Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
2020-07-03 22:32:50
A csapatod megalapításához kattints a Sokker főoldalán a Regisztráció menüpontra.
Itt meg kell adnod a személyes adataidat és az aktuális e-mail címed. Kérjük létező e-mail címet adj meg, mivel szükséges lesz egy megerősítő e-mail visszaküldésére. Ne aggódj, a címadatodat nem fogjuk másra használni, minthogy felvegyük veled a kapcsolatot speciális esetekben.

Ez a regisztrációs folyamat jóval egyszerűbb, ha egy már létező Facebook fiókon keresztül regisztrálsz, mert így az összes mező automatikusan kitöltődik, neked csak a csapatnevet kell beírnod, és már játszhatsz is!


Országválasztás

Abba az országba kell regisztrálnod a csapatodat, amelyikben ténylegesen élsz. Nem kérhetsz új felhasználói fiókot abba az országba, ahol ideiglenesen tartózkodsz vagy nyaralsz.
Ez alól két kivétel van:
1) Ha az országod nem létezik a Sokkerben, akkor máshová jelentkezhetsz, lehetőleg olyanba, amelyik a saját országodhoz közeli, vagy ahol azonos nyelvet beszélnek [a te országodban használt hivatalos nyelvvel].
2) Ha egy olyan országból származol, amelyik már nem az állandó tartózkodási helyed [lakhelyed], felveheted a kapcsolatot egy adminnal, hogy a szülőhazádban tudj beregisztrálni. [Annyit kell tenned, hogy írsz egy e-mailt az admins@sokker.org címre, melyben tájékoztatod az adminisztrátorokat.]

Kérjük figyelj arra, hogy részedről kötelező az adminisztrátorok tájékoztatása abban az esetben, ha egy 50 napot meghaladó időszakban egy másik országban [a regisztrációdtól eltérő országban] fogsz bejelentkezni a játékba. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy 3 hetes nyaralásra utazol külföldre, azt nem szükséges bejelenteni előre, de ha mondjuk 2 hónapra külföldre mész dolgozni vagy állandó jelleggel egy másik országban fogsz tartózkodni ezentúl, akkor ez a tájékoztatás a részedről az adminok felé elengedhetetlen.


Internetkapcsolat

Amikor beregisztrálsz a játékba, normál internetkapcsolatot kell használnod. A Sokker visszautasítja bármely IP-módosító vagy -rejtő eszköz (TOR, VPN) használatát az oldalhoz való hozzáféréskor, és ezen eszközöknek már a regisztráció előtt történő igazolatlan használata a regisztrációs kérelem elutasítását eredményezi, illetve ha már korábban beregisztráltál akkor a fiókod bezárását. Abban az esetben, ha nem tudod elkerülni egy olyan eszköz használatát, amelyik elrejti a valódi IP-címedet, egy adminisztrátorhoz kell fordulnod a magyarázattal.

Továbbá, ha tudod, hogy megosztod majd az IP-címedet egy másik Sokker-felhasználóval, azt is feltétlenül jelezni kell egy adminisztrátornak. Pl. az irodából fogsz bejelentkezni, más családtag már játszik a Sokkerrel stb.


Első lépések a játékban

Miután a regisztrációd megerősítésre került, már be is léphetsz. A csapatod ekkor már rendelkezésedre áll, kijelölheted a kezdőt, beállíthatod az edzést, nézhetsz meccseket, vagyis ismerkedhetsz a Sokkerrel. Ugyanakkor, amíg egy admin teljes mértékben el nem fogadja a jelentkezésedet, addig csak korlátozott jogkörökkel rendelkezel.

Arra bátorítunk, hogy vedd fel a kapcsolatot egy mentorral vagy kérdezz más felhasználókat a fórumon, ha kérdéseid lennének. A játék sokkal könnyebbé válhat az elején, ha több, tapasztalt felhasználótól tanulhatsz.
+1 tipp: Ajánlott elolvasni a FAQ [Gyakran Ismételt Kérdések] szekciót is. Itt olvashatsz arról, hogyan érdemes elkezdeni "sokkerezni".

Ritka esetben lehetséges, hogy az országod ligái telítve vannak. Ilyenkor lehet hogy kicsit többet kell várnod az átlagosnál. Akárhogy is, légy türelemmel mert minden ligát figyelemmel kísérünk és bővítjük, ha szükséges. A bővítések általában a holtidényben vannak.


Az új felhasználók korlátozott jogai

Azon új felhasználók, akiknek a csapat automatikusan ki lett osztva, de a regisztrációjukat nem fogadta még el egy adminisztrátor, az alábbi korlátozásokkal számolhatnak [a regisztrációjuk admin általi véglegesítéséig]:
- nem írhatnak a fórumra, és fórumszavazásokon sem szavazhatnak;
- nem írhatnak leveleket;
- nem vásárolhatnak Plusz előfizetést;
- nem adhatnak el, vehetnek vagy hirdethetnek játékosokat;
- nem licitálhatnak edzőkre;
- nem szavazhatnak vagy indulhatnak a szövetségi kapitányi választásokon;
- nem tippelhetnek meccsekre a TV Stúdiókban és nem is kommentálhatnak;
- nem csatlakozhatnak más felhasználók barátlistáihoz.


Kapcsolat az adminisztrátorokkal
Kérjük kövesd a szabályzat második pontjában található Fair-play szabályokat. Bármely probléma esetén, vagy ha kétely merülne fel benned a regisztrációddal kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot egy adminnal.

Két módja van kapcsolatba kerülni egy adminisztrátorral, ha még nincs teljes hozzáférésű fiókod:
1) Egy email elküldése erre a címre: admins@sokker.org
2) Írj egy egy üzenetet a saját országod segítőinek listáján megtalálható adminnak: Országok listája


Plusz kipróbálása

Az újonnan regisztrált felhasználók 2 napig élvezhetik a Plusz előfizetés előnyeit, miután megkapták a csapatukat, majd 1 hónap elteltével újabb 2 napos próbaidőt kapnak. Ugyanakkor a Plusz próbafelhasználói nem indíthatnak szövetséget vagy barátságos ligát, nem publikálhatnak cikkeket és vendégkönyvekbe sem írhatnak bejegyzéseket!

Ezenkívül Próba-Plusz minden év december 25-én elérhetővé válik az összes felhasználó számára.


Felhasználói fiók megszüntetése

A fiókod [és így a csapatod, azaz az adott klub menedzselésének a joga] a következő okokból törlődhet:
- 14 napon keresztül túllépted a csődlimitet.
- Blokkolták, mert nem tartottad be a szabályzat második pontjában található Fair-play szabályzatot.
- Nem léptél be 50 napig. (Ha egy országban majdnem minden csapat ki van osztva, a legalsó osztályban akár 15 nap inaktivitás után is törlődhet a csapatod. Ha lecsökkentik a küszöböt, arról a nemzeti fórumban értesülhetsz).

Ha inaktivitás miatt törlődött a fiókod, de a klubod még mindig létezik [az általad korábban megadott névvel], tehát nem cserélték le újabb csapatra [azaz nem került kiosztásra egy újabb felhasználó részére], akkor felveheted a kapcsolatot egy adminnal, hátha sikerül visszaállítani.

Minden esetben ha szeretnél újra a Sokkerhez csatlakozni, kapsz még egy esélyt. Azonban ehhez 50 napot várnod kell az utolsó belépésed után, csak ezt követően tudsz ismét regisztrálni.


Népszerűsítsd a játékot!

Ha meghívod egy barátodat a játékba, szólj neki, hogy a regisztráció során írja be a belépési azonosítód vagy küldd el neki ezt a linket:
www.sokker.org/?buddy=belépési_azonosítód

Ha egy általad meghívott felhasználó első alkalommal előfizet a Plusz szolgáltatásra, akkor automatikusan megajándékozunk téged egy 30 napos Plusz előfizetéssel. [Ha már rendelkezel Plusz előfizetéssel, az időtartamát hosszabbítjuk meg 30 nappal.]
2012-10-11 13:58:44
ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Felhasználóként kötelező betartanod a következő főbb szabályokat. A játékban szigorúan tilos:
- több mint egy csapatot birtokolni vagy irányítani
- eladni vagy átadni csapatot egy másik felhasználónak (nem számít, hogy játszott-e már a Sokkerrel, vagy teljesen új felhasználó)
- a nemzetiségedtől vagy az aktuális lakóhelyedtől eltérő országban csapatot birtokolni. Amennyiben nem abba az országba regisztrálsz ahol élsz, vagy az ország ahol élsz nem létezik a játékban, írj egy e-mailt az admins@sokker.org címre
- azonos ip-vel rendelkező vagy ugyanarról a számítógépről belépő felhasználóval kereskedni
- azzal segíteni más csapatokat, hogy szándékosan a piaci ár feletti licitet ajánlasz a játékosukra
- a piaci ár felett játékost eladni/vásárolni
- betörni más felhasználó csapatához, vagy megpróbálni megfejteni a jelszavát
- olyan programokat használni, amelyek veszélyesek lehetnek a Sokker számára
- illegális tartalmakat közölni vagy hirdetni (például rasszista, fasiszta, pornográf tartalmak, valamint illegális programok illetve jogvédett szoftverek feltörése) vagy bármilyen módon károsítani más felhasználók számítógépét (például vírust tartalmazó programok, stb)
- a saját javadra fordítani a játékban található esetleges hibákat. Amennyiben ilyesmivel találkozol, azonnal jelentsd az adminoknak vagy a megfelelő fórumokon
- az oldalon bárhol máshol fellelhető szabályokat (pl. fórumszabályzat) megsértése

IP-CÍM VAGY SZÁMÍTÓGÉP MEGOSZTÁSA MÁS FELHASZNÁLÓKKAL

Egynél több csapat irányítása teljességgel megengedhetetlen a játékban. Ez az egyik legfontosabb szabály a Sokkeren.

Az adminisztrátorok hozzájárulása esetén azonban játszhat több felhasználó is azonos számítógépről vagy IP-címről (pl egy háztartásban élő rokonok vagy kollégisták).

Az azonos IP-címről történő regisztrációhoz és az adminisztrátorok hozzájárulásához írj egy levelet az admins@sokker.org e-mail címre, amely tartalmazza az IP-cím megosztás okát, illetve az összes érintett felhasználónevet és csapatnevet. Az e-mailt még regisztráció ELŐTT küldd el. Ha nem teszed meg, a csapatodat büntetés fenyegetheti, mivel könnyen gondolhatják rólatok, hogy egy felhasználó irányít több csapatot.

MINDEN ESETBEN, még az adminisztrátorok fent leírt jellegű hozzájárulása esetén is, MINDEN ÁTIGAZOLÁS a két vagy több azonos IP-címmel rendelkező csapat között SZIGORÚAN TILOS!

A fenti szabályok megszegése büntetést von maga után, mely akár a játékból való kizárást is jelentheti!

HELYETTESÍTÉS

Egy csapatot csak egy felhasználó irányíthat, más nem jelentkezhet be az adott felhasználó nevében.
- Azonban különleges körülmények között, ha a csapat tulajdonosa hosszabb időn keresztül nem tud bejelentkezni és a csapatnak szüksége van gondozásra (pl. sorkatonai szolgálat vagy tartós kórházi ápolás esetén), az adminisztrátorok megengedhetik egy másik felhasználónak, hogy egy előre meghatározott időszakban felügyelje a csapatot, amennyiben az érintettek értesítik őket az admins@sokker.org e-mail címen.
- A különleges engedély birtokában a csapatot gondozó felhasználó CSUPÁN kezdőcsapatot állíthat (a helyettesített felhasználó már létező taktikáját használva) és ifiket utasíthat vissza vagy húzhat fel.
- A helyettes nem vehet vagy adhat el játékost (kivéve a friss ifiket), nem írhat üzenetet vagy levelet, illetve nem tehet semmi olyasmit amivel árt a csapatnak, vagy más csapatot előnyben részesít.
- Ha a helyettesített játékos egyben szövetségi kapitány is, a helyettesítés tényét nyilvánosságra kell hozni, és a csapat gondozója a válogatott meccsek beállításához is megkapja az engedélyt. Egyes esetekben az adminisztrátorok azonban dönthetnek úgy, hogy új választást írnak ki.
- A helyettesített felhasználónak meg kell változtatnia a jelszavát, miután visszavette a csapata irányítását.
- Helyettesítés azonos ligában játszó csapatok között nem lehetséges

SOKKER SZEMÉLYZET ÉS BÜNTETÉSEK

A játék felügyelete érdekében a fejlesztők adminisztrátorokat neveztek ki. Az ő dolguk a többi felhasználó támogatása, a szabályok és a játék irányvonalainak betartatása és a regisztrációk biztonságos és megfelelő körülmények között történő biztosítása. Az adminisztrátorokat olyan jogokkal ruházták fel, melyek lehetővé teszik a szabályszegő felhasználók megbüntetését. Az adminisztrátorok saját belátásuk szerint:
- pénzbeli büntetéssel sújthatják a felhasználó csapatát
- adhatnak ún. sárgalapot, azaz egy utolsó figyelmeztetést a tisztességes játék érdekében
- blokkolhatják a felhasználó fiókját
- egyéb, itt meg nem nevezett szankciókat foganatosíthatnak a felhasználók ellen

Az adminisztrátoroknak joguk van a fent említett szankciókat alkalmazni, vagy kombinálni őket a tisztességes és biztonságos játék biztosítása érdekében.


Az adminisztrátorok jogot formálhatnak:
- a munkájuk és a felhasználók felett hozott döntéseik nyilvánosságra hozatalának megtagadására
- a diszkréció biztosítására és a felhasználót érintő információk elérésének korlátozására a már tárgyalás alatt lévő ügyek esetében
- az átigazolási árak manuális módosítására amennyiben a fizetett érték messze elkerülte a piaci árat (pl. túlfizetés vagy gyanús átigazolások esetében)
- a felhasználók megbüntetésére vagy végleges kizárására a játékból, amennyiben a felhasználó sértő vagy inzultáló hangnemet használt egy másik felhasználóval szemben
- a felhasználók zárolására több csapat irányításának gyanúja esetén (az adminisztrátorok tájékoztatása közös IP használatáról nem tartozik ide)
- az adatok visszaállításának megtagadására (játékosok, stadion, edzők, ifik) ha a felhasználó nem biztosította megfelelően a fiókja biztonságát (pl. megosztotta jelszavát másokkal, nyilvános számítógépen elmentette azt, stb.) vagy a felhasználó követte el a hibát. Egyéb esetben (pl. feltört csapat) az adatok visszaállítására van lehetőség.
- a felhasználó valós személyazonosságának megkérdezésére, amennyiben a biztonság vagy a tisztességes játék úgy kívánja


Az adminisztrátorok általában nem avatkoznak közbe a következő helyzetekben, de extrém esetekben jogot formának rá:
- egy előre megbeszélt ár meg nem adása esetén – ezek a szituációk a vevő és az eladó kölcsönös megegyezésén alapulnak és a Sokker személyzete nem felügyeli őket
- bármely játékos eltávolítása az átigazolási listáról a vevő, az eladó, vagy mások kérésére
- bármely játékos eltávolítása az átigazolási listáról, ha az eladó hirtelen felindulásból tette piacra
- bejelentkezés egy felhasználó fiókjába a tulajdonos beleegyezése nélkül (például rasszista sajtóközlemény eltávolítása egy letiltott vagy tulajdonos nélküli csapat esetén)

Minden eset egyéni elbírálás alá esik az általános gyakorlatok figyelembe vételével, hogy a tisztességes elbírálást biztosítsuk. Ez az adott büntetés utólagos csökkentéséhez vagy növeléséhez vezethet az adminisztrátorok belátásától függően.

Ne lépj kapcsolatba az adminisztrátorokkal más felhasználók fiókjából! Ha a fiókodat zároltuk, a Sokker személyzetét az admins@sokker.org e-mail címen keresd fel. Minden egyéb esetben, ha kapcsolatba kell lépned az adminisztrátorokkal, ha lehet legfeljebb két adminnak írj. Ellenőrizd, ki van éppen online, küldj SK-mailt legfeljebb kettejüknek, és várj a válaszukra.

Minden a szabályzatból kimaradt esetet az adminisztrátorok kezelnek.


Az adminisztrátorokat a moderátorok segítik munkájukban. A moderátorok felügyelik a fóruméletet, a sajtóközleményeket, a vendégkönyv-bejegyzéseket, a logókat és csapatneveket és minden egyéb felhasználók által elkövetett nyilvános aktivitást, hogy a beszélgetéseket kultúrált és békés körülmények között folytathassátok. Ha egy moderátor a szabályok megszegését észleli, a következő jogok állnak a rendelkezésére:
- figyelmeztetés kiadása
- fórumelérés korlátozása
- az adminok megkeresése a felhasználók súlyosabb büntetésének érdekében (például pénzbüntetés vagy a felhasználó zárolása)

A fórumok konkrét szabályzatát megtaláljátok a fórum főoldalának tetején, illetve ezen a linken keresztül.

BÁRMILYEN büntetésről is születik döntés (akár moderátorok, akár adminisztrátotok részéről), az a moderátorokra és az adminisztrátorokra tartozik, nem képezheti nyilvános vita tárgyát. Ha egy döntéssel kapcsolatban kérdés merülne fel, a felhasználó felülvizsgálatot kérhet az admins@sokker.org címen. Azon admin vagy adminok döntése, akik a felülvizsgálatot elvégzik, véglegesnek tekintendő.

A szabályok ismeretének hiánya nem ad felmentést azok megszegése alól.
2009-06-17 19:39:35
A csapatod, mint minden igazi focicsapat, rendelkezik stadionnal, játékosokkal, edzőkkel és segédedzőkkel csakúgy, mint ifiakadémiával. Egy csapat igazgatása magában foglal bizonyos költségeket is, úgymint bérek kifizetése, játékosok vásárlása, stadion fenntartása és átépítése stb. A csapatod mindig fizetésképes kell hogy legyen, különben csődbe fog menni. A csapatod igazgatásával kapcsolatban a szabályzat későbbi fejezeteiben további részleteket találsz.

Fizetésképtelenség - Csőd:

Azok a csapatok, melyeknél fizetésképtelenség merül fel (100 millió forint tartozásuk halmozódik fel), az utolsó belépésüktől számítva még 72 óráig be tudnak lépni a csapatukhoz.

Ez biztosítja számukra a lehetőséget, hogy kiegyenlítsék a tartozásukat - eladjanak pár játékost, kirúgjanak pár edzőt, stb. A 72 óra letelte után addig nem fognak tudni bejelentkezni, amíg a bankszámlájukon található pénzösszeg mennyisége vissza nem tér a csődlimit összege (-100 millió forint) fölé. Ha 14 napon keresztül a csődlimit alatt marad a klub bankszámláján található összege, akkor a csapat hivatalosan is csődbe megy, ahogy azt a szabályzat első pontjában már olvashattad.
2014-05-17 17:41:45
Minden játékosnak van 8 alapvető tulajdonsága. 7 ezek közül (gyorsaság, átadás, irányítás, védekezés, gólszerzés, technika és védés) tragikustól isteni szintig terjedhet. A nyolcadik, az erőnlét tragikustól félelmetesig terjedhet. Minél magasabb egy tulajdonság szintje, annál jobban fog teljesíteni a játékos egy adott feladatot.

Alapvető tulajdonságok

Gyorsaság

Meghatározza milyen gyors egy játékos. Ebbe beletartozik, hogy milyen sebességgel fut a játékos a labda után, és hogy milyen sebességgel fut a labdával. A gyorsabb játékosoknak nagyobb az esélye, hogy elszakadjanak az ellenfél játékosától, vagy épp, hogy utolérjék őket. Továbbá a magas gyorsaságú kapusok hatékonyabban szedik fel a labdát a csatárok elől.

Átadás

Ez a tulajdonság meghatározza játékos passzainak pontosságát (mind rúgásnál, mind fejelésnél). Pontosság alatt a megfelelő irányt és az optimális erőt kell érteni, így a csapattárs képes lesz olyan könnyen átvenni a labdát amennyire csak lehet.

Irányítás

A magas irányítású játékosok gyorsabban hoznak döntéseket, és a legjobban helyezkedő csapattársnak passzolják a labdát. Ha a játékosod irányítása pocsék, elképzelhető hogy amíg társat keres az átadáshoz, sebességet veszít, és így könnyebben leszerelhető lesz. A magas irányítás az indítások esélyét is megnöveli.

Védekezés

Minél magasabb a védekezés képesség, annál nagyobb az ellenfél leszerelésének az esélye és annál távolabbról képes a játékos végrehajtani a szerelést. Ez a tulajdonság leginkább a védőknél kívánatos, mindazonáltal a középpályások és csatárok is hasznát
vehetik a magas védekezésnek, nagyszerű lehetőségeket teremtve azzal, hogy az ellenféltől elcsenik a labdát a saját térfelén. A szerelés sikere azonban az ellenfél technikájától is függ. Minél magasabb a technika, annál nehezebb lesz a játékost szerelni.

Gólszerzés

A lövések pontosságát és erejét határozza meg. A magas gólszerzésű játékosok ritkábban találják el pontatlanul a labdát (pl. lőnek jóval a kapu fölé) és a lövéseiket nehezebb hárítani. Ez a tulajdonság minden olyan játékosnak fontos akiknek esélyük nyílik a gólszerzésre, nem csak a csatároknak.

Technika

Sok dolog függ a játékos technikai képzettségétől:
- a passzok lekezelésének képessége - egy pocsék technikájú játékos a legegyszerűbb labdákat is elvétheti.
- a labdavezetés sebessége; a pocsék technikájú játékosok jelentősen veszítenek a sebességükből, ha náluk van a labda.
- a labda kezelése egy csel során és a védők átjátszásának képessége egy-az egyben.
- a hibázás lehetősége egyérintős passzoknál.

Védés

Ez a képesség csak a kapusoknak hasznos. Meghatározza a védések hatékonyságát és minőségét. Minél magasabb a tulajdonság, annál gyakrabban hárítanak, vagy tisztáznak okosan a csatárok elől.

Erőnlét

A meccs alatt a játékosok fáradnak, és ezzel együtt veszítenek a képességeikből. Csupán az irányítás marad változatlan szinten a meccs végéig. A fáradás foka nem elsősorban a játékos pályán eltöltött idejétől, hanem az aktivitástól függ. Minél többet fut és minél többet vesz részt az akciókban, annál fáradtabb lesz. A magasabb erőnlétű játékosok kevésbé fáradékonyak, mint társaik. Ezen felül tartsd észben, hogy ha nem törődsz a játékosok erőnlétével, ez a képességük idővel esni fog.

A játékosok további jellemzői

Forma

Meghatározza, hogy mennyire tudja kihasználni a játékos a képességeit. Azok a játékosok akik nincsenek formában rosszabbul teljesítenek, mint ahogy teljesítenének jobb formában.

Taktikai fegyelmezettség

Ez a tulajdonság azt mutatja meg, hogy mennyire képes követni az adott játékos a taktikai utasításokat. A taktikai fegyelmezettség két összetevőtől függ: a tapasztalattól és a csapatmunkától.

Tapasztalat:
Minél több meccsen játszik egy játékos, annál tapasztaltabb lesz. Az egy meccsen kapható tapasztalat mértéke függ a játékos aktivitásától, a meccs típusától (hivatalos vagy barátságos), illetve a játékos tapasztalatának szintjétől - minél zöldfülűbb egy játékos, annál gyorsabban ragad rá a tudás.

Ezen túl a tapasztaltabb játékosok akadályozhatják, blokkolhatják ellenfelüket miközben a labda felé futnak. Fejpárbajoknál azonban ez nem érvényesül.

Csapatmunka:
Megmutatja, hogy a csapat vezetőedzője mennyire jól neveli a játékosokat, és hogy a játékosok mennyit tanultak a csapatnál. A csapatmunka a heti edzés folyamán változik függetlenül attól, hogy mit edzel. Elsősorban a vezetőedződ általános edzői képesítésétől függ a csapatmunka szintje és a változás mértéke. Mindez azt is jelenti, hogy ha alacsonyabb képességű edzőre váltasz, a csapatmunka eshet. A csapatmunkára befolyással vannak a segédedzők is, ám kisebb mértékben, mint a többi képesség esetében. Az idősebb játékosok csapatmunkája kisebb mértékben változik, ők már nem szeretik a változásokat. Minden egyes átigazoláskor a játékosok csapatmunkája a lehető legalacsonyabb értékre esik vissza.

Tehetség

A képességek fejlődésének mutatója, rejtett tulajdonság. Meghatározza az edzéshatékonyságát mind a felnőtt játékosoknak, mind az ifi játékosoknak az utánpótlás akadémiában.

Kor

Minden szezon után a játékosaid 1 évvel öregebbek lesznek. A fiatalabb játékosok gyorsabban fejlődnek. Ha egy játékos megközelíti a 30-as éveit, a tulajdonságai fokozatosan visszaeshetnek. Minél idősebb egy játékos annál gyorsabb a visszaesés.

Érték

Egy játékos megközelítő értéke, mely a tulajdonságaitól függ. Ez az érték nem mutatja a piaci értékét a játékosnak, ha eladják.

Kereset

A szerződésben meghatározott heti fizetés, amely szintén a játékos tulajdonságaitól függ. Minden szezon kezdetén a szerződéseket meghosszabbítják, és új fizetést határoznak meg.

Magasság

A magas játékosoknak nagyobb esélyük van megnyerni a fejpárbajokat, míg az alacsonyak gyorsabban érik el a végsebességük futás közben.

Súly

A játékosok súlya a magassággal együtt látható a 3d meccsnéző módban. A magasabb játékosok magasabbnak is látszanak, és a nehezebb játékosok nagyobbak, mint a könnyűek.

Ha egy játékos túl könnyű, lassabban gyorsul fel, mert túl kevés izommal rendelkezik. Emellett a túlságosan nehéz játékosok is lassan gyorsulnak a súlyfeleslegük miatt. A nehéz játékosok gyorsabban is fáradnak, mint a könnyűek. A jövőben a játékosok súlya az edzéstípus, a lejátszott meccsek és a sérülések függvényében változni fog, de ez a funkció még nincs készen.

Hogy a súly túl magas, vagy túl alacsony-e, az a testtömegindex (Body Mass Index - BMI) segítségével kerül meghatározásra, a súly és a magasság alapján, ahol:
BMI = súly / magasság^2

Egy Sokker játékos ideális testtömegindexe: 23,75.

Játékosok kirúgása:

Ha úgy gondolod, hogy az adott játékos nem érdemes még arra se, hogy a piacra kerüljön, akkor ki is rúghatod őt. Ha kirúgsz egy játékost, nem fog tovább játszani egy csapatnál se, el fogják hagyni a Sokker Világát.

A válogatott keretében lévő játékosokat nem lehet kirúgni. Ha azonban egy játékos nem kerettag, ki lehet rúgni még akkor is, ha válogatott-szintű.

A gép által vezérelt csapatokban játszó válogatott játékosok (amennyiben a keret tagjai és játszottak már legalább egy válogatott meccsen) piacra kerülnek amint egy új tulajdonos átveszi a klub vezetését.
2012-10-11 14:02:24
Hol lenne egy csapat edző nélkül? Sehol, mivel semmilyen haladás nem történne. Az edzőid fejlesztik a játékosok képességeit az edzések alatt, és gondoskodnak az ifi csapatról.

Edzői tulajdoságok

Minden edzőnek van bizonyos fokú képzettsége a játékosok 8 alapképessének edzéséből. Minél magasabb ez a képesítés, annál hatékonyabban fejleszti az adott tulajdonságot az edző. Ezek az értékek csak a vezetőedzőnél számítanak, így a többi edzőnek csak az általános edzői tudására van szükség (lásd lejjebb). Próbálj olyan edzőt találni, aki az edzeni kívánt tulajdonságokból a lehető legképzettebb.

Általános képesítés

Az edző általános képesítése az edzői tulajdonságok összegétől függ. Ez a képesség nagyon fontos a segédedzőknek - minél magasabb a képesítésük, annál hatékonyabban segítik a vezetőedző munkáját. Az ifiakadémiádhoz a rendelkezésre álló edzőid közül érdemes a legmagasabb általános képesítésűt rendelned, mivel az ifik is annál gyorsabban fejlődnek, minél jobb edző kezei alatt dolgozhatnak. Az általános képesítés a csapatmunkát is befolyásolja. Elsősorban a vezetőedző képesítése számít, de az asszisztensek is játszanak benne némi szerepet.

Kereset

Általánosságban minél jobb az edző, annál magasabb a fizetése. Az elején nem engedhetsz meg magadnak fantasztikus edzőket, hacsak nem akarsz csődbe menni. Az edzők fizetése nem változik - ugyanannyi marad egész pályafutása során.


Edzők keresése

A csapathoz, amit a regisztráció során kapsz, már tartozik néhány edző. Ők messze nem a legmegfelelőbb trénerek a munkára, csupán az előző tulajdonosoknak köszönhetően vannak a klubnál. Egy előnyük így is van - nem keresnek sokat. Ennek ellenére érdemes kirúgni őket és egy teljesen friss edzői garnitúrát felvenni.

Toborzás

Edzőt az edzőtoborzóban próbálhatsz meg felvenni. Egy új edző toborzása pénzbe kerül. Minél pontosabban adod meg a tulajdonságait annál nagyobb ez az összeg. Ezt akkor is ki kell fizetned, ha a keresés nem olyan edzőt hoz, aki megfelelne számodra.
A toborzást követően egy olyan edző érkezik a csapathoz, aki nagyjából megfelel az általad felállított kívánalmaknak. Ha megfelel az igényeidnek, akkor szerződést köthetsz vele. Maga a szerződéskötés nem kerül semmibe, ám ha megválsz az edzőtől végkielégítésként ki kell fizetned egy heti keresetét. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, el is bocsáthatod az edzőt - ha nem kötöttél vele szerződést, ez nem kerül semmibe.
Tipp: ha segéd- vagy ifiedzőt keresel, a toborzás során az összes képességét az általad kívánt általános képesítésnek megfelelően állítsd be (pl. erős edzőhöz minden képességet erősre)

Edző kirúgása

Ahogy korábban említettük, azokat az edzőket, amelyeket nem szerződtettél, végkielégítés nélkül elbocsáthatod. Ha azonban van a csapatoddal szerződése, a kirúgása egy heti fizetésébe kerül. A kirúgott edzők piacra kerülnek.

Edzői megbízások

Ha szerződést kötsz egy edzővel akkor a stábodhoz kerül és az edzés menüjében a Nincs feladat oszlopban találod meg. Ez azt jelenti, hogy a trénert alkalmaztad, de még nem adtál neki feladatot. A vezetőedző, a segédedzők és az ifiedző állását bármely szerződtetett edződ elláthatja. Add neki oda azt a posztot, amelynek a betöltésére hivatott. Az edzőidet mindenféle költség és időbeli megkötés nélkül cserélgetheted (pl. a segédedződet megteheted vezetőedzővé, stb). Minden alkalmazott edző felveszi a fizetését, még azok is amelyeknek nincsen megbízása!

Szabadügynök edzők

Ha egy edzőt kirúgnak a csapatától (feltéve ha szerződtetve is volt), akkor az átigazolási listára kerül, amennyiben folytatni kívánja a pályafutását. Ha egy ilyen edzőt szeretnél szerződtetni, licitálnod kell rá ugyanúgy ahogy a játékosokra. A végső licit összegét az edző kapja meg, az előző klubja nem kap egy fillért sem utána.
Ha a licitálás végeztével a végső szerződéskötés nem történik meg egy héten belül, az edző nem fog a csapathoz igazolni és a licit nyertese a licit összegének 10%-át ki kell hogy fizesse.
2014-05-17 18:01:00
A csapatod fejlődésének érdekében a játékosaidat edzened kell. Minden héten megválaszthatod hogy melyik képességüket gyakorolják a tréningek folyamán. A legtöbb edzéstípus megköveteli, hogy a focisták egy bizonyos poszton játszanak a héten a barátságos/kupa és/vagy a bajnoki mérkőzésen.

Az a játékos, aki ugyanazzal az utasítással (pl. DEF) kétszer játszott a héten, jobban fog fejlődni, mint az aki csak egyszer lépett pályára. Azonban a különbség nem jelentős, egy meccs is majdnem teljes edzést ad. A hivatalos meccsen játszó játékosok ugyancsak több edzést kapnak, mint a barátságoson pályára lépők. Akárcsak a kétszer játszó játékosok esetében, a különbség itt sem nagy, ám valamivel nagyobb.
Ha egy játékos két különböző utasítással játszott a héten, az utóbbi számít. Ha egy játékos csak válogatott meccsen játszik, akkor nagyjából a teljes edzés felét kapja meg. A hosszabbításért azonban már nem jár edzés, a játékosok ilyenkor már túl fáradtak. Amennyiben egy játékos csereként lép pályára, a pályán eltöltött percek függvényében kap edzést.
Csere esetében is, csak a rendes játékidőben történő cserére vonatkozik az edzés, tehát hosszabbitásban csere sem kap edzést.

A játékosok rejtett tulajdonsága a tehetség. A tehetségesebb játékos gyorsabban fejlődik. Azonban az idő előrehaladtával a tanulásra képesség lassan megkopik. Minél idősebb egy játékos, annál lassabb lesz a fejlődése.

Az általad kijelölt edzéstípus mellett a játékosok a többi képességükből is fejlődnek, ám az általános edzés jóval lassabb, a szintlépés több időt vesz igénybe. Az edzés minőségéért elsősorban a vezetőedző felelős. Olyan vezetőedzőt szerződtess, akinek a lehető legmagasabb az általad edzett képességből a képesítése. A vezetőedző általános képesítése nem befolyásolja az edzést.

A segédedzők segíthetnek a vezetőedzőnek növelni az edzések hatékonyságát. Minél jobb a segédedzők általános képesítése, annál hasznosabbak a vezetőedző számára. Azonban vigyázz arra, hogy ne vegyél fel háromnál több segédedzőt. Ha túl sokan vannak, az rontja az edzés hatékonyságát, még az is előfordulhat, hogy a vitázó segédek miatt a játékosok egyáltalán nem tudnak edzeni.

Az erőnlét edzése
Ez a képesség fejlődik a leggyorsabban. A csapat minden játékosa részt vesz benne függetlenül attól hogy játszott-e a héten. Az edzés hatékonysága a tehetségtől és az életkortól is független. Azonban az edzetlen erőnlét egy idő után esni kezd még a fiatalabb játékosoknál is. Az erőnlét legmagasabb elérhető értéke a félelmetes szint.

A gyorsaság edzése
Gyorsaságot minden a héten pályára lépő játékos kap függetlenül az utasításoktól. Bár hasonló az erőnlétedzéshez, de a gyorsaság fizikai edzéstípus, így függ a tehetségtől és az életkortól is.

A gólszerzés edzése
A leghatékonyabban az ATT (támadó) utasítású játékosok edzenek, a MID (középpályás) utasításúak valamivel lassabban, a DEF (védekező) és a GK (kapus) utasításúak pedig elenyésző mértékű edzést kapnak.

Az átadás edzése
A leghatékonyabban a MID (középpályás) utasítású játékosok edzenek, a többi poszton lassabban fejlődnek a játékosok. Lehetséges egy másik poszt hatékonyságát növelni, ám ez a középpályások edzéshatékonyságának a romlását okozza.

Az irányítás edzése
Az irányítás edzése hasonló az átadáséhoz. Ennél az edzésfajtánál is a MID (középpályás) utasítású játékosok fejlődnek a legintenzívebben, és ugyanúgy növelheted más posztok hatékonyságát a középpályások kárára.

A védekezés edzése
Kiválaszthatod, mely utasítású játékosok fejlődjenek a leghatékonyabban. A többi poszt kevesebb edzést kap.

A technika edzése
A védekezéshez hasonlóan itt is te választod meg, hogy melyik poszt fejlődjön a leghatékonyabban.

A védés edzése
Csak és kizárólag a kapusok (GK utasítás) kapnak edzést ennél az edzéstípusnál.

Taktikai fegyelmezettség

A taktikai fegyelmezettség más képességektől függetlenül fejlődik. A tapasztalat a lejátszott meccsek számának, a meccseken való aktivitásnak és a meccs típusának a függvényében növekszik vagy csökken. A tapasztalatlanabb játékosoknak ez a képessége gyorsabban nő, mint a tapasztaltaké. A csapatmunka azt mutatja, hogy egy edző mennyire jól tudja a taktikát megtanítani az adott játékosnak, és elsősorban az edző általános képessége befolyásolja. A csapatmunka attól is függ, hogy az adott játékos hány percet játszott a csapatnál összesen. Az idősebb játékosok csapatmunkája lassabban változik. A csapatmunka minden átigazolás után a minimumértékre csökken.
2012-10-11 14:04:47
A csapatodnak van egy ifiakadémiája. Itt edzenek azok a fiatal játékosok, akiknek túl kevés tapasztalatuk van vagy túl képzetlenek ahhoz hogy a felnőttcsapat keretéhez csatlakozzanak.

Helyek száma

A férőhelyek beállításával meghatározhatod hogy legfeljebb hány ifi fejlődjön az akadémián. Minden férőhelynek van egy bizonyos költségvonzata (lásd 18. fejezet). Egyszerre legfeljebb 30 ifijátékos lehet az akadémián. Minden héten érkeznek új játékosok, feltéve ha van szabad hely. Egy héten legfeljebb 6 ifi jelentkezhet. Ha több érkező van, mint ahány férőhely, akkor néhányuk nem fog felvételt nyerni. Hogy kit utasítottak el azt nem fogod megtudni, lehet, hogy egy falábú gyerek volt a sarokról, de akár a jövő nagy sztárja is lehetett. Azonban hatnál több ifi biztosan nem fog érkezni, így ennél több szabad helyet tartani felesleges.

Az ifijátékosok

Minden játékos egy meghatározott ideig marad a suliban. A játékosok neve mellett láthatod a posztjukat (kapus vagy mezőnyjátékos), a korukat, az ifiedző által megállapított általános képességszintjüket és a hátralévő hetek számát. Mivel az egyéni képességek rejtve maradnak, így ha tudni szeretnéd körülbelül milyen játékosokat nevelsz, pályára kell küldened őket ifimeccseken, és a játékuk alapján megállapítani a képességeiket. Ha az ifi már nem tud tovább fejlődni (a hetek száma nullára csökken), felhozhatod őket a felnőttek közé és ekkor azt is megtudod, hogy pontosan milyen képességekkel is rendelkezik a játékosod.

Az ifiedző

Ahhoz, hogy az ifik fejlődjenek, rendelned kell melléjük egy ifiedzőt. Az ő általános képesítése fogja meghatározni hogy milyen gyorsan fejlődnek az ifik. Azt is ő dönti el, hogy mikor áll készen egy-egy játékos a nagycsapathoz való csatlakozáshoz. Az ifiedző általános képesítése segítségével próbálja meghatározni, hogy az ifijeid milyen szinten állnak. Minél magasabb ez a képessége, annál pontosabban meg tudja mondani hogy egy-egy ifi milyen szinten áll. Ezen túl minél több meccset játszik egy játékos az ificsapatban, annál pontosabban látja az edző a képességét.

Edzés

Az ifik képességeinek eloszlása már a suliba érkezéskor eldől. Az egyéni képességeik egyenes arányban fejlődnek az általános szintjük növekedésével. A tehetségük és az edződ általános képesítése fogja eldönteni hogy milyen gyorsan fejlődnek, és mennyire lesznek értékesek a számodra mikor elhagyják az akadémiát.
Az ifik edzése független attól, hogy a héten játszottak-e a bajnokságban vagy sem.

Az ifimeccsek

Az ifimeccsek pontosan ugyanolyan körülmények között zajlanak, mint a felnőttek mérkőzései, leszámítva azt, hogy a játékosok gyorsasága kap valamennyi bónuszt a találkozók élvezhetőségének javítása érdekében, a formájuk mindig felülmúlhatatlan és a sérülések, illetve a lapok törlődnek a meccs végén.

A bajnokság rendszere

Az új ificsapatok mindig a legalsó osztályból kezdenek függetlenül attól, hogy a felnőtt szakosztály melyik osztályban játszik. Az osztályok száma megegyezik a felnőttekével, azonban a résztvevőket nem bontják fel 8 fős csoportokra: az összes csapat ugyanazon a tabellán kap helyet. A csapatokat a bajnokságban elfoglalt helyezésük szerint két kalapba sorolják, a kalapokon belül véletlenszerűen sorsolják össze a klubokat. A hazai csapat kiléte is véletlenszerű, a mérkőzés bevételét a hazai csapat kapja. Ha egy osztályban páratlan számú csapat van, az alsó kalap egyik résztvevője meccs nélküli győzelmet arat, illetve a következő héten garantáltan kap majd ellenfelet. Az ifimeccsek nem befolyásolják a ranglistapontokat, de a szurkolói hangulatra egy nagyon kis mértékben hatással vannak, igaz sokkal kisebb mértékben mint mondjuk egy barátságos mérkőzés. A találkozókra kilátogató szurkolók száma is jóval kevesebb lesz, mint a nagyok meccsein.

Feljutás és kiesés

A bajnokság 14 fordulóból áll. A bajnokság végén a tabella élén álló csapatok automatikusan feljutnak a magasabb osztályba. Az egyes osztályokban résztvevő csapatok száma megegyezik a felnőtt bajnokság csapatainak számával (tehát az NBI-ben 8 csapat, az NBII-ben 32, stb). Az egyes osztályokba feljutó és az onnan kieső csapatok száma megegyezik a csapatok számának felével. Azonban ha a liga nincs tele, a kieső csapatok száma a lehető legkevesebb lesz.
Például ha az NBII-ben csak 20 csapat van a 16 feljutó mellett mindössze 4 kieső lesz, így biztosítva hogy a következő szezonban a liga a maximális 32 fős létszámmal indulhasson el.
Ha egy ificsapat zsinórban kétszer nem áll ki a mérkőzésre, a csapatot törlik az ifibajnokságból.
2012-10-11 14:06:36
Az egyik lehetséges módszer új játékosok szerzésére a Sokkerben, ha más csapatoktól veszel. Az átigazolási piac úgy működik, akár egy árverés. Figyelj arra, hogy 0-ért nem tehetsz ki játékosokat a piacra - meg kell határoznod a kezdőlicitet, ami legalább 1 forint kell hogy legyen.

Egy játékos piacra tétele magában foglal egy aukciós díjat, mely a kikiáltási ár 2,5%-a. Az átigazolás folyamán a vételár 5%-át az eladótól levonják, illetve ha a játékos nem a te csapatod tagja volt eredetileg és 23 évesnél nem idősebb, akkor a nevelőklubja is megkap belőle 5%-ot.

Miután egy játékost piacra raktak, két napig az átadólistán marad hacsak a munkáltatója vissza nem vonja onnan. A játékosok csak addig vonhatóak vissza amíg nincs rajtuk licit. A licitálási időszak végén az árverés győztese az a csapat lesz, amely a legtöbbet ajánlotta a játékosért. A játékos addig az eredeti csapatában marad, ameddig az új munkáltatója nem kínál neki szerződést, vagy az előző tulajdonos el nem küldi az új csapatához. Ha ez megtörténik, a tranzakció teljessé válik.

Ha a vásárló nem kínál szerződést vagy az eladó nem küldi el a játékost, lehetségessé válik az átigazolás törlése. Ehhez mindkét félnek várnia kell egy hetet a licitálás befejezése után. A hét letelte után az átigazolás automatikusan semmissé válik és mindkét félnek ki kell fizetnie a vételár 10%-át büntetésképpen.

Gyors haszonszerzés:

A Sokker mindent megtesz a gyors haszonszerzés (ún. daytrading) ellen. Ennek érdekében olyan szabályokat hoztak létre, melynek köszönhetően a játékos visszautasíthatja az átigazolási piacra tételt, amennyiben:
- nem játszott elegendő meccset a csapatban
- az elmúlt két hétben sok játékos került piacra
- a játékos formája – alacsony forma esetén nagyobb az esély, hogy elutasítja a piacra tételt (alacsony hatás)
- a szurkolók hangulata – minél rosszabb, annál nagyobb az esélye, hogy a játékos elfogadja a piacra tételt (alacsony hatás)

A daytrading-szabályok nem vonatkoznak a csapat saját nevelésű játékosaira.

Átigazolási hirdetések

Több módon is hirdetheted a piacra tenni kívánt játékost:

- Kiadhatsz egyszerre legfeljebb három átigazolási közleményt, hogy kideríthesd milyen érdeklődésre számíthatsz a piacon. Ehhez a játékos adatlapján az „Elad”, majd az „Átigazolási közlemény létrehozása” gombra kell kattintanod. Így egy olyan topikot nyithatsz, ami bemutatja a játékosod képességeit, és amit minden érdeklődő felhasználó láthat. Emellett a játékos adatlapján is mindenki számára láthatóak lesznek a játékosod képességei, akkor is, ha még nem raktad piacra őt. A Piac oldalon a felhasználók rákereshetnek az így meghirdetett játékosokra, ha „A lista típusa” legördülő menünél az „átigazolási közlemények” opciót választják.

- Azokat a játékosokat, akik teljesítik a minimum feltételeket a Transfer (en), Transfer Star (en) vagy a Transfer Junior (en) fórumokon is meghirdetheted. Ezeket hozzáadhatod a fórumlistádhoz, ha a „Mutasd a többi fórumot” gombra klikkelsz.

- Egy játékost meghirdethetsz a saját országod átigazolási (transfer) fórumán, illetve annak az országnak a helyi fórumán, ahonnan a játékos származik. Ha például magyarként francia játékost akarsz hirdetni, akkor azt megteheted a Transfers Magyarország és a Transferts France fórumokon, de más helyi fórumon nem.

Ne felejtsd el a szabályzat elején található átigazolásokra vonatkozó fair-play szabályokat!
2014-05-17 18:11:11
Minden csapat rendelkezik egy stadionnal, ahol a hazai meccseit játssza. A stadionméret, lelátótípusok, jegyárak optimalizálása lényeges a klub pénzügyi stabilitása szempontjából, mert a jegybevétel minden csapat számára fontos bevételi forrás.

A lelátók típusai:

- Fű (állóhely): Nincs lelátó. Minden füves szektorba csak 100 nézőt engednek be az oldalvonal mellé.
- Teraszok: Betonozott állóhelyek. A második legolcsóbb lelátó fajta, ám a Labdarúgó Szövetség konkrét szabályozásokat ad meg a méretüket illetőleg. A stadionod nem állhat kizárólag teraszokból.
- Fapadok: a legolcsóbb ülőhelyes lelátó.
- Ülőhelyek: a drágább és kényelmesebb lelátó. Az ülések drágábbak, mint a padok, de több néző várja el, hogy ülőhelyre ülhessen a meccs nézése közben.

A nézőszámot befolyásoló tényezők:

- a két csapat szurkolói csoportjainak mérete
- a két csapat szurkolóinak hangulata
- a mérkőzés típusa (barátságos / tétmérkőzés)
- időjárás (a fedett lelátók sokat segíthetnek rossz idő esetén)
- jegyárak
- stadionméret és ülőhelytípusok
- a szurkolói igények a lelátókat illetően

Szurkolói igények

A szurkolók különböző lelátótípusokat kedvelnek. Vannak, akik az ülőhelyeken szeretik nézni a meccset, mások inkább fapadon, megint mások a teraszra szeretnek járni, és néhányan még olyanok is vannak, akik a pálya melletti füves területen szeretik támasztani a korlátot. Ha a szurkolók a kedvenc helyükre nem kapnak jegyet, jó eséllyel választanak egy jobb minőségű lelátót, de a kedvencüknél gyengébb minőségűt soha, akkor inkább hazamennek. Rossz idő esetén egyes szurkolók csak akkor vesznek jegyet, ha az általuk kinézett szektor be van fedve.

Jegyárak:

A nézőszámot befolyásolni lehet a jegyárak változtatásával. De vedd figyelembe, hogy ha túl magasra állítod a jegyárakat, annyival kevesebb néző fog kilátogatni, hogy a bevételed csökkenhet! Másrészt, ha túl alacsony a jegyár, több szurkoló fog kilátogatni, de nem annyival, ami kompenzálná az árcsökkentést. A nézőszámot befolyásoló körülmények figyelembe vételével kiszámított optimális jegyár biztosítja, hogy jegybevételed maximális legyen.

Természetesen, ha úgy számolod, hogy több szurkoló látogatna ki a stadionodba, mint annak kapacitása, magasra emelheted a jegyárakat, de így sem lesz akkora bevételed, mint hogyha stadiont bővítenél.

A jegyárak változtatásához menj a stadion oldalára, majd kattints az egyes szektoroknál látható „Jegyár módosítás” opcióra! Egy jegy legalább 50 és legfeljebb 50 000 forintba kerülhet. Az alapbeállítás árait itt találod.

Építkezés:

Légy körültekintő a stadion bővítésénél! A beruházás lassan térül meg, bár közép- és hosszútávon hasznos lehet, rövidtávon problémákat is okozhat. A kisméretű stadion bevételkiesést okoz meccsnapokon, a túlméretezett stadion azonban a heti fenntartási költségek felesleges növekedését jelentheti.

Minden stadion nyolc szektorból áll. Egy szektor megváltoztatásához kattints az „átalakítás” gombra a stadion oldalon. Ezután megadhatod a méretet, a lelátótípust, és hogy be akarod-e fedni az adott szektort. A kiválasztott méret a stadionépítés befejezése után rendelkezésre álló helyek számát mutatja.

Miután ezzel megvagy, kattints a „Becsül” gombra, hogy megkapd a költségek részletes listáját, és azt hogy az építkezés várhatóan hány napig fog tartani. Az építkezés időtartama csupán a kivitelező cég becslése, egy-két nap eltérés előfordulhat az előre kihirdetett időponthoz képest. Ha az építkezéssel el akarsz készülni egy bizonyos időpontra, érdemes lehet a becsült időhöz pár napot hozzáadni, nehogy az esetleges csúszás miatt ne készüljön el időre a stadion.

Vigyázat! Az egyes helyek egységára a szektor méretével arányosan növekszik. Két kisebb lelátó építése olcsóbb lehet, mint egy nagyé. Ugyanakkor minden építkezéshez kapcsolódik egy mérettől független fix költség, tehát a túl kicsi lelátók építése sem gazdaságos.

Az építkezési munkálatok alatt az átalakítandó lelátót lezárják, és mindössze 100 szurkoló nézheti a meccset abból a szektorból.

Pálya

Gyeptípusok és pályaállapot

A pályaállapot befolyásolhatja a labda mozgását, és a játékosok sérülésének valószínűségére is hatással van. A pálya rossz állapotú területein a labda kiszámíthatatlan irányba pattanhat az egyenetlen gyep miatt, és esetleg nem arra megy, amerre a játékos vezetni szeretné. A sérülések kockázata rossz állapotú talajon magasabb lesz, jó állapotún (50% feletti állapot) pedig alacsonyabb.

A talaj állapotának kezeléséhez ki kell választanod, hogy milyen típusú gyepet szeretnél a stadionodban. Különböző gyeptípusok vannak, a minőség függvényében különböző maximális állapotokkal. Például a „garden grass” legjobb állapota alig haladhatja meg az 50%-ot, tehát ez nem a legjobb minőség. Az állapot fokozatosan romlik minden egyes meccs után, és időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ennek foka az időjárástól függ, a legjobb akkor, ha nincs túl meleg, és nem túl esős az idő.

A pálya karbantartása

A fű regenerálódását felgyorsíthatod, ha költesz a karbantartásra. Magasabb karbantartási szinten a pálya állapota gyorsabban javul. Erre két lehetőséged van: a kis csomag megvásárlásával a karbantartás szintje 50% lesz, nagy csomag vásárlásával 100%. A karbantartás szintje minden nap csökken egy kicsivel. Csak akkor érdemes ezt használnod, ha gyorsan fel szeretnéd javítani a pályád állapotát.

Gyeptípusok és költségeik táblázata:

Név: A lefektetés költsége / Teljes karbantartás / Félárú karbantartás
Kerti fű, otthoni gyephez: 5 000 $ / 1 250 $ / 625 $
Amatőr sporthoz és parkba való fű a szurkolói klub önkénteseitől: 10 000 $ / 2 500 $ / 1 250 $
Félprofi bölényfű a helyi kertészeti boltból: 25 000 $ / 6 250 $ / 3 125 $
Professzionális kékfű a ZöldFűtől: 50 000 $ / 12 500 $ / 6 250 $
Alaposan szelektált bermudafű a ProfiFűtől: 100 000 $ / 25 000 $ / 12 500 $
Angyalfű az IsteniFűtől: 125 000 $ / 31 250 $ / 15 625 $

Gyepmintázat és logó

Beállíthatod, hogyan nézzen ki a gyeped. Különböző minták közül választhatsz, mint például hosszanti csíkozás, négyzetes vagy üres minta, stb.

A Plusz felhasználói a csapatuk címerét is elhelyezhetik a kiválasztott pozícióban és méretben. Ajánlott PNG formátumot használni az átlátszó felületek jobb kezelése érdekében.

Pályaméret

A megengedett határok között beállíthatod a pályád méretét. Ez előnyt jelenthet taktikázásnál. A módosítás költségei a használt gyeptípustól függnek. Bármilyen méretet választhatsz az alábbi korlátok között:

Szélesség: 64 és 78 m között. Normális érték: 72 m
Hosszúság: 95 és 110 m között. Normális érték: 102 m

Bármilyen kombináció lehetséges.
2009-11-12 15:03:23
Minden csapathoz tartozik egy szurkolói csoport, amely a leghűségesebb szurkolókból áll. A legfanatikusabbak minden évben feliratkoznak a Szurkolói Klubba (az aktuális tagok számát megtalálod az Iroda menüpontban). A keménymagtól függetlenül minden meccsre látogatnak ki alkalmi nézők is függően az időjárástól, és az ellenfél Szurkolói Klubjának létszámától és hangulatától.

A szurkolók hangulatát az Iroda menüben találod.
Egyes szurkolói csoportok nem fognak kimenni a mérkőzésekre ha nem biztosítasz számukra megfelelő körülményeket (például ülőhelyet).

A szurkolói klub tagjainak száma minden héten frissül. A változás mértéke függ:
- a csapat osztályától
- a csoport presztízsétől
- a szurkolók hangulatától

Az osztályozók nagyobb hatással vannak a szurkolók hangulatára, mint a bajnoki mérkőzések.
2011-10-06 11:24:54
A mérkőzések lebonyolítása a labdarúgás valós szabályzatán alapul.

A felállás kiválasztása

Minden meccsre 11 játékost, és 5 cserét lehet nevezni. Azok a játékosok,
akiknek a sérülése hét napon túl gyógyul, nem vehetnek részt a találkozón. A kissé sérült játékosok ugyan játszhatnak, de teljesítményük nem fogja elérni a valós értéket. Az eltiltott játékosok egy hivatalos tétmérkőzést (bajnoki-, vagy kupa) kénytelenek kihagyni. Eltiltást három sárgalap után, illetve az előző mérkőzésen történt kiállítás után kapnak a játékosok. Az olyan játékosok, akik nem elég egészségesek vagy eltiltottak, nem fognak
játszani még akkor se, ha beteszed őket a kezdő 11-be.

Minden játékosnak ki kell választanod a hozzáállását az alábbiak közül:
GK - kapus
DEF - védő
MID - középpályás
ATT - csatár

Ezek a beállítások meghatározzák a játékosok viselkedését a pályán. Például a védő felfogású játékos szerelés után inkább elrúgja a labdát, mintsem cselezgetésbe kezdjen és esetleg nehéz helyzetbe hozza a csapatát, ha elveszti a labdát. Minden pozíciónak van egy felső limitje. Legfeljebb egy GK, öt DEF, öt MID és három ATT utasítású játékos szerepelhet a mérkőzésen egyszerre. Azon a mérkőzésen, amelyen túl sok azonos utasítású játékos lépett pályára (pl: 6 DEF), a pályára lépett játékosok nem kapnak edzést, kivéve ha erőnlétet edzel.


Olvasd el az "edzés" fejezetet, hogy megtudd, hogyan edzheted az adott pozíciókat.

Ha egy csapat kevesebb, mint 10 játékost nevez, illetve nemlétező taktikával áll ki, akkor az ellenfél csapata automatikusan nyer. A vétlen (azaz győztes) csapat kezdőbe nevezett játékosai megkapják a teljes edzést.

Játékosok cseréje

A játék folyamán szükség lehet a játékosok cseréjére. Ez például akkor történhet meg, ha egy játékos megsérül. Ebben az esetben a nevezett cserejátékosok közül az első adott pozícióban lévő lép pályára a sérült helyén.

Lehetőséged van egyéb utasítások beállítására is a kezdőcsapat meghatározásán kívül. A cserék végrehajtásához meg kell határoznod, hogy hányadik percben, milyen feltételekhez kötve történjenek meg. Meghatározhatod azt is, hogy melyik játékosod végezze el a büntetőket, illetve a szabadrúgásokat (az ellenfél térfelén). A szögletet elvégző játékost nem választhatod meg.

A következő feltételes utasításoknál a meghatározott időpont azt jelzi, hogy melyik perctől kezdve történjen meg a csere (tehát ha beállítod hogy az első percben teljesüljön, akkor akár a 89. percben is megvalósulhat az utasítás, amennyiben szükség van rá)
- sárgalapos játékos
- kiállított játékos
- kissé sérült játékos

Megjegyzés:
Ha nem választasz ki senkit arra, hogy elvégezze a pontrúgást, akkor azt a labdához legközelebb álló játékos fogja elvégezni.

Könnyű Győzelem:

A csapat könnyű győzelmet arat, ha:
- az ellenfél 10-nél kevesebb játékost küld a pályára (5-0)
- a taktikát törölték a taktika-szerkesztőből és az új taktika még nem volt beállítva a mérkőzés kezdetéig (5-0)
- ha mindkét csapat felállása könnyű győzelmet eredményezne a másiknak, abban az esetben:
* 0-0, ha bajnoki mérkőzés
* 1-0, ha kupa mérkőzés

A meccsek televíziós közvetítése

Minden mérkőzésről TV-felvétel készül, amit te is megnézhetsz. Ezáltal láthatod, hogyan teljesítettek a játékosaid, és hogyan működtek a taktikai elképzeléseid.

A navigációhoz a következő billentyűket használhatod:

- [Home] a játékosok neveinek megjelenítése be/ki
- [Space] a gombok paneljének be/ki kapcsolása
- [balra/jobbra nyíl] az "adás" gyorsítása, lassítása, az élő közvetítés nem gyorsítható
- [lefelé nyíl] szünet
- [Alt + F4] a közvetítés megszüntetése

Meccs utáni statisztikák

A meccs után mindkét csapat statisztikája megtekinthető.
- labdabirtoklás, attól a pillanattól számít, ahogy a játékos a labdát megkapta, addig a pillanatig amíg elveszíti. A pontrúgás nem számít.
- játék az adott térfélen, az az idő, amennyit a labda a csapat térfélen töltött. Ne örülj, ha ez a mutató meghaladja nálad az 50%-ot, mert az azt jelenti, hogy a csapatod inkább védekezett, mint támadott!
- kapuralövések
- szabálytalanságok
- lapok
- lövések, átadások, védőmunka hatékonysága, mely az összes játékos tevékenységének átlagát jelenti (például ha egy játékos sikeresen vagy sikertelenül szerelt, a megmozdulásnál mutatott védekezés képessége hozzáadódik az összesítéshez). A hozzájárulás mértéke függ a játékos képességétől, a formájától és a sikerességétől. Még a legjobb játékosok is rúgnak luftot néha.
Ne felejtsd, hogy az értékelések az egyes játékosok egyéni megmozdulásainak az átlagát mutatják, nem pedig azt, hogy csapatként hogy játszottak. Ez csakis tőled függ, konkrétabban attól, hogy milyen taktikát állítottál be.

Meccs utáni játékos-értékelések

Miután rákattintasz a "játékos-értékelések" linkre, a játékosaid az adott meccsen nyújtott produkciójának kiértékelését láthatod. Az oszlopok a következőket jelentik:
- az értékelés: a játékos általános értékelése, mely a teljesítményétől függ. Minél több alkalom nyílik arra, hogy a játékos kamatoztassa a képességeit, annál magasabb lesz az értékelése. Az értékelés egyben pozíciófüggő is. Különböző posztokon más és más cselekedetek számítanak bele az értékelésbe, például egy csatárnál a legfontosabb a lövéseinek a minősége. A játékos formája is kihat a teljesítményükre, így ez is befolyásolja az értékelést.
- a pályára lépés/pálya elhagyásának időpontja
- lövések
- szabálytalanságok
- Off. - a támadó megmozdulások százalékos hozzájárulása - meddig birtokolta a labdát, hányszor passzolt, cselezett
- Def. - a védekező megmozdulások százalékos hozzájárulása - hányszor szerelt vagy üldözte a labdát birtokló játékost - ez a statisztika nem feltétlenül a védőknél a legmagasabb. Ha egy csapat végigtámadja a meccset, akkor inkább a középpályások vagy akár a csatárok járulnak hozzá a legtöbbet a védekezéshez.

Meccskommentár

Itt a meccs legfontosabb történéseinek rövid összefoglalása találod, mint például:
- gólok
- lövések, amelyek például a kapufát érintették
- lövések, melyekkel a kapusnak dolga akadt.
- sárga és piros lapok
- cserék
- büntetők
2014-05-17 18:22:10
A liga minden országban osztályokra van bontva, különböző számú csapatokkal, attól függően hogy milyen szintű az osztály. Legfelül mindig csak 1 liga van - a legfontosabb és legtekintélyesebb minden országban. Minden alsóbb osztályban 4-szer több liga van, mint a közvetlenül felette
lévőben:

1. osztály: 1 liga,
2. osztály: 4 liga,
3. osztály: 16 liga,
4. osztály: 64 liga,
stb.

Minden ligában 8 csapat játszik körmérkőzéses formában, oda-visszavágós rendszerben. Így összesen 14 bajnoki meccs van egy szezonban. A pontok ugyanúgy vannak meghatározva mint a valós életben; így a győzelemért 3 pont jár, a döntetlenért 1. A tabellán a sorrend a következőkön alapszik (a legfontosabbtól kezdve)
- pontok
- gólkülönbség
- rúgott gólok száma
- győzelmek száma
- a legutóbbi szezon végén elért helyezés

A szezon végén a legfelső osztály győztese lesz az ország nemzeti bajnoka.

Feljutás és Kiesés:

A csoportgyőztesek negyede (a legjobbak) az alacsonyabb osztályba besorolt csoportokból osztályozó mérkőzés nélkül feljut. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a leggyengébb teljesítményt nyújtó csapatok - a fent említett szempontokat alapul véve - automatikusan kiesnek egy alacsonyabb osztályba besorolt csoportba. Ez azt jelenti, hogy nem minden 8. helyezett esik ki automatikusan. A többi csoportgyőztes osztályozó mérkőzést játszik a felsőbb osztály maradék 5-8. helyezettjeivel.

A rájátszás párosításai a pontszámon és a gólkülönbségen alapulnak: magasabb osztályból a leggyengébb csapatok mérkőznek meg az alsóbb osztálybeli legerősebb csapatokkal.
Amennyiben döntetlen eredmény születik, a csapatok hosszabbításban, vagy ha szükséges, büntetőpárbajban döntik el a feljutás-kiesés kérdését. A mérkőzést a magasabb ligából érkező csapat stadionjában rendezik meg.

A kupa

A nemzeti kupák a szezon első bajnoki fordulója előtt kezdődnek. A résztvevő csapatok száma 2 legnagyobb lehetséges hatványa. Így egy országban ahol 3 osztály van (21 liga, 168 csapat) a kupában résztvevő csapatok száma 128. A nemzeti kupában résztvevő csapatok jogosultságát és a sorsolás beosztását az országos ranglista határozza meg. Emiatt az alsóbb osztályokban vitézkedő csapatok számára fontosabbak a barátságos mérkőzések, mivel a ranglistapontok elvesztegetése akár azt is eredményezheti, hogy a csapat nem indulhat a kupában. Az ország Ranglista menüpontjában látható, hogy éppen mely csapatok indulhatnának a kupában, a szürke háttérrel jelölt csapatok már nem jogosultak a részvételre.

Minden fordulóban a csapatokat két kalapba sorolják. Az első kalapba kerülnek azok a csapatok, melyek az előző szezonban bekerültek az "erősebb" 50%-ba, a második kalapba pedig azok a csapatok kerülnek, melyek az előző szezonban a "gyengébb" 50%-hoz tartoztak. Amint ez megtörtént, a párosítások véletlenszerűen történnek meg. Tehát bármely első kalapban lévő csapat játszhat bármely második kalapban lévő csapattal.

A mérkőzéseket a gyengébben rangsorolt csapat stadionjában játsszák. Döntetlen esetén hosszabbítás, majd ha az sem dönt, akkor büntetőpárbaj következik.

Bajnokok Ligája

Az egyes országok legjobb csapatai részt vehetnek a Sokker Bajnokok Ligájában. A résztvevők száma 128 csapat.

Minden válogatottal rendelkező ország nemzeti bajnoka részt vesz a kupában. A fennmaradó helyeket azon országok nemzeti kupagyőszteseivel töltik fel, amelyek a legelőkelőbb helyen állnak a válogatottak ranglistáján. Ha egy országban az első osztályt ugyanaz a csapat nyeri, mint amelyik a kupát, akkor az indulási jog a rangsorban következő ország kupagyőztesére száll át.

A nemzeti kupákhoz hasonlóan a Bajnokok Ligája is kieséses rendszerben zajlik. A sorsolás a csapatok aktuális ranglistapontjai alapján történik.

Barátságosok

Azok a csapatok akik nem vesznek részt a kupában, vagy már kiestek belőle, felszabadul némi idejük. Csatlakozhatnak egy barátságos ligába (ha van ilyen) vagy leköthetnek egy barátságos mérkőzést egy másik csapattal. A meccs folyhat liga rendszerben (hosszabbítás és büntetők
nélkül) vagy kupa rendszerben. Ha ki akarsz hívni egy csapatot, menj a meccsei naptárához. Ha ki lehet hívni őket, találsz egy linket az adott hétnél, ha még nem kötöttél le barátságos mérkőzést.

Barátságos ligák

Csak a Plusz előfizetők indíthatnak saját barátságos ligát, viszont minden menedzser csatlakozhat hozzá. Az alapító csak egy barátságos ligát készíthet. A liga készítés műveletét megtalálod a "Barátságosok" menüben a Felvételnél.
Az alapító a következőket határozhatja meg:
- mikor kezdődjön a liga
- mely jelentkező csapatok vehetnek részt
- legyenek-e visszavágók

Az alapítónak részt kell vennie a saját ligájában, addig nem tudja elindítani amíg ez lehetővé nem válik.

Amint a liga elkészült a csapatok jelentkezhetnek. Az alapító behívja a csapatokat, amelyeket kiválaszt a ligába. Amikor úgy dönt, hogy a résztvevők listája és a liga rajtra kész, beindítja a ligát.
A liga a következő feltételekkel indulhat:
- A résztvevők száma nem páratlan, nem kevesebb mint 4 és nem több mint a megadott maximum szám ami a szezon végéig hátralévő időtől függ.
- Az összes kiválasztott résztvevő egyike sem kötött le barátságos mérkőzést, vagy nem szerepel a kupában.

A liga csütörtök és vasárnak között indítható, és a kezdő mérkőzés a következő szerdán lesz, a naptárban pedig hétfőn jelenik meg a sorsolás. Hétfő és szerda között hozhatsz létre új ligákat, vagy csatlakozhatsz egy már inaktív létezőhöz; ám még nem tudod beindítani a ligád.

A nem beindított liga állapota változatlan marad. A következő héten aktiválhatod, vagy maradhat inaktív örökre.

Egy befejeződött barátságos liga újra inaktívvá válik, így kezdhetsz új fordulót, kereshetsz új csapatokat stb.

Bulimeccsek

A bulimeccsek olyan barátságos meccsek, amiket két pluszos felhasználó köthet le. Bármelyik nap játszhatóak, kivéve a szerdákat és a vasárnapokat. A bulimeccsek kizárólag szórakozásra szolgálnak, és nincs hatásuk a Sokker világára - a sérülések és a lapok nem maradnak meg a meccs után, és az edzésre sincsenek hatással. Ezek a mérkőzések ugyanakkor hatással vannak a ranglistapontokra. A bulimeccseken bármelyik játékos játszatható, akkor is, ha sérült vagy eltiltott.
2010-02-01 17:59:21
Minden szezon 16 hétig tart, melyek 0-tól 15-ig vannak számozva. A hét minden napján történnek bizonyos események, egyesek csak egy bizonyos héten. Íme a lista:

Minden nap

- egészségügyi ellenőrzés a sérült játékosoknak
- stadionépítési munkák ellenőrzése
- a játékosok értékének frissítése
- napi időjárás-előrejelzés

Szombat

- a fizetések és stadionfenntartási költségek kifizetése
- ifik toborzása az ifi iskolába
- a szponzorok heti támogatása megjelenik a klub számláján
- felnőtt válogatott meccsek
- (0. hét) VB-selejtezők sorsolása
- (1. hét) VB-csoportok sorsolása

Vasárnap

- képességek frissítése az idősebb játékosoknál
- (1. hét) szövetségi kapitányi választások vége
- (1. héttől a 14. hétig) bajnoki mérkőzések
- (15. hét) osztályozó mérkőzések (lásd a Szabályzat 12. fejezetét)
- megjegyzés: a 0. héten nincs meccs vasárnap

Hétfő

- a beindított barátságos ligák fordulóinak megjelenése
- szurkolói klub frissítése
- játékosok formájának frissítése
- bajnoki tabellák frissítése (újságok az újságárusoknál)
- (15. hét) szövetségi kapitányi választások kezdete
- (0. hét) szezonbónuszok kifizetése (szurkolói bérletek és szponzorbónusz)

Kedd

- (1-14. hét) ifibajnokság mérkőzései

Szerda

- ifibajnokság következő fordulójának sorsolása
- le nem kötött barátságos kihívások törlése
- megjegyzés: szerdán nem köthetsz le barátságos meccset
- barátságos/kupa meccsek (a nemzeti kupa a 0. héten kezdődik)

Csütörtök

- Sokker Bajnokok Ligája meccsek. A BL a 15. héten kezdődik.
- a következő kupaforduló sorsolása (ha nem ért még véget)
- barátságos ligák tabellájának és állapotának frissítése
- ifik edzése és felhúzása a nagycsapathoz
- a játékosok képességeinek és formájának a frissítése (azaz edzés)

Péntek

- a következő Bajnokok Ligája forduló sorsolása (ha még nem ért véget)
- U21-es válogatott meccsek
- (15. hét) a játékosok életkorának és fizetésének frissítése
Minden olyan nemzet, amely eltöltött legalább egy szezont a Sokkerben, rendelkezik nemzeti válogatottal. Minden nemzet csak a válogatottal azonos nemzetiségű játékosokat hívhat be a keretbe, ezek a játékosok a felhasználók által megválasztott egyén, a szövetségi kapitány által lesznek behívva. A válogatott mérkőzéseit mindenki láthatja akár van Plusz-a akár nincs.

Választások

Bárki jelentkezhet szövetségi kaptitánynak, nem számít milyen nemzetiségű. A szövetségi kapitányokat minden szezon végén választják meg demokratikus úton. A szövetségi kapitány nem látja a játékosok tulajdonságait. Az egyetlen kivétel, ha a játékos a szövetségi kapitány tulajdonában van, vagy a játékos átigazolási listán van.

Játékosok

A válogatott keretében legfeljebb 40 játékos tartózkodhat. A válogatott játékosok védve vannak olyan értelemben, hogy: ha egy csapat előbb BOT-csapattá válik, majd ugyanezt a BOT-csapatot felvált egy új csapat, akkor a BOT-csapatban szereplő válogatott játékos a piacra fog kerülni. (ha min. 1 válogatott mérkőzésen szerepelt korábban)

Mérkőzések

Barátságos meccsek

Barátságos meccsek minden héten vannak, kivéve ha éppen világbajnoki vagy világbajnoki-selejtező mérkőzések vannak. A szövetségi kapitány feladata a barátságos mérkőzés lekötése - hasonló módon a normál felhasználók közti barátságos mecsekhez. A szövetségi kapitány bármely a válogatott nemzetiségével egyező nemzetiségű játékost behívhat és az összes lehetséges módon felhasználhatja azt.

Világbajnoki selejtezők

Minden válogatott részt vesz benne. A csapatokat különböző kalapokba rakják a nemzetközi ranglistás helyezésüktől függően. A ranglista 1-7 helyezettje kerül az első kalapba, a 8-14 helyezett a másodikba és így tovább. Az első kalap csapatait sorsolják először a csoportokba, a második kalap csapatait másodszor, stb.

A selejtező mérkőzések nem minden héten zajlanak, így barátságos mérkőzéseket is lehet játszani alatta.

Világbajnokság

Mindössze 32 csapat jut ki a Világbajnokságra. A kijutás a következőktől függ:
1. csoportbeli helyezés a selejtezőben
2. csoportmérkőzések alatt szerzett pontok
3. rúgott gólok
4. kapott gólok
5. győzelmek száma
6. ranglistahelyezés a sorsolás pillanatában.

A Világbajnokságra kijutott csapatokat 8 darab négyfős csoportba sorsolják, függően a selejtezőbeli eredménytől - a nyolc legjobb csapat kerül az első kalapba, a következő nyolc a másodikba, az azt követő nyolc a harmadikba, és az utolsó nyolc a negyedikbe.
2016-02-02 21:59:27
Ebben a fejezetben egy rövid leírást találsz a szabályzatban leírt menü témákról illetőleg.

Felhasználói menü - a jobb oldali keret

A jobbodon találsz egy téglalapot 9 ikonnal, amelyek a legfontosabb helyekre mutatnak a
klubodban.

- Hírek - egy link a főoldalra ahol a játékkal kapcsolatos híreket találod
- A klub oldal - a klubod főoldalára visz, ahol belépést találsz a liga tabelládra csakúgy
mint a profilodra ahol beállíthatsz adatokat mint a felhasználói név, jelszó, e-mail cím stb.
- A játékosok - egy lista a klubodnál alkalmazott játékosokról, itt minden szükséges információt
megtalálsz a felálláshoz. Eljuthasz a játékosok egyéni oldalára, hogy többet megtudj róluk
vagy csinálj velük valamit (átadólistára tenni, kirúgni)
- A meccsek - egy lista a lejátszott mérközésekről, és egy lista lekötött mérkőzésekről
- Edzés - itt tudod menedzselni és edzeni a csapatod, új edzőket toborozni, kiosztani a
feladatokat az edzőknek akiknek érvényes szerződése van. Itt léphetsz még be az edzők lapjaira
ahol láthatod az egyéni tulajdonságaikat, szerződtetheted, kirúghatod stb. Az edzés oldalon
válaszhatod ki az egyéni edzést és az edzés posztját.
- Pénzügy - Itt elenőrizheted a klubod be- és kifizetéseit erre és az előző hétre, és a
számlád egyenlegét figyelheted.
- Stadion - ezen az oldalon láthatod a stadionod, és kaphatsz becsült költséget a lelátó
bővítésekről vagy indíthasz építési munkákat.
- Iroda - az Irodában találsz további információkat a csapatodról, jelentéseket olvashatsz,
és megtudhatod a szurkolói klubb hangulatát, és a szurkolók számát. Figyelheted még az
aktuális átigazolásokat is. Továbbá még hasznos linkeket találsz más oldalakra.
+ Ifik - ellenőrizheted az ifi iskolád, meghatározhatod a maximális számát a résztvevőknek,
és előléptetheted azokat akik készen állnak rá.
+ Barátságosok - különböző adatok a barátságos meccsekről és ligákról
+ Média - megadhatod a klub mezét, emblémáját, cikkeket publikálhatsz stb (ez csak a Plus
előfizetőknek elérhető)
- Levél - A Sokkeren keresztül küldhetsz üzeneteket más Sokker menedzsereknek

Fő menü - a bal oldali keret

Ebben a menüben általános oldalakat találsz az országoddal és a Sokkerrel kapcsolatban:
- Ország - az országod fő oldala, minden alapvető információ, a bajnoki és barátságos ligák
adatai. Más oldalak is elérhetőek innen.
+ Régiók - az adott ország régióinak listája
+ Statisztikák (csak a Plus előfizetőknek elérhető)
+ Események - a napi események listája az országban
- Keresés - felhaszánlók, csapatok, játékosok keresője
- Átigazolások - az átadó listára tett játékosok keresője
- Fórum - itt léphetsz be a fórumokba, ahol beszélgethetsz más menedzserekkel. Ha számok
vannak az oldalon (+x / +y) formában a fórumok nevei mellett, ez azt jelenti, hogy x hozzászólás
van y témában amit még nem olvastál. Ne felejtsd el átnézni a fórum szabályzatot.
- Szabályzat - egy link a szabályzatra amit épp olvasol :).
- Plus - Itt megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár előfizetni a Plusra, és előfizethet ha
akarsz.

A felállás beállítása

A meccsekhez lépve találsz egy felállás linket a még nem lejátszott mérkőzések mellett. Ez
vezet arra az oldalra ahol megadhatod, ki és milyen poszton játszon, és beállíthatod a
helyes taktikát. A taktika képe a játékosok általános elhelyezkedését mutatja, és kicsit
eltérhet attól amit a taktika szerkesztőben látsz. Tedd a játékosaid a megfeleő posztra,
válassz egy taktikát és kattints a Mentés gombra. Újra látni fogod a beállított felállást.
Hogy biztos legyen lépj ki a felállás szerkesztőből és ellenőrizd újra. Néhány böngésző
hibákat csinálhat.

Utasítások szerkesztése

A meccsekhez lépve találsz egy Mérkőzés utasítások linket a még le nem játszott meccsek mellett.
Ez vezet arra az oldalra ahol az adott meccsre kiválaszhatod a játékosokat utasításaikat és a
helyes taktikát.A taktika képe a játékosok általános elhelyezkedését mutatja, és kicsit
eltérhet attól amit a taktika szerkesztőben látsz. Válasz 16 (kezdő 11 plusz 5 csere) játékost
, úgy, hogy kiválasztod a nevüket az 1-16 poszton. Győződj meg róla, hogy egy poszton nincs
több játékos, mint 1 KAP, 5 DEF, 5 KP, 3 TÁM. Ezután válasz taktikát és kattints a Mentés
gombra. Újra látni fogod az oldalt a kiválasztott felállással. Ne felejtsd el ellenőrizni a
mentett felállást azzal, hogy kilépsz a felállás szerkesztőből és vissza. Néhány böngésző
hibát csinálhat.

Taktika szerkesztése

A taktika szerkesztőt az Edzés oldalon találod vagy a felállás szerkezstő oldalon.
(FIGYELEM! Chrome böngészőben a takitika képe rosszul jelenik meg! Használj másik böngészőt
a takitika szerkesztésére!) Csak a saját taktikáidat szerkesztheted, ha nincs egy sem akkor be kell másolnod az egyik létező
taktikát. Ehhez használd az Új taktika létrehozása alapulva: legördülő menüt és válaszd ki az
új taktika alapjául szolgáló taktikát a listáról. Utána adj nevet neki így könnyen megtalálod.
A Létrehozásra kattintva a felhasználó taktikája megjelenik a sztenderd felállások alatt. A
taktika szerkesztő alatt láthatod a taktika nevét.

Válaszd ki a szerkeszteni kívánt taktikát. Ezután az megjelenik a focipályán a jobb oldalon.
A taktika átalakításához "vidd" labdát a terület közepére úgy, hogy az egér pointert ráállítva
a bal gombot nyomva tartod. Látni fogod, hogy a játékosok hogy mozognak a pályán. Ugyanezt
teszik majd a meccsen a gyorsaságuktól és erőnlétüktől függő sebességgel. A labda aktuális
helye határozza meg, hogy a játékosok hogy álljanak fel az adott pillanatban. Ha meg akarod
változtatni egyszerűen vidd a labdát a kiválasztott helyre, és a játékosokat rakd a kívánt
pozicíóba. Figyelj arra, hogy a játékosok egyenletesen mozogjanak a labdával. A nem megfelelő
felállás azt eredményezi, hogy a játékosok nem érik el időben a helyüket, a taktikát
használhatatlanná téve.
Te döntheted el, hogy a csapatod milyen stílusban játszon, például hogy a védők mennyire
mehetnek előre támadó akció közben, a játékosokat a pálya közepéhez közel, vagy attól messzire
helyezve, ezáltalá erősítve vagy gyengítve a kiválasztott pályarészt stb. Több millió lehetséges
kombináció áll a rendelkezésedre!

A kiválasztott taktikát láthatod a játékos felállás szerkesztőben, vagy a meccs egyéni értékelő
oldalán. Ne lepődj meg ha ez jelentősen eltér attól amit a taktika szerkesztőbe beállítottál,
mert ezek a pozíciók minden játékos általános elhelyezkedését mutatják!
Azokat a script-eket és programokat - akár függetlenek, akár a böngészőhöz kapcsolódó add-onok - melyek
- feldolgozzák illetve elrendezik a Sokker által nyújtott adatokat
- módosítják a Sokker felhasználói felületét
- új funkciókat kínálnak vagy már létező funkciókat módosítanak
a Sokker szívesen látja, hiszen általában javítják a felhasználók játékélményét.

Mindazonáltal, ha ezen programok vagy script-ek egyes elemei a játék szempontjából károsnak bizonyulnak (például segítik a spammelést, csökkentik a játék bevételét vagy jelentősen növelik az oldal adatforgalmát és terheltségét), a Sokker fejlesztői és adminisztrátorai:
- megtilthatják a program vagy script közzétételét és megbeszélését a Sokker fórumain.
- megtilthatják a program vagy script használatát és büntethetik a használóit
- eljárást indíthatnak a készítő ellen, ha lehetséges

Továbbá szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy a Sokkerről adatokat csak és kizárólag a http://online.sokker.org/xmlinfo.php oldalon található XML fájlok letöltésével lehet szerezni. Csupán az itt található, egyébként nagy mennyiségű adat felhasználását engedélyezi a Sokker segédprogramok számára.

A böngészőkhöz készített, a felhasználó felületet módosító extrák használata engedélyezett, amennyiben a fenti feltételeknek megfelelnek és nem tekinthetőek a játék számára károsnak. A Sokker nem követi ezen kiegészítők fejlesztését, így előfordulhat hogy olyan bugokat tartalmaznak, melyek megnehezítik számotokra a játékot. Ha bármilyen hibát tapasztaltok, és használtok kiegészítőket, először mindig győződjetek meg róla, hogy nem a kiegészítő okozza-e a hibát mielőtt a bug-fórumra mentek. Ha valamely kiegészítő okozza a hibát, vegyétek fel a kapcsolatot a plug-in készítőjével, vagy vessétek fel a problémát az adott kiegészítő fórumtopikjában.

Képesség sorrendje

0. tragic
1. hopeless
2. unsatisfactory
3. poor
4. weak
5. average
6. adequate
7. good
8. solid
9. very good
10. excellent
11. formidable
12. outstanding
13. incredible
14. brilliant
15. magical
16. unearthly
17. divine
17+. superdivine (a képesség elérte a maximális értéket)

Szurkolói hangulat

1. are furious
2. are losing hope
3. are depressed
4. believe in their club
5. are satisfied
6. are delighted with their club`s performance
7. are madly in love with their club

Szurkolói elvárások

1. Totally outclassed here. Even your stars will be happy to get an opponent players autograph.
2. Your supporters hope the team won`t bring them too much shame in this match.
3. Supporters think the opponent is better, but with a little luck you could spring a surprise.
4. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to opponent team.
5. This match is expected to be a tough and even game by your supporters.
6. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to your team.
7. Rival is respectable by your supporters, but they expect a win.
8. Your supporters are sure of an easy win in this match.
9. Supporters come to eat popcorn, relax and watch a festival of goals from your team.

Heti stadionfenntartási költség (1 helyre):0.75 $
Heti ifiiskola fenntartási költség helyenként:1 000.00 $
Kamat adósság esetén:4.5%
Max. adósság:-250 000 $
Csődlimit:-500 000 $
Szurkolói éves tagsági díj:125.00 $

Jegyárak

Alap oldalsó kapu mögött
Állóhelyek 2.00 $ 2.00 $
Tető alatti állóhelyek 2.00 $ 2.00 $
Terasz 4.00 $ 4.00 $
Tető alatti terasz 5.00 $ 5.00 $
Fapadok 6.25 $ 6.25 $
Tető alatti fapadok 7.50 $ 6.25 $
Székek 7.50 $ 6.25 $
Tető alatti székek 8.75 $ 7.50 $