Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
2008-06-09 14:53:44
Да бисте добили тим, идите на мени Регистрација на главној страни. Након потврде ваших личних података и е-маил адресе, потребно је да сачекате док вам тим не буде додељен. Тим који тражите мора бити из земље у којој живите. Уколико желите тим из неке друге земље, пошаљите мејл на адресу admins@sokker.org

Чим све буде готово, бићете обавештени путем датог е-маила. Све пријаве се израђују на индивидуалној основи, тако да може проћи неколико дана док не добијете тим. Понекад се дешава, али ретко, да су све лиге ваше земље попуњене. У том случају, морали бисте дуже да чекате. У сваком случају, молимо вас да будете стрпљиви док се све лиге не прегледају и прошире тамо где је то потребно. Проширења се обично врше током међусезоне.

Надзирање налога

Ваш Sokker налог може бити обрисан из више разлога:
- Ако се не логујете 50 дана
- Ако ваш тим прелази границу банкротства преко 14 дана.
- Ако не поштујете правила фер плеја или правила форума која су изнета у одељку 2.

У сваком случају, ако бисте желели поново да се прикључите Sokker-y, то ће вам бити допуштено још један једини пут. Морали бисте да сачекате 50 дана од вашег последњег логовања пре него што би могли поново да се региструјете(ако је земља скоро испуњена корисницима, може се десити да ће тимови у најнижим лигама изгубити тим након неактивности од 15 дана. У овом случају, особље ће обавестити кориснике из таквих држава).
Као играч,морате поштовати нека основна правила:

- Није вам дозвољено да имате више од једног тима. Ако се утврди да нисте испоштовали ово правило,изубићете све тимове. Ако имате исту ИП адресу као неки други корисник (нпр.два корисника користе исти рачунар),молимо вас да нас обавестите путем е-маила,на адресу admins@sokker.org.
- Забрањено је остваривати трансфере играча по нереалној цени из било ког разлога. Ко ради овакве ствари може очекивати искључење из игре.
- Забрањени су сви трансфери између тимова који користе исту ИП адресу.
- Ваше понашање на форумима треба да буде на прихватљивом нивоу, онако како је то дефинисано у Статуту форума. То исто важи и за уписивања у књиге гостију и слање СК маила.
2007-03-08 00:08:16
Ваш клуб, попут правог фудбалског клуба; има свој стадион, играче, тренере, асистенте, као и омладинску школу. Одржавање тима подразумева разне трошкове, као што су плате, трансфери, надоградња стадиона итд.
Клуб мора одржавати добру финансијску ситуацију иначе ће кренути путем банкрота.

Надаље ћете наћи више појединости које се тичу вођења тима.
2007-03-08 00:06:42
Сваки играч поседује 8 основних вештина.
7 од њих(брзина, додавање, креативност, одбрана, напад, техника и голман) иду од трагичан до божански. Издржљивост иде од трагичан до силан.
Што је већи ниво дате вештине играч ће се боље снаћи у датој улози.

Основне вештине

Брзина

Одређује колико је играч брз. То подразумева кретање са и без лопте. Бржи играчи имају веће шансе да побегну од противничког играча,као и да га стигну кад је он са лоптом. Голмани са већом брзином су успешнији у пресретању нападача.

Додавање

Ова вештина одређује тачност додавања(и главом и ногом). Тачност обједињује путању и јачину додавања, да би саиграч примио лопту на најлакши начин.

Креативност

Играчи са бољом креативношћу брже доносе своје одлуке и обично бирају најбоље постављеног саиграча за додавање. Ако је креативност вашег играча лоша,он може почети да гледа унаоколо коме да дода лопту, што ће га успорити и узроковати то да може лакше изгубити лопту.

Одбрана

Што је већи одбрамбени скил, шанса за одузимање лопте од противничког играча је већа. Ова вештина је најпожељнија код одбрамбених играча. Међутим, и нападачи и играчи средине терена могу, захваљујући свом добром одбрамбеном скилу, створити прилику одузимањем лопте противнику на његовој половини терена. Акција одузимања лопте такође зависи од технике противничког играча. Што је она већа,већа је могућност дриблинга.

Шутирање

Ова вештина одређује тачност и снагу шутева. Играчи са бољим нападом ће промашивати ређе, а њихови ударци биће тежи за одбрану. Ово је важно и за играче који се убацују понекад у напад, не само за нападаче.

Техника

Многи аспекти игре зависе од технике.
- вештина контроле пријема лопте; играч са очајном техником може погрешити код пријема најпростијег паса.
- брзина дриблинга; играчи са лошом техником губе брзину у кретању с лоптом.
- вештина проласка одбрамбеног играча у ситуацијама један на један и контрола лопте током извођења финте.
- шанса за грешку код додавања на прву.

Голман

Овај скил је важан само за голмане. Он одређује ефикасност одбрана и њихов квалитет. Што је голман бољи, чешће ће хватати лопту или је склонити далеко од нападача.

Издржљивост

Током меча,играчи се умарају. Кад се то деси они губе део својих скилова. Једино креативност не пада током меча. Интензитет умора не зависи директно од трајања утакмице, већ од активности играча. Што играч више трчи и учествује у игри више се умара. Играчи са већом издржљивошћу се мање умарају од других. Пазите на то да ће издржљивост која се не буде тренирала опасти с временом.

Додатни параметри

Форма

Форма одређује може ли играч у потпуности стећи предност што се тиче његових скилова. Играчи који су ван форме ће одиграти горе него да су у доброј форми.

Таленат

Сакривена особина играча да повећа ниво својих скилова. Одређује ефикасност тренинга како за првотимце, тако и за играче у омладинској школи.

Године

После сваке сезоне играчи старе за 1 годину. Млађи играчи се боље тренирају од старијих. Кад играч достигне 30 година, ниво његових вештина може почети да опада. Са бројем година расте и брзина опадања вештина.

Вредност

Приближна вредност која зависи од вештина играча. Не представља тржишну вредност.

Плата

Недељна плата је одређена уговором и такође зависи од нивоа вештина играча. На почетку сваке сезоне уговори се обнављају и одређује се нова плата.

Тактичка дисциплина

Ова вештина зависи од две подвештине:

Искуство:
- више одиграних мечева, више искуства
- активност током сваког меча
- врста меча (званични, пријатељски или наступ за репрезентацију)
- играч који има искуство на нижем нивоу добијаће га много брже, док играчи са већим исукством спорије напредују у овој вештини

Тимски рад:
- показује колико добро тренер може да покаже тактику играчима и колико су они до сада научили у клубу
- мења се сваке недеље током тренинга и његов раст зависи од тренеровог општег скила (може чак и да падне уколико се узме тренер са слабијим општим скилом)
- зависи од времена проведеног на мечу као и сваки други скил
- асистенти помажу да се тимски рад брже развије, али је њихов утицај мањи него на остале скилове
- старији играчи спорије добијају, али спорије и губе тимски рад (отпорнији су на промене)
- после сваког трансфера играчу тимски рад пада на минимум
2006-11-11 14:06:19
Ваш тренер побољшава скилове играча током сезоне или води бригу о омладинцима.

Вештине које се тренирају

Сваки тренер поседује оцене ефикасности тренинга за сваку од осам вештина. Те оцене су потребне само главном тренеру, док је за помоћне тренере битна општа оцена. Требало би да имате главног тренера са највећом могућом оценом за вештину коју намеравате да тренирате.

Општа оцена

Општа оцена тренера зависи од просека његових појединачних оцена. Веома је важно за помоћне тренере да имају што бољу општу оцену јер је она мера помоћи главном тренеру. Такође за тренера омладинаца бирате тренера са што већом општом оценом,јер ће тако ваша омладинска школа боље напредовати.

Плата

Уопштено гледајући,што је тренер бољи, и плата му је већа. У почетку нећете моћи да приуштите фантастичног тренера,уколико не желите да ваш тим банкротира. Око плате тренера нема ценкања – она остаје иста док год важи уговор.

Године

Ваш тренер је људско биће, па ће стога и он морати да оде у пензију. Не будите изненађени кад ваш стари тренер реши да напусти фудбал и пресели се на Бермудска острва да би уживао у заслуженом одмору.

Потрага за тренером

Кад будете добили тим, ваш тим ће имати неколико тренера. То нису најбољи тренери које у том тренуку можете имати; они су у клубу захваљујући познанству са бившим власницима клуба. Међутим,они имају једну велику предност – малу плату. Можете их лако отпустити и потражити боље особље.

Претрага

Тренера можете пронаћи коришћењем обрасца за претрагу, што захтева новац. Што прецизније будете одредили скилове вашег тренера цена претраге ће бити већа. Цену претраге морате платити и у случају да она не задовољи ваше захтеве. Добићете тренера са скиловима приближним онима које сте захтевали у обрасцу. Ако он буде задовољио ваша очекивања, можете одлучити да га унајмите на тај начин што ћете потписати уговор са њим. Потписивање уговора не кошта ништа, међутим, кад се уговор потпише тренер добија плату за целу недељу. С друге стране, ако вам се тренер не буде свидео не морате потписивати никакав уговор са њим; можете га отпустити и потражити другог. Ово отпуштање вас неће коштати новца. Савет:Подесите све скилове у обрасцу на жељену општу оцену када трагате за помоћником или тренером омладинаца.

Отпуштање тренера

Како је наведено раније, отпуштање тренера је бесплатно. Међутим,када отпуштате тренера са којим је потписан уговор, морате му исплатити недељну плату.

Додељивање функције

Кад прихватите тренера,можете га наћи на страници тренинг у пдељку без функције. Ово значи да је тренер унајмљен, али да му није додељена никаква функција у клубу. Улога главног тренера, асистента, или тренера омладинаца може бити дата било ком од тренера које сте унајмили. Зато треба да одаберете коју ће дужност обављати ваш тренер. Можете им замењивати улоге у било које време бесплатно (нпр. да промовишете вашег помоћног тренера у главног тренера). Тренери који нису добили функцију ће и даље примати плату иако не обављају никакав посао.

Слободно тржиште

На овој листи су тренери који нису запослени од стране ниједног клуба. Можете надмашити понуду другог менаджера нудећи више новца за тренера. Ако ваш тим понуди највише до завршетка аукције, добијате тренера, а он прима своју прву плату. Ако за тренера нико не понуди ништа, тај тренер се брише са листе.
2006-11-11 14:06:54
Да би ваш тим напредовао, ваши играчи се морају тренирати. Сваке недеље бирате вештину која ће бити увежбавана током индивидуалног тренинга. Већина типова тренинга подразумева да ће играч примити тренинг ако је играо током недеље на одређеној позицији (GK, DEF, MID, ATT), у пријатељској/куп утакмици или лигашкој утакмици. Играч који је на истој позицији играо два пута у току недеље ће боље тренирати од оног који је одиграо само једу утакмицу. Слично, играч који је играо на званичном мечу ће боље тренирати од оног који је одиграо само пријатељски. Ако је играч играо на две различите позиције у току недеље, рачуна се последњи меч. Разлике у ефикасности тренинга које се тичу играчевог појављивања у утакмицама током недеље су мале. Играч који је одиграо само пријатељску утакмицу ће незнатно мање примити тренинг од оног који је био првотимац. Разлика је још мања за играче који су одиграли две утакмице у односу на оне који су одиграли једну.

Сакривена индивидуална карактеристика исваког грача је његов таленат. Што је играч талентованији,боље тренира и његови скилови брже расту. Са годинама слаби способност раста скилова – што је играч старији, требаће му више времена да унапреди ниво својих вештина. Поред индивидуалног, постоји и општи тренинг ког добијају играчи који су играли током недеље. Ефективност овог тренинга је мања у односу на индивидуални.
Квалитет обе врсте тренинга највише зависи од главног тренера. Нјегова најважнија особина су индивидуалне оцене, а општа оцена нема утицаја на тренинг. Изаберите главног тренера који има велиу способност тренирања оне вештине коју сте изабрали да тренирате. Одлучите колико су вам битне остале тренерове оцене и да ли можете да приуштите бољег тренера.

Помоћници могу бири од помоћи главном тренеру тако што побољшавају ефикасност тренинга својим општим оценама. Али, немојте унајмљивати превише помоћника – ако их буде било више од 3, почеће да се свађају, па ће резултати тренинга бити мањи, а може се десити и да изгубите цео тренинг.

Тренинг издржљивости

Ова вештина се најбрже тренира. Тренираће је сви играчи, без обзира да ли су током недеље играли или не. Такође, сви тренирају са истом ефикасношћу, без обзира на године и таленат. Међутим, ако запоставите тренинг издржљивости, она може опасти, чак и за најмлађе играче у тиму. Највећи ниво издржљивости који се може достићи је силан.

Тренинг брзине

Брзину тренирају сви играчи који су играли током недеље, независно од позиције. Иако је овај тренинг сличан тренингу издржљивости, спада у физичке тренинге и зависи од година и талента играча.

Тренинг шутирања

Нападачи (ATT позиција) најефикасније тренирају, везњаци (MID) нешто спорије, а затим следе одбрамбени (DEF) и голмани (GK).

Тренинг додавања

Додавање најбрже тренирају везњаци, а остали играчи спорије. Ако желите, можете побољшати ефекат тренинга за играче на осталим позицијама, али ће то резултовати смањивањем ефикасности тренинга везњака.

Тренинг креативности

Тренинг креативности сличан је тренингу додавања. Позиција која добија највише користи од тренинга је средина тререна (MID). Слично тренингу додавања, можете побољшати ефекат тренинга за играче на осталим позицијама, али ће то резултовати смањивањем ефикасности тренинга везњака.

Тренинг одбране

Можете изабрати позицију која ће тренирати одбрану најинтензивније током недеље – можете бирати између ATT, MID и DEF позиција.

Тренинг технике

Слично тренингу одбране, најинтензивније тренирају играчи на одабраној позицији.

Тренинг голмана

Једино голмани (GK) који су играли током недеље учествују у тренингу.
Ваш тим поседује омладинску школу. У њој се тренирају млади играчи. Они имају премало искуства или вештине да би играли на званичним мечевима.
Да бисте обезбедили тренинг вашим омладинцима мораћете да унајмите тренера омладинаца. Нјегова општа оцена је мерило брзине напредовања омладинаца из ваше школе. Он је такође тај који одлучује кад је играч спреман да буде испробан као првотимац.

За вашу омладинску школу потребно је да обезбедите број места у њој, што представља максималан број омладинаца који могу да тренирају у школи. Сваке седмице ће се нови играчи прикључивати школи ако имате слободних места. Ако буде било више кандидата него места у школи, неки од њих ће бити аутоматски одбијени без ваше контроле, тако да никад нећете сазнати ко је одбијен: можда неки неупотребљиви омладинац, а можда и потенцијална звезда.
Омладинци улазе у школу са разним оценама, а њихов таленат и општа оцена тренера су параметри који одређују колико ће се брзо развијати и да ли ће бити вредни играчи по напуштању школе. Кад омладинац буде спреман да уђе у први тим, можете га промовисати и видети каквим вештинама располаже.
2006-11-11 14:07:40
Један од основних начина ангажовања нових играча у Соккеру је куповина од другог клуба. Тржиште трансфера ради на принципу аукције.
Стављање играча на трансфер листу кошта део почетне цене. По обављеном трансферу, подавац плаћа таксу на примљени новац.

Након што је играч стављен на листу, он тамо остаје два дана осим ако не буде повучен са листе од стране власника. Играчи могу бити повучени само ако за њих нема понуде. Кад време предвиђено за аукцију истекне, играч се сели у клуб који понуди највише новца за њега. Након завршетка аукције, играч остаје у претходном клубу све док га нови власник не доведе, или га стари послодавац не пошаље у нови клуб. У том тренутку се трансакција завршава.
Требате запамтити правила фер плеја у вези са трансферима која су наведена на почетку.
2006-11-11 14:08:01
Стадион сваког тима има осам сектора за изградњу места за навијаче. Стадион се може надограђивати или смањивати, у зависности од вашег буджета. Да бисте добили цену радова на жељеној трибини, идите на мени Стадион и унесите места која вам требају. Будите опрезни – цена седишта расте пропорционално са величином трибине. Може бити јефтиније да изградите две мање трибине, него једну већу.

Трибине
Постоје четири врсте трибина. Сваки тип одређује цену карте и број гледалаца. Неки од ваших навијача неће доћи ако им не обезбедите задовољавајуће место за праћење меча. Навијачи бирају најјефтинија места од оних која им одговарају. Међутим, навијач ће купити и карту за место које је скупље, ако је његово омиљено место распродато.
Свака трибина се може прекрити кровом да би посету направила независном од временских прилика. Током извођења радова, навијачима није дозвољено да долазе на трибину док се радови не заврше.

Врсте места:

- Трава (стајаћа): Нема седишта. На сваком сектору са травом, само 100 гледалаца је дозвољено поред линије.
-Терасе: Места за стајање направљена од бетона. Друга најјефтинија врста места, мада са извесним регулацијама уведених од стране Фудбалског Савеза које се тичу ограничења величине трибине са терасама. Стадион не сме бити изграђен искључиво од тераса.
-Клупе: Најјефтинија места за седење.
-Седишта: Најскупља и најлуксузнија места. Седишта су скупља од клупа, али можете очекивати више гледалаца који преферирају седишта.
2006-11-11 14:08:20
Сваки клуб има своје верне навијаче који су спремни да бодре свој омиљени тим. Они најфанатичнији улазе у клуб навијача (њихов број можете видети у менију канцеларија). Поред њих, на сваки меч долазе још и нередовни гледаоци чили број зависи од времена и величине и расположења клуба навијача гостујуће екипе.
Тренуутно расположење чланова вашег клуба навијача можете видети такође у менију канцеларија.
Постоји и одређена група навијача који неће долазити на утакмице ако на стадиону нису најбољи могући услови (нпр. ако за њих нема места на покривеној трибини).
2006-11-11 14:09:57
Мечеви се играју у складу са стварним фудбалским правилима.

Бирање поставе

За сваки меч бирате 11 играча + највише 5 на клупи. Играчи са повредом која траје дуже од 7 дана не молгу да учествују у мечу. Играчи који се нису потпуно опоравили (мање од 7 дана до опоравка, означени да имају лаку повреду) могу узети учешће у мечу, али ће играти испод својих могућности. Играч са 3 или више жутих картона или црвеним картоном пропушта један званичан меч (Видећете картоне поред имена играча). повређени играчи, или они са картонима неће играти иако их изаберете као првотимце.

За сваког играча можете изабрати позицију:
GK - голман
DEF - одбрамбени
MID - везни
ATT - нападач
На тај начин одређујете на који ће начин сваки од фудбалера играти (нпр. одбрамбени играчи ће пре одузимати лопту него што ће покушавати да изводе дриблинге и тако увале тим у невољу с случају да изгубе лопту). За сваку од позиција је одређен максималан број играча који могу играти на тој позицији. То су : 1 за GK, 5 за DEF, 5 за MID и 3 за ATT. Ако будете играли са више играча на одређеној позицији него што је то дозвољено (нпр. са 6 одбрамбених) изгубићете тренинг, осим ако се не пребаците на тренирање издржљивости.

Прочитајте поглавље Тренинг да би сазнали како се тренирају одређене позиције.

Ако било који тим изда налог за меч са мање од 10 играча или избрише постављену тактику за меч, противнички тим ће аутоматски победити. Фудбалери који су требали да играју ће тренирати исто као да је меч био одржан.

Измене

Током меча ће можда бити неопходно да замените играча на терену оним са клупе у случају повреде. У том тренутку играч којим је на врху листе замена за дату позицију улази на терен.

Видео-пренос меча

За сваки меч можете пратити ТВ пренос да бисте видели игру ваших играча, њихове најинтересантније акције и открили како функционише ваша тактика
За навигацију употребљавајте следеће тастере:
-[Home], имена играча укључи/искључи
-[Space], панел са дугмићима укључи/искључи
-[лево][десно] стрелице, успори/убрзај пренос ; пренос уживо се не може мењати
-[доле] стрелица, пауза
- [alt] + [F4], крај преноса

Статистика по завршетку меча

Статистика по завршетку меча

Кад се меч заврши можете видети следеће податке за оба тима:
- посед лопте, рачуна се од момента освајања до момента губљења лопте. Извођење прекида се не рачуна
- игра на одређеној половини терена, време које је лопта провела на датој половини терена. Ако је игра на вашој половини прешла 50% немојте славити – то значи да су се ваши играчи више бранили него нападали!
- шутеви на гол
- фаулови
- картони
ефикасност шутирања, додавања и одбране, рачуната као просечна оцена појединачних потеза свих играча (нпр. кад штопер одузме лопту или покуша да то уради, оцена покушаја одбране у тренутку кад је то учинио се урачунава у просек одбране вашег тима; та оцена зависи од његове оцене одбране, тренутне форме и од тога да ли ће бити успешан: чак и најбољи играчи погреше ).
Запамтите да ова оцена само значи просек појединачне игре ваших играча, а не улази у то како су ваши играчи играли као тим. то зависи од вас, првенствено од тактике коју изаберете.

Појединачне оцене

Кад кликнете на појединачне оцене видећете табелу са оценама и статистиком за све играче који су учествовали у мечу. Колоне значе следеће:
- Оцена: општа оцена играча, зависи од укупне игре. Што су веће шансе да играч стекне предност својим вештинама, добија већу оцену. Оцена зависи од позиције; узимају се различити фактори, нпр. за нападаче је најбитнији квалитет њеових напада (ако је имао неких прилика). Форма играча одређује искоришћење његових скилова, тако да и она улази у оцену.
- Минут утакмице кад је играч ушао / изашао
- Број шутева на гол
- Фаулови
- Офф. – проценат офанзивних акција – време кад се играч кретао с лоптом, додавао, изводио дриблинге
- Деф. – проценат дефанзивних акција – време кад је играч одузимао лопту или пратио играча који се кретао с лоптом. Приметите да овај фактор не мора бити највећи за одбрамбене играче у тимовима који константно нападају; најактивнији играчи су везни играчи или чак нападачи

Izveшtaj
Преглед најважнијих акција, као што су:
- голови
- шутеви у оквир гола или поред гола
- шутеви у гол кад голман има тешкоће при одбрани
- жути и црвени картони
- Измене
- Пенали
Лигашка такмичења

Систем лига у свакој земљи је подељен на дивизије које садрже број тимова у зависности од нивоа . На врху је увек само једна лига – најважнија и најпрестижнија за сваку земљу. Свака нижа дивизија се састоји од 4 пута више лига од оне непосредно изнад ње, значи:

Дивизија 1: 1 лига
Дивизија 2: 4 лиге
Дивизија 3: 16 лига
Дивизија 4: 64 лиге итд.

Свака лига има 8 тимова који играју свако са сваким по два пута, што даје 14 мечева по сезони. Поени се уписују као и у стварном фудбалу, тако да за победу добијате 3 , а за нерешен резултат 1 бод. Редослед на табели се заснива на:
- поенима
- гол разлици
- броју датих голова
- освојеном месту у прошлој сезони
(респективно)

На крају сезоне, победник највише лиге постаје првак државе. Освајачи осталих лига играју у плеј-офу са тимовима који су рангирани од 5 до 8 места у вишој дивизији. Парови плеј-офа се одређују на основу поена и гол разлике и то тако што најслабији тимови из виших лига играју против најјачих из нижих лига. У случају нерешеног резултата играју се продужеци и евентуално пенали. Меч се игра на стадиону тима из више лиге.

Куп

Национални купови стартују у првом колу нове сезоне. Број тимова који су се квалификовали за куп је највећи могући експонент од 2. Тако је у земљама са 3 дивизије (21 лигом и 168 тимова) број екипа које учествују у купу 128, а то су сви тимови из дивизија 1 и 2, сви тимови рангирани од 1 до 5 у дивизији 3, и најбољи тимови на 6. месту у див. 3. Квалификације се одређују ма основу позиције у лиги на крају прошле сезоне. Такође се води рачуна о рангу тимова – најбоље рангирани тимови играће против најслабије рангираних који су преостали у такмичењу.
Тимови играју само један меч и то на стадиону слабије рангиране екипе. Игра се по куп систему са продужецима и ако је потребно, пеналима.

Пријатељске утакмице

Тимови који не учествују у купу, или који су већ елиминисани имају слаободно време измедју две лигашке утакмице. Они се могу прикључити пријатељским лигама (ако постоје) , или уговорити пријатељски меч са неком екипом. Меч се може играти као лигашки (без продужетака и пенала) или по куп правилима. Ако желите да позовете тим на пријатељску идите на његов меч календар. Ако је термин слободан наћи ћете линк (и то само ако ви нисте заказали пријатељску)


Пријатељске лиге

Само Плус корисници могу креирати своју сопствену пријатељску лигу, а сваки менаджер може да се придружи некој од постојећих пријатељских лига. Оснивачу је допуштено да креира само једну лигу. Апликација за постављање лиге се може наћи у фајлу “пријатељске” , мени “Рецепција”.
Оснивач одређује:
- када лига почиње
- који ће тимови учествовати од свих пријављених, као и то да ли ће се играти две рунде или само једна.

Оснивач не може да одустане од грања у својој сопственој лиги, већ може да је не активира, или да је једноставно избрише.
Čим се лига постави, тимови се могу прикључивати. Оснивач позива тимове у своју лигу, а када одлучи да је листа тимова комплетна он покреће лигу кад буде вољан за то, у првом могућем року.
Лига се може стартовати под следећим условима:
- Број тимова није непаран, нити је мањи од 4, а ни већи од датог максимума који зависи од броја преосталих недеља до краја сезоне.
- Ниједан тим нема заказану пријатељску ни куп утакмицу.

Лига покренута између четвртка и недеље ће почети идуће среде,а календар такмичења ће бити постављен у понедељак. Између понедељка и среде можете креирати нову лигу или се прикључити некој већ постојећој која није активна, међутим тада не можете активирати вашу лигу.
Статус лиге која још није покренута остаје непромењен. Она може стартовати следеће недеље или заувек остати неактивна.
Пријатељска лига у којој се такмичење завршило постаје поново неактивна, тако да можете у њу поново позивати тимове, итд.
2006-11-11 14:11:31
У зависности од дана у недељи, постоје разна дешаваља :

Сваког дана
- Медицинска провера повређених играча
- Преглед радова на стадиону
- Освежавање вредности играча
- Објава временске прогнозе за сутра

Суботом
- Исплата свих плата и трошкова стадиона
- Драфтовање омладинаца из омладинске школе
- Пријем новца од спонзора

Недељом

- Апдејт вештина за старије играче

Понедељком
- Извлачење парова за стартовану пријатељску лигу
- Освежавање броја навијача
- Освежавање форме
- Апдејт табеле лиге

Уторком

- Уторком се не дешава ништа посебно

Средом
- Бришу се подаци о предложеним пријатељским мечевима. Они се могу уговарати све до среде

Четвртком
- Извлачење парова купа (осим ако је куп завршен)
- Освежавање табеле и статуса пријатељске лиге
- Освежавање напредовања омладинаца
- Освежавање тренинга играча и њихове форме

Петком
- Петком се не дешава ништа што је вредно пажње.
Свака нација у Sokkeru има своју државну репрезентацију (Национални Тим – HT), на коју стиче право ако има своју лигу једну пуну сезону. Свака земља има играче у репрезентацији који могу бити једино националности те земље и које позива особа која је изабрана да буде селектор. Свако има могућност да гледа мечеве репрезентација, без обзира да ли има уплаћен Плус.

Избори за селектора
Било ко се може пријавити за било који НТ посао, без обира из које је земље. НТ тренери се бирају демократски на крају сваке сезоне. Селектор неће моћи да види вештине играча, осим ако нису његово власништво, или су на трансфер листи.

Мечеви

Пријатељске
Пријатељске утакмице се играју сваке недеље, осим ако се не играју мечеви Светског Купа. Од селектора зависи заказивање пријатељских утакмица по истом принципу као и за нормалне кориснике. Селектор може звати у репрезентацију било ког играча (једини услов је да је дате националности) и да га употребљава на сваки могући начин.

Квалификације за Светски куп
Сви тимови узимају учешће. Репрезентације су подељене у шешире сходно свом рангу. Тимови од 1 до 7 иду у шешир А, тимови од 8 до 14 у Б, итд. Репрезентације из шешира А ће бити носиоци група, ови из Б шешира ће бити други тим групе, и тако даље...
Мечеви квалификација се не играју сваке недеље, тако да се у то време могу играти пријатељске.

Светски куп
Само 32 најбоље репререзентације играју завршни турнир, на основу:
1. финалној позицији у квалификационој групи
2. поенима у групи
3. гол разлици
4. броју датих голова
5. броју победа
6. броју поена на ранг листи земаља у време одређивања

Тимови ће бити подељени у 8 група од по 4 тима, сходно резултатима оствареним у квалификацијама.
2006-11-11 14:12:37
У овом поглављу ћете наћи кратак водич кроз мени у вези са појединачним темама у правилима.

Кориснички мени
На десној страни наћи ћете бар са 9 иконица које су линкови за најважнија места у вашем клубу:

- Новости – линк на главну страну где се објављују новости које се тичу игре
- Страна клуба – води Вас на главну страну вашег клуба где имате приступ табели Ваше лиге као и Вашег профила где можете мењати податке попут ницка, шифре, е-маил – а...
- Играчи – листа ваших тренутних играча у којој можете видети њихове податке и вештине. Идите на личну страну играча да бисте сазнали нешто више о њему или да бисте предузели неку акцију (поставка на трансфер листу, отпуштање...)
- Мечеви – листа скоријих мечева и календар за мечеве који тек треба да се одиграју
- Тренинг – овде водите и тренирате вашу екипу, унајмљујете нове тренере, додељујете послове тренерима који имају важећи уговор. Овде такође можете приступити личној страници тренера у којој можете видети његове вештине, потписати уговор са њим или га отпустити. На страни тренинг ,поред тога, бирате врсту тренинга и позицију у тиму која га тренира.
- Финансије – страна у којој проверавате приходе и трошкове вашег клуба за текућу и претходну недељу и пазите на стање вашег рачуна.
- Стадион – овде можете видети свој стадион и добити податке о цени евентуалног проширења стадиона или започети градњу.
- Канцеларија – у канцеларији ћете добити додатне информације о томе шта се дешава у клубу, читаћете извештаје и сазнати расположење вашег клуба навијача, као и број навијача уписаних у клуб. Такође можете пратити тренутне трансфере. На овој страни имате корисне линкове на важне стране:
+ Омладинци – проверавате вашу омладинску школу, одређујете максималан број омладинаца који је похађају и промовишете оне који су спремни да се придруже првом тиму.
+ Пријатељске – разни подаци о пријатељским мечевима и лигама
+ Медији – одређујете клупске дресове, грб свог клуба, издајете изјаве за штампу (опције које су само за Плус кориснике)
+ Нотес – овде можете наћи списак играча које посматрате и опције везане за тимове (такође опција коју имају само Плус корисници)
- Поштанско сандуче – шаљите интерне Соккер мејлове осталим менаджерима

Главни мени - леви фрејм

У овом менију се налазе следећи линкови о вашој земљи и Sokkeru:
-Zemља – главна страна ваше земље у којој можете наћи све основне информације и линкове на званичне и пријатељске лиге. Имате и додатне линкове:
+ Регије – списак регија дате земље
+ Статистике (само за Плус кориснике)
+ Догађаји – листа дешавања за дати дан
-Тражи – претраживач корисника, играча и клубова
-Трансфери – претраживач играча који су постављени на трансфер листу
-Форум – овде имате приступ форумима на којима можете водити дискусије са осталим менаџерима. Ако су бројеви у форми (+x / +z ) поред имена форума, то значи да имате x коментара у z тема које нисте прочитали. Запамтите да требате да се придржавате правила форума.
-Правила – линк на правила која управо сада читате  .
-Плус - на овој страни можете сазнати нешто више о предностима уплате Плус-а и уплатити га ако желите.

Наредбе за утакмицу

Кад приступите листи ваших мечева, наћи ћете линк Наредбе за утакмицу испод неодиграних мечева. Он води на страну која вам омогућује да бирате играче који ће играти на том мечу, да им дате наређења и изаберете праву тактику. Слика тактике приказује приближне позиције играча и може бити нешто различита од оне слике коју видите у страни за подешавање тактике. Изаберите 16 Ваших играча (првих 11 + 5 измена) тако што ћете поставити њихова имена на позиције од 1 до 16. Постарајте се да не ставите више од 1 GK, 5 DEF, 5 MID и 3 STR. . Затим изаберите тактику и кликните Саве. После тога ћете видети страницу са изабраном поставом играча. Да бисте били сигурни напустите страницу, уђите поново и проверите поставу. Неки интернет претраживачи могу генерисати грешку


Подешавање тактике

Едитор тактике можете наћи на страни Тренинг или у наредбама за утакмицу. Можете подешавати само своју тактику; ако немате ниједну мораћете да је направите на основу већ постојећих тактика. Да бисте ово урадили употребите Направи нову тактику на основу од. Из падајуће листе изаберите тактику на којој ће се базирати ваша нова тактика. Затим дајте име новој тактици да би вам било лакше да је нађете. Након што кликнете Create , Ваша тактика ће бити приказана испод стандардних тактика. Изнад едитора писаће њено име.
Изаберите тактику коју желите да подесите. На десној страни екрана појавиће се фудбалски терен. Да бисте изменили тактику, вуците лопту држећи леви тастер миша. Видећете како се играчи крећу по терену у зависности од тога где је лопта. Тако ће се исто кретати и на утакмици ако им то дозволе издржљивост и брзина. Тренутна позиција лопте указује на то како би играчи требало да буду постављени у том тренутку. Ако желите да промените то, једноставно довуците лопту на жељено место и поставите играче на одабране позиције. Обратите пажњу на то да ли ваши играчи мењају место полагано приликом кретања лопте. Неправилна поставка играча на терену може довести до тога да играчи неће моћи да стигну до својих позиција на време, што би учинило вашу тактику бескорисном. Ви сами оређујете стил игре Вашег тима – нпр. колико одбрамбени играчи могу ићи далеко приликом офанзивних акција, постављајући их даље или ближе центру чиме ојачавате или слабите жељене делове терена итд. Могућности су бесконачне јер постоје милиони могућих комбинација!
На страни на којој бирате поставу тима за утакмицу, као и на оној са индивидуалним оценама играча, можете видети изглед тактике коју примењујете. Немојте бити изненађени ако се он мало разликује од оне тактике коју видите у едитору, јер показује приближне позиције сваког играча.
Programs or scripts, both standalone or browser add-ons, that

- Process or rearrange the data provided by Sokker
- Modify the interface or usage of the Sokker site
- Provide new functionality or alter existing functionality of the Sokker site

are normally welcomed by Sokker as they usually enhance the experience of our users.

Nonetheless, if aspects of one of these program or scripts is determined to be detrimental to the game (i.e. by spamming, decreasing game ad revenue, creating heavy traffic or load on Sokker), the Sokker developers and admins could:

- Prohibit any disclosure or discussion of the program or script in the Sokker forums.
- Forbid the use of such programs, and sanction its users.
- Prosecute the corresponding legal action against the author if applicable.

Additionally please note that the only approved and provided method to get data from Sokker is via the XML located at http://online.sokker.org/xmlinfo.php. This is a robust set of data that has been provided and is being allowed for tools to increase your enjoyment of Sokker.

It is allowed to use third party browser plug-ins to manipulate screen content while browsing Sokker, if they meet the above guidelines and are not deemed to be detrimental to the game. Sokker does not review the development of such plug-ins, so be careful when using them as they may have bugs that can cause random failures. When experiencing these or similar problems always first try to disable your browser plug-ins before sending us a Bug Report. In the case of an issue with one of the plug-ins, directly inform the creator or use the appropriate plug-in forum thread to discuss.

Редослед вештина

0. tragic
1. hopeless
2. unsatisfactory
3. poor
4. weak
5. average
6. adequate
7. good
8. solid
9. very good
10. excellent
11. formidable
12. outstanding
13. incredible
14. brilliant
15. magical
16. unearthly
17. divine
17+. superdivine (вештина играча је достигла највиши ниво)

Расположење навијача

1. are furious
2. are losing hope
3. are depressed
4. believe in their club
5. are satisfied
6. are delighted with their club`s performance
7. are madly in love with their club

Очекивања навијача

1. Totally outclassed here. Even your stars will be happy to get an opponent players autograph.
2. Your supporters hope the team won`t bring them too much shame in this match.
3. Supporters think the opponent is better, but with a little luck you could spring a surprise.
4. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to opponent team.
5. This match is expected to be a tough and even game by your supporters.
6. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to your team.
7. Rival is respectable by your supporters, but they expect a win.
8. Your supporters are sure of an easy win in this match.
9. Supporters come to eat popcorn, relax and watch a festival of goals from your team.

Недељни трошкови одржавања стадиона (1 место):0.75 $
Недељни трошкови за једно место у омладинском погону:1 000.00 $
Затезна камата у случају дуга:4.5%
Највећи дозвољени дуг:-250 000 $
Стечај:-500 000 $
Претплатне карте навијача (за сезону):125.00 $

Цена улазница

Места са стране иза гола
Стајаћа места 2.00 $ 2.00 $
Стајаћа места под кровом 2.00 $ 2.00 $
Терасе 4.00 $ 4.00 $
Терасе под кровом 5.00 $ 5.00 $
Клупе 6.25 $ 6.25 $
Клупе под кровом 7.50 $ 6.25 $
Седишта 7.50 $ 6.25 $
Седишта под кровом 8.75 $ 7.50 $