Azərbaycan dili Bahasa Indonesia Bosanski Català Čeština Dansk Deutsch Eesti English Español Français Galego Hrvatski Italiano Latviešu Lietuvių Magyar Malti Mакедонски Nederlands Norsk Polski Português Português BR Românã Slovenčina Srpski Suomi Svenska Tiếng Việt Türkçe Ελληνικά Български Русский Українська Հայերեն ქართული ენა 中文
Novosti
Dnevnik razvoja 24: Grafički dizajn igre - Ažuriranje

 • _james
 • 2020-09-18

Ove sedmice tražimo da preko linka dolje odete na naš najnoviji prijedlog grafičkog dizajna. Zadnjih sedmica smo pokušali da nadogradimo projekte koje smo prezentovali ranije, kao i prilagoditi ih smjernicama novih ilustracija, koje su bazirane na portretima i općem stilu. Sretni smo s konačnim rezultatom, novi pristup kombinira kvalitet s jasnoćom i lakom prezentacijom podataka, želimo da pratimo taj smjer. Ovo vjerovatno još nije finalna verzija - u sljedećem koraku vršimo primjenu na prikaze još par stranica i na mobilnu verziju da bismo bili sigurni da dizajn dobro radi na različitim konfiguracijama.

https://xd.adobe.com/view/df6a16fc-0146-45c6-952e-c376ee32df9a-8a39/screen/1652e37f-6978-4eae-a851-3afe07a840cd?fullscreen

Kao što je ranije rečeno, fokusirali smo se samo na jedan prikaz za sad, ali s novim grafičkim dizajnom ćemo također uvesti i tamni skin kao i retro skin.

Raspored utakmica U-21 BiH
2020-03-14 21:01
week 1 - BiH U21 1 : 1 Svedska U21 week 2 - BiH U21 1 : 1 Hrvatska U21 week 3 - Brazil U21 2 : 0 BiH U21 week 4 - BiH U21 0 : 2 Ceska Rep U21 week 5 - Italia U21 4 : 0 BiH U21 Week...
Hail to Hukan FC
Hukan
2019-07-13 18:55
[URL=http://s11.flagcounter.com/more/2lik][/URL]
Swi : BiH
FreshCat
2018-12-22 18:30
Dnevnik razvoja 23: Klupska infrastruktura – Juniorska škola

 • _james
 • 2020-09-11

Ove sedmice najavljujemo jednu opsežniju promjenu - želimo da proširimo menadžment juniorskog tima i uvesti juniorsku infrastrukturu u Sokkeru - jedinice koje mogu biti nadograđene, koje bi s višim nivoima davale razne bonuse akademijama. Opet, i to ima cijenu, veća infrastruktura i proširena akademija će povećati cijenu održavanja juniorske škole.

Predviđamo 4 različite jedinice koje mogu biti unaprijeđene u sklopu juniorske infrastrukture:

Odjel za skauting - odgovoran za broj sedmično regrutovanih juniora, koji također može otključati opciju pronalaska stranih juniora. S višim nivoima, imat ćemo šansu da dobijemo više juniora u datoj sedmici (ovo ne utiče na vještine juniora), ali s povećanom cijenom održavanje jednog mjesta u akademiji.

Nivoi su sljedeći:

1. Osnovna skauting mreža - Sedmični rast škole: 1-5
2. Lokalna skauting mreža - Sedmični rast škole: 1-6
3. Regionalna skauting mreža - Sedmični rast škole: 2-6
4. Nacionalna skauting mreža - Sedmični rast škole: 3-6
5. Internacionalna skauting mreža - Mogućnost dobivanja stranca - 5%

Kamp - određuje maksimalan broj juniora koje možemo imati u akademiji. Također, viši nivo jedinice povećava cijenu izdržavanja jednog juniora. Nivoi su definisani ovako:

1. Maksimalan broj juniora - 15
2. Maksimalan broj juniora - 20
3. Maksimalan broj juniora - 25
4. Maksimalan broj juniora - 30
5. Maksimalan broj juniora – 35

Analitika - omogućuje da bolje mjerimo napredak juniora i procijenimo njihove vještine. Ovaj parametar će vam omogućiti da odlučite koliko pažljivo želite da pratite napredak vaših juniora, gdje osnovni nivo odgovara trenutnom sistemu. Viši nivoi će omogućiti da se što više približimo starom sistemu (stari korisnici se vjerovatno sjećaju) koji je mjerio napredak juniora s punom tačnošću. Naravno, svaki sljedeći nivo će povećati cijenu jednog juniorskog mjesta:

1. Osnovni nivo procjene
2. Naprednije mjerenje +1 skok
3. Naprednije mjerenje +1 skok
4. Prijedlog pozicije za nove juniore
5. Precizno mjerenje skokova

Postrojenje za trening - u zavisnosti od nivoa, možemo zaposliti bolje osoblje. Ovdje, viši nivoi infrastrukture ne povećavaju cijenu juniorskog mjesta, do povećanja troškova dolazi dovođenjem boljeg trenera. Proširenje postrojenja nam omogućava da zaposlimo trenera s maksimalnom vještinom, ali bit će moguće koristiti i slabijeg trenera:

1. Maksimalna vještina trenera - 13
2. Maksimalna vještina trenera - 14
3. Maksimalna vještina trenera - 15
4. Maksimalna vještina trenera - 16
5. Maksimalna vještina trenera - 17

Da, iskusno oko je sigurno primijetilo 17-ku trenera - ovaj nivo vještine će također biti uveden.

Pored povećanja cijene održavanja jednog juniorskog mjesta, nadogradnja infrastrukture će zahtijevati i jednokratnu investiciju. Cijena će znatno rasti sa svakim sljedećim nivoom - s jedne strane, da bi i početnici mogli da imaju akademije (osnovna infrastruktura će se moći priuštiti već ma početku igranja), s druge strane, najviši nivoi će da dolaze sa značajnom cijenom. Ne objavljujemo tačne količine zbog činjenice da ćemo cijene morati podešavati uz testiranje.

Dnevnik razvoja 22: Pregled promjena u međusezoni i popravak šablona

 • _james
 • 2020-09-04

Prošle sedmice smo napravili neke od prvih promjena u mehanizmu igre. Bilo je komplikacija, pa predstavljamo pregled tih promjena s informacijama vezanim za greške koje smo morali ispraviti.

Prijateljski mečevi u međusezoni - Počevši od prošle sedmice, moguće je ugovoriti prijateljske mečeve u nedjelju ako tim ne igra oficijelni meč. Ipak, ova opcija ne funkcioniše ako neko ima zakazan arkadni meč na taj datum. Zbog toga smo odlučili da uklonimo arkadne mečeve koji su zakazani za prošlu nedjelju i da omogućimo zakazivanje prijateljskih utakmica. Istovremeno, uklonjena je greška pa više nije moguće zakazati arkadni meč za nedjelju.

Spajanje zadnjih divizija u individualnim zemljama - Spojili smo zadnje divizije u zemljama s više od 3 nivoa takmičenja. Promjena je prošla s komplikacijama, neki timovi su ručno morali biti vraćeni nakon nestanka iz njihovih liga (na momenat nisu imali svoje lige), ali sad je sve ispravljeno, a spojene lige već rade.

Greška u juniorskim ligama - Greška s brojem timova u prvoj juniorskoj ligi je ispravljena. Timovi koji su završili na mjestima od 9 do 11 su uklonjeni iz ovih liga. Trenutno sve prve juniorske lige imaju 8 timova kako je prvobitno i planirano.

Također predstavljamo i par unaprijeđenih šablona (promjene su kozmetičke, ali vrijedne pažnje):

Klupska stranica:
https://xd.adobe.com/view/5f3a2456-43da-486e-7382-e867e1422a43-290b/screen/1861a9a5-3a96-4ff7-bdd3-80eaf86b9e08?fullscreen

Glavna stanica (nakon logovanja):
https://xd.adobe.com/view/3cf4a5be-3f89-4703-b36c-e2d6dce78584-69a7/?fullscreen

Kalendar i raspored (trebate koristiti lijevu i desnu strjelicu da vidite sve prikaze):
https://xd.adobe.com/view/07259a81-6525-42c0-8b8d-82ec0d178717-5276/

Izbori

 • _james
 • 2020-08-31

Ponovo je vrijeme izbora!

Ovom prilikom se možete kandidovati za nacionalnog selektora (seniorskog ili U21) bilo koje države. Također možete glasati za kandidate za seniorskog i U21 selektora, ali samo iz vaše države.

Da pogledate stranicu za izbore, u lijevom gornjem uglu kliknite na Bosna i Hercegovina, zatim odaberite seniorski ili U21 tim, a zatim na "stranicu za glasanje". Glasati možete klikom na jednog od kandidata ili upisujući njegovo ime. Na istoj stranici se možete i prijaviti za selektora, a ako se želite prijaviti za selektora druge države, kliknite najprije na "svijet" i nakon sto odaberete državu ponovite proceduru od maloprije.

Ako se kandidujete za izbore, preporučujemo da otvorite JEDNU temu na forumu države za koju ste se kandidovali. Molimo da koristite prefiks u naslovu te teme sa [NT] ili [U21] , npr. [NT] greg ili [U21] damian. Molimo da ne spamate forume, SK-mailove ili Knjigu gostiju, tako što ćete tražiti glasove. Bilo koja od ovih vrsta spamanja će rezultovati s banom na forumu i/ili finansijskom kaznom.

Ne zaboravite da korisnik koji je izabran za selektora ne može odustati od tog posla sve do sljedećih izbore. Kad postanete selektor, to prestaje biti samo zabava, i sada nosi odgovornost prema korisnicima koji su vas izabrali u nadi da ćete dobro raditi ovaj posao.

Izbori traju do 13. septembra, pa pripremite vaše govore, pitanja za kandidate, i naravno, glasajte!

Dnevnik razvoja 21: Međusezonske promjene

 • _james
 • 2020-08-28

Danas vam predstavljamo status posla vezan za međusezonu.

Uvođenje mogućnosti igranja prijateljskih mečeva u nedjelju (ako ne igrate neki oficijelni meč). Dakle, ova promjena se odnosi na ovu nedjelju, dan kad neki timovi igraju kvalifikacije, i na sljedeću nedjelju, dan koji je do sada bio bez mečeva. Ovu promjenu smo mogli uvesti tek nakon što su odigrani mečevi od srijede, zbog toga ovo uvodimo tako kasno. Predlažemo da iskoristite petak i subotu da ugovorite prijateljske mečeve.

Spajanje zadnjih divizija u individualnim zemljama - početkom sljedeće sedmice (nakon promocija), umanjit ćemo zadnje divizije u pogledu broja liga u zemljama koje imaju nizak broj korisnika na datom nivou. U zavisnosti od broja korisnika na datom nivou, broj liga će biti duplo smanjen, a u nekim slučajevima i četiri puta. Naravno, pobrinut ćemo se da na kraju ostane prostora i za nove korisnike.

"Bug" u juniorskim ligama - mogućnost ostanka u ligi korištenjem greške u igri je uklonjena, ali problem s timovima koji su varali na ovaj način i vratili se u ligu iako su trebali da ispadnu nije bio riješen. Imamo više juniorski liga ove sezone s jednim, ili dva tima više. Odlučili smo da ručno premjestimo ove timove u skladu s tabelom - pa pozicije 9 i 10 u juniorskim ligama će biti u premještene u niže nivoe i broj timova će se vratiti na tačnu vrijednost.

Dnevnik razvoja 20: Raspored utakmica - Šabloni

 • _james
 • 2020-08-21

Hvala vam na vašim dosadašnjim komentarima za početni dizajn i za šablone koje smo predstavili. Mnogi komentari su nam pomogli da unaprijedimo naše ideje, dodamo nove opcije, ili promijenimo lokacije nekih od elemenata (npr. trofeji će biti premješteni s Nadzornog taba na klupsku stranicu).
Ove sedmice vam predstavljamo novi prikaz - raspored utakmica. Bili bismo zahvalni za svaki komentar vezan za naš rad.

Raspored će biti implementovan u dvije forme:
Lista - gdje možete vidjeti mečeve vašeg tima. Tabovi razdvajaju sadržaj u mečeve prvog tima i mečeve juniorskog time. Arkadni mečevi su također premješteni na zaseban tab.
Kalendar - gdje možete vidjeti raspored mečeva, kao i ikone individualnih događaja u igri, poput treninga. Lako možete razviti osjećaj za tajming nadolazećih mečeva korištenjem kalendara. Prikaz je samo šablon, zbog toga nema boja - ali različiti tipovi mečeva će biti označeni posebnim bojama. Neka vas ne brine to što je trening markiran na utorku, to je lažna ikona, trening se neće mijenjati, odvijat će se četvrtkom.

Oba šablona mogu biti nađena na ovom linku (da pređete na drugi koristite strjelice na tastaturi):
https://xd.adobe.com/view/07259a81-6525-42c0-8b8d-82ec0d178717-5276/?fullscreen

Dnevnik razvoja 19: Nadzorni tab

 • _james
 • 2020-08-14

Dok smo radili na novoj stranici i na korisničkom iskustvu, odlučili smo da napravimo novi tab - Nadzor. Njegova svrha je da na jednom mjestu skuplja ključne informacije za menadžera i da ih prikaže odmah nakon logovanja. Nakon implementacije novog izgleda Sokkera, ova stranica će biti prva koju vidimo.

Ovdje možete vidjeti mokap za ovu stranicu:
https://xd.adobe.com/view/cd353768-7ee6-4813-b032-a68f0b5d0772-9866/?fullscreen

Ključne funkcije:

Upozorenja - U gornjem lijevom uglu možete vidjeti kvadrat u kojem se vrte poruke - postoje 4 obavijesti u mokapu, od kojih prva ukazuje na to da sastav za sljedeći meč nije naštiman. Obavijesti će pomoći pri donošenju ključnih odluka, podsjetit će vas da podesite sastav, trening, da ugovorite prijateljsku, upozoriti vas ako neki igrač ne može da igra, itd.

Kalendar - Dodajemo sedmičnu vremensku liniju kako bi svi igrači (uključujući početnika) mogli lako da vide događaje za bilo koji dan u sedmici. Događaji za dati dan će biti detaljno opisani (npr. Prihodi od sponzora), ali će biti moguće i pregledati događaje ostalih dana u sedmici.

Upućivanje ka ključnim informacijama
- Na početnoj stranici ćete također naći link za trening izvještaj za datu sedmicu, kvadrat s rekapitulacijama utakmica koje ste igrali s linkovima za detaljne izvještaje, tab konferencijske sale, i izlog klupskih trofeja. Ovdje ćete također moći naći informacije o vašem klubu navijača i bitne informacije o vašem klubu (vrijednost tima, prosjek godina, itd.).

Transferi - Još jedan dodatak na ovoj stranici, u formi kratke liste igrača čije nas aukcije zanimaju. Puna transfer lista će biti dostupna na tabu za transfere. Ipak, ovdje već možete vidjeti neka unaprjeđenja - mogućnost bidanja direktno s liste (bez otvaranja željenog igrača), ili dostupne informacije o igraču (starost, vrijednost). Također će biti moguće uklanjati aukcije koje nam više nisu interesantne. Zanimljiv dodatak će biti broj korisnika koji su prate datu aukciju.

Svi prijedlozi i komentari vezani za ovaj prikaz su dobrodošli.

Dnevnik razvoja 18: Kratak pregled daljnjih promjena

 • _james
 • 2020-08-07

Ove sedmice se vraćamo s informacijama o promjenama koje dolaze.

Zaposlili smo ilustratora koji je počeo da radi na ilustracijama u igri. Već imamo prve primjere novih lica igrača - to pokazuje pravac u kojem pripremamo ilustracije za generator portreta. Nemojte se navikavati na prezentovane slike u obliku krugova - konačni oblik slika igrača treba biti dodatno obrađen.
Link za primjere portreta

Istovremeno se odvija rad na dva grafička pravca odabrana za daljnji razvoj. Na linku dolje možete vidjeti evoluciju prvog dizajna (ikone, fontovi, dugmad i naslovi su unaprijeđeni; dizajn je općenito poboljšan). Paralelno ovom, rad se odvija na drugom (tamnom) dizajnu.

Na kraju, odlučili smo da kombinujemo najbolje elemente iz oba pravca u jednu dosljednu ideju, koja će biti implementovana u dvije verzije, svijetla i tamna.
Link za pregled kombinovanog dizajna

Izmjene u pravilima

Pravo je korisnika da očuvaju sastav njihovih liga i identitet njihove zemlje. Mi, u Sokkeru, gradimo nacionalne lige bilo koje zemlje za njihove stanovnike i ljude koji su tu nastanjeni. Korisnici mogu imati tim samo tamo gdje žive ili tamo gdje su rođeni. Nadgledamo IP adrese preko kojih korisnici pristupaju Sokkeru da potvrdimo njihovo prebivalište. Sokker ne podržava upotrebu alata koji modifikuju ili kriju pravu IP adresu korisnika (npr. TOR, VPN, Proxy itd.). Ove odredbe su uvijek postojale u igri ali da bi bile jasnije i jednostavnije za razumjeti prvo poglavlje pravila je ažurirano. Molimo da ih pročitate i ako mislite da neki stavovi opisani tamo utiču na vas, molimo, kontaktirajte Sokker osoblje. Naš cilj je da svi korisnici igraju Sokker poštujući duh igre.

Dnevnik razvoja 17: Novi grafički dizajn: rezultati

 • _james
 • 2020-07-31

Ove sedmice želimo da podijelimo rezultate ankete s vama, ankete koja je bila posvećena grafičkom dizajnu.
Skupili smo skoro 400 glasova i odlučili da radimo na dva najpopularnija pravca i da ih spojimo u jedan, u dvije različite teme - svijetla i tamna.

Rezultate možete naći ovdje:


I detaljnije podatke za dva najpopularnija projekta:
Opcija 1
Ocjene za opciju 1
Opcija 2 (v4 u prethodnoj anketi)
Ocjene za opciju 2 (v4 u prethodnoj anketi)

Ne zaboravite da su dva prijedloga temelj za nastavak posla - vjerujemo da ima potencijala da se vizualni kvalitet još više poveća. Naši dizajneri će u narednim sedmicama da spoje dva projekta u jednu dosljednu liniju, a to ćemo podijeliti s vama u narednim sedmicama.

Također smo počeli s radom na novim ilustracijama, poput portreta igrača, klupskih grbova ili infrastrukture. Portreti predstavljeni u prijedlozima za dizajn su pravo mjerilo, ali trebaju biti napravljeni od nule kako bi mogli biti korišteni u generatoru za portrete (kombiniranje zasebnih elemenata).

Dnevnik razvoja 16: Flash - Napredak posla

 • _james
 • 2020-07-24

Ove sedmice želimo da napravimo opišemo status posla na Flash-u unutar igre. Zamijenili smo prvih par elemenata (majice, editor dresova, neke dijagrame, itd.), ali postoji još elemenata koji čekaju na zamjenu.

Ipak, radeći na njima se troši mnogo vremena - to su većinom interaktivni elementi, kao editor taktika ili vizualizacija mečeva. Zbog toga je potrebno više vremena, ali ipak posao je u naprednoj fazi na većini elemenata.

Editor taktika i slike igrača čekaju na implementaciju u narednim sedmicama.

Rad na konverziji 2D-a se već odvija - već možemo da vam pokažemo animaciju trčanja igrača koja je prevedena u novu tehnologiju - to možete vidjeti ovdje (fudbaleri trče za kursorom, možete vidjeti kako se ponašaju - naravno, animacija je ubrzana). Ova konverzija će biti privremeno rješenje u nadolazećim mjesecima (zbog kraja podrške Flash-u na kraju godine).

Istovremeno, posao za novu vizualizaciju meč pogona (ME) je dodijeljen - od početka će biti pripremljen u dvije verzije - 2D i 3D. Imat će nove, kvalitetnije animacije i općenito viši nivo grafika. Ipak, posao će da traje do kraja godine.