Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
2009-01-02 13:39:27
Du registrerar ditt lag under menyn Registrera på Sokkers startsida. Skriv in din personliga information och din laginformation. Du kommer att tilldelas ett lag så fort en spelledare har accepterat din ansökan. Du kommer att få ett mail när ditt lag är redo. Du måste använda rätt mailadress då du måste verifiera genom att svara på det mail du får vid din registrering. Alla ansökningar behandlas individuellt så det kan ta några dagar innan du får ett mail. Vid sällsynta tillfällen kan det ta längre tid på grund av att det land som du har angett för ditt lag för tillfället har fullt i alla ligor. Ha tålamod, vi utökar ligorna när det behövs. Detta görs oftast under säsongsuppehållet.

Du måste ansöka om ett lag i samma land som du bor. Om inte ditt land finns representerat kan du välja ett annat land. Om du är född i ett annat land än det du bor i och vill ha ett lag från ditt födelseland måste du skicka ett mail till admins@sokker.org och förklara detta.

Följ rent spel i kapitel 2. Till exempel om du delar IP med en annan användare tala om detta för Sokker genom att skicka ett mail till admins@sokker.org

Ditt sokkerkonto kan bli avstängt av flera anledningar:
- Du har inte loggat in på 50 dagar (när ett lands ligor nästan är fulla så kan denna siffra minska till 15 dagar i vissa länder. I dessa fall så kommer Admins att meddela detta i ert lands forum).
- Du har legat under konkursgränsen över 14 dagar
- Du har inte följt Rentspel eller forumreglerna i kapitel 2

Om ditt lag har blivit avstängt så kan du registrera ett nytt lag en gång till . Du måste vänta i 50 dagar innan du kan registrera ett nytt lag.

När du bjuder in dina vänner till sokker så kan du uppmuntra dem att använda en länk med ditt användarnamn när de registrerar sig. Skicka dina vänner denna länk där du byter ut your_login mot ditt användarnamn.

www.sokker.org/?buddy=your_login

När de betalar för plus första gången kommer du att få 10 dagars plus gratis. Om du redan har plus läggs tio dagar på din nuvarande prenumeration.
2009-01-02 14:31:09
När du spelar Sokker måste du följa reglerna nedan:

- Du får bara ha ett lag. Om du har flera lag blir alla lagen avstängda vid upptäckt. Om du har samma IP-adress som någon annan användare (om du delar dator/nätverk med någon) meddela detta via mail till admins@sokker.org så slipper ni bli avstängda.
- Alla spelarövergångar/transfers mellan spelare med samma IP-adress är förbjudet.
- Det är förbjudet att bjuda överpriser på spelare. Om du bjuder överpris på spelare riskerar du att bli avstängd.
- I forum, gästböcker och när du mailar till andra användare följer vi forumreglerna. Tänk på att uppföra dig väl.
- Det är förbjudet att sälja eller ge bort ditt lag till en annan användare.

Admins rättigheter:

- Admins kan stänga av användare för brott mot rent spelreglerna
- Admins kan stänga av användare eller dela ut böter om man bryter mot forumreglerna
- Admins kan stänga av användare eller dela ut böter om man spammar och/eller använder fult språk när man mailar till andra användare.
- Admins kan dra tillbaka spelare från transferen om priset blir misstänkt högt
- Admins kan neutralisera priset på en spelare vid hög misstänkt övergångssumma genom att justera priset med en avgift till säljaren
- Admins får inte dra tillbaka spelare från transferen på förfrågan från säljare eller köpare
- Admins ger inte ut information om spelares egenskaper till andra användare


Dela IP-adress eller dator

Det är absolut förbjudet att inneha mer än ett lag. Detta är den viktigaste regeln att följa i Sokker.

Vid registrering av nytt lag där samma IP/dator används måste tillstånd ske av administratörerna (exvis om man delar dator i samma hushåll, arbete).

För att registrera ett nytt lag och erhålla tillstånd att använda samma IP/dator så måste du skicka ett mail till admins@sokker.org där du beskriver varför ni delar IP/dator samt vilka lag/användare som ni begär tillstånd för. Detta mail skall skickas INNAN registrering. Om du bortser från detta kan du straffas.

Oavsett om man fått tillstånd att dela IP/dator så är det ALDRIG tillåtet att köpa eller sälja spelare mellan lag som delar IP/dator!

Om ovanstående regler ej följs så kan straffet i värsta fall innebära att ditt konto stängs och ditt lag raderas.


Dela lag / Logga in på andras lag

Ditt lag i Sokker skall endast kontrolleras av en användare och inte delas av flera användare
- I vissa extrema situationer (militärtjänst, sjukdom etc) när en användare inte kan logga in och sköta den dagliga verksamheten i sitt lag så kan undantag tillåtatas så att en annan användare får logga in.
Du måste kontakta adminsitratörerna först för att erhålla tillstånd på admins@sokker.org.
- I de fall där tillstånd ges så får enbart matchorder (baserad på befintlig taktik av ordinarie användare) göras samt skötsel av ungdomsverksamheten.
- Köp eller försäljning av spelare är absolut förbjudet, likaså att skicka/posta meddelande eller annan åtgärd som är menat att skada laget eller ge motståndaren fördelar.
- I de fall där användaren är förbundskapten så kommer tillståndet att offentliggöras och den tillfälliga användaren tillåts endast att vidta de åtgärder som krävs för att spela landskamper. Alternativt så kan nyval utses om nödvändigt.
- När ordinarie användare återtar sitt lag så måste password ändras.


Sokker stab samt bestraffningar

För att övervaka spelet har utvecklarna utsett ett antal administratörer. Deras uppgift är att stödja andra användare, tillse att regler efterlevs samt sköta registrering av nya användare. Administratörerna har tillåtelse att bestraffa användare som ej följer regelverket Sokker satt upp. Följande åtgärder kan göras:
- utdela böter, dvs en viss summa dras från användarens tillgångar.
- ge "gult kort" som är en sista varning innan någon blir avstängd.
- stänga av en användares konto.
- utföra andra icke definierade sanktioner.

Administratörer har rätt att använda ovanstående eller kombinationer av ovanstående för att säkerställa att reglerna efterlevs.


Administratörerna äger rätt att:
- inte uttala sig om enskilda beslut eller deras arbete.
- att begränsa spridning av information om straffad användare.
- att i efterhand justera pris på köpt/såld spelare om det avviker från normalt marknadspris.
- tillfälligt eller för gott stänga av en användare som spammar eller använder vulgärt språk gentemot andra användare, detta gäller både i forum och i mail.
- stänga av en användare som misstänks använda flera konton.
- ignorera försök till att återställa ett lag som missbrukats av andra genom att slarva med sitt password.
- undvika att svara på frågor om ens privatliv.


Administratörer utför normalt inte nedanstående men om nöden kräver kan de:
- vidta åtärder vid köp/försäljning av spelare där ett muntligt avtal ej hållits.
- ta bort en spelare från transfern.
- logga in på användares konton för att exempelvis ta bort rasistiska artiklar eller liknande.

Varje enskilt fall bedöms utifrån generell praktis.

Kontakta inte administratörer via andra användare. Om ditt konto blockerats så är det enda sätt att kontakta administratörerna genom admins@sokker.org. I samtliga andra fall så ber vi er att maximalt kontakta 2 administratörer. Kontrollera vilka som är påloggade, skicka ett sk-mail och invänta svar.


Administratörerna supporteras av forum moderatorer. Moderatorerna övervakar forumen, gästböcker, nyhetsartiklar, klubbemblem samt lagnamn för att tillse att inga regler bryts. Om någon regel bryts har moderatorerna rätt att:
- utse en varning
- blockera access till forumen
- be en administratör att utse en strängare bestraffning

Du kan läsa mer om forumregler här: http://online.sokker.org/forum_faq.php?page=rules

Beslut som fattas av en administratör eller moderator skall ej diskuteras publikt. Om någon har en fråga angående ett beslut så kontakta admins@sokker.org.
2007-08-21 20:48:02
Klubben

Din klubb har, precis som en riktig fotbollsklubb, sin egen arena, spelare, tränare och tränarassistenter. Det finns även en ungdomsverksamhet med framtida fotbollslöften. Att leda ett lag innebär att du har ansvar för kostnader för löner, transfers, arenautbyggnad med mera. Du måste se till att du har kostnaderna under kontroll annars kommer din klubb att gå i konkurs. Läs igenom alla regler så hittar du fler detaljer om hur du bäst sköter om din klubb.

Konkurs

Lag som håller på att gå i konkurs (kontoställning mer än -4 000 000 kr) kan logga in under 24 timmar från senaste inloggning. Detta för att man ska ha möjlighet att göra något åt sin dåliga ekonomi, till exempel sälja spelare eller sparka tränare. Efter 24 timmar kan man inte logga in igen förens kontoställningen har förbättrats till över konkursgränsen på -4 000 000 kr. När detta sker kan man logga in igen. Om kontoställningen ligger på mer än -4 000 000 kr i mer än 14 dagar kommer klubben att gå i konkurs.
2010-01-28 09:49:54
Varje spelare har åtta olika egenskaper. Sju av dessa egenskaper (ej kondition) varierar från tragisk till gudomlig. Kondition varierar från tragisk till förträfflig. Spelaren kommer att prestera bättre i spelaregenskapen ju högre värde spelaren har.

Spelaregenskaper

Snabbhet

Bestämmer hur snabb spelaren är. Snabbhet påverkar spelaren både med och utan boll. Snabbare spelare har större chans att springa ifrån motståndaren likväl som att hinna upp honom. Snabbhet påverkar också målvakters chans till att rädda en straff.

Passningar

Spelaregenskapen passningar påverkar spelarens möjlighet att adressera (kraft och riktning) passningen rätt, detta gäller även vid nick. Desto högre värde på passningar desto lättare blir det för medspelaren att ta emot bollen.

Spelfördelare

Spelare med högt spelfördelarvärde kommer snabbare till beslut om vem han ska passa och att han i högre grad passar till spelaren som är mest rättplacerad. Om spelarens värde på spelfördelare är lågt kommer han att tveka vid passningen vilket leder till minskad fart och han blir sårbar för tacklingar. Högt värde på spelfördelare kommer även att öka hans förmåga att passa samtidigt som han springer.

Försvar

Spelare med högre värde i försvar kommer att ha en bättre chans att tackla sin motståndare framgångsrikt. Försvar är den viktigaste egenskapen för en försvarare. Även mittfältare och anfallare har nytta av denna egenskap för att ta bollen från motspelaren högre upp på planen och på så sätt skapa en målchans. Spelarens förmåga att tackla motståndaren bestäms även av motståndarens värde i teknik. Har motståndaren högt värde i teknik har han större chans att dribbla förbi försvararen.

Målgörare

Spelaregenskap anfall bestämmer precision och kraft på skotten. Spelare med högt värde i målgörare får färre snedträffat och deras straffar är svårare att rädda. Egenskapen är viktig för alla spelare som får en målchans inte bara anfallare.

Teknik

Många aspekter av spelet är beroende av spelarens teknik.
- Kontrollera passning, spelare med lågt värde på teknik kan misslyckas med att få kontroll på även den enklaste passning. Alltså man är dålig på att ta emot bollen.
- Fart vid passning, spelare med lågt värde på teknik tappar märkbart fart när han springer med bollen.
- Förmågan att dribbla förbi en försvarare vid man mot man situation
- Kontrollera bollen vid finter
- Snedträffar

Målvakt

Denna spelaregenskap har enbart målvakter nytta av. Den bestämmer effektiviteten och kvaliteten på räddningar. Desto högre värde på målvakt desto större chans för målvakten att fånga bollen eller att på ett smart sätt mota bort bollen så att inte motståndaren får en ny målchans.

Kondition

Spelarna blir trötta under matchen, eftersom spelarna då förlorar lite värde i sina egenskaper tappar spelarna i precision. Enbart egenskapen spelfördelare är opåverkad. Graden av trötthet är inte direkt beroende av matchens längd utan på spelarens aktivitet, alltså hur mycket spelaren springer. Spelare med högre värde i kondition kommer inte att bli lika trötta. Observera också att om man inte tränar kondition så kommer konditionen att försämras med tiden.

Andra spelar parametrar

Form

Formens värde bestämmer om spelaren kan utnyttja sina egenskaper fullt ut. Spelare med sämre form kommer att prestera sämre än de hade gjort om formen varit bättre.

Längd

Längre spelare har större chans att vinna en nickduell men de har långsammare acceleration än kortare spelare (maximal hastighet är dock samma oavsett längd om man har samma nivå på snabbhet).

Erfarenhet

Erfarenhet får man genom att spela matcher. Nivån bestäms på antalet spelade matcher, hur mycket man varit med i spelet på de matcherna samt typen av match (vänskapsmatch, tävlingsmatch alt landskamp).
Erfarenhetsnivån ökar långsammare ju högre nivå man har.

Baserat på erfarenhetsnivån så kan försvarare blockera eller sakta ned en motståndare som springer med bollen.
Detta påverkas dock ej vid en nickduell.

Taktisk disciplin

Bestämmer hur spelaren kommer att följa den uppgjorda taktiken under match. Taktisk disciplin bestäms av två saker, erfarenhet och lagarbete.

Talang

Dold egenskap för hur fort spelaren utvecklar sina spelaregenskaper. Bestämmer hur effektiv träningen är för spelare, även i juniorskolan.

Ålder

Efter varje säsong så åldras spelarna ett år. Yngre spelare har lättare för att ta till sig träning. När spelaren närmar sig 30 kan hans egenskaper börja försämras, desto äldre spelare desto fortare försämras egenskaperna.

Värde

Beräknat värde på spelaren beror på värdet av hans spelaregenskaper. Detta värde motsvarar inte marknadsvärdet om spelaren säljs.

Lön

I början av varje säsong förhandlas lönerna om och fastställs.
Lönen baseras på spelarens förmågor.

Sparka spelare

Om du har en spelare som inte platsar i laget och som inte är värd något på transfermarknaden så kan du sparka honom. Spelaren du sparkar försvinner helt från Sokker världen och kan inte spela mer för varken ditt eller någon annans lag.

Spelare som är uttagna till landslaget och dessutom har spelat minst en landslagsmatch kan inte sparkas.

Landsslagspelare från ägarlösa lag kommer att läggas ut på transferen innan laget övertas av en ny användare med en ny uppsättning spelare.
2007-08-17 18:00:52
Vad skulle ditt lag vara utan tränare? Ingenstans antagligen efter som inga framsteg skull göras. Dina tränare ser till att träningen intensifieras och de tar dessutom hand om dina juniorer.

Tränarens skicklighet

Tränarna är olika skickliga i att träna varje spelaregenskap. Detta är bara intressant för huvudtränaren, hjälptränarna behöver bara vara skickliga i sin allmänna värdering (se nedan). Försök ha din huvudtränare i så högt som möjligt på den spelaregenskap ditt lag tränar.

Allmän värdering

Allmän värdering av tränaren bygger på summan av has skicklighet i att träna de olika spelaregenskaperna – desto högre värde en hjälptränare har desto mer nytta har huvudtränaren av honom. Du bör även ha en juniortränare med hög allmän värdering – desto högre värde ju fortare förbättrar sig dina juniorer. Träning av samspelet beror enbart på tränarnas allmänna värdering, mest på huvudtränarens men även lite på hjälptränarna.

Lön

I allmänhet gäller att desto bättre tränaren är desto högre lön. I början kommer du inte att ha råd med en jättebra tränare, ditt lag kommer inte att klara av det ekonomiskt och du riskerar att gå i konkurs. Tränarens lön är inte förhandlingsbar den kommer att vara samma hela tiden som han har kontrakt med din klubb.

Ålder

Din tränare är bara människa och en dag kommer han att sluta som tränare. Bli inte förvånade när din åldrande coach går i pension och flyttar till Bermuda.

Leta efter tränare

När du startar med Sokker kommer det redan att finnas ett antal tränare i klubben. De är inte de allra bästa tränarna men de har en fördel och det är att de har låg lön. Du kan enkelt sparka dem och leta efter bättre tränare.

Rekrytera

Du kan leta efter en tränare genom att använda formuläret som det finns en länk till på tränarsidan. Det kostar pengar att rekrytera en ny tränare. Ju mer du specificerar dina krav desto mer kommer det att kosta att rekrytera en tränare. Du måste betala avgiften även om det inte finns någon tränare med de egenskaperna du eftersökte. Du kommer att få en tränare med egenskaper som ungefär överensstämmer med de egenskaperna du sökte i formuläret. Om du tycker att tränaren är tillräckligt bra så kan du välja att acceptera hans kontrakt. Det kostar inget att signera ett kontrakt men om du bryter en tränares kontrakt så får han lön för hela veckan. Om du tycker att tränaren inte är tillräckligt bra behöver du inte signera hans kontrakt du kan sparka honom och leta efter en annan istället. Det kostar inget att avskeda en tränare utan kontrakt. Observera att om du inte sparkar en tränare utan kontrakt kommer han ändå att få betalt, detta är lätt att missa så kontrollera att du inte har tränare utan kontrakt som ligger och tar massa pengar från din budget.

Om du letar efter en hjälp eller juniortränare så sätt alla egenskaper till det värde som du vill ha på den allmänna tränaregenskapen, t ex om du vill ha en bra tränare sätter du alla egenskaper på bra.

Avskeda tränare

Som vi har sagt innan så kostar det inget att avskeda en tränare som du inte har skrivit kontrakt med. Tränare med kontrakt kommer att få en veckolön när de blir avskedade. När en tränare blir avskedad sätts han ut på transferen.

Tränarens uppdrag

När du har skrivit kontrakt med en tränare hittar du honom träningssession/inget uppdrag. Det betyder att du ha anställt tränaren men han har inte blivit tilldelat något uppdrag för klubben. Uppdragen huvud, hjälp och juniortränare kan tas av vilken som helst av dina kontrakterade tränare. Du måste tilldela tränaren ett av dessa uppdrag. Du kan byta uppdrag för tränarna när som helst utan kostnad. Som sagt innan om du inte ger tränaren ett uppdrag kommer han fortfarande att få lön varje vecka.

Tränaren på transferen

Alla sparkade tränare som vill fortsätta träna kommer att finnas på tränartransferen. Om du vill att en av dem ska komma till din klubb så kan du lägga ett bud på dem. Pengarna för övergången går direkt till tränaren deras förra klubb får inget av pengarna.

Om du inte skriver kontrakt med tränaren du köpte på transferen inom en vecka kommer transferen att tas tillbaka och klubben som hade slutbudet måste betala en avgift på 10% på slutbudet.
2010-01-13 07:24:27
För att ditt lag ska utvecklas och förbättras så måste du träna dina spelare. Du kan varje vecka välja vilken egenskap som spelarna ska träna. De flesta egenskaperna kräver att spelaren har spelat på vald position någon gång under veckans matcher (liga, cup eller träningsmatch).

En spelare som under veckan har spelat på samma position (t ex försvar) i två matcher kommer att få mer träning än en spelare som bara spelar en match. En spelare som har spelat i en officiell (serie, cup) match kommer att träna bättre än en spelare som spelar träningsmatch. Om en spelare har spelat på två olika positioner under veckan räknas den position som han hade i matchen närmast träningsuppdateringen. Man vinner inte mycket på att spela samma spelare på samma position två gånger, spelare får nästan full träning på att spela en match. Om de enbart spelar i en internationell match kommer de att tillgodogöra sig 50 % av normal träning. Spelare får ingen träning när det blir förlängning då de är för trötta.

Skillnaden på träningens effektivitet beroende på hur mycket spelaren har spelat under veckan är liten. För spelare som enbart har spelat träningsmatch kommer träningseffektiviteten att vara lite mindre än om spelaren hade spelat en officiell match(serie, cup) istället. Skillnaden är ännu mindre när en spelare har spelat två matcher istället för en.

Spelarens talang är en dold egenskap. Desto talangfullare spelare desto bättre kan han ta tills sig träningen och förbättra sina egenskaper snabbare. Spelarens möjligheter att ta till sig träning blir sämre ju äldre han blir, alltså det kommer att ta längre tid att förbättra sig. Varje vecka hålls också en generell träning. Alla spelare som har spelat match i veckan deltar i denna träning. Effektiviteten på den generella träningen är mycket mindre än den individuelle träningen.

Kvalitén på både den individuella och den generella träningen beror mest på huvudtränaren och då värdet på hans individuella egenskaper, hans generella tränaregenskap påverkar inte träningens effektivitet. Välj en huvudtränare som har högt värde på den egenskapen du har valt att träna. Du får själv bestämma hur viktigt det är med höga värden på de egenskaper du inte tränar och om du har råd att betala för en bättre tränare.

Hjälptränarna kan hjälpa till att höja huvudtränarens effektivitet, desto bättre hjälptränare (generell tränaregenskap) desto mer hjälper han huvudtränaren. Anställ inte fler än tre hjälptränare för då kommer de att börja gräla vilket leder till minskad träningseffektivitet eller t.o.m. ingen träning alls.

Om du byter ut en spelare under match så kommer han bara att få träning motsvarande tiden han var inne på plan. Spelare måste spela med samma matchorder (def, att, mid) båda matcherna i veckan annars kommer bara den senaste matchen räknas för träning (gäller även för snabbhet). Den enda gång detta inte gäller är när ni tränar kondition.

Kondition

Kondition är snabbtränat. Alla spelare får träning oavsett om de har spelat match under veckan eller inte. Inte heller ålder eller talang spelar roll vid konditionsträning alla tränar med samma effektivitet. Däremot kan man tappa värde i kondition, även unga spelare. Maxvärde för egenskapen kondition är förträfflig.

Snabbhet

Snabbhet tränas av alla spelare som har spelat minst en gång under veckan oavsett position. Träningen liknar konditionsträningen men då detta är en fysisk träning så beror träningens effektivitet både på spelarens ålder och talang.

Målgörare

Anfallare med lagdel ATT inställt vid match tränare målgörare mest effektivt, mittfältare (MID) lite långsammare och i liten grad försvar och målvakt.

Passningar

Mittfältare tränar passningar mest effektivt alla övriga positioner tränar långsammare. Om du vill öka träningen för andra positioner kan du göra det men det blir på bekostnad av träningseffektiviteten för mittfältarna.

Spelfördelare

Träning av spelfördelare och passning liknar varandra. Spelfördelare tränas bäst av spelfördelare/mittfältare (MID). Du kan även här öka träningen för andra positioner men det blir på bekostnad av träningseffektiviteten för mittfältarna.

Försvarare (tackling)

Du kan välja vilken del av laget bland ATT, MID och DEF som ska träna tackling. Övriga lagdelar tränas långsammare.

Teknik

Träningen liknar tacklingsträningen, d v s den valda lagdelen tränar bäst.

Målvakt

Enbart målvakter (GK) som har spelat match under veckan deltar i träningen.

Taktisk disciplin

Taktisk disciplin höjs/sänks oberoende av vad som tränas. Man får eller tappar erfarenhet beroende på hur många matcher man har spelat, hur aktiv man har varit i matcherna och om det var en officiell match eller träningsmatch. Spelare med mindre erfarenhet ökar snabbare än spelare med högre erfarenhet. Med lagarbete menas hur väl tränaren kan förklara taktiken för spelarena och hur mycket spelarna har lärt sig sedan de kom till klubben och beror i huvudsak på huvudtränarens allmänna tränaregenskaper. Lagarbete beror på tid spelad i veckans matcher med nuvarande klubb. Äldre spelares lagarbete ökar/sänks långsammare. Efter varje transfer sänks lagarbete till lägsta nivån.
2010-01-05 20:34:53
Din klubb kommer ha en juniorskola där framtidens spelare tränas. Här samlas de unga spelarna som ej är tillräckligt erfarna eller duktiga för att få spela i seniorlaget.

Tilldela Platser:

Du måste tilldela platser för dina juniorer I skolan, några kommer bli upptagna av juniorer och andra är lediga platser för nya juniorer. Varje plats genererar en veckokostnad (se kapitel 18). Maximalt antal platser är 30. Varje vecka kan nya juniorer tilldelas din skola om det finns lediga plaster I din skola. Antalet nya juniorer varierar mellan 0 och 6 per vecka. Finns det ej lediga platser så kommer nya juniorer nekas inträde och du får aldrig veta om det var en värdelös junior eller en framtida stjärna.

Dina Juniorer

Juniorerna stannar I din skola ett antal veckor för att tränas. Du kan se vilken position juniorerna föredrar att spela på (utespelare eller målvakt), ålder samt hur bra han är baserad på din juniortränares uppskattning. Du ser också hur många veckor han stannar i skolan men du ser inte respektive förmåga förrän han kommer till seniorlaget. Vill du få en uppfattning om en juniors förmågor innan han kommer till seniorlaget så måste han spela matcher på olika positioner för att själv dra en slutsats om vad han är bra på. När junioren är klar i skolan så är det bara att ge honom en plats i seniorlaget, då får du också se hans exakta förmågor.
Juniortränaren
Du måste ha en juniortränare för att dina juniorer skall tränas. Hans generella nivå avgör hur fort juniorerna ökar sina förmågor. Han bedömer också när junioren är färdigtränad och redo för seniorlaget. Nivån på tränaren avgör också hur väl han kan bedöma en juniors generella nivå, ju högre nivå desto exaktare. Antalet matcher junioren spelar ger tränaren en bättre chans att bedöma den generella nivån och kan då visa den för dig på bästa sätt.

Träning

Juniorernas individuella förmågor är satta när de kommer till din skola. Varje förmåga ökar proportionellt med den generella nivån. Juniorernas talang samt tränarens nivå avgör hur bra de tränas och hur fort förmågorna ökar. Spelade matcher påverkar inte träningen, de får alltid full träning oavsett.

Juniormatcher

Juniormatcherna är likvärdiga seniormatcherna med samma regler. Spelarna använder sina dolda förmågor, snabbhet är dock något förhöjd för att ge tillräckligt underhållande matcher. Formen är också på max. Juniorerna kan skadas under match men den försvinner när matchen är avslutad. Gula och Röda kort nollas också efter avslutad match.
OBS! Lag som lämnat Walk Over 2 matcher i rad kommer tas bort från den serie man spelar i.

Seriesystem

Ett nytt juniorlag tilldelas alltid plats I den lägsta divisionen. Antalet divsioner är samma som för seniorerna, skillnaden är dock att alla juniorlag i samma division spelar i samma serie (ej uppdelat i 8 lag per serie). Varje vecka så lottas matcherna slumpmässigt. Divisionen är delad på hälften där de övre lagen lottas mot varandra och de undre lagen spelar mot varandra. Det kan hända att den undre halvan har udda antal lag vilket innebär att 1 lag blir utan match kommande omgång. Detta bokförs så att inte samma lag kommer bli utan match veckan därpå. Juniormatcher påverkar inte din ranking men det påverkar dina supportrars hunör, dock på en avsevärt lägre nivå jämfört med en seniormatch.

Uppflyttning och Nedflyttning

Varje säsong har 14 omgångar, precis som för seniorlaget. När samtliga omgångar är spelade så flyttas de högsta lagen upp till nästa division. Maximalt antal lag i varje division är samma som för seniorerna. Antalet lag som flyttas upp eller flyttas ned är 50% av maximalt antal lag i divisionen. Är en division ej fylld så minimeras antalet nedflyttade lag.
Exempel: vi har 32 lag i SuperEttan, 16 lag flyttas ned och 16 lag kan flyttas upp från lägre division. Har SyuperEttan enbart 20 lag så kommer 4 lag flyttas ned och 16 lag flyttas upp för att fylla Divisonen (12 lediga platser samt 4 platser från nedflyttade lag).
2009-01-02 14:51:56
Ett av de grundläggande sätten att få tag i nya spelare i Sokker är att köpa dem från andra klubbar. Transfermarknaden fungerar som en auktion.

Det är inte möjligt att transferlista spelare för 0 kr du behöver lista dem för minst 2 kronor för att det ska lyckas.

En transferavgift på 4 % av startpriset tas ut när du sätter ut en spelare på transfern. Efter försäljningen måste säljaren betala 4 % skatt på slutbudet. Om spelaren ursprungligen inte är från din klubb och är 23 eller yngre går ytterligare 5 % av det erhållna priset till moderklubben.

Efter att spelaren placerats på transferlistan blir han kvar där två dagar om inte hans arbetsgivare drar tillbaka honom därifrån. Spelare kan bara dras tillbaka om inget bud lagts på dem. Då budgivningstiden upphört kommer spelaren flyttas till den klubb som bjöd mest för honom. Efter budgivningen är spelaren kvar i sin tidigare klubb till han hämtas av sin nya arbetsgivare eller sänds iväg av ägaren till hans förra klubb. Då är övergången komplett.
Om varken köparen eller säljaren slutför klubbytet är det möjligt att häva transfern. För att göra det behöver säljaren och köparen vänta en vecka utan att ta tillbaka/hem spelaren, då upphävs övergången automatiskt. Båda klubbarna måste i det fallet betala 10 % av slutbudet i avgift.

Daytrading

Sokker har regler designade för att minimera daytrading av spelare. Varje enskild spelare kan vägra att bli uppsatt på transfern.

Spelarens vägran att bli placerad på transfern kan bero på:
- antalet matscher spelade för klubben – ju färre han spelat desto större risk att han vägrar.
- antalet spelare som klubben transferlistat under de senaste 2 veckorna.
- spelarens form – ju lägre form, desto större är risken att han vägrar (lägre påverkan).
- supportrarnas humör – ju sämre, desto troligare att spelaren går med på en flytt (lägre påverkan).

Daytradingsbegränsningarna exkluderar alla spelare från din ungdomsverksamhet och ursprungliga spelartrupp.

Kom ihåg rent spel i kapitel 2!
2009-01-21 15:22:06
Varje lags arena har åtta sektioner där du kan bygga platser för dina fans som vill se matcherna. Du kan bygga nya eller riva platser beroende på din budget. För att få en uppskattad byggkostnad för din utbyggnad gå till menyn Arena och skriv in önskat antal platser. Observera att kostnaden ökar proportionellt med storleken på läktaren. Det kan vara billigare att bygga två små istället för en stor.

Läktare

Det finns fyra typer av läktare. Sorten bestämmer priset på biljetten och antalet åskådare. Vissa av dina fans kommer kanske inte till matchen om det inte finns en bra plats för dem att se matchen på. Åskådaren tar den billigaste platsen bland de platserna som har de egenskaperna de vill ha. Dock är åskådaren mer benägen att ta en dyrare plats om den de vill ha var slutsåld.

Varje läktare kan ha ett tak så att åskådarantalet är oberoende av vädret. Under konstruktionsarbete är läktaren stängd, bara ett litet antal åskådare får plats. Byggtiden är beräknad av byggfirman som har kontrakt på ombyggnaden, du får dock vara medveten om att den faktiska tiden kan avvika från beräknad tid.

Följande läktare finns:

- Gräs (ståplats), ingen läktare. Här får det plats 100 åskådare.
- Ståplatsläktare, ståplats gjord av betong. Näst billigast. Fotbollsförbundets regler begränsar storleken på ståplatsläktare. Din arena får inte enbart bestå av dessa platser.
- Bänkar, billigaste sittplatsen.
- Sittplats, dyrare och mer lyxig sittplats. Sittplats är dyrare än bänkar men antagligen vill fler åskådare sitta på sittplats än bänkar när de kommer för att titta på matcherna
2007-08-19 18:00:12
Varje klubb har ett antal trogna supportrar. De allra mest fanatiska är medlemmar i supporterklubben. (Du kan se hur många i kontoret) Oavsett storleken på din supporterklubb kommer det varje match ett antal ströåskådare, beroende på väder och storleken på besökarnas supporterklubb och humöret på dessa.

Hur dina supportrar mår ser du i kontoret.

Vissa av dina supportrar kommer inte att komma på matcherna om du inte ser till att de får bästa möjliga plats på arenan. T ex vissa kommer inte om det inte finns sittplatser med tak där de kan sitta skyddade från vädrets makter.

Varje vecka uppdateras storleken på er supporterklubb. Antalet supportrar som ansluter till klubben beror på:

- Divisionen ditt lag spelar i
- Ligans anseende
- Motståndarens ranking

Kvalmatcher påverkar supportrarnas humör mer än seriematcher.
2009-01-20 20:48:48
Matcherna spelas efter verkliga världens fotbollsregler förutom att tillbakapassningar med fötterna till målvakten tillåts.

Laguppställning

För varje match ska du välja ut elva spelare och upp till fem på avbytarbänken. Spelare med en skada, där det är längre än sju dagar kvar till spelaren är frisk, kan inte delta i matchen. Spelare, som inte är helt kurerade (mindre än sju dagar till de är friska, markerade att de har en lätt skada) kan delta i matchen, men kommer att spela under deras fulla kapacitet det är dessutom större risk för att de blir skadade igen. En spelare med 3 gula eller 1 rött kort missar en officiell match till officiell match räknas även cupmatcher (det finns ett rött kort intill hans namn). Spelare, som är för skadade för att spela eller avstängda, kommer inte att delta i matchen även om du väljer att ha dem i laguppställningen.

För varje spelare ska du välja deras lagdel bland
GK – målvakten
DEF – försvarare
MID – mittfältare
ATT – anfallare

Dessa val avgör sättet varje spelare kommer att spela (t ex försvarare ska använda sig av egenskapen tackla genom att bryta anfallet hellre än att försöka dribbla förbi motståndare så att han inte förlorar bollen). Man bör inte ha mer än maxantalet för varje lagdel.

Dessa är: 1 för GK, 5 för DEF, 5 för MID och 3 för ATT.

Om du spelar med fler än maxantalet för en lagdel (t ex 6 försvarare) eller inte väljer någon laguppställning förlorar du träning om du inte ändrar till kondition.

Läs kapitlet ”Träning” för att få reda på hur varje lagdel bäst tränas.

Om något av lagen väljer ut färre än 10 spelare eller tar bort taktiken som valts till matchen vinner motståndarlaget automatiskt. Vid walkover kommer spelarna, som valts till startuppställningen i det vinnande laget, att träna på samma sätt som om matchen spelats utan spelarbyten.


Spelarbyten

Under matchen kan det bli nödvändigt att byta en spelare på planen mot en på avbytarbänken p g a skada. Då sätts spelaren in som står överst på avbytarlistan och har samma lagdel vald.

Utöver startuppställningen är det också möjligt att göra andra order till matchen. För att göra ett spelarbyte behöver du ställa in vilken minut och under vilka villkor du vill att det ska hända. Du kan också välja straffläggare och frisparksläggare (gäller endast på motståndarens planhalva). Du kan inte bestämma hörnläggare.

Om du inte har valt frisparksläggare slås den, liksom hörnor av spelaren som står närmast bollen/hörnan.


Walkover

Lag vinner på walkover då:
- Motståndarens laguppställning innehåller färre än 10 spelare (resultat 5-0).
- Taktiken är borttagen från taktikeditorn före matchen och ingen ny är vald (Resultat 5-0)
- Om båda lagen har missat något av ovanstående så att det blir walkover händer följande:
• 0-0 – om det är en seriematch.
• 1-0 – om det är en cupmatch.


Matcherna direkt i TV

Alla matcher direktsänds i TV. Där kan du se hur dina spelare uppträdde under matchen, de mest intressanta händelserna och lista ut hur din taktik fungerade.

Fäljande tangenter är snabbkomandon för tv-sändningen:
-[Home] på/av för spelarnamnen.
-[Mellanslag] på/av för panel med tangenter.
-[vänster][höger] pilar, sänker/höjer uppspelningshastigheten. (Gäller ej direktsändning).
-[Alt] + [F4] lämna sändningen.

Matchstatistik

Matchstatistik för båda lagen blir tillgängligt efter matchen:
- Bollinnehav. Innehavstid räknat från övertagande till förlust av bollen. Fasta situationer räknas inte.
- Spel på egen planhalva. Tiden bollen finns på ett lags planhalva. Om ditt lags värde överstiger 50 %, fira inte, det innebär bara att spelarna huvudsakligen försvarat istället för attackerat!
- Skott mot mål.
- Regelöverträdelser.
- Gula och röda kort.
- Effektivitet gällande skjuta, passa och försvara. Räknat som ett genomsnitt på betygen på individuella handlingar av alla spelare (t ex en försvarare bryter eller bara försöker göra det, och då räknas hans försvarsförmåga under den handlingen ihop med totala betygen för laget). Vad han bidrar med beror på hans försvarsförmåga, nuvarande form, och om han lyckades med det han försökte utföra. Även de bästa spelarna missar ibland.
Notera att betygen gäller genomsnittet för individuella prestationer för dina spelare, och inte tar hänsyn till hur dina spelare spelade som ett lag. Den delen beror på dig själv, speciellt på de taktiker du väljer.


Individuella spelarbetyg
Genom att klicka på ”Individuella betyg” kan du se en tabell med betyg och statistik för alla spelare som deltog matchen. Kolumnerna visar följande:
- Betygen. Generellt betyg för spelaren beroende på deras totala framträdande. Ju fler chanser spelaren får att dra fördel av sina färdigheter, desto högre betyg får han. Betygen beror på position; olika faktorer tas med i beräkningen, t ex för en anfallare är den viktigaste saken kvaliteten på hans avslutningsförsök (om han haft några möjligheter). Spelarens form är avgörande för utnyttjandet av hans förmågor, så det påverkar också hans betyg.
- Tid spelat, vilken minut gått ut/kommit in.
- Antal skott mot mål.
- Regelbrott
- Off. Procent av offensiva händelser – tid av matchen då spelaren förflyttat sig med bollen, passat den eller dribblat den förbi motståndare.
- Def. Procent av defensiva händelser – tid av matchen då spelaren tacklat motståndaren eller jagat bollinnehavaren. Notera att den här faktorn inte behöver vara högst för försvarare – för lag som attackerar konstant är de mest aktiva spelarna mittfältarna eller t o m anfallarna.


Kommentarer
Ett sammandrag av de viktigaste händelserna, som t ex:
- Mål.
- Skott då bollen träffar ribban, stolpar eller går alldeles utanför.
- Skott då målvakten hade problem att rädda.
- Gula och röda kort.
- Byten.
- Straffsparkar.

Här är en liten video som beskriver hur taktikeditorn fungerar:
http://www.freewebs.com/the_goat/tacticscreator.htm
2010-01-05 14:28:11
Serien

Seriesystemet i varje land är indelat i divisioner innehållande ett antal lag beroende på divisionsnivå. På toppnivån finns alltid en serie – den viktigaste och mest prestigefulla för landet ifråga. Varje lägre division innehåller 4 gånger fler serier än divisionen närmast över den d v s:

Division 1: 1 serie
Division 2: 4 serier
Division 3: 16 serier
Division 4: 64 serier
o s v...

Varje serie innehåller 8 lag. Man möter varje lag två gånger, vilket blir 14 matcher under en säsong. Poängen räknas som i ligor i verkliga livet, så för en vinst får laget 3 poäng och för oavgjort får laget 1 poäng. Ordningen i tabellen avgörs av följande (från de viktigaste och nedåt):
- poäng
- målskillnad
- antal gjorda mål
- position i gruppen vid slutet av förra säsongen

Vid slutet av en säsong blir vinnaren av gruppen i högsta divisionen mästare för det landet.


Upp och nedflyttning

De bästa 25 procenten av gruppvinnarna i lägre divisioner kommer att bli uppflyttade utan att behöva spela kvalmatch. Det innebär också att de sämsta 25 procenten av lagen som riskerar nedflyttning (rankade efter poäng, målskillnad, antal gjorda mål och position vid slutet av förra säsongen beskrivet ovan) kommer att flyttas ned automatiskt. Det betyder att det inte alltid är alla åttor, som blir automatiskt nedflyttade. De resterande gruppvinnarna spelar kvalmatch mot resterande 5 – 8 placerade.
Kvalparindelningen beror på samma som ovan d v s det svagaste från högre division möter den starkaste motståndaren. Vid oavgjort blir det förlängning och eventuellt straffar. Matchen spelas på arenan tillhörande laget från den högre divisionen.


Cupen

Nationella cuper startar före första serieomgången på nya säsongen. Antalet lag som är kvalificerade för cupen är högsta möjliga exponenten av 2. Så i ett land med 3 divisioner (21 grupper, 168 lag) är antalet lag i cupen 128.

Vilket innebär att följande lag är kvalificerade:
Alla lag i division 1 och 2, alla lag rankade 1-5 i division 3, och de bästa lagen rankade 6:a.

Kvalificeringen beror på placeringen i slutet av förra säsongen som det beskrivits ovan i delen om serien. Denna indelning är också viktigt gällande seedningen.

I varje omgång kommer lagen att placeras i två lottningskorgar baserat på förra årets placering i ligan med de ”starkaste” lagen i ena korgen, och de ”svagaste” i andra korgen. När detta är gjort är resten slump d v s vilket som helst av lagen från första korgen kan få spela mot vilket som helst av lagen från andra korgen.

Lagen spelar bara en match, på arenan tillhörande det ”svagare” laget. Matcherna spelas i cupform med förlängning och straffläggning då det blir nödvändigt.


Mästarcupen

Topplagen från respektive land kommer deltaga
I Sokkers Mästerskap för klubbar. Totalt antal deltagande lag är 128 st.
Samtliga lag som vinner högsta ligan (Allsvenskan) där landet har ett landslag deltager. Ansluter gör även vinnarna från respektive lands nationscup (Svenska cupen) baserat på högst ranking så att det totalt blir 128 lag.
Om vi har samma vinnare i högsta serien som i cupen så tas en plats över från det lag som vunnit sin nationscup och som är högst rankad av de som ej kvalificerat sig.
Mästarcupen spelas på samma sätt som nationscuperna, dvs inget seriesystem utan utslagning sker i varje omgång. Lottning av matcherna baseras på respektive lags nuvarande rankingpoäng.Vänskapsmatcher

Lag som inte är upptagna av cupspel har tid över att spela vänskapsmatcher en gång i veckan. De kan ansluta sig till en vänskapsserie (om det finns någon sådan) eller komma överens med någon annan klubb att spela en enskild vänskapsmatch. Matcherna kan spelas med seriematch- eller cupregler.

Om du vill bjuda in en klubb till en vänskapsmatch, så går du till deras matchkalender. Om de finns tillgängliga för en vänskapsmatch nästa vänskapsmatchdag finner du en länk om de inte redan bokat in en match då. Under ”Kontor” > ”Vänskapsmatcher” finns det funktioner, som förenklar ordnande av vänskapsmatcher.


Vänskapsserier

Endast Plus-prenumeranter kan starta egna vänskapsserier men alla managers kan delta.
Man får bara starta en vänskapsserie. Det kan göras under ”Kontor” > ”Vänskapsmatcher”. Grundaren bestämmer följande:

- när serien börjar
- vilka lag får delta
- om lagen ska mötas en eller två gånger

Den som har startat en vänskapsserie måste spela i den. Om användaren inte skulle vilja detta av någon anledning kan användaren låta bli att sätta igång den eller helt enkelt slänga bort den.

Så snart serien satts upp kan lagen ansöka om att få vara med. Grundaren bjuder in de lag han/hon väljer till serien. Då han/hon har bestämt att listan på lag är komplett och är beredd att starta serien vid första möjliga tillfälle godkänner han/hon serien.

Serien kan godkännas under följande villkor:

- Antalet lag är inte udda, inte färre än 4 och inte fler än det givna max antalet lag beroende på vilket antal veckor det är kvar till säsongsslutet.
- Inget av lagen i serien får redan ha vänskaps- eller cupmatch bokad.

En serie som godkänts mellan torsdag och söndag startar följande onsdag. Matchkalendern skapas på måndagen. Mellan måndag och onsdag kan du skapa en ny serie eller gå med i en inaktiv serie. Du kan däremot inte godkänna/aktivera din serie då.Statusen på en serie som inte godkänts förblir oförändrad. Serien kan bli godkänd under kommande veckor eller förbli inaktiv för alltid.

En vänskapsserie, som spelats klart, blir inaktiv igen, så du kan starta en ny omgång, bjuda in nya lag o s v.
2010-01-05 14:25:41
Beroende på vilken veckodag det är uppdateras olika saker:

Varje dag:
- Medicinsk kontroll av skadade spelare.
- Kontroll av byggnadsjobb på arenorna.
- Värdena på spelarna uppdateras.
- Väderprognos för respektive dag publiceras.

Lördag:
- Betalningsdag för löner och arenakostnader.
- Veckomässiga pengaöverföringar från sponsorer mottas på klubbkontot.
- Antagningar av juniorer till ungdomsverksamheten.
- Seniorerna spelar Landskamper.
- (Vecka 0) Lottning av matcher till VM kvalet.
- (Vecka 1) Lottning av matcher till VM slutspel.

Söndag:
- Uppdatering av spelaregenskaper för seniorer.
- (Vecka 1 till Vecka 14) Seniorernas seriematcher spelas.
- (Vecka 1) Val till förbbundskapten avslutas.
- (Vecka 15) Kvalmatcher (se kapitel 12).
- OBS, inga seriematcher spelas Vecka 0.

Måndag:
- Fastställande av spelschema för vänskapsserier.
- Supporterklubbarna uppdaterar medlemsantalet.
- Spelarnas form uppdateras.
- Serietabellerna uppdateras
- (Vecka 0) Utbetalningar från sponsorer och supportrar.
- (Vecka 15) Val till förbundskaptener startar.

Tisdag:
- (vecka 1-14) Juniormatcher.
- Vänskapsmatcher kan arrangeras fram tom tisdag.

Onsdag:
- OBS, Vänskapsmatcher kan ej bokas på onsdag.
- Vänskap-/Cupmatcher spelas, cupen startar vecka 0.
- Information om föreslagen vänskapsmatch raderas.
- Juniormatcher lottas.

Torsdag:
- Matcher i Mästarcupen.
- Lottning av nästa omgång i cupen (förutsatt att cupen inte är avslutad).
- Tabeller och vänskapsserier uppdateras.
- Träningen i ungdomsverksamheten uppdateras inklusive uppflyttning från ungdomstruppen till spelartruppen.
- Uppdatering av spelaregenskaper och form.

Fredag:
- Lottning till nästa omgång av Mästarcupen (förutsatt att cupen inte är avslutad).
- U21 landskamper spelas.
- (Vecka 15) spelare åldras och lönerna uppdateras.
2008-12-04 23:01:34
Varje land har sitt eget Sokker Landslag när de väl har funnits som land en hel säsong. Landslaget kan bara bestå av spelare från det egna landet och de väljs ut av förbundskaptenen. Alla kan se de internationella matcherna direkt, oavsett om man har plus eller inte.

Val av förbundskapten

Alla oavsett nationalitet kan ansöka till jobbet som förbundskapten för landslaget. Förbundskaptenen utses i ett demokratiskt val i slutet av varje säsong. Förbundskaptenen kan inte se spelarnas individuella egenskaper såvida de inte spelar i hans/hennes lag eller är ute på transferen.

Landslagsspelare

Antalet spelare är begränsat till max 40 stycken.
Spelare uttagna i landslaget kan inte sparkas från sin klubb.
Landslagsspelare är skyddade ifall laget de spelar för blir ett botlag. Om de har spelat minst en match för landslaget och är uttagna till landslaget kommer de att placeras på transferen när deras botlag blir ersatt av ett riktigt lag.

Landslagsmatcher

Vänskapsmatcher

Man kan spela vänskapslandskamper varje vecka om det inte spelas vm-match/kval. Förbundskaptenerna anordnar själva vänskapsmatcherna precis som vänskapsmatcherna mellan klubblag. Förbundskaptenen kan ta ut vilken spelare han/hon vill (från landet han är kapten över) och använda dem som han/hon vill i matcherna.

VM kval

Alla landslag medverkar i vm-kvalet. Lagen delas upp efter landslagsranking i olika rankinggrupper. Lag som är rankade 1-7 i grupp A, lag från 8-14 i grupp B osv. Sedan dras kvalgrupperna med första från A-gruppen andra från B osv.

Det är inte kvalmatcher varje vecka så det går fortfarande att spela vänskapsmatcher.

Världsmästerskapen

De 32 bästa lagen kvalificerar sig till VM enligt:

1. Slutresultat i kvalgrupp
2. Poäng i kvalgrupp
3. Gjorda mål i kvalgrupp
4. Insläppta mål i kvalgrupp
5. Antalet segrar i kvalgrupp
6. Landslagsranking vid dragningen

Det finns åtta slutspelsgrupper med fyra lag i varje grupp. Lagen lottas till grupperna enligt resultaten i kvalet. De åtta lagen som blev bäst placerade hamnar i första lottgruppen nästa 8 i den andra, nästa 8 i den tredje och de sist kvalificerade åtta i grupp 4. Sedan dras ett lag från varje grupp till de åtta vm-grupperna.
2008-02-05 19:02:01
I detta kapitlet hitter du en kort manual till olika ämnen vi har hänvisat till i reglerna och en beskrivning av var du hittar olika saker.

Användarmeny till höger

Till höger hittar du nio ikoner med genvägar till de för din klubb viktigaste platserna.

Nyheter – en länk till första sidan av Sokker där alla nyheter för spelet publiceras.
Klubbsidan – Här hittar du huvudsidan för din klubb här hittar du länk till ligatabellen och din användarprofil där du kan ändra sådant som användarnamn, lösenord och e-post.
Spelarna – En lista på de spelarna som är anställda av din klubb, här hittar du all information om spelarna som du kan behöva för att ta ut din startelva. Vidare hittar du länk till varje spelare, klicka på spelarens namn, här får du mer info om spelaren och vilka alternativ som finns vad gäller placering på transferen och avskedande.
Matcherna – En översikt över de senast spelade matcherna och även kommande matcher.
Träning – Här tränar du ditt lag, rekryterar nya tränare, tilldelar tränarjobben till tränare med giltiga kontrakt. Du har också tillgång till tränarsidan där du kan se varje tränares individuell egenskaper, skriva kontrakt och sparka tränaren. Här väljer du också vad ditt lag ska träna och vilken lagdel som ska tränas.
Ekonomi – Här kan du se din klubbs intäkter och utgifter under veckan och även förra veckan. Här ser du också hur mycket du har på kontot.
Arena – Här kan du se hur din Arena ser ut och även få kostnadsförslag på utbyggnad och till sist beställa utbyggnad.
Kontor – I kontoret hittar du mer information om vad som händer i din klubb, läs rapporterna och ta reda på hur din supporterklubb mår. Du kan även se spelare du har lagt bud på. Även länkar till andra viktiga sidor finns här:

Ungdomsverksamhet – se hur det går för dina juniorer. Bestäm maxantal juniorer i verksamheten och se till att de som är redo för seniorspel flyttas upp.
Media – Bestäm hur matchstället ska se ut, lägg upp en klubblogga och publicera nyheter i pressen. (Enbart för plus)
Vänskapsmatcher – Information om vänskapsmatcher och ligor.
Bokmärke - Här kan du hitta spelare och lag som du har valt att bevaka. (Enbart för plus)

E-post – Skicka och läs Sokker mail till/från andra Sokkeranvändare.


Användarmeny till vänster

Menyn till vänster innehåller länkar till allmäna sidor om Sokker:

Land – huvudsidan för ditt land, allmän information, officiella och vänskapsligor. Här finns även länkar till följande sidor:

Regioner – List över regioner för landet.
Statistik – (Enbart för plus)
Händelser – Vad händer idag i landet

Sök – Leta efter användare, spelare och lag.
Transferen – Spelare som är till salu
Forum – Här hittar du forumen där du kan diskutera med andra användare. Om det står siffror efter forumets namn så betyder det att det finns x inlägg i y antal trådar som du inte har läst ännu. Kom ihåg forumreglerna!
Reglerna – Länk till reglerna du läser just nu.
Plus – Här kan du läsa om plus och vad du får när du prenumererar på plus. Du kan även hitta hur du betalar för plus.

Ändra startelva

På sidan med dina matcher hittar du en länk under ej spelade matcher som heter matchorder. Länken leder till sidan där du kan välja spelare, bestämma vilken taktik och vilken ordrar du ska ge för just den matchen. Bilden på uppställningen/taktiken visar medelpositionen för varje spelare och kan därför se lite annorlunda ut än i taktikredigeraren. Väl spelare till varje position, välj lagdel för varje spelare (max 1 GK, 5 DEF, 5 MID och 3 ATT), välj taktik och klicka på spara. Du kommer att se den valda startelvan igen. För att vara säker lämna gå till en annan sidan och sedan tillbaka igen så du ser att den startelva du valde finns kvar, vissa internetläsare kan generera fel.

Om du vill lägga till ytterligare villkor så klicka på länken uppe i högra hörnet (ordrar). Här kan du bestämma straff och frisparksläggare och villkora dina eventuella byten under matchen.

Ändra taktik

Taktikredigeraren hittar ni under träning. Du kan bara ändra din egen taktik. Om du inte har någon måste du kopiera en av de existerande. För att göra detta så fäller du ner fönstret under Skapa ny taktik baserad på: och väljer den taktik du vill kopiera, skriv in i rutan under vad du vill kalla din taktik för och tryck skapa. Nu ser du din taktik under standardtaktikerna.

Välj den taktik du vill ändra på genom att klicka på namnet på taktiken, du kommer då att se taktiken på fotbollsplanen till höger. Om du testar att dra runt fotbollen (klicka och håll nere) så ser du hur alla spelarena flyttar sig efter hur bollen flyttar sig. Spelarna kommer att röra sig på detta sättet under matchen förutsatt att deras kondition och snabbhet tillåter detta. Bollens position visar hur spelarna ska vara uppställda i precis det ögonblicket. Vill du ändra på det så dra fotbollen till den plats där du vill ändra spelarnas position och flytta spelarna till önskad position, tryck på save (glöm inte detta annars försvinner din ändringar). Detta kan/måste göras i alla rutor som bollen kan vara i, 35 stycken totalt. När du har ändrat det du vill ändra på din taktik kontrollera att spelarna rör sig följsamt genom att dra runt bollen i alla 35 rutorna. Om så inte är fallet kan det leda till att spelarna inte hinner till sina positioner i tid och din taktik blir helt värdelös.

Du bestämmer själv vilken spelstil ditt lag ska ha, offensiv eller defensiv, kantspel eller centralt eller någon annan stil som du själv har kommit på. Det finns milijontals kombination som du kan använda!
Program eller script som

- Använder sig av data som tillhandahas av Sokker
- Ändrar användandet av Sokkers hemsida
- Tillhandahåller nya funktioner eller ändrar existerande funktioner i Sokker

Är för det mesta ett välkommet tillskott I Sokker.

Men om ett program eller script visar sig ha negativ effekt på Sokker (spamming, tar mycket kraft etc) så kan följande åtgärder vidtas av administratörerna:

- Ta bort all reklam eller diskussion om programmet/scriptet I forumen.
- Förbjuda användandet av programmet/scriptet samt vidta åtgärder mot dess användare.
- Vidta rättsliga åtgärder gentemot upphovsmannen.

Den enda tillåtna metoden att hämta data från Sokker är via XML som finns på http://online.sokker.org/xmlinfo.php.
Detta är en robust uppsättning data som tillhandahålls för att utveckla nya program/script för att öka Sokkers funktioner.

Det är tillåtet att använda en 3:e parts internetläsare för att förändra utseendet på Sokker om de uppfyller ovan ställda krav. Sokker tar inget ansvar för såna funktioner så var försiktig med användandet eftersom det kan skapa problem för användaren. Upptäcker du ett fel vid användandet så skriv en felanmälan eller kontakta utvecklaren av programmet direkt för hjälp.

Förmågor

0. tragic
1. hopeless
2. unsatisfactory
3. poor
4. weak
5. average
6. adequate
7. good
8. solid
9. very good
10. excellent
11. formidable
12. outstanding
13. incredible
14. brilliant
15. magical
16. unearthly
17. divine
17+. superdivine (Spelarens förmåga har nått max)

Supporterstämning

1. are furious
2. are losing hope
3. are depressed
4. believe in their club
5. are satisfied
6. are delighted with their club`s performance
7. are madly in love with their club

Supporters expectations

1. Totally outclassed here. Even your stars will be happy to get an opponent players autograph.
2. Your supporters hope the team won`t bring them too much shame in this match.
3. Supporters think the opponent is better, but with a little luck you could spring a surprise.
4. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to opponent team.
5. This match is expected to be a tough and even game by your supporters.
6. This match is expected by supporters to be a tough and even game, with slight advantage to your team.
7. Rival is respectable by your supporters, but they expect a win.
8. Your supporters are sure of an easy win in this match.
9. Supporters come to eat popcorn, relax and watch a festival of goals from your team.

Underhållskostnad för arena (1 plats) per vecka: 0.75 $
Kostnad 1 plats i ungdomsverksamheten per vecka:1 000.00 $
Ränta vid skuld:4.5%
Max skuld:-250 000 $
Konkursgräns:-500 000 $
Supportermedlemsskap (per säsong):125.00 $

Biljettpriser

Plats långsida kortsida
Ståplats 2.00 $ 2.00 $
Ståplats under tak 2.00 $ 2.00 $
Ståplatsläktare 4.00 $ 4.00 $
Ståplatsläktare under tak 5.00 $ 5.00 $
Bänkar 6.25 $ 6.25 $
Bänkar under tak 7.50 $ 6.25 $
Sittplatser 7.50 $ 6.25 $
Sittplatser under tak 8.75 $ 7.50 $