počinje netom prije početka prvog kola svake nogometne sezone. Broj klubova koji sudjeluju u kupu je najveći mogući eksponencijal broja 2, tako da u državama s 3 divizije (21 liga, 168 klubova) broj klubova koji sudjeluju u kupu je 128. Kup je baziran na ranking bodovima, koji određuju koji klub nastupa u kupu i utakmice kupa. Ovo povećava važnost prijateljskih utakmica, osobito je to važno za niželigaše, jer gubitak ranking bodova može dovesti u pitanje nastup u kupu.

Kup Prvaka

Sudjelovanje u Kupu Prvaka imaju momčadi koji su prvaci svojih zemalja. Ukupan broj sudionika u Kupu Prvaka je 128.
Broj sudionika se kompletira s osvajačima Nacionalnog Kupa iz zemalja sa najvišim rankingom.
U slučaju da ista momčad osvoji Nacionalno prvenstvo i Nacionalni Kup, tada mjesto u Kupu Prvaka se prepušta osvajaču Nacionalnog Kupa iz zemlje po nacionalnog rangu.
Natjecanje se odvija po knockout fazi slično nacionalnom kupu.
Ždrijeb ima nositelje po ključu momčadskog ranga.

Prijateljske

Klubovi koji se nisu kvalificirali za kup ili su iz njega ispali, tijekom tjedna imaju slobodnog vremena, pa se mogu priključiti jednoj od prijateljskih liga ili dogovoriti s drugim klubom odigravanje prijateljske utakmice. Utakmice se mogu odigrati korištenjem ligaškog sustava (bez produžetaka i jedanaesteraca) ili kup sustava. Ako želite izazvati neki klub za odigravanje prijateljske utakmice otiđite na raspored odigravanja utakmica toga kluba i ako je taj klub slobodan za odigravanje utakmice pronaći ćete link za pozivanje kluba, pod uvjetom da niti vi već nemate ugovorenu utakmicu.

Prijateljske lige

Samo Plus korisnici mogu osnovati svoju prijateljsku ligu, ali svi korisnici se mogu priključiti ovakvim ligama .
Plus korisnik može pokrenuti samo jednu prijateljsku ligu. Liga se pokreće iz “Prijateljske” stranice u Uredu.
Osnivač lige odlučuje o tome:
- kada liga počinje
- kojem od prijavljenih klubova će odobriti sudjelovanje u ligi i o tome da li će se liga odigrati u dvokružnom sustavu ili će klubovi odigrati međusobno po jednu utakmicu.

Osnivač ne može odustati od igranja u svojoj ligi, može ju jednostavno obrisati ili uopće ne aktivirati.

Od trenutka osnivanja lige, razni klubovi se mogu prijaviti za sudjelovanje. Osnivač odabire koga će od prijavljenih pozvati u ligu. Kada odluči da je popis klubova konačan i želi pokrenuti ligu u najkraćem mogućem roku, on aktivira ligu.

Liga može biti aktivirana pod slijedećim uvjetima:
- Broj klubova nije manji od 4, niti veći od maksimalno mogućeg broja klubova, ovisno o broju tjedana do kraja sezone.
- Klubovi odabrani za igranje u ligi nemaju od ranije ugovorene prijateljske ili kup utakmice.

Lige aktivirane između četvrtka i subote, počinju slijedeću srijedu, a raspored odigravanja utakmica se određuje u ponedjeljak. Između ponedjeljka i srijede možete osnovati novu ligu ili se priključiti nekoj drugoj ligi, ali ne možete aktivirati svoju ligu.

Status lige koja nije aktivirana ostaje nepromijenjen. Moguće ju je aktivirati u tjednima koji slijede ili može ostati neaktivna zauvijek.

Kada se odigraju sve utakmice lige, ona ponovo postaje neaktivna, tako da ponovo možete pozvati nove klubove, aktivirati ju itd.
2010-01-05 21:00:30
Ovisno o danu u tjednu, odvijaju se različita ažuriranja:

Svaki dan

- Zdravstveni pregledi za ozlijeđene igrače.
- Revizija građevinskih radova na stadionima.
- Ažuriranje vrijednosti igrača.
- Objava vremenske prognoze za tekući dan.

Subota

- Isplata plaća i troškova održavanja stadiona.
- Izvlačenje juniora za juniorsku školu.
- Tjedna uplata od sponzora na klupski račun.
- Seniorske NT utakmice.
- (Tjedan 0) Ždrijeb kola kvalifikacija za SP-a.
- (Tjedan 1) Ždrijeb kola finala SP-a.

Nedjelja

- Ažuriranje vrijednosti starijih igrača.
- (Tjedan 1) - završetak NT izbora.
- (Tjedan 1 - 14) Ligaške utakmice.
- (Tjedan 15) Kvalifikacijske utakmice (vidi Poglavlje 12. Ligaški sistem)
- Napomena: Tjedan 0 nema ligaške utakmice.

Ponedjeljak

- Izvlačenje parova za dozvoljene prijateljske lige.
- Ažuriranje broja navijača.
- Ažuriranje forme igrača.
- Ažuriranje ligaških tablica..
- (Tjedan 0) nakon sezonske uplate (uplate postojećih navijača i sponsorski bonus)
- (Tjedan 15) početak NT izbora.

Utorak

(Tjedni 1-14) Juniorske ligaške utakmice.

Srijeda

- Ždrijeb kola za juniorske lige.
- Brišu se pozivi za prijateljske utakmice, prijateljske utakmice mogu se ugovoriti do srijede.
- Odigravaju se prijateljske i kup utakmice.

Četvrtak

- Sokker Kup Prvaka. Kup Prvaka pocinje u 15.-om tjednu.
- Izvlačenje slijedećih parova kupa (ukoliko kup još nije završen).
- Ažuriranje tablica i statusa prijateljskih liga .
- Ažuriranje trening napretka juniora.
- Ažuriranje trening napretka igrača i njihove forme.

Petak

- Ždrijeb kola Kupa PrvakaC (ukoliko kup nije završen).
- U21 NT utakmice.
- (Tjedan15) starenje igrača i ažuriranje plaća.
2008-11-29 14:08:47
Svaka zemlja u SK dobije svoju Reprezentaciju, jednom kada u igri provede punu sezonu. U svaku reprezentaciju mogu biti pozvani samo igrači nacionalnosti zemlje za čiju reprezentaciju igraju, a poziva ih izbornik reprezentacije. Svi mogu gledati međunarodne utakmice, neovisno o tome da li su Plus ili obični korisnici.

Broj igrača u reprezentaciji limitiran je na 40.
Igrači koji se nalaze na reprezentativnom popisu ne mogu biti otpušteni. Dodatno tome, reprezentativni igrači iz bot klubova, ukoliko su odigrali barem jednu reprezentativnu utakmicu, bivaju automatski stavljeni na transfer listu, odmah nakon što novi vlasnik preuzme njihov klub - ovim načinom izbjegava se mogućnost da novi vlasnik u startu stekne bilo kakvu prednost.

Igrači koji se ne nalaze na reprezentativnom popisu, i dalje mogu biti otpušteni, neovisno o tome što možda imaju reprezentativne kvalitete.

Izbor izbornika

Svatko se može kandidirati za izborničku funkciju, neovisno o tome iz koje zemlje dolazi. Izbornici se biraju po demokratskom principu na kraju svake sezone. Izbornik nije u mogućnosti vidjeti individualne vještine igrača. Jedina iznimka ovom pravilu je ako izbornik posjeduje neke od tih igrača, ili se igrači nalaze na transfer listi.

Utakmice

Prijateljske utakmice

Prijateljske utakmice odigravaju se svakoga tjedna, osim ako se igra Svjetsko Prvenstvo. Izbornička je dužnost da ugovori prijateljske utakmice – jednako kao što se dogovaraju prijateljske utakmice između normalnih SK menadžera. Izbornik može pozvati bilo kojeg igrača nacionalnosti svoje zemlje, i koristiti ih prema vlastitom nahođenju.

Kvalifikacije za Svjetsko Prvenstvo

Svi timovi sudjeluju u njima. Timovi su podijeljeni u jakosne skupine ovisno o njihovom reprezentativnom rangu. Timovi od 1-7 idu u jakosnu skupinu A, timovi od 8-14 u jakosnu skupinu B i tako dalje. Timovi iz jakosne skupine A izvlače se u svaku grupu kao prvi nositelji, iz jakosne skupine B kao drugi, itd.

Kvalifikacijske utakmice se ne igraju svaki tjedan, tako da se prijateljske utakmice mogu i dalje održavati.

Svjetsko Prvenstvo

Kvalificiraju se samo 32 najbolja tima, prema:
1. Završnoj poziciji u kvalifikacijskoj grupi
2. Bodovima u kvalifikacijskoj grupi
3. Postignutim zgodicima
4. Primljenim zgodicima
5. Broju ostvarenih pobjeda
6. Reprezentativnom rangu u trenutku izvlačenja kvalifikacijskih grupa.


U završnici svi timovi biti će podijeljeni u 8 grupa po 4 tima, u skladu s rezultatima u kvalifikacijama – 8 timova koji su završili prvi u svojim grupama idu u prvu jakosnu skupinu, slijedećih 8 u drugu, slijedećih 8 u treću i posljednjih 8 u četvrtu.
2007-02-12 22:57:10
U ovom poglavlju, naći ćete kratak vodič za korištenje izbornika.

Korisnički izbornik – desni okvir

Na desnoj strani ekrana pronaći ćete traku sa 9 ikona koje vode na najvažnije lokacije u vašem klubu:

- Sokker Start – link na stranicu na kojoj se prikazuju vijesti vezane uz igru
- Klupska stranica – vodi vas na glavnu stranicu vašega kluba, sa ovoga mjesta imate pristup vašoj ligaškoj tablici i vašem profilu gdje možete promijeniti login, šifru, e-mail, itd.
- Igrači – lista igrača koji se trenutačno nalaze u vašem klubu, ovdje možete vidjeti sve podatke u vezi vaše postave. Možete pristupiti individualnoj igračevoj stranici kako bi saznali više o njemu ili kako biste poduzeli neku radnju (stavili ga na transfer listu, otpustili ga)
- Utakmice – lista odigranih i nadolazećih utakmica.
- Trening – ovdje kontrolirate klupski trening, zapošljavate nove trenere, dodjeljujete trenerske funkcije trenerima sa kojima ste potpisali ugovore. Također možete pristupiti individualnoj trenerovoj stranici gdje možete vidjeti njegove vještine treniranja, potpisati ugovor sa njim, otpustiti ga, itd. Na trening stranici, također određujete vrstu osobnog treninga i trening formaciju.
- Financije – na ovom mjestu možete vidjeti vaše prihode i rashode u tekućem i prethodnom tjednu te pratiti stanje na vašem računu.
- Stadion – na ovome mjestu možete vidjeti vaš stadion i dobiti procjenu troškova proširenja.
- Ured – U Uredu možete vidjeti dodatne informacije o zbivanjima u vašem klubu, čitati izvješća, i vidjeti stanje vaše udruge navijača te njihovo raspoloženje. Također možete pratiti trenutne transfer u koje ste uključeni. Dodatno na ovom mjestu nalaze se linkovi na druge važne stranice.
+ Juniori – možete pogledati vašu juniorsku školu, odrediti maksimalni broj juniorskih mjesta, i promovirati one koji su spremni da se pridruže vašoj momčadi.
+ Prijateljske – uvid u prijateljske utakmice i lige
+ Mediji – možete odrediti klupske dresove, klupski logo, davati izjave za tisak (ova opcija dostupna je samo Plus korisnicima).
+ Promatranje – na ovom mjestu možete pogledati igrače i timove koje pratite (dostupno samo Plus korisnicima).
+ Poštanski sandučić – možete poslati interne Sokker poruke drugim Sokker menadžerima.

Korisnički izbornik - lijevi okvir

U ovom izborniku pronaći ćete poveznice koje vode na osnovne lokaciji o vašoj državi ili Sokkeru, i to:
- Hrvatska - glavna stranica vaše države, opće informacije, odabir službenih ili prijateljskih liga. Unutar izbornika dostupno je i:
+ Regije - popis regija za traženu državu
+ Statistika (dostupno samo Plus korisnicima)
+ Događaji - popis događaja toga dana
- Pretraživanje - pretraživanje po korisnicima, igračima i klubovima
- Transferi - pretraživanje igrača i trenera na transfer listama
- Forum - ovdje pristupate forumima, gdje možete kontaktirati s drugim korisnicima. Ako postoje brojevi u obliku (+x / +y) pokraj imena foruma, to znači da postoji x komentara u y otvorenih tema koje niste pročitali. Pročitajte i pravila foruma.
- Pravila - poveznica do pravila koja upravo čitate :).
- Plus - ovdje možete saznati više o prednostima pretplate na Plus, a imate mogućnost da se i vi također pretplatite.

Postavljanje početne postave

Na popisu utakmica koje slijede, pronaći ćete link Line-up uz utakmice koje još niste odigrali. Link vodi na strancu gdje možete odbrati koji će igrači igrati u toj utakmici, zadati im naredbe i odabrati pravu taktiku. Taktika prikazana na tom ekranu prikazuje prosječnu poziciju igrača i može izgledati malo drugačije od takike koju vidite u tactics editor. Postavite igrače na pozicije koje želite, odaberite taktiku i kliknite na Spremi. Nakon toga ponovno ćete vidjeti odabranu početnu postavu. Da biste bili sigurni da su postavke baš kako vi želite provjerite vaše postavke još jednom, neki Internet pretraživači (browseri) mogu prouzročiti pogreške.

Uređivanje naredbi

Prilikom ulaska na popis vaših utakmica, naći ćete link pod nazivom Naredbe ispod utakmica koje još niste odigrali. On vas vodi na stranicu na kojoj možete odabrati igrače za određenu utakmicu, odrediti im naredbe i izabrati pravu taktiku. Prikaz taktike prikazuje prosječnu poziciju igrača i može se lagano razlikovati od onoga što vidite u editoru taktika. Odaberite vaših 16 igrača (prvu jedanaestoricu i 5 zamjena) tako što ćete njihova imena pridružiti pozicijama od 1 do 16. Provjerite da slučajno nemate više od 1 GK, 5 DEF, 5 MID i 3 ATT. Tada odaberite taktiku i kliknite na Spremi. Ponovno ćete vidjeti stranicu sa odabranom postavom. Ne zaboravite provjeriti da li je postava spremljena, tako što će te napustiti editor postave i onda ponovno ući u njega. Neki Internet preglednici mogu uzrokovati greške.

Uređivanje taktike

Uređivanju taktika možete pristupiti putem Trening stranice, ili preko stranice na kojoj odabirete postavu. Uređivati možete samo vlastite taktike, ukoliko nemate ni jednu morat ćete kopirati neku od već postojećih. Da bi ste to učinili, upotrijebite Napravi novu taktiku na osnovu: padajući izbornik i sa liste odaberite taktiku koja će poslužiti kao osnova. Tada odaberite ime, kako bi je kasnije lako pronašli. Nakon što kliknete na Napravi, korisnička taktika prikazati će se ispod standardnih. Iznad editora taktika, pisati će ime taktike.

Odaberite taktiku koju želite urediti. Tada će se ona prikazati na nogometnom terenu na desnoj strani ekrana. Kako bi ste uredili taktiku, “vucite” loptu sa sredine terena pomičući miša i držeći pritisnutu lijevu tipku. Vidjet ćete kako se igrači kreću na terenu. U utakmici će raditi isto, ukoliko im to dozvole njihova izdržljivost i brzina. Trenutna pozicija lopte indicira kako će se igrači postaviti u tom trenutku. Ukoliko želite promijeniti pozicije na terenu, jednostavno “spustite” loptu na željeno mjesto i postavite igrače na željene pozicije. Obratite pažnju na to da se pozicije vaših igrača uvijek glatko mijenjaju s obzirom na kretanje lopte. Nepravilna taktika može dovesti do toga da vaši igrači neće stići na vrijeme na zadane pozicije, i samim time taktika će biti beskorisna.
Vi sami odlučujete o stilu igre vaše momčadi, npr. odlučite koliko daleko smiju izaći vaši braniči za vrijeme napadačkih akcija, npr. postavljajući igrače bliže ili dalje od sredine igrališta, jačate ili slabite pojedine dijelove terena. Postoje milioni potencijalnih kombinacija koje možete iskoristiti!

Na stranici sa postavom za utakmicu i individualnim ocjenama, generiran je prikaz odabrane taktike. Prikaz taktike prikazuje prosječnu poziciju igrača i nemojte se začuditi ukoliko se lagano razlikuje od onoga što vidite u editoru taktika.
Programi i skripte, bilo kao zasebni ili dodaci pretraživača, koji

- Procesuiraju ili preraspodijeljuju podatke koje pruža Sokker
- Mijenjaju sučelje ili intenzitet korištenja Sokker stranice
- Pružaju nove funkcionalnosti ili mijenjaju postojeće funkcionalnosti Sokker stranice

dobrodošli su od strane Sokkera jer oni obično povečavaju doživljaj naših korisnika.

Međutim, ako se ustanovi da aspekti jednog od tih programa ili skripte štete igri (npr. spamanje, smanjuju zaradu koja igra dobiva od oglasa, stvaraju velik promet i opterečenja na Sokkeru), članovi razvojnog tima i administratori mogu:

- Zabraniti svako objavljivanje ili raspravu o tim programima i skriptama na Sokker forumima.
- Zabraniti korištenje tih programa i sankcionirati korisnike koji ih koriste.
- Poduzeti odgovarajuće legalne mjere protiv tvoraca ako je potrebno.

Također, jedina dopuštena i predviđena metoda za skidanje podataka sa Sokkera je preko XML podataka na http://online.sokker.org/xmlinfo.php. To je čvrst skup podataka predviđen od strane Sokkera i dozvoljen je za alate koji povečavaju vaše uživanje u Sokkeru.

Dopušteno je koristiti dodatke internet preglednika radi manipulacije sadržaja sučelja prilikom pregledavanja Sokkera, ako zadovoljavaju gore spomenute uvjete iz priručnika i ako se ne smatraju štetnim za igru. Sokker ne preispituje razvoj takvih dodataka, stoga budite pažljivi kada koristite pošto bi mogli imati greške koje mogu uzrokovati nasumične kvarove. Kada primjetite takve ili slične kvarove uvijek prvo probajte isključiti dodatke vašeg preglednika prije nego nam pošaljete izvješće o kvaru. U slučaju problema kod jednog od tih dodataka, direktno obavjestite tvorca ili koristite odgovarajući forum o dodacima za raspravu o tome.

Vještine

0. tragic
1. hopeless
2. unsatisfactory
3. poor
4. weak
5. average
6. adequate
7. good
8. solid
9. very good
10. excellent
11. formidable
12. outstanding
13. incredible
14. brilliant
15. magical
16. unearthly
17. divine
17+. superdivine (igračeva vještina dostigla maksimum)

Raspoloženje navijača

1. are furious
2. are losing hope
3. are depressed
4. believe in their club
5. are satisfied
6. are delighted with their club`s performance
7. are madly in love with their club

Očekivanja navijača

1. Totally outclassed here. Even your stars will be happy to get an opponent players autograph.
2. Your supporters hope the team won`t bring them too much shame in this match.
3. Supporters think the opponent is better, but with a little luck you could spring a surprise.
4. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to opponent team.
5. This match is expected to be a tough and even game by your supporters.
6. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to your team.
7. Rival is respectable by your supporters, but they expect a win.
8. Your supporters are sure of an easy win in this match.
9. Supporters come to eat popcorn, relax and watch a festival of goals from your team.

Tjedni troškovi održavanja stadiona (1 mjesto):0.75 $
Tjedni troškovi jednog mjesta u juniorskoj školi:1 000.00 $
Kamatna stopa u slučaju minusa:4.5%
Max minus:-250 000 $
Limit bankrota:-500 000 $
Cijena godišnje navijačke karte (po sezoni):125.00 $

Cijena ulaznica

Stajanje duž linije iza gola
Stajanje 2.00 $ 2.00 $
Stajanje pod krovom 2.00 $ 2.00 $
Terase 4.00 $ 4.00 $
Terase pod krovom 5.00 $ 5.00 $
Klupe 6.25 $ 6.25 $
Klupe pod krovom 7.50 $ 6.25 $
Sjedenje 7.50 $ 6.25 $
Sjedenje pod krovom 8.75 $ 7.50 $