Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Novosti
Dnevnik razvoja 6: Sezonski kalendar - Finalno glasanje

 • _james
 • 2020-05-22

Dnevnik razvoja 6: Sezonski kalendar - Finalno glasanje

Sistem igre – istraživanje

Prije dvije sedmice smo tražili da ispunite anketu i da ostavite komentare vezane za novi takmičarski kalendar. Hvala vam na opširnoj diskusiji. Mnogi komentar i nove ideje su bili veoma korisni, a nešto od toga je uključeno u finalni prijedlog.

Pobjednik ankete je opcija 3 - kalendar baziran na povećanju broja timova u ligi na 12 uz dva meča sedmično. Kalendar kompletiraju dvije dodatne vrste takmičenja: internacionalni kup (s grupnom fazom) i nacionalni kup. Ova opcija je dobila preko 60% glasova, a izbor ove opcije je podržalo preko 450 ljudi. Na slici su prikazani rezultati.Također nam je drago da je samo 15% korisnika odabralo opciju da sistem ostane bez nepromijenjen - to nam pokazuje da ste otvoreni za promjene u igri.
U isto vrijeme, znamo da su neki od vas objavili svoje prijedloge na Sokker Development forumu jer niste bili zadovoljni opcijama 1 i 2. Vidimo da su se ti prijedlozi kristalizirali u jednu koherentnu alternativu sa 3 meča po sedmici.
S obzirom na sve to, želimo da vam ponudimo konačne prijedloge za glasanje.

Osnovne pretpostavke

Prije nego što glasate, dati ćemo vam neke bitne informacije. Prije svega, treba da sistematizujemo diskusiju jer se trenutno odvija na vrlo drugačijim nivoima općenitosti, od općeg oblika sezone, preko strukture individualnih takmičenja, do detalja pojedinih elemenata (poput promocija, sistema ispadanja, broja mečeva u kvalifikacijama i sl.). Trenutno, zainteresovani smo za najveći nivo ove diskusije, koji se uglavnom odnosi na generalni sistem utakmica (broj mečeva sedmično i broj mečeva u kojim ćemo mi učestvovati), kao ina strukturu liga (broj timova u ligama). Ovo su najbitniji problemi koje želimo riješiti, a onda nastaviti s obradom pojedinih takmičenja ili drugih, detaljniji stvari. Dakle, kad budete pregledali oba kalendara, gledajte na njih prije svega kao prijedlog za broj mečeva u sedmici i na broj timova u ligama. I dalje smo otvoreni za diskusiju o drugim elementima (npr. kvalifikacije).

Druge informacije bitne za vaš izbor:
1. Bilo bi dobro da se sjetite najave novog trening sistema.
2. Elementi vezani za dužinu sezone će biti prilagođeni odabranom sistemu (npr. dužina trajanja povrjeda, brzina treninga, godine juniora, itd.). Ne dopustite da ovi aspekti igre utiči na vaš izbor sistema.
3. Prikaz predstavlja "garantovane" mečeve, one koje ćete sigurno igrati. Crni okviri dodatno ukazuju na to gdje kupovi završavaju. Ovo pomaže da lakše procijenite nivo intenziteta igre (ne zaboravite da 50% manje timova igra u svakoj sljedećoj rundi kup takmičenja).
4. Prijateljski mečevi mogu biti ubačeni umjesto kupa, ali će značajno izgubiti efekat na trening.
5. Postoji interesantna ideja za posebni meč "zagrijavanja" koji bi bio alternativa za timove koji ne igraju u razigravanju, gdje bi efekat na trening bio sličan oficijelnim mečevima. To će biti razmotreno ali trenutno nije dio ankete.

Nacionalni kup - najavljen kao opcija prošle sedmice, gdje svi timovi počinju takmičenje u nacionalnom kupu, a kasnije timovi iz nižih liga imaju šansu da se takmiče u liga kupovima.

Internacionalni kup - najavljen kao početni prijedlog za naknadnu diskusiju - kombinacija kupa i grupne faze, sa svrhom da svakom menadžeru da određeni broj garantovanih oficijelnih mečeva u grupnoj fazi, zatim bi mečevi bili igrani na bazi razigravanja.

Diskusije o kupovima se odvijaju zasebno i nisu tema ove ankete.


Dvije opcije za sistem

Opcija 1: (4 meča sedmično –> 12 timova u ligi)
Ovo je pobjednička opcija iz prvog glasanja, i većinom je nepromijenjena. Glavne karakteristike su dva ligaška meča sedmično, koji dopuštaju povećanje broja timova na 12 u svakoj ligi.Opcija 2: (3 meča sedmično –> ligaški sistem nepromijenjen)
Ova opcija je inspirisana diskusijom na forumu. Uključuje kalendar u trajanju od 14 sedmica i zadržava ligaški sistem u trenutnom obliku (jedan ligaški meč sedmično).Argumenti
Sa stajališta razvoja igre, mislimo da drugi prijedlog ispunjava zahtjeve našeg rada na razvoju Sokkera.
Mi preferiramo prvu opciju, baziranu na sistemu dva ligaška meča sedmično. Nama djeluje optimalno iz sljedećih razloga:
1. Postavlja ligu kao primarno takmičenje s dva meča sedmično.
2. Kup utakmice su dodatni izazov koji obogaćuju igru be toga da stvaraju preveliku razliku u treningu između timova koji ispadnu (za puni trening 10 igrača bi imali manje mečeva, ali bi puni trening i dalje bio lahko dostižan)
3. Početnici koji počinju igrati u toku sezone bi dobili tim s dva meča sedmično.
4. Skratili bi sezonu za 25%. To bi nam dopustili da malo ubrzamo trening, dok bi opet ograničili broj "božanstvenih" igrača (zahvaljujući bržem starenju).
5. Kao glavni izazov igre postavlja korištenje mladih igrača u takmičenjima, primarno u ligi (s dva meča). Kup mečevi su dodatna nagrada i daju dodatne mogućnosti za trening rotacije s više mečeva (sprječavamo da jedan tip takmičenja bude korišten samo za trening).
6. Iako su to 4 meča sedmično, nama ne djeluje previše intenzivno. Sjetite se brzine eliminacija sa svakom sljedećom rundom kupa, samo najbolji i najaktivniji igrači će igrati u veliki broj mečeva.

Druga opcija zahtijeva više posla po pitanju bolje optimizacije trening, kako timovi koji duže igraju u kupovima ne bi imali preveliku prednost u treningu (3 oficijelna meča naspram 1). Također bi zahtijevala i dodavanje botova u kupove (za nove igrače koji počinju igrati sredinom sezone, kako bi imali više od jednog meča sedmično). Ipak, ove elemente je moguće riješiti, zato prezentujemo obje opcije za diskusiju i procjenu, znajući da bez obzira na to koja opcija bude izabrana, imat ćemo značajne promjene u igri u poređenju sa sadašnjim sistemom.

Upitnik
Povećali smo anketu s par opcija koje će nam pomoći da bolje procijenimo prijedloge.
Pored procjene oba sistema i izbora između njih, potrebno je odgovoriti na dodatna pitanja:
1. Preferirani broj timova u ligama
2. Broj mečeva u sedmici
3. Kvalifikacije (jedan meč ili dvomeč)
4. Pauza između sezona ili ne
Pored toga, na kraju smo stavili demografska pitanja koja će nam omogućiti da bolje analiziramo distribuciju glasova po državama, ligaškim nivoima, iskustvu itd.

Sistem igre – sažetak

Dva predložena sistema bi riješila mnoge probleme u Sokkeru (ne sve, naravno, ali je dobar temelj za rješavanje i drugih), više bi uključili korisnike, ispoštovali bi bitno pravilo povezivanja takmičenja s danima u sedmici. Nadamo se da će u kombinaciji s informacijama i reformi treninga, promjene postati sve dosljednije i jasnije.

Datim promjena, metoda implementacije

Konačno, želimo da budete sigurni da i dalje imamo par sezona igranja sa starim sistemom. Promjene zahtijevaju pripreme a zatim i detaljne provjere na serveru za testiranje. Nećemo se odlučiti za implementaciju bilo kojeg novog sistema dok ne budemo sigurni da svi elementi sistema rade. To će vam dati vremena da razmislite o strategiji za nadolazeće promjene.

Povećana brzina igre – alati

Istovremeno, s obzirom na povećan broj sedmičnih mečeva, također ćemo razviti dodatne alate i unaprjeđenja koja će vam pomoći s bržim i efikasnijim upravljanjem vašeg tima, tako da dodatni mečevi ne budu problem. Rad na novom interfejsu i unaprjeđenjima je već u počeo (npr. podešavanje sastava za određene tipove takmičenja, povećanje rezerve za mečeve, planiranje prijateljskih mečeva unaprijed, i još mnogo toga). Pristup Sokkeru s mobilnih uređaja će sigurno biti unaprijeđen.

GLASAJTE TU -> Anketa za sezonski kalendar

Visitors ....
Visitors
Bosna-Boy
2019-05-26 20:04
[URL=https://info.flagcounter.com/LRA7][/URL] Klub je završio sezonu u 2. Liga.04 na poziciji broj 1. Klub je promovisan u Premijer Liga. Iako su nadanja bila da se klub...
××××××× Visitors ×××××××
5ky
2019-05-26 19:57
[URL=https://info.flagcounter.com/h6t0][/URL] ꧁ CLUB SUCCESS ꧂ Season 1 Although I took this team at the half of the season, we made good results in short time, kept our...
Hail to Hukan FC
Hukan
2019-07-13 18:55
[URL=http://s11.flagcounter.com/more/2lik][/URL]
Dnevnik razvoja 6: Optimizacija liga i ideja za nacionalne kupove

 • _james
 • 2020-05-15

Dnevnik razvoja 6: Optimizacija liga i ideja za nacionalne kupove

Izvansezonska optimizacija liga

U srijedu smo blago podesili ligaške strukture. Prazne lige su obrisane, a određen broj korisnika iz tih liga je promovisan u viši nivo. Većina zemalja sad ima 3 ligaška nivoa osim par zemalja s velikim brojem korisnika.

Nažalost, suočili smo se s tehničkim problemima prilikom spajanja liga, i nećemo biti u mogućnosti da smanjimo broj liga na najnižim nivoima. Za nadolazeću sezonu, broj preostalih liga ostaje isti, ali ćemo pripremiti dodatno spajanje za sljedeću sezonu (treba biti programirano od nule).

Prijedlog novog sezonskog kalendara

Još uvijek nam je potrebno malo vremena za naš finalni prijedlog za novi sezonski kalendar. Izmjene će biti najavljene sljedeće sedmice, skupa s opširnom anketom za evaluaciju različitih elemenata naše ideje, koja će nam dati detaljne podatke o tome ja li trebamo poboljšati našu ideju. Nadamo se da ćete biti strpljivi :)

Nova formula za nacionalne kupove

Zahvaljujući diskusiji u vezi nacionalnog kupa i rezultatima naše ankete, bili smo u mogućnosti najavimo naš konačni prijedlog za to takmičenje. Razvoj zahtjeva neko vrijeme, ali moguće je da će novi format kupa biti implementiran brže nego generalno ažuriranje igre, možda čak i u sljedeća 4 mjeseca.
Vidimo da većina korisnika žele da igraju u kupu u kojem imaju "šanse." Ovo nas navodi da dodamo dodatni kup za niže lige. Ipak, također mislimo da je dobro imati šansu za igranje u jednom sveobuhvatnom nacionalnom kupu, i takmičiti se protiv najboljih timova. Zato osmo odlučili da obje ideje spojimo u jedan sistem (puno hvala za neke ideje sa Sokker Development foruma koje su nas inspirisale za to). Dolje možete naći kratak sažetak našeg novog prijedloga.

Nacionalni kup će biti pripremljen u dvije verzije:
- Nacionalni kup, gdje učestvuju svi klubovi jedne zemlje;
- Liga kupovi, gdje mogu igrati samo timovi iz nižih liga.
Nacionalni kup počinje u prvoj sedmici svake sezone, a liga kupovi par sedmica kasnije. Timovi iz nižih liga, koji su ispali iz nacionalnog kupa prije početka njihovog liga kupa, također učestvuju i u ovom kupu.

Izbori

 • _james
 • 2020-05-11

Ponovo je vrijeme izbora!
Ovom prilikom se možete kandidovati za nacionalnog selektora (seniorskog ili U21) bilo koje države.
Također, možete i glasati za kandidate za seniorskog i U21 selektora, ali samo iz vaše države.

Da pogledate stranicu za izbore, u lijevom gornjem uglu kliknite na Bosna i Hercegovina, zatim odaberite seniorski ili U21 tim, a zatim na "stranicu za glasanje". Glasati možete klikom na jednog od kandidata ili upisujući njegovo ime. Na istoj stranici se možete i prijaviti za selektora, a ukoliko želite se prijaviti za selektora druge države, kliknite najprije na "svijet" i nakon sto odaberete državu ponovite proceduru od maloprije.

Ako se kandidujete za izbore, preporučujemo da otvorite JEDNU temu na forumu države za koju ste se kandidovali. Molimo da koristite prefiks u naslovu te teme sa [NT] ili [U21] , npr. [NT] greg ili [U21] damian. Molimo da ne spamate forume, SK-mailove ili Knjigu gostiju, tako što ćete tražiti glasove. Bilo koja od ovih vrsta spamanja će rezultovati s banom na forumu i/ili finansijskom kaznom.

Ne zaboravite da korisnik koji je izabran za selektora ne može odustati od tog posla sve do sljedećih izbore. Kad postanete selektor, to prestaje biti samo zabava, i sada nosi odgovornost prema korisnicima koji su vas izabrali u nadi da ćete dobro raditi ovaj posao.

Izbori počinju 11. maja, a završavaju se 24. maja, pa pripremite vaše govore, pitanja za kandidate, i naravno, glasajte!

Dnevnik razvoja 5: Novi trening sistem

 • _james
 • 2020-05-08

Dnevnik razvoja 5: NOVI TRENING SISTEM

Ove sedmice želimo predstaviti naš novi pristup treningu. Sve informacije možete naći dolje. U isto vrijeme radimo na finalnoj verziji novog sezonskog kalendara. Taj dio će biti prezentovan sljedeće sedmice, s obzirom na to da zahtjeva još vremena.

Promjene u treningu

Trening sistem će biti podešen. Glavni cilj je ubaciti maksimalan broj treninga u veći broj sedmičnih utakmica. Ovim će trening postati fleksibilniji tako da je moguće izgraditi tim koji nije trenirana postava protiv netrenirane postave, već više kao u pravom životu - iskusni igrači protiv mladih igrača pridruženih prvom timu.

Ključna izmjena je to da umjesto treninga za jednu odredbu, imat ćete mogućnost da trenirate igrače na više pozicija u isto vrijeme. Naravno postojat će neko ograničenje, a to je 10 trening mjesta koja sedmično dodjeljujete.

Dodatna pravila za novi trening:
1. Zadržat ćemo limit za treninge po pozicijama - možete trenirati maksimalno 6 napadača, 2 golmana, a veznjaci i obrambeni igrači bi popunili preostala mjesta. Možete odabrati različitu vještinu koja se trenira za svaku od četiri odredbe.
2. Igrači koji su izabrani za 10 trening mjesta će uvijek dobiti trening, čak i ako nisu igrali tokom sedmice. Ipak, dobit će značajan trening bonus u zavisnosti od toga koliko minuta su igrali.
3. Minute odigrane u oficijelnom meču će biti puno vrjednije od istih minuta u prijateljskim utakmicama.
4. Da bi se dostigao trening bonus koji je blizu maksimuma, igrač kojeg ste postavili u neko trening mjesto treba da sakupi oko 90 minuta kroz oficijelne mečeve date sedmice.
5. Igrači koji su igrali ali nisu ubačeni u neko od trening mjesta će dobiti samo generalni trening i samo malo treninga za njihovi odredbu.
6. Igrači koji nisu postavljeni na neko od trening mjesta i koji nisu igrali meč polako gube vještine.
7. Igrači koji su igrali oficijelni meč protiv nekog jačeg tima će dobiti bonus na njihov trening.
8. U scenariju gdje se sezona ubrzava na 13 sedmica, brzina treninga će također biti povećana ali u manjoj mjeri. U scenariju sa sezonama od 14 sedmica, trening će ipak ostati istog intenziteta. Scenariji će biti predstavljeni u sljedećem dnevniku razvoja.
9. Efektivnost trenera će biti vidljiva - moći ćete da pravite odluke u vezi vaših trenera nakon što vidite kako njihove vještine utiču na efektivnost treninga svake pozicije kao i na generalni trening.
10. Tačne razmjere i zavisnosti će biti potvrđeni nakon znatnog broja na novom serveru za testiranja. Simulirat ćemo prikladan broj ubrzanih sezona kako bi bili sigurni da je igra uravnotežena.
11. Trening stamine treba biti malo podešen. Ostala pravila treninga ostaju nepromijenjena.

Dnevnik razvoja 4: Ligaški sistem

 • _james
 • 2020-05-01

Dnevnik razvoja 4: LIGAŠKI SISTEM

Danas ćemo otvoriti diskusiju o nečemu što je već postalo vruća tema na Sokker Development forumu - Kako želimo da naš ligaški sistem bude organizovan. Slušali smo vas i među svim vašim idejama smo izabrali tri opcije. Ovo su glavne stvari koje želimo postići s našim novim ligaškim sistemom:
1. Kraća sezona: Cilj nam je 12 sedmica, što bi bilo 25% manje nego sad.
2. Želimo da imate priliku da igrate više utakmica. Trenutno, oni timovi koji su eliminisani iz Nacionalnog kupa imaju samo jedan ligaški meč sedmično.
3. Želimo što je više moguće da očuvamo trenutni sedmični tok. Sokker nije brza arkadna igra gdje se mečevi igraju svaki dan, i željeli bismo da očuvamo ovu jedinstvenu karakteristiku igre.

Dolje možete vidjeti prezentaciju tri različita sezonska rasporeda s opisima. Objavljujemo ih za diskusiju. Voljeli bismo da čujemo šta mislite, zato vas molimo da podijelite vaša mišljenja s nama na Sokker forumu i da odvojite minutu da ispunite anketu. Slobodno podijelite vaša mišljenja o vašim idejama i primjedbama. Prije nego što vam predložimo naše tri opcije, želimo prvo da predložimo neka opća pravila.

Internacionalni kup (Liga prvaka) - predstavljamo novi internacionalni kup koji je veoma sličan dobro poznatoj Ligi prvaka. Format takmičenja će da se sastoji od grupne faze s domaćim i gostujućim utakmicama, gdje bi dva najbolja tima iz svake grupe igrala u fazi izbacivanja. U razigravanju će biti samo jedan meč. Poraženi tim će biti eliminisan iz kupa.
Bitno je da svi igrači dobiju šansu da igraju u kupu. Ovo će biti sjajna prilika za takmičenje protiv drugih igrača iz raznih zemalja i naravno ovo će vam donijeti bolje prihode od mečeva. Format takmičenja će biti sličan našem ligaškom sistemu. Niži nivoi će imati više timova. Šampionski timovi na najvišem nivou će igrati jedni protiv drugih, a ako ste šampion neke od nižih liga igrat ćete protiv tima iz druge zemlje na sličnom nivou kako bi šanse bile jednake. Kup će biti dizajniran tako da dobijete veće finansijske nagrade ako igrate na što višem nivou, a vjerovatnoća da fanovi kupe karte će biti veća. Ovim nam je cilj da vas motivišemo da pokušate dostići najvišu moguću poziciju u ligi.

Nacionalni kup - želimo da pokrenemo diskusiju u vezi dvije moguće opcije:
1. Svi klubovi iz jedne zemlje mogu da učestvuju u nacionalnom kupu. Ovo znači da timovi iz nižih liga mogu doći u priliku da igraju protiv nekog od najboljih timova u njihovoj zemlji.
2. Kao alternativu ovom prijedlogu, imali bismo dva kupa: Nacionalni kup i Liga kup. Samo timovi iz liga 1-3 bi igrali u prestižnijem Nacionalnom kupu. Tako bismo trebali da održimo viši novo takmičenja a za timove iz četvrtih liga i niže bi postojale manje šanse za ispadanje u početnim rundama. Četvrte lige i niže bi bile podijeljene u više kupova (Kup 4. lige, itd.) u skladu s brojem liga na određenom nivou. Niti jedan kup neće imati više od 512 timova.

Otvorit ćemo posebnu temu na Sokker Development forumu s prikačenom anketom da vam damo priliku da izrazite svoje mišljenje.

Trening - ovo će biti detaljno diskutovano u posebnom dnevniku razvoja gdje ćemo predstaviti prijedloge za promjene, ali kao što već možete da vidite, povećanje broja mečeva će zahtijevati malo drugačiji pristup treniranju. Želimo da vam damo više fleksibilnosti dok sastavljate vaše sastave. Postojat će balans između želje da unaprjeđujete vještine vaših mladih igrača i težnje da ostvarite dobre rezultate u oficijelnim mečevima.

Ulazak i ispadanje iz višeg ranga - Timovi će se boriti u razigravanju gdje će pobjednik dvomeča (u gostima i na domaćem) biti nagrađen promocijom u višu ligu. Timovi koji ne igraju kvalifikacije će moći da igraju prijateljske mečeve.

Prijateljske utakmice - Od sad će prijateljski mečevi imati samo mali uticaj na vaš trening. Moći ćete igrati prijateljsku utakmicu samo kad budete eliminisani iz kupa. Ovo se ne odnosi na arkadne mečeve jer oni nemaju utjecaja na Sokker realnost.


Prijedlozi za ligaški sistem


Opcija 1
Svaka sezona ima 12 sedmica. Svaka sedmica ima tri meča koja se igraju u utorak, petak i nedjelju. Tri ligaška meča će morati da budu igrana na radni dan. S obzirom na to da Internacionalni kup zahtjeva šest mečeva tokom grupne faze, premještanje par ligaških mečeva na radne dane nam omogućava da igramo dva oficijelna meča skoro svake sedmice, čak i za timove koji su već eliminisani iz kupa.Opcija 2
Ligaški i kup mečevi bi se uvijek igrali na isti dan kao i prethodne sedmice. Dodatni ligaški mečevi bi bili zakazani za utorak. Iz istih razloga kao i gore, ti mečevi bi se igrali na kraju sezone.Opcija 3
Ovaj prijedlog je najrevolucionarniji. Povećali bi broj timova na 12. Slično trenutnom ligaškom sistemu, svakom danu u sedmici bi bilo dodijeljeno neko takmičenje. Najveća promjena ovdje je to da bi bile dvije ligaške utakmice po sedmici, ali dobra strana bi bila mogućnost povećanja broja timova na 12 po ligi. Ovo bi također utjecalo na sistem promocije i ispadanja: Dva najbolja tima u ligi bi imala šansu da uđu u viši rang takmičenja, šest timova na zadnjih šest pozicija bi mogla da ispadnu. Pred ligaških mečeva, odrediti bi i dva dana za nacionalni i internacionalni kup.Jedva čekamo da vidimo šta vi mislite i koji su vaši izbori. Željeli bismo da vas zamolimo za samo jednu stvar prije vašeg komentara. Stavite se u poziciju nekog ko je tek počeo da igra. Koliko god cijenili sadašnje korisnike, također bismo voljeli da početnici budu više aktivniji pri igranju.

Ankete možete naći ovdje:


* Ligaški sistem: https://www.webankieta.pl/ankieta/523386/league-system-options.html

* Nacionalni kup: https://www.webankieta.pl/ankieta/523392/national-cup-options.html

Fejsbuk profil
Na kraju, ali ništa manje bitno, želimo da vas pozovemo da se pridružite našem oficijelnom fejsbuk profilu gdje možete naći nove informacije o razvoju igre.

Dnevnik razvoja 3: Status Posla

 • _james
 • 2020-04-24

Dnevnik razvoja 3: STATUS POSLA

Danas vas obavještavamo o stvarima na kojim već radimo i da opišemo neke elemente koje smo promijenili ili ćemo promijeniti u narednim danima. Kao što smo pomenuli u našim prvim vijestima, zamjena Flash-a je trenutno naš glavni prioritet. Dati ćemo vam više detalja o tome i o ostalim unaprjeđenjima.

Flash
Proces zamjene Flash-a je počeo prije par sedmica. Već smo našli programere koji će ponovo ispisati sve elemente igre bazirane na Flash-u. Posao treba biti obavljen korak po korak, naravno, a vremenski najzahtjevniji dijelovi, npr. program za mečeve, zahtjeva puno posla i strpljenja. U narednim danima ćemo zamijeniti par Flash elemenata kao:
1. Prikazivač stadiona
2. Portreti igrača
3. Rekapitulacija mečeva i statistike

Već radimo na konfiguratoru timskih dresova i editoru taktika. Oni ipak trebaju biti dodatno unaprijeđeni u narednim sedmicama.
Također ćemo popraviti problem s Google Chrom-om i 2D prikazu mečeva. To će biti samo privremeno rješenje, ali bi trebalo pomoći nekim korisnicima da uživaju u igri dok nova vizualizacija ne bude završena.

Pogon igre - unaprjeđenje koda
Paralelno zamjeni Flash-a smo počeli s prekucavanjem pozadinskog koda, pogotovo "dnevno ažuriranje" koje goni igru naprijed iz dana u dan. Zbog zastarjelosti tehnologije, neki dijelovi koda moraju biti zamijenjeni s PHP-om. Naš rad na tom djelu će biti nevidljiv korisnicima (također ne utiče na gejmplej), ali nam je potrebno kako bismo mogli da implementiramo sve ostale promjene, više povezane sa Sokkerom i mehanikama igre.

Lige - reorganizacija
Za sad imamo mnogo napuštenih divizija u Sokkeru. Također postoji potencijal za smanjenje broja liga na nekim nivoima. Nakon tekuće sezone ćemo spojiti lige i obrisati nepotrebne divizije.
Ovo bi trebalo voditi uzbudljivijim rivalitetima među novim menadžerima, s obzirom bi se onda suočavali s više ljudski kontrolisanih timova čak i u nižim divizijama. Također ćemo drastično smanjiti broj bot timova.

Ostale promjene
Čekanje od 300 sekundi na prikazivač mečeva je uklonjen - Odlučili smo ukloniti ovaj element. Korisnici bez Plusa više neće morati čekati da njihova utakmica počne. Da budemo iskreni, video-reklame prije utakmica će biti dodane s ponovnim pokretanjem cijele igre, ali sigurno s kraćim trajanjem nego ranije. Reklame na YouTube-u su najbolji primjer za to, gdje bi bilo uključeno dugme s odbrojavanjem.

Bug (greška) s ispadanjem iz juniorskih liga - Postoji bug koji dopušta korisnicima da ostanu u svojim ligama iako su u opasnosti od direktnog ispadanja. Korištenjem opcije za napuštanje i kasnije ponovnim pristupanjem ligi, menadžeri mogu resetovati svoju poziciju i početi novu sezonu u istoj ligi. Taj bug će biti popravljen i povlačenje juniorskog tima će rezultovati ispadanjem u nižu ligu.

Dnevnik razvoja 2: Glavne Pretpostavke

 • _james
 • 2020-04-17

Dnevnik razvoja 2: GLAVNE PRETPOSTAVKE

Danas želimo da podijelimo s vama naše glavne pretpostavke, u smislu promjena na kojim radimo. Hvala vam mnogo da uzbudljivim diskusijama na Sokker development forumu, gdje ste podijelili vaše najbolje ideje i jasnu viziju onog što je vama najbitnije u igri.

Pretpostavke koje smo pripremili će nas držati na pravom putu pri procjeni različitih rješenja, kreiranju novih i pomoći nam kao vodič za pravac razvoja igre.

DUH IGRE

Prvo bismo željeli da s vama podijelimo stvari koje se neće mijenjati. Nakon prošlosedmičnih konsultacija putem foruma vidimo praktično potpunu saglasnost. Štaviše, također se slažemo s vama u vezi nekih glavnih tačaka:

Igra bez prednosti za PLUS (pay2win) - Takmičenja su bila poštena i to se neće mijenjati. Ne želimo da stvorimo nikakve bonuse na prodaju koji bi dali stvarnu prednost naspram igrača bez pretplate. Naravno, igri su potrebni prihodi za razvoj (pogotovo u slučaju potrebni promjena), pa ćemo zbog toga raditi na PLUS idejama da ga učinimo više primamljivim, ali neće biti moguće kupiti bolje mjesto u ligi ili bilo kakav napredak.

Pogonski sklop igre, taktike i 2D mečevi - Ove stvari će biti izmijenjene u maloj mjeri, kao što je potrebno zbog tehničkih problema (istek flash-a, novi kod itd.). Vjerujemo da je jedna od najvažnijih prednosti igre mogućnost da s vašom taktikom napravite pravi uticaj i da vidite kako su vaše ideje provedene na terenu. Vizualizacija je prosta i intuitivna. Razviti ćemo je, ali trudit ćemo se da ne izgubi originalni duh.

Jednostavnost - Osnovni aspekti Sokkera su lahki i jednostavni za naučiti. Također je lahko vidjeti uticaj naših odluka na razne elemente igre. Izbjeći ćemo nepotrebne nove elemente i pokušati da se fokusiramo na nadogradnju ili proširenje postojećih. Neke od promjena i noviteta će biti dizajnirane za naprednije igrače, ali neće biti potrebe da ih svi koriste.

Umjereno tempiranje igre - Sokker je drugačiji od većine brzih mobilnih igrica, i vjerujemo da je to velika prednost. Naša igra zahtjeva strpljenje i planiranje na duže staze, što daje šansu za okupljanje različitih igrača. Ne postoji velika razlika između svakidašnjih igrača i onih koji imaju mnogo manje vremena. Ipak, par elemenata će sigurno biti promijenjeno, u skladu s činjenicom da je trenutno trajanje čitave sezone barijera za nove igrače.

Zajednica - Biti dio Sokker zajednice nije samo izgradnja vašeg najboljeg kluba, već i atmosfera i zabava koja okružuje igru. Obratit ćemo pažnju na forum i na odnose i pokušati da ih oživimo. Ne treba mnogo mijenjati u tom dijelu, ali sigurno ćemo napraviti neka unaprjeđenja koja će poboljšati razgovore.

PROMJENE

Pa, šta će biti izmijenjeno? Ovdje možete naći područja igre koja trebaju biti nadograđena ili programirana od nule. Ovo nisu konačne ideje, već općenita mapa za vas, kako bi ukazali na prioritete koje treba rješavati.

Igraj da pobijediš - Trenutni mehanizmi igre demotivišu igrače fokusirane na rezultate. Predložit ćemo par rješenja da to promijenimo, dajući više motiva za pobjeđivanje, nova oficijelna takmičenja za borbu. Jedan od najvećih problema je da je razvoj kluba moguć jedino kroz korištenje drugog meča u sedmici za trening. To nas vodi ka nekim unaprjeđenjima u vezi trening sistema (ali ažuriranje treninga jednom sedmično u četvrtak se neće promijeniti). Naša nova ideja je da izbjegnemo tjeranje menadžera na to da im svi igrači igraju za trening.

Optimizacija takmičenja - Želimo da riješimo problem ekstremno duge na Sokkeru (samo 3 čitave sezone godišnje, što demotiviše mnoge igrače) i također da damo šansu menadžerima da učestvuju u različitim vrstama turnira. Predložit ćemo ideju za novo takmičenje, s malom ubrzanjem igre, da bismo skratili sezonu i dodali potpuno novi kup. Želimo predstaviti naše ideje u nadolazećim sedmicama da se konsultujemo.

Balans igre - Uz vrlo dugu historiju igre, lahko je primijetiti koja područja igre nisu balansirana. Trenutno imamo ogroman broj vrhunskih igrača, čak i u nižim ligama (kao u Poljskoj). Sistem transfera promoviše dnevnu trgovinu i pomaže menadžerima koji lagano skupljaju sredstva koja bi nakon par sezona investirali u njihov "dream team." Novi igrači imaju ogromne probleme pri dostizanju viših liga.
Svi ovi problemi su kompleksni i usko povezani, pa moramo da djelujemo pažljivo, s nekim drugačijim ali dosljednim rješenjima. Trebamo unaprijediti mehaniku igre da stvorimo više ravnoteže: da vas motivišemo da dosegnete koliko god to vaš tim može, i da također pomognemo početnicima da napredak njihovih timova bude lakši nego iskusnim menadžerima. Bit će puno teže trenirati najbolje Sokker igrače i razlike među ligama bi trebale postati manje značajne. Da ostvarimo sve to trebamo da promijenimo ekonomiju igre, brzinu treniranja, i mnogo malih parametara, koje treba analizirati i testirati.

Lahko za naučiti, teško za savladati - Sokker je lahka igra i tako treba i ostati. Ali mnoga područja igre imaju veliki potencijal za proširenje, sve dok je menadžeru dat izbor da ih istraži ili ne. Želimo vam dati nešto slobode da odlučite koliko se želite udubiti. To je nekako osnovna filozofija koju ćemo pratiti pri razvoju. Bit će primijenjeno u raznim područjima, od interfejsa do menadžmenta stadionom ili omladinskim pogonom. Također, što je najbitnije za nove menadžere, da im damo upute i pravi put za učenje o igri, korak po korak (par opcija će čak biti i blokirano za nove menadžere).

Ciljevi i postignuća - Samo nekolicina menadžera može da se bori za glavnu nagradu, s obzirom na to da nema mnogo mjesta u najvišim ligama. Ali znamo da svako od vas ima individualne ciljeve i težnje u različitim izazovima igre. Zbog zoga ćemo razviti nova, lakše ostvariva dostignuća, počevši sa sezonskim ciljevima, prezentacijom historije i napretka s više detalja, i na kraju s novim rangiranjem i statistikama, što neće biti povezano samo s rezultatima mečeva.

Prepričavanje - Ovo je vrlo važna tačka za nas, ali do sad skoro da nije ni postojala u ovoj igri. Puno igrača pišu priče o sebi, prave svoja rangiranja, rekapitulacije, klupske članke, čak i neke inicijative za "Sokker vijesti." Vjerujemo da većina vas želi osjećaj da je historija vašeg kluba živa. Menadžeri pišu svoje priče, stvaraju legendarne igrače i svijet u igri je dinamičan i pun događaja. Primijeniti ćemo prepričavanje u par područja:

Stranica posvećena "novinarstvu" - Ovdje ćemo vidjeti novosti vezane za naš klub i takmičenja, kao i izvještaje našeg osoblja, poput trening izvještaja ili savjeta naših asistenata i mnogo više.

Obuhvatnije statistike i registri
- Ovo će vam dati priliku da pratite razna rangiranja i rekapitulacije, bazirane na timu, takmičenju ili igračima.

"Prati" opcija - dobiti ćete mogućnost da pratite novosti iz drugih dijelova igre - nacionalnih timova, takmičenja, određenih igrača itd.

Eliminacija bot timova - Sokker je najatraktivniji kad se takmičimo s pravim igračima. Zato će klubovi bez menadžera biti povučeni iz takmičenja na kraju sezone.

Novi grafički dizajni i UX (korisničko iskustvo)
- Trebamo redizajnirati grafike igre i korisničko iskustvo, kako bi bili podobni sadašnjici. Fokusirat ćemo se na nove igrače, da bi im dali šansu da se uključe u igru i da je nauče uz pomoć tutorijala. Za ljubitelje klasičnog dizajna: Nema potrebe za brigu, zadržat ćemo stare grafike kao opciju, također.

Da sumiramo: Kao što možete vidjeti, područja na kojim radimo neće donijeti revoluciju igri. Radije se fokusiramo na najbolje dijelove, da ih unaprijedimo ili obnovimo po potrebi. Proces razvoja će biti dovoljno dug da se menadžerima da šansa da se prilagode novom stanju i prilagode klupske strategije.

U nadolazećim mjesecima ćemo podijeliti s vama malo detaljnija rješenja, podijeljena na specifična područja, da se konsultujemo o njima, jedno po jedno.

Dnevnik razvoja 1: Komunikacija i konsultacije

 • _james
 • 2020-04-10

Dnevnik razvoja 1: KOMUNIKACIJA I KONSULTACIJE

Dozvolite da predstavimo prvu publikaciju sedmičnog ciklusa Sokker razvoja. Za početak, predstaviti ćemo naše ideje za transparentnost projekta i opću komunikaciju, koje su usko vezane s učešćem zajednice i konsultacijama, kako bismo vam dali mogućnost uticaja na naše usmjerenje i nadolazeći opseg promjena.

KOMUNIKACIJA

Dnevnik razvoja - svaki sljedeći petak možete očekivati novi pregled radnih aktivnosti. Takvom vrstom vijesti ćemo objavljivati različite obime informacija - fokusirane na već izvršena unaprjeđenja i promjene, nekad bazirane na pripremljenim idejama, ili da potaknemo vas na diskusiju u nekom specifičnom okviru. Naš osnovni princip je održanje regularnosti i transparentnosti projekta.

Sokker Development (en) – kreirali smo posvećen forum koji je prikačen kod svakog korisnika. Njegova svrha nije samo da preuzme ulogu "Ideas" foruma (da vam da šansu da podijelite vaše ideje i zahtjeve za promjenama), već i da stvori mjesto za kompleksnu komunikaciju vezanu za razvoj igre. Tamo ćete naći sve novosti i informacije objavljene od strane programera i opću diskusiju o svim promjenama.

Napominjemo: kreiranje novog foruma ne znači da ćemo zaboraviti na "Ideas" forum. Sve teme koje su tamo skupljene će uskoro biti pregledane i analizirane u okviru našeg trenutnog posla.

KONSULTACIJE

Kao što smo rekli u najavi od ponedjeljka koja je vezana za Projekt Sokker razvoja, vjerujemo da je učešće zajednice neizostavan dio čitavog procesa, da se očuva "duh igre" i iskoristi puni potencijal.

Od samog početka primjećujemo vaš angažman, primili smo i pročitali mnogo sjajnih ideja. Ali da bi im dali šansu za realizaciju potrebno je da organizujemo naš odnos, pripremimo formu i slijed primjene. Diskusija će biti provođena u fazama, kako bi se uspostavljale specifične teme i područja s kojim bi se pokretale konsultacije.

Na Sokker Development (en) možete naći prve tri teme za konsultacije:

"Sokker – main motivation" - Sokker - glavni motiv - Željeli bismo da znamo šta je osnovno u "duhu igre" za vas, šta tačno vas drži u igri tako dugo vrijeme.

"Most expected changes" - Najočekivanije promjene - s druge strane, željeli bismo da čujemo o suprotnom - Dio igre koji najviše iritira, demotiviše, koji vas nekad tjera da razmišljate i o odlasku.

"Begginers problems" - Problemi početnika - razvojem igre moramo Sokker učiniti atraktivnijim za nove korisnike, pa bismo rado čuli vaša mišljenja o novim menadžerima i problemima s kojim se suočavaju, zašto im je tako teško da nastave igrati.

Kao što vidite, počet ćemo s nekim općim ali ekstremno bitnim raspravama. Na osnovu vaših odgovora i razmišljanja ćemo odrediti ključne vrijednosti igre i projektne pretpostavke kako bismo pronašli jasne smjernice za pravac razvoja igre, odabrali nove ideje i procijenili relevantnost ponuđenih rješenja.

Nadamo se na ćemo se uskoro sresti na Sokker Development (en), računamo na vašu pomoć i znanje.

Sokker- velike promjene dolaze

 • instinct
 • 2020-04-06Zadovoljstvo nam je objaviti da su ispunjeni uslovi Sporazuma za Sokker investicije. Svrha ovog sporazuma je održanje kontinuiranog unapređenja i rad na daljnjem ažuriranju koje je već počelo.

Prema sporazumu, igri su dodijeljena sredstva za daljnji razvoj i dvoje novih ljudi se pridružuje grupi vlasnika - Raul i Mekene. Također se pridružuju i grupi programera i daju nam podršku u upravljanju projektom, marketingu i dizajnu igre. Obojica poznaju Sokker skoro od njegovih početaka, zbog toga smo presretni da ih imamo, zaista predane, posvećene duhu igre.

Plan unaprjeđenja Sokkera obuhvata aktivnosti u dvije faze:
1. Osiguranje stabilnosti igre za slučaj isteka podrške Flash-u na web preglednicima. U narednim mjesecima, pojedini elementi igre ispisani ovom tehnologijom će biti zamijenjeni. Počevši s manjim elementima, završavajući s vremenski najzahtjevnijim, vizualizacijom mečeva.
2. Značajna nadogradnja igre, što nije rađeno posljednjih godina. Planiramo implementirati par promjena, kao prilagođavanje igre današnjici i trenutnim standardima, uključujući i poboljšanje interfejsa, korisničkog iskustva (UX), grafike, kao i same igre (dodatne opcije, promjene i poboljšanja trenutnih funkcija). Također, cijeli pozadinski kod igre će trebati da bude ponovno ispisan i ažuriran.

SK zajednica će ostati informisana za vrijeme radova. Za to vrijeme, planiramo veliki pregled implementiranih promjena, ostajući otvoreni za nove ideje. Nadamo se da možemo računati na vašu podršku!
Čvrsto vjerujemo da je ovo prekretnica u historiji Sokkera i povratak najboljim danima.

IZBORI 2020

 • instinct
 • 2020-01-21

Ponovo je vrijeme izbora! Ovom prilikom se možete kandidovati za nacionalnog selektora (bilo seniorskog ili U21) bilo koje države,kao i glasati za kandidate seniorskog i U21 selektora, ali samo iz vaše države.


Da pogledate stranicu za izbore, u lijevom gornjem uglu kliknite na Bosna i Hercegovina, zatim odaberite seniorski ili u21 tim, a zatim na "stranicu za glasanje". Glasati mozete klikom na jednog od kandidata ili upisujući njegovo ime. Na istoj stranici se možete i prijaviti za selektora, a ukoliko želite se prijaviti za selektora druge države, kliknite najprije na "svijet" i nakon sto odaberete državu ponovite proceduru od maloprije.

Ako se kandidujete za izbore, prepručujemo da otvorite JEDNU temu na forumu države za koju ste se kandidovali. Molimo koristite prefiks u naslovu te teme sa [NT] ili [U21] , npr. [NT] Aguero16 ili [U21] Aguero16. Molimo da ne spamate forume, SK-mailove ili Knjigu gostiju, tako što ćete tražiti glasove. Bilo koji od ove vrste spamanja bit će kažnjen sa banom na forumu i/ili finansijskom kaznom.

Ne zaboravite da korisnik koji je izabran za selektora ne može odustati od tog posla sve do sljedećih izbore. Kada postanete selektor, to prestaje biti samo zabava, i sada nosi odgovornost prema korisnicima koji su vas izabrali da ćete dobro uraditi ovaj posao.

Izbori počinju 20. januara, a završavaju se 02. februara u vecernjim satima, pa pripremite vaše govore, pitanja za kandidate i naravno glasajte!